For å forbedre det seksuelle selvbildet, må du jobbe med å akseptere at sex med en annen krever helt andre ting enn hvordan du ser og høres ut, og hva den du har sex med mener om kroppen og utseende ditt.

Sex med en annen er ofte en svett og energisk situasjon. Håret blir bustete, kinn og bryst blir rødere, svette og skjedesekret kan renne, man puster fort, holder kanskje pusten, man kan grynte, stønne eller være helt stille. Kroppens stilling kan gjøre at partneren ser "der sola ikke skinner", med alt det innebærer av avsløringer om hår, sprekker, folder, fargeforskjeller på kjønnslepper, skjedeåpning og rumpehull.

Hvordan du tenker er viktig

Det er ikke så fort gjort å endre hvordan man tenker når man har sex, men dette kan bli en fin prosess for deg, over litt tid. Det aller viktigste er din nytelse. Du er viktigst i verden for deg selv og skal ivareta deg selv, også når du har sex. Ikke det at man skal være egoistisk, sex med en annen krever at man også ivaretar partneren, men ikke bare partneren.

Et godt seksuelt selvbilde og selvfølelse handler like mye om gleden av å gi som gleden av å få.

Sårbar i den seksuell situasjonen

Når du er i en så intim setting med en annen person, gjør det deg ganske sårbar. Følelser er jo også i stor grad involvert, og redsel for avvisning eller for å ikke være bra nok øker sårbarheten.

Hvem du har sex med og om du er trygg på den personen, vil også ha betydning. Om du velger å ha sex med ulike eller har sex med en fast partner, vil også gjøre noe med hvordan du føler deg. Noen har kanskje sex med ulike for å få en bekreftelse som de ikke får på annen måte. Hvis den seksuelle selvfølelsen blir avhengig av det, blir den også sårbar.

Det vil nok være lettere å arbeide med å forbedre det seksuelle selvbildet ditt når du har et forhold til en over litt tid. Et problem med seksualitet med en som er fremmed er at det kan være vanskelig å si hva man liker, hvilke stimuli som må til for at man skal få en optimal opplevelse eller orgasme. Da kan det bli en lite tilfredsstillende opplevelse for begge parter.

Henger sammen med resten

Det seksuelle selvbildet og selvfølelsen henger sammen med resten av selvbildet og selvfølelsen. Selvfølelse er blant annet hvilken verdi man tillegger seg selv.

Gutter og jenter som er sikre på seg selv og vet hva de vil og ønsker, framstår som selvbevisste. Det kan gi passe god selvtillit på sex også, men husk at selvtillit og selvfølelse ikke er helt det samme. Egenverdien på deg selv som seksualpartner er noe du setter selv. Det henger sammen med seksuell selvfølelse. Hvordan kroppen ser ut, hvilke lyder som kommer og hva partneren tror eller mener, spiller ingen rolle.

Hvordan komme igang

Kanskje er du en av dem som virkelig vil nyte seksualitet med en annen når du er i et forhold? I de fleste forhold følger man såkalte seksuelle script; man starter med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor.

Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen, og samleie kommer som en naturlig fortsettelse av seksualiteten.

  • Bruk tid på å tenke gjennom hvordan du vil ha det fremover. Hva er viktig for deg? Du er verdifull! Ikke la noen få deg til å føle deg dårlig! Bestem selv over deg selv, hva du vil og ikke vil!
  • Gode spørsmål du kan stille deg når du kommer i situasjoner der du kunne hatt sex er; Vil JEG det? Er JEG seksuelt tent? Tenner JEG på denne personen? Kan han/hun tilfredsstille MEG? Eller er det bedre å gå hjem og onanere til orgasme alene?