Er jeg avhengig av sex?

Å ha stor sexlyst er helt normalt og naturlig, særlig i tenårene. Men noen føler det tar for mye oppmerksomhet og plass i hodet.

Mobiltelefon i senga (Foto: Charles Deluvio på Unsplash.com)
NORMALT: Det er helt normalt å tenke mye på sex - og det er bra. Men for noen kan det blir for mye. Hva gjør du da? Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Mennesker er født med seksuell lyst, og det er meningen at du skal føle deg seksuelt tiltrukket av andre. Det varierer fra person til person hvor ofte man kjenner på denne lysten, og det er også forskjellig hvor ofte en person velger å leve ut sexlysten sin.

Sexlysten vil variere gjennom livet. Samme person kan føle mye lyst i en periode, men lite eller ingen i en annen periode av livet. Særlig i tenårene, etter man har kommet i puberteten, er det mange som blir kåtere litt oftere enn det de selv ønsker.

Alt dette gjør det umulig å sette en standard eller fasit på hva som er normalt eller unormalt, vanlig eller uvanlig.

Når kan man kalles sexavhengig?

Siden det er umulig å lage en fasit på hva som er normalt og vanlig, er det også umulig å si hvor mye sex per dag, uke eller måned som skal til for at du kan kalles for sexavhengig.

I utgangspunktet er det ikke unormalt å kjenne sexlyst hver dag, eller opp til flere ganger per dag. Mange reagerer på denne sexlysten med å onanere og/eller ha sex flere ganger per dag. Andre kjenner lysten, men gjør ikke alltid noe med det. Det er uansett ikke skadelig at du blir kåt - det er egentlig et sunnhetstegn på at kroppen din fungerer.

Hvis det er slik at du ikke klarer å la være å gjøre noe med den sexlysten du kjenner – at du bare MÅ onanere eller ha sex, og lar sexlysten styre hverdagen din – da kan det hende at du har et problem.

Noen lar sexlysten styre hverdagen sin. Da blir det viktigere å onanere og ha sex enn å følge opp sosialt liv, skole, jobb og kjæreste. Opplever du det slik, kan du begynne å tenke at du kanskje er sexavhengig.

Hvorfor blir noen avhengige av sex?

Det kan være flere grunner til at noen blir sexavhengig, men felles for dem er at de har en seksualdrift som er vanskelig å kontrollere.

Ofte blir lysten vanskelig å kontrollere fordi sexen hjelper personen til for eksempel å koble ut vanskelige og negative følelser. Eller at personen får et adrenalinkick ved å utsette seg for risikofylt sex, som utroskap eller ubeskyttet sex med ukjent partner. For noen kan det handle om en form for selvskading.

Bak hyperseksualitet og sexavhengighet kan det også skjule seg lav selvtillit, skam, tidligere misbruk eller mentale lidelser. Det er mye som må kartlegges hos en person før man kan sies å være sexavhengig.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg er sexavhengig?

Tenårene er en alder der det som sagt ikke er uvanlig å kjenne ofte og mye sexlyst. Mange opplever denne perioden av livet som nærmest plagsom. Men om det er slik at du er sexavhengig, er det viktigste at du selv ser at det er et problem for deg og at du ønsker å gjøre noe med det – eventuelt få hjelp.

Føler du at sexlysten har tatt styringen over deg og livet ditt? Da kan det første du gjør være å snakke med noen som kan hjelpe deg. Helsesykepleier ved skolen eller helsestasjon for ungdom kan være en å snakke med. Fastlegen din er en annen mulighet. Disse vil kunne hjelpe deg med konkrete tips og råd, eller henvise deg til en spesialist for mer hjelp.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Mobiltelefon i senga (Foto: Charles Deluvio på Unsplash.com)
NORMALT: Det er helt normalt å tenke mye på sex - og det er bra. Men for noen kan det blir for mye. Hva gjør du da? Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Fakta

Sexavhengighet ble tidligere kalt for nymfomani og var en diagnose. Dette er et uttrykk som oppstod og som man brukte den gang man mente at kvinner ikke hadde seksuelle behov. Hvis en kvinne uttrykte seksuell lyst, ble det ansett som en sykelig tilstand og de ble kalt nymfomane.I dag vet man heldigvis bedre og begrepet brukes ikke lengre, heller ikke som en diagnose.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Er det greit å mase seg til sex?

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex, men det å mase om sex kan oppleves som press. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Par i en seng (colourbox.com)
Aktuelt

Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Jente som ligger på en benk og sjekker mobilen.

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Nedsatt funksjonsevne og sex

Kroppen fungerer ofte litt annerledes når man har en funksjonsnedsettelse eller en kronisk sykdom, men følelser og tanker om sex og forelskelse har de fleste mennesker til felles.

En jente sitter over en jente i rullestol. Jenta på topp holder i en fjernkontroll og tenker på en vibrator.