Selvtillit i senga

Er du sjenert og redd for å ikke være god nok i senga? Å bli tryggere på deg selv i slike situasjoner, vil gjøre sex til en bedre opplevelse for deg.

Kjærester koser, men den ene ser litt betenkt ut (colourbox.com)
BEGGE TO: Et godt seksuelt selvbilde/selvfølelse handler like mye om gleden av å gi som gleden av å få.

For å få et bedre seksuelt selvbilde, må du jobbe med å akseptere at sex med en annen krever helt andre ting enn hvordan du ser og høres ut - og hva den du har sex med mener om kroppen og utseende ditt.

Sex med en annen er ofte en svett og energisk situasjon. Håret blir bustete, kinn og bryst blir rødere, svette og skjedesekret kan renne, man puster fort, holder kanskje pusten, man kan grynte, stønne eller være helt stille.

Kroppens stilling kan gjøre at partneren ser "der sola ikke skinner", med alt det innebærer av avsløringer om hår, sprekker, folder, fargeforskjeller på kjønnslepper, skjedeåpning og rumpehull.

Hvordan du tenker er viktig

Det er ikke så fort gjort å endre hvordan man tenker når man har sex, men dette kan bli en fin prosess for deg. Det aller viktigste er din nytelse. Du er viktigst i verden for deg selv og skal ivareta deg selv, også når du har sex. Ikke det at du skal være egoistisk, for sex med en annen krever at du passer på partneren. Bare ikke glem deg selv.

Et godt seksuelt selvbilde og selvfølelse handler like mye om gleden av å gi som gleden av å få.

Mer sårbar når du har sex

Når du er i en så intim situasjon med en annen person, gjør det deg ganske sårbar. Følelser er jo også i stor grad involvert, og redselen for å bli avvist eller ikke være bra nok bare øker denne sårbarheten.

Hvem du har sex med og om du er trygg på den personen, vil også ha betydning. Hvis du velger å ha sex med flere eller ha sex med én fast partner, vil også påvirke hvordan du føler deg. Noen har kanskje sex med flere for å få en bekreftelse som de ikke får på annen måte. Hvis den seksuelle selvfølelsen blir avhengig av det, blir den også sårbar.

Det vil nok være lettere å arbeide med å forbedre det seksuelle selvbildet ditt når du har et forhold til én fast person over litt tid. Et problem med seksualitet med en som er fremmed, er at det kan være vanskelig å fortelle hva du liker, og hvordan du liker å bli stimulert for å få en optimal opplevelse eller orgasme. Da kan det bli en lite tilfredsstillende opplevelse for dere begge.

Selvfølelse viktigere enn kropp

Det seksuelle selvbildet og selvfølelsen henger sammen med resten av selvbildet ditt og selvfølelsen din.

Gutter og jenter som er sikre på seg selv og vet hva de vil og ønsker, framstår som selvbevisste. Det kan gi passe god selvtillit på sex også, men husk at selvtillit og selvfølelse ikke er helt det samme. Egenverdien på deg selv som seksualpartner er noe du setter selv. Det henger sammen med seksuell selvfølelse. Hvordan kroppen ser ut, hvilke lyder som kommer og hva partneren tror eller mener, spiller ingen rolle.

Hvordan komme i gang

Kanskje er du en av dem som virkelig vil nyte sex med en annen når du er i et forhold? I de fleste forhold følger man såkalte seksuelle script; man starter med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandre, først utenpå klærne, deretter innenfor.

Når dere kjenner dere klare for det, kan dere ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker, og de blir trygge på seg selv i situasjonen. Da kommer samleie som en naturlig fortsettelse.

  • Bruk tid på å tenke gjennom hvordan du vil ha det framover. Hva er viktig for deg? Du er verdifull, og ikke la noen få deg til å føle deg dårlig. Du bestemmer over deg selv, og hva du vil og ikke vil.
  • Gode spørsmål du kan stille deg når du kommer i situasjoner som kan ende i sex: Vil JRG dette? Er JEG seksuelt tent? Tenner JEG på denne personen? Kan den andre tilfredsstille MEG? Eller er det bedre å gå hjem og onanere til orgasme alene?

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Kjærester koser, men den ene ser litt betenkt ut (colourbox.com)
BEGGE TO: Et godt seksuelt selvbilde/selvfølelse handler like mye om gleden av å gi som gleden av å få.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no