Hvordan smitter kjønnssykdommer?

De fleste seksuelt overførbare infeksjoner (soi - kjønnssykdommer) smitter via direkte kontakt mellom slimhinner. Hvis den ene personens slimhinner har smitte i seg, vil dette kunne smitte over til den andre personens slimhinner. Gutter har slimhinner på penishodet og i urinrøret, og jenter har slimhinner fra innvendig på kjønnsleppene og helt inn til livmoren. Begge kjønn har slimhinner i munn og endetarm. Det betyr at smitten også kan overføres fra kjønnsorgan til munn eller anus - eller motsatt.

Trygg om ingen av oss har hatt sex før?

For å bli smittet av en soi, som for eksempel klamydia, mykoplasma eller gonore, må en av dere altså allerede være smittet med bakterien eller viruset.

Hvis ingen av dere har hatt sex med slimhinnekontakt (munn, skjede eller anus) med en annen tidligere, er sjansen svært liten for at det er smitte tilstede, og dere er på den måten trygg for at dere ikke kan smitte hverandre.

Noen få og sjeldne unntak

Det finnes likevel noen unntak, og det er de soi som også kan smitte på annen måte enn bare via slimhinnekontakt, det vil si via blod, (blodoverføring), deling av sprøyter og sårvæske/smitte på vanlig hud.

Dette gjelder for eksempel hiv, syfilis og hepatitt. Disse soi er sjeldne i ungdomsgruppen, men kan forekomme. De fleste som er smittet med en av dem, vet at de er smittet, og vil derfor kunne ta forholdsregler slik at de ikke smitter andre.

Herpes og kjønnsvorter er også unntak fra utelukkende slimhinnekontakt-smitte. Herpes finnes i to varianter - herpes 1 (munnherpes) og 2 (kjønnsherpes). Begge smitter via kontakt med sårvæsken som er i sårene, og kan overføres for eksempel via fingre til vanlig hud og til slimhinner.

Kjønnsvorter forekommer også på vanlig hud, og kan smitte fra hud til hud om viruset overføres.

Bruk kondom!

Eneste beskyttelse mot smitte av soi, er bruk av kondom. Så er du usikker på om den du skal ha sex med kan være smittet med noe - bruk kondom!

Kondom beskytter det området som kondomet dekker. Det betyr dessverre at du likevel kan bli smittet av for eksempel kjønnsvorter eller herpes som befinner seg utenfor dette området, men du reduserer uansett sjansen for smitte ved å bruke kondom.

Test deg!

Hvis du har hatt ubeskyttet sex og er usikker på om du kan være smittet, kan du teste deg for klamydia, (mykoplasma) og gonore rundt to uker etter det ubeskyttete samleiet.

Når det gjelder syfilis, hepatitt og hiv, må dette sjekkes via blodprøve etter 3 - 6 måneder (etter som hva du skal teste deg for). Herpes og kjønnsvorter kan bare påvises ved utbrudd.

Fast forhold er nødvendigvis ingen garanti mot at du ikke kan bli smittet av noe - dessverre finnes det de som kan finne på å være utro.

Husk at du kan være smittet selv om du ikke får noen plager!

Les mer om soi og smittesjekk her.