Noen ganger kan det være morsomt, nyttig og spennende å forsøke et hjelpemiddel når man skal onanere eller ønsker å piffe opp sexen sammen med partner. Men å kjøpe et sexleketøy i en butikk, kan være veldig dyrt – og kanskje litt flaut?

Du kan bruke ting du har hjemme

Om du tar deg en titt rundt hjemme og bruker litt fantasi, er det mye du kan bruke som sexleketøy der. Til og med (nesten) helt gratis.

Her er noen ideer:

  • En "kunstig vagina": Kan lages av en myk plastpose innsatt med glidemiddel eller parfymefri krem. Posen kan legges inn mellom to puter som holdes sammen av en strikk eller hyssing. Eller den kan lages av et sammenrullet håndkle, der hullet som dannes i midten av ”rullen”, fungerer som en ”vagina”. (Det kan være lurt å ha på et kondom når du gjør dette, for å redusere sjansen til å bli sår på penis).

  • En dildo (for bruk i skjeden eller i endetarmen): Ofte finner man mye i hjemmet som kan brukes som dildo. Når det gjelder forslag til dildolignende gjenstander, så er det egentlig bare fantasien (og hygienen) som setter grenser. Du kan for eksempel bruke gulrot, agurk, stearinlys, skaftet på sminkekosten, tannbørsten eller lignende.

    OBS! Om du skal benytte et sexleketøy i endetarmen, må den ha en "stoppefunksjon" i den ene enden slik at den ikke kan gli helt inn. For da kan det bli vanskelig å få den ut igjen.

  • Vibrator-effekt: Noen bruker elektrisk tannbørste eller barbermaskin som de holder inntil det som føre inn. (Putt det i en plastpose slik at du ivaretar hygienen.

Kondomer og glidekrem kan du bestille gratis - les mer om det her.

Hygiene og renhold

Det viktigste er at tingene du bruker ikke har skarpe kanter eller kan skade deg på noen måte. Det beste er å sette på et kondom på det du benytter som dildo, så er du sikker på at hygienen blir ivaretatt.

Om du ikke ønsker det eller ikke har kondom, er det viktig at du vasker det du bruker godt før du fører det inn, eller du kan putte gjenstanden inn i en tynn og myk plastpose, eller benytt plastfolie som du surrer godt rundt.

Etter bruk er det også viktig å rengjøre godt det du har benyttet. Vask gjerne med mildt, varmt såpevann, men det er også mulig å få kjøpt rensemiddel som er spesiallaget for rens av sexleketøy. Les mer om rens av sexleketøy her.

Alternativt kan du innimellom bruke sprit (for eksempel håndrensemiddel med sprit) som du får kjøpt i de fleste dagligvare forretninger og kosmetikkbutikker, men ikke alle typer materiale tåler dette, så vær obs!

Låne av andre?

Sexleketøy er for de fleste så personlig at de ikke ønsker at andre skal bruke det. Så det enkle rådet er – ikke lån andres sexleketøy uten at det er avtalt at dette er ok for eieren.

Om du allerede har lånt og brukt noen andres sexleketøy, er det viktig at du rengjør denne godt (se tips over).

Smitte via sexleketøy

Å låne andres sexleketøy medfører også en risiko for å få ubalanse i skjedefloraen (for eksempel sopp og bakteriell vaginose) eller bli smittet av seksuelt overførbare infeksjoner (soi).

Er du i en situasjon der du deler sexleketøy med en annen, og er usikker på om personen kan være smittet av en kjønnssykdom (soi), gjelder samme regel som ved ”vanlig” samleie – benytt kondom på sexleketøyet, og bytt kondom når sexleketøyet bytter ”partner”.

Har du lånt eller delt sexleketøy med andre uten beskyttelse, anbefales det at du sjekker deg for soi etter to uker. Får du plager fra underlivet i ettertid (lukt, utflod, smerter osv.), bør du oppsøke lege tidligere enn dette for en undersøkelse.

Kjøp av sexleketøy

Det er mulig å kjøpe sexleketøy både på nettet og i butikker som selger det.

For å bestille på nett, må du være fylt 18 år fordi loven sier at ingen under 18 år kan sette seg i gjeld i Norge. Man må dermed være 18 år for å kunne handle med kredittkort på nettet.

I butikk er det derimot ingen aldersgrense. Bor du på et sted med en slik butikk (for eksempel Kondomeriet), kan du ta turen innom å kikke på hva de har der.

Det er ikke ulovlig å bestille sexleketøy fra utlandet, men du må beregne inn toll og avgifter, så ofte ender man opp med en langt dyrere sum enn det den i utgangspunktet koster. Hvor mye dyrere er jeg usikker på, men her kan du regne ut eksakt pris.

Sexleketøy eller ikke?

Ikke alle synes sexen blir bedre av å benytte sexleketøy, og det fine med ”bare” å bruke teknikker som ikke krever hjelpemidler - for eksempel fingre seg selv, er at fingrene har du alltid tilgjengelig og kan derfor også tilfredsstille deg selv når du har behov for det, til forskjell for de som er mer eller mindre avhengig av hjelpemidler, og derfor er mer begrenset i når og hvor de kan onanere.

Ønsker du å piffe opp sexlivet med partneren din ved hjelp av sexleketøy, er det greit å spørre på forhånd. Ikke alle synes det er ok å bruke sexleketøy, og sex – uansett hvordan det skal foregå – skal være ønsket og frivillig fra begges side.