Dette kan en sexolog hjelpe deg med

Sexologer svarer på mange spørsmål på ung.no. De har også praksis rundt om i landet. Hvor kan du finne en, og hva kan de hjelpe deg med?

Sist oppdatert: 28.06.2021 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sexolog Siv på ung.no (foto: ung.no)
SEXOLOG: Hva kan du spørre en sexolog om? I spørretjenesten her på ung.no har vi flere sexologer som kan hjelpe deg, blant annet Siv.

Sexologi er læren om kjønn, seksualitet, sexlivet og om seksuell helse. Faget sexologi handler altså om alt som har med kroppen, seksualiteten og problemer med den å gjøre. Det handler om hvordan seksualitet påvirker alle andre funksjoner i kroppen, følelsen av velvære og opplevelsen av god helse.

Hva er en sexolog?

Sexolog er ikke en beskyttet tittel. Det betyr at alle som arbeider med seksuelle problemstillinger kan kalle seg det. Men for dem som har utdannelse innen faget sexologi, finnes det ulike spesialisttitler.

Det er en såkalt tverrfaglig disiplin, det vil si at de som studerer dette faget har forskjellig bakgrunn og utdannelse.

Det betyr også at de vil bli ulike spesialister når de er ferdig med utdanningen sin. For eksempel kan en med lærerutdanning søke om å bli spesialist i sexologisk pedagogikk (seksualundervisning), en med forskerbakgrunn vil kunne bli spesialist i sexologisk forskning.

En som er psykolog, lege eller har minimum en bachelor i helse- og sosialfaglig utdanning, kan bli spesialist i klinisk sexologi eller i sexologisk rådgiving. Det er denne gruppen som svarer for oss på ung.no.

Det er strenge krav for å få spesialisttittel. Det er viktig for at du som søker hjelp av en sexolog, skal være trygg på at sexologen har den kunnskapen som trengs for å hjelpe deg.

Sexologer blir godkjent (autorisert) av den nordiske foreningen for klinisk sexologi, og kan bruke bokstavene ”NACS” etter tittelen sin. Du finner en oversikt over alle autoriserte sexologer i Norge på denne nettsiden Finn en sexolog

Mange sexologer har privatpraksis. Da må du betale for timen (konsultasjonen) selv. Noen sexologer jobber i stillinger på sykehus, i kommunen (for eksempel på Helsestasjon for ungdom) eller andre steder der de har fast lønn. Da slipper du å betale for timen, eller så trenger du bare betale en liten egenandel.

Hva kan en sexolog hjelpe deg med?

En sexolog skal kunne forstå, veilede og eventuelt hjelpe mennesker med seksuelle problemer, finne ut av problemet og hva som skal til for å gjøre situasjonen bedre.

Et vanlig time hos en sexolog, er at du forteller hva du ønsker hjelp med. Sexologen stiller deg spørsmål om din historie når det gjelder helse, medisiner, plager og hvordan du opplever din situasjon. I samtalene stiller sexologen en del spørsmål for å få tak i det som kan ligge bak det seksuelle problemet.

Sammen finner dere ut hvilke tiltak som passer best for deg for at du skal nå målet ditt. Du vil få informasjon, råd og veiledning tilpasset dine behov. Og du vil få ulike oppgaver (praktiske eller tankemessige) som du skal jobbe med hjemme mellom timene (konsultasjonene).

Spør en sexolog på ung.no

Litt annerledes blir det når sexologen skal svare skriftlig på spørsmål, som her på ung.no. Da blir det kun det du har skrevet, som kan hjelpe sexologen med å gi et godt svar.

Du kan spørre om alt som har med kropp, tenning, forelskelse, kåthet, fantasier, legning, fetisjer - rett og slett alt som har med sexlivet ditt å gjøre.

For at sexologen skal kunne gi deg et best mulig svar, er det viktig at du beskriver så nøyaktig som mulig det du vil ha svar på. Da er det lettere å gi deg et skikkelig svar.

Fakta

Du finner en oversikt over alle autoriserte sexologer i Norge på denne nettsiden Finn en sexolog

Sexolog Siv på ung.no (foto: ung.no)
SEXOLOG: Hva kan du spørre en sexolog om? I spørretjenesten her på ung.no har vi flere sexologer som kan hjelpe deg, blant annet Siv.

Fakta

Du finner en oversikt over alle autoriserte sexologer i Norge på denne nettsiden Finn en sexolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider