Hva er normal sexlyst?

Mennesker er født med seksuell lyst, og det er meningen at du skal kunne føle deg seksuelt tiltrukket av andre. Det varierer fra person til person hvor ofte man kjenner på denne lysten, og det er også individuelt hvordan og hvor ofte en person velger å leve ut sexlysten sin.

Sexlysten vil variere gjennom livet, så samme person kan føle mye lyst i en periode, men lite eller ingen i en annen periode av livet. Særlig i tenårene, etter man kommer i puberteten, er det ikke uvanlig å kunne føle på mer lyst enn hva som kan kjennes greit.

Alt dette gjør det umulig å sette en standard eller fasit på hva som er normalt eller unormalt, vanlig eller uvanlig.

Hvor mye sex skal til for å kalles sexavhengig?

Siden det er umulig å lage en fasit på hva som er normalt og vanlig, er det også umulig å si hvor mye sex per dag, uke eller måned som skal til for at du kan kalles for sexavhengig. Sexavhengighet handler nemlig ikke utelukkende om antall ganger du har lyst på sex eller faktisk har sex, men det handler om hvordan du forvalter ditt sexliv, hva som er bakgrunnen for at du har sex og hva du får ut av det.

I utgangspunktet er det ikke unormalt å kjenne sexlyst hver dag, eller opp til flere ganger per dag. Mange responderer på denne sexlysten med å onanere og/eller ha sex flere ganger per dag. Andre kjenner lysten, men gjør ikke nødvendigvis alltid noe med det. Det er uansett ikke skadelig og det er egentlig et sunnhetstegn at kroppen din fungerer.

Om det er slik at du ikke klarer å la være å gjøre noe med den sexlysten du kjenner – at du bare MÅ onanere eller ha sex, og lar sexlysten styre hverdagen din – da kan det hende at du har et problem.

Hvis du lar sexlysten styre deg slik at du ikke klarer å følge opp hverdagen din; kutter ut sosialt liv, skole, jobb, kjæreste osv., til fordel for å ha sex med deg selv eller andre, da kan man kanskje begynne å tenke at du er sexavhengig.

FAKTA

Sexavhengighet ble tidligere kalt for nymfomani og var en diagnose. Dette er et uttrykk som oppstod og som man brukte den gang man mente at kvinner ikke hadde seksuelle behov. Hvis en kvinne uttrykte seksuell lyst, ble det ansett som en sykelig tilstand og de ble kalt nymfomane.

I dag vet man heldigvis bedre og begrepet brukes ikke lengre, heller ikke som en diagnose.

Hva er grunnen til at man blir sexavhengig?

Det kan være flere ulike grunner til at noen blir sexavhengig, men felles for dem er at de har en seksualdrift som er vanskelig å kontrollere.

Ofte blir det vanskelig å kontrollere fordi sexen hjelper personen til for eksempel å koble ut vanskelige og negative følelser. Eller at personen får et adrenalinkick ved å utsette seg for risikofylt sex som utroskap eller ubeskyttet sex med ukjent partner. For noen kan det handle om en form for selvskading.

Bak hyperseksualitet og sexavhengighet skjuler det seg ofte lav selvtillit, skam, tidligere misbruk eller mentale lidelser. 

Det er mye som må kartlegges hos personen før man eventuelt kan sies å være sexavhengig, og sjansen er større for at det dreier seg om en normalvariant av høy seksualdrift uten at det kan settes en diagnose. 

Hva kan jeg gjøre om jeg er sexavhengig?

Tenårene er en alder der det som sagt ikke er uvanlig å kjenne ofte og mye sexlyst og det er mange som opplever denne perioden av livet som nærmest plagsom. Men om det er slik at du er sexavhengig, er det viktigste at du selv definerer det som et problem for deg, og at du ønsker å gjøre noe med det – eventuelt få hjelp.

Hvis det er slik at du føler at sexlysten har tatt styringen over deg og livet ditt, kan første steg være å snakke med noen som kan hjelpe deg. Helsesykepleier ved skolen eller ungdomshelsestasjonen kan være en å snakke med og få råd av. Ellers er fastlegen en å henvende seg til. Du vil da kunne få konkrete tips og råd som kan hjelpe deg, eventuelt bli henvist til spesialist for mer hjelp.