A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

A

Abort: Avbrytelse av svangerskap, enten ufrivillig (spontant) eller frivillig (provosert).

Spontan, ufrivillig abort er registrert i ca. 10 % av alle graviditeter, men forekommer sannsynligvis langt hyppigere. Spontan abort skjer ved at den gravide kvinnen får blødninger og kroppen støter ut fosteret.

Provosert, frivillig abort skjer enten kirurgisk eller medisinsk. I Norge kan kvinnen selv bestemme å avbryte svangerskapet innen det har gått 12 uker fra første dag i siste menstruasjon. Også etter 12. uke kan svangerskapet avbrytes, men kvinnen må da søke en nemd som avgjør om abort skal innvilges.

Abortpille: Tabletter som tas for å avbryte et svangerskap. Tablettene gjør at fosterutviklingen stopper og får kroppen til å støte ut fosteret.

Adamseple: En kul foran på halsen hos gutter etter de har kommet i puberteten. Kulen kan ha forskjellig form og størrelse fra mann til mann.

Adopsjon: Å bli foreldre til et barn som har andre biologiske foreldre. De som ønsker å adoptere et barn, må gjennom en lang prosess for å bli godkjent som adoptivforeldre.

Afrodisiaka: Ulike midler fra urter, plantedeler, dyr eller mat, som påstås å kunne øke den seksuelle lyst og evne.

Aids: En forkortelse for "Acquired Immune Deficiency Syndrome" eller "ervervet immunsviktsyndrom" på norsk.

Aids er en diagnose man kun kan få hvis man er smittet med et virus som kalles hiv, og ikke bruker en kombinasjon av flere typer medisiner som kan forsinke, og sannsynligvis hindre, utvikling av aids.

I deler av verden med dårlig tilgang til hivmedisiner og behandling, er det fremdeles mange barn og voksne som utvikler aids og dør av det.

Her kan du lese mer om hiv og aids.

Analingus: Se rimming

Analsex: Ordet anal stammer fra ordet anus, som betyr endetarmsåpning. Analsex er all seksuell stimulering i eller rundt anus. Anusområdet har mange nervetråder og området kan for mange være en erogen sone.

Det er viktig å bruke kondom og være nøye med hygiene når du utfører analsex for å hindre smitte av seksuelt overførbare infeksjoner og spredning av tarmbakterier. Det er også viktig å bruke godt med glidemiddel om man skal føre noe inn analt. Endetarmen har ikke naturlig fukt som kan fungere som glidemiddel.

Androgyn: Androgyn er en betegnelse som benyttes om en person som atferdsmessig, personlighetstrekk og/eller utseendemessig både er maskulin og feminin på en gang.

Angrepille: Et annet ord for nødprevensjon

Aseksuell: Aseksuell betyr at du jevnt over ikke opplever seksuell tenning eller at du ikke føler noe behov for å ha sex med deg selv eller andre.

Avbrutt samleie: Avbrutt samleie betyr at penis trekkes ut av skjeden før mannen får sædutløsning. En svært usikker metode om du ønsker å unngå graviditet.

Auto-fellatio: Den uvanlige evnen en mann kan ha til å putte penis i sin egen munn (bare 3 av 1000 kan gjøre dette).

Autopederasti: En mann putter sin penis inn i sin egen endetarm. Dette krever stor fleksibilitet og en ganske lang penis, men de som kan gjøre dette, smører som regel anus, legger testiklene til en side og smetter sin halvstive penis opp i rumpa si. Også kjent som "hole in one".

 

B

Beskyttelse: En fellesbetegnelse på alt som brukes for å unngå smitte av seksuelt overførbare infeksjoner og/eller graviditet, når man har sex med en annen.

Bever: Kallenavn på det kvinnelig kjønnsorgan. Også kjent under andre pelsaktige kallenavn, som for eksempel "mus".

Bifil: Å bli seksuelt tiltrukket av og forelsket i personer både av det motsatte og sitt eget kjønn.

Blowjob: Se oralsex

Blærehalskjertel: Se prostata

Bondage: En slags sexlek som går ut på å begrense noens mulighet for å bevege seg, enten ved å holde fast eller benytte tau, rep, håndjern, tørkle eller lignende. For noen øker den seksuelle tenningen om partners eller ens egen bevegelsesfrihet blir begrenset. Det er viktig at bondage skjer frivillig.

Bryster: Kalles også for pupper, mugger, tits. Har først og fremst som funksjon å produsere melk etter fødselen og amme barnet, men har også en seksuell funksjon, og er viktig utseendemessig for mange kvinner. Består av fettvev, bindevev, blodårer, melkekjertler og melkeganger.

 

C

Crossdressing: Crossdressing er å kle seg i klær som er typiske for et annet kjønn enn det man selv er. Mange mikser med litt fra det maskuline og litt fra det feminine (for eksempel skjørt og slips). Alt kan blandes slik man selv ønsker.

Cowgirl: Hun sitter oppå, med beina på hver side av partner, og beveger seg opp og ned, fram og tilbake.

Cybersex: Betegner sexleker som foregår via internett, for eksempel å sende sexy bilder/videoer av seg selv til andre. Eller man kan ha sex med seg selv samtidig som en annen har det med seg selv, og dele opplevelse via internett. Vær klar over at dersom du sender bilder eller videoer av deg selv til andre, så kan det bli misbrukt av den som mottar det.

 

D

Debutalder: Debutalder tilsvarer den alderen der 50 % av jenter og gutter har debutert seksuelt (medianalder). I Norge er debutalderen holdt seg mer eller mindre stabilt i mange år, og er for jenter ca. 17 år og for gutter ca. 18 år.

Dildo: Et sexleketøy som er formet slik at den kan føres inn i skjeden, anus eller munnen. De finnes i mange ulike fasonger og størrelser, og de kan være laget av silikon, latex, tre eller glass. Kan brukes når du har sex med deg selv eller sammen med andre.

Drag: Handler om å framstå med det kvinnelige eller mannlige kjønnsuttrykket på en veldig overdreven måte, for å vekke oppmerksomhet og underholde. Drag er ikke noe man er, men noe man gjør.

 

E

Eggcelle: Den kvinnelige kjønnscelle. Ei jente blir født med ca. 500 000 eggceller i eggstokkene sine. Før puberteten har mange gått til grunne, og ved pubertetens start er det rundt 100 000 eggceller igjen. Ca. 450 - 500 av disse vil frigis ved eggløsning i løpet av livet. De resterende går til grunne. Eggcellen er omtrent 7 ganger større enn en sædcelle, og omgitt av en beskyttende proteinkappe.

Om eggcellen befruktes, vil den feste seg i livmorslimhinnen etter ca. 6 dager, og begynne å dele seg for å utvikle et foster.

Om eggcellen ikke blir befruktet, vil det forsvinne ut av livmoren, og kvinnen får menstruasjon etter ca. 2 uker.

Eggleder: En rørformet struktur som strekker seg fra eggstokk til livmor. Eggcellen som frigjøres ved eggløsningen, transporteres via egglederen til livmoren. En eventuell befruktning av eggcellen skjer gjerne i egglederen.

Eggløsning: Eggløsningen skjer når en eggcelle frigjøres fra eggstokken. Vanligvis skjer dette ca. 14 dager før en menstruasjon, hos de fleste vil det si omtrent midt i menstruasjonssyklusen.

Eggstokker: Ovarier. Kvinnelige kjønnskjertler som befinner seg i underlivet. Produserer kjønnshormoner og eggceller. Hos en kjønnsmoden kvinne, er størrelsen på hver eggstokk ca. 1x2x3 cm og veier omkring 6 gram. I kvinnens fertile alder (fra hun starter å menstruere i begynnelsen av tenårene, til det stopper rundt 50 års alderen), frigjøres det en eggcelle hver måned (eggløsning).

Ejakulasjon: Det latinske ordet for utløsning. Hos gutter kalles det gjerne for sædutløsning (sædavgang). For jenter bruker man ordene spurte eller squirte.

Ekshibisjonisme: Når man blir opphisset av å vite at andre ser på en. I sin mildeste form kan noen bli opphisset av tanken på at en fremmed kan få øye på dem. En mer ekstrem versjon er å ha sex på offentlig sted eller å masturbere i en sexklubb.

Ereksjon: Ereksjon er det som skjer når penis eller klitoris svulmer opp og blir hard, og blir veldig følsomme å ta på. Dette skjer gjerne når en person føler sexlyst og blir kåt, men det er ikke uvanlig å få ereksjon også når man ikke er kåt eller har lyst på sex.

Erogene soner: Erogene soner er følsomme områder på kroppen som gir ekstra nytelse ved berøring når en person er seksuelt opphisset. Det varierer fra person til person hvilke soner som er følsomme, og hvor mange erogene soner en person har. Klitoris regnes som den mest erogene sonen hos kvinner og penis for menn, men også stimulering av for eksempel brystene, munnen, prostata, anus, nakken, øreflippene, rumpen og innsiden av lårene kan være soner som forsterker opphisselsen hos veldig mange.

 

F

Fetisjisme: Det å like spesielle ting i forbindelse med sex, kalles for fetisjisme. Seksuell fetisjisme kan forklares med at konkrete gjenstander, handlinger eller ideer blir tillagt en seksuell verdi. Hva dette konkrete er, varierer mye, og kan for eksempel være spesielle klær, fottøy, gummi, lær, fjær, eller som du - tenne på føtter/kile noen under føttene. Hos noen er fetisjen eller fetisjene helt nødvendige for at de skal føle lyst, tenne seksuelt eller oppnå seksuell tilfredsstillelse, mens andre benytter fetisjen til å oppnå en større seksuell nytelse.

Fingre: Å fingre brukes oftest i betydningen at ei jente benytter fingrene ved onanering, men benyttes også om sex (alene eller sammen med noen) uansett kjønn, der fingrene benyttes for å stimulere kjønnsorgan og/eller rumpe med fingrene eller hendene.

Fitte: Et slanguttrykk for det kvinnelige kjønnsorgan. Se skjede.

Forhud: Forhuden er den huden som dekker guttens penishode når penis er slapp, men som skal kunne trekkes tilbake slik at penishodet blottlegges. Også jenter har en hudfold som dekker klitorishodet, og som kan kalles for forhud.

Forspill: Ordet brukes gjerne om det seksuelle man gjør før et eventuelt samleie, for å tenne hverandre og gjøre kroppene klare for et eventuelt samleie. Noen liker lange forspill, mens andre mer eller mindre hopper direkte til samleiet.

Frottage: Å gni kjønnsorganer mot en annens kropp for å bli opphisset uten penetrering.

 

G

Glidelåssex: Veldig rask sex som ikke en gang gir en tid til å ta av seg klærne.

Glidemiddel: Glidemiddel eller glidekrem, er et smøremiddel som kan brukes når man har samleie og det trengs ekstra fuktighet. Det kan benyttes i skjeden eller ved analsex. Mange bruker også glidemiddel når de onanerer. Glidemiddel kan kjøpes på apotek og i butikker som selger sexleketøy, eller du kan bestille det gratis her.

Bruker du kondom, må du benytte vann- eller silikonbasert glidemiddel, da oljebasert glidemiddel vil ødelegge kondomet.

Glory hole: Et hull i en sperre eller vegg som man har sex igjennom. Ofte som en del av "cottaging", et hull i en offentlig toalettvegg tillater at man stikker en hånd eller penis igjennom. Noen gjør dette fordi de ønsker å være anonyme, for eksempel dersom de har angst rundt sin seksuelle legning. Andre gjør det fordi de tenner på seksuell kontakt med fremmede.

G-punkt: Inni skjeden hos ei jente, noen cm oppover og mot magen, er det et område som kan være ekstra følsomt når hun er seksuelt opphisset. Området kjennes gjerne litt grovere ut å ta på enn resten av skjedeveggen og kalles g-punktet. Det er altså ikke et enkelt punkt, men et lite område av skjeden. Det er forskjell fra kvinne til kvinne hvor følsomt hun synes dette området er, og om det gir henne mer nytelse.

Det er ennå ikke helt klarlagt hva dette området egentlig er. Noen mener at det ikke finnes noe spesielt i dette området og dermed ikke noe g-punkt. Mens andre mener det er et slags kjertelvev som en rest etter det som hos gutter er blitt til prostatakjertelen. Andre igjen mener at dette ligger på høyden med området hvor klitoris deler seg i to bein som strekker seg bakover mot endetarmen på hver side av skjeden, og at stimulering her egentlig er en indre stimulering av klitoris.

G-punktet blir gjerne følsomt for trykk/berøring/massering når kvinnen er kåt. Det kan ta tid å finne ut hvordan man best stimulerer g-punktet, men en "kom-hit" bevegelse med litt trykk med fingeren kjennes oftest best.

Gruppesex: Gruppesex innebærer at tre eller flere har sex med hverandre.

 

H

Handjob: Er å gi eller få sex med hånden eller hendene. Enten med seg selv (onanere) eller sammen med andre.

Hermafroditt: En person som er født med både kvinnelige og mannlige kjønnsorganer.

Heteronormativit: består av to ord: heteroseksuell og normal. Ordet betegner de normer vi har for hvordan jenter og gutter "normalt" skal være - hva som er forventet av ei jente og hva som er forventet av en gutt. Det betyr for eksempel at man som utgangspunkt alltid tenker at folk er heteroseksuelle - med mindre de gir uttrykk for noe annet.

Heteroseksualitet/heterofili: Å bli seksuelt tiltrukket av og forelsket i det motsatte kjønn.

"Hole in one": Se autopederasti

Homofil/homse: Betyr at en gutt/mann er følelsesmessig og/eller seksuelt tiltrukket av andre gutter/menn.

Homofobi: Frykt for og uvilje mot homoseksuelle. Homofobi kan komme til uttrykk på mange måter, bl.a. gjennom diskriminering og mobbing, eller ved at man bruker ordet "homse" eller "lesbisk" som skjellsord.

Homoseksualitet: Å bli seksuelt tiltrukket av og forelsket i personer av samme kjønn. Jenter kalles ofte for lesbiske, gutter for homser.

Hooke: Ordet har flere betydninger, men brukes i dag som oftest i betydning klining og/eller "roting". Kan også benyttes for ordet sex.

"Hoppe av i svingen": Se avbrutt samleie

 

I

Impotens: Impotens, også kalt ereksjonssvikt, reisningsproblemer, betyr at mannen har vanskeligheter med å få eller beholde penis stiv. Det er helt normalt å få problemer med å få eller beholde penis stiv etter orgasme/utløsning.

Incest: Uttrykk for sex mellom to personer som er i nær slekt, foreldre - barn, besteforeldre - barn. Incest er ulovlig.

Indre kjønnsorganer: Indre kjønnsorganer er de delene av kjønnsorganene som ikke er synlig utenpå kroppen.

De indre kjønnsorganene hos jenter er skjeden, (store deler av klitoris), livmorhalsen, livmor, egglederne og eggstokkene.

De indre kjønnsorganene hos gutter er urinrør, prostata, (svamplegemene i penis), sædblæren, sædlederne, bitestikler og testikler.

Infertilitet: ufrivillig barnløshet av ulike årsaker.

Intersex: Intersex benyttes gjerne om personer som skiller seg fra det som vanligvis oppfattes som en kvinnekropp eller mannskropp.

Utviklingen av kroppen i fosterlivet er avhengig av flere ulike faktorer. Feil eller forstyrrelser i de ulike faktorene og i de ulike fasene, kan gi avvik i kroppsutviklingen på ulike måter og gi et stort mangfold. Personer med kropper som kalles intersex, har gjerne ikke-typisk sammensetning av hormoner, kromosomer, indre - og/eller ytre kjønnsorganer eller andre kjønnstrekk. For eksempel kan noen barn bli født med ytre kjønnsorgan der det er umulig å se om det er kvinnelig eller mannlig kjønnsorgan. Hos mange er det derimot ikke synlig på utsiden, og oppdages hos noen ikke før de kommer i puberteten, og ikke følger forventet utvikling da.

Intimbarbering/intimfrisering: Betyr at man fjerner eller trimmer helt eller delvis bort kjønnshårene.

 

J

Jailbait: En som er under den seksuelle lavalder, men som ser eldre ut.

Jactiation: Å bli opphisset av å fortelle andre personer om seksuallivet sitt.

Jomfru: Jomfru er et gammelt ord som betyr ugift kvinne. I dag brukes ordet i betydning av gutter og jenter som ikke har hatt sex eller ikke hatt samleie med en annen person. Se debutalder.

Jomfruhinne: Se skjedekrans.

K

Kabazza: En form for tantrisk sex hvor den mannlige partneren er passiv og den kvinnelige bare bruker sammentrekningene i musklene i magen og skjeden til å "melke" penis.

Kama Sutra: Antakeligvis den mest berømte boka om sex som noensinne er skrevet. "Kama" er hinduenes kjærlighetsgud og "sutra" betyr en samling av uttalelser som er lett å huske. De seksuelle stillingene som er beskrevet i de fleste versjoner er bare en liten del av et kapittel i originalverket, som inneholder 35 kapitler.

Kastrering: Kirurgisk fjerning av testiklene.

Kjønnsidentitet: Hvilket kjønn man oppfatter seg selv som uavhengig av hvilket kjønn den biologiske kroppen har. Om man føler seg som gutt, jente, ingen av delene eller noe midt i mellom?

Kjønnskromosomer: Det som vanligvis omtaler som kjønnskromosomer er X og Y kromosomene. Eggceller er bærere av X kromosomet og sædceller er bærere av enten X eller Y kromosomet. En befruktet eggcelle inneholder to kjønnskromosomer, en fra eggcellen og en fra sædcellen. Dette har en viktig rolle i utviklingen av indre og ytre kjønnsorganer.

En befruktet eggcelle med kombinasjonen XX utvikler som oftest kropper med vulva, skjede, livmor og eggstokker. Om kombinasjonen blir XY, utvikles det som oftest kropper med penis, testikler og prostata.

Det finnes andre kjønnskromosomsammensettninger enn XX og XY, som for eksempel X0 og XXY (se intersex).

Klitoris: Klitoris befinner seg der de innerste kjønnsleppene møtes foran mot magen. Det er et svært følsomt organ, og eneste kjente funksjon er å gi seksuell nytelse.

Kun en liten del av klitoris befinner seg på utsiden av kroppen - klitoristuppen, gjerne dekket av en liten "kappe" - klitorisforhuden.

Fra klitoristuppen strekker klitoris seg innover i kroppen og bakover, og deler seg i to "ben" som går på hver side av urinrørsåpningen og skjedeåpningen. Klitoris kan således stimuleres både på utsiden og innsiden av kroppen. Klitoris består av samme type svampvev som penis, og blir erigert (stiv) når jenta blir seksuelt opphisset - klitorisereksjon.

"Komme ut av skapet": Et begrep som benyttes når man forteller noen eller alle at man er trans, homofil, lesbisk eller bifil.

Kuk/Kukk: Se penis

Kåt: Se lyst

 

L

Laktafili: Tenning på melkeproduserende bryster.

Lesbisk: Betyr at ei jente/kvinne er følelsesmessig og/eller seksuelt tiltrukket av andre jenter/kvinner.

Livmor: Se indre kjønnsorganer

Lubrikasjon: Fuktigheten som dannes i skjeden når ei jente blir kåt. Kalles også for naturlig glidemiddel, smøremiddel og kåtsaft.

Lyst: Lyst er følelsen av nytelse og velvære. Seksuell lyst er lysten til sex og/eller seksuell berøring.

 

M

Menstruasjonssyklus: En menstruasjonssyklus er perioden fra første dag i en menstruasjon til første dag i neste menstruasjon. Det kan ta tid fra ei jente begynner å få menstruasjon i starten av tenårene og frem til hun får en regelmessig menstruasjonssyklus. En syklus kan variere i lengde, men de fleste har en syklus på ca. 28 dager +/-.

    Dag 1: Menstruasjonen starter
    Dag 5 - 7: Menstruasjonen slutter, (livmorslimhinnen har blødd ut)
    Fram til dag 14: Eggcellen modnes i eggstokken, og livmorslimhinnen vokser på nytt, og klargjør seg for å ta i mot et befruktet egg
    Dag 14: Eggløsning
    Dag 28: Ny menstruasjon starter (så sant ikke et befruktet egg har festet seg i livmora)

Gjennom hele syklusen er det ulike hormoner som frigjøres og påvirker de ulike hendelsene.

Merkin: En kjønnshårparykk, vanligvis brukt av transseksuelle eller transgenderistiske personer for å få vagina til å se mer overbevisende ut.

Morrabrød: Morrabrød er når gutter og menn våkner med erigert (stiv) penis om morgenen. Kalles også for morgenreisning. I løpet av natten under søvn, gjør kroppen "kontrollsjekk" av sine funksjoner, blant annet penis. Derfor kan penis være stiv opp til flere ganger per natt uten at det handler om at personen er kåt eller har drømt noe seksuelt, men det kan selvfølgelig innimellom også være derfor.

Møydom: Se skjedekrans

 

N

Nattlig sædavgang: Sædavgang som kan skje om natten mens gutten/mannen sover. Mest vanlig i tenårene. Kalles også for "våte drømmer".

Niddah: En ortodoks jødisk skikk som forbyr gifte par å ta på hverandre fra første øyeblikk en dråpe menstruasjonsblod oppstår til en uke etter at menstruasjonen har opphørt. Mange par tror at avholdenhet gjør at man blir mer glad i hverandre og at å være fra hverandre bare gjør gjensynet mer opphissende.

No Nut November; En challenge (utfordring) der man skal unngå og onanere og få orgasme i løpet av en hel måned (som regel november). Det er mange positive ting ved å onanere, så mange mener denne utfordringen er uheldig for kroppen din.

Nymfoman: En kvinne med en ukontrollerbar seksuallyst.

Nødprevensjon: Ulike metoder for å hindre befruktning om man har hatt samleie uten prevensjon eller prevensjonen har sviktet. Kalles også for akutt-p-pille, angrepille, etterpå-pille, dagen-der-på-pille

 

O

Omvendt cowgirl: Å like å bli penetrert sittende på en manns fang med ryggen til ham.

Onanere: Andre ord som benyttes for onanering er for eksempel å runke, fingre, masturbere, selvtilfredsstillelse. Onani betyr å tilfredsstille seg selv seksuelt ved å stimulere kjønnsorganet og eventuelt erogene soner. Onanering er sunt for helsa, og er også bra med tanke på å bli kjent med sin egen kropp og seksualitet, som en forberedelse til å ha sex med andre. Eller man kan onanere om man har oftere lyst på sex enn det en partner har.

Oppblåsbare dukker: Plastikkdukker som er laget for å ha sex med. De har gjerne åpninger for penetrering av kjønnsorganer eller munn, eller med penis som kan benyttes for penetrering.

Oralsex: Oralsex innebærer at man bruker munnen og tungen til å stimulere en annens kjønnsorgan, enten ved å kysse, suge eller slikke. Andre ord som benyttes for oralsex, er for eksempel munnsex, blowjob, suging, gå ned på, fransk og cunilingus.

Oralsex til kvinner skjer ved å slikke og suge på og rundt kjønnsleppene, klitoris og skjedeåpningen. Oralsex til menn skjer ved å slikke og suge på sin partners penis. Det kan forekomme smitte av kjønnssykdommer via oralsex, og det eneste som kan beskytte noe mot overføring av smitte, er slikkelapp.

Orgasme: Å komme, klimaks, å gå for er eksempler på andre ord for orgasme. Man kan få orgasme ved å stimulere seg selv (onanere) eller når man har sex med en partner. Selve orgasmen er rytmiske sammentrekninger av musklene i underlivet/bekkenet. Sammentrekningene varer fra ca. 10 - 60 sekunder. Hos de fleste menn vil det sædutløsningen ofte skje samtidig med orgasmen. Etter orgasmen vil penis miste ereksjonen.

Noen kvinner kan også oppleve at det kommer væske ut rett før, under eller rett etter orgasmen. Se squirting.

Både kvinner og menn kan få orgasme ved analsex.

 

P

Panseksualitet: De som definerer seg som panseksuelle, har en ide om at alle følelser og relasjoner er seksuelt motiverende.

Pedofili: Seksuell tenning av å tenke på, berøre eller å ha sex med barn. Dette er ulovlig i de fleste deler av verden, og mange ser på det å ha sex med mindreårige som den mest umoralske seksualforbrytelsen som finnes.

Penetrering: Betyr å trenge gjennom noe, gjennombore. Brukes i seksuell sammenheng om se der noe (fingre, dildo, penis) føres inn i skjede, endetarm eller munn.

Penis: Penis er en del av mannens ytre kjønnsorgan, bestående av penisskaftet og penishodet.

PMS: PMS (premenstruelt syndrom) er ulike plager og symptomer som jenter/kvinner har gjerne uken (noen dager) før menstruasjonen.

Pornografi: Porno er tekster, bilder eller film med eller om seksuelle handlinger som er laget for å gjøre en person kåt.

Precum: Kalles også for presæd, presperm, lystdråper. Væske som kommer ut av mannens urinrør når han blir kåt. Mengden varierer fra person til person. Precum har til oppgave å forberede urinrøret på sædutløsning og for å smøre penishodet slik at slimhinnen ikke blir sår og irritert på grunn av friksjon. Precum kan inneholde små menger av sæd.

Prevensjon: Prevensjom er midler eller metoder som skal forhindre smitte av seksuelt overførbare infeksjoner (kondom) og/eller uønsket graviditet (spiral, p-piller, p-ring, p-plaster, p-sprøyte, p-stav). Les mer om prevensjon her.

Priapisme: Et medisinsk uttrykk for en ereksjon som ikke vil gå ned. Det kan være svært smertefullt, og man bør oppsøke lege om det vedvarer i timer.

Prostata: En kjertel som ligger øverst ved urinrøret, under urinblæren hos menn. Hovedoppgaven til prostatakjertelen er å produsere et sekret (en væske) som utgjør en del av sædvæsken. Sekretet gir næring og gode svømmeforhold for sædcellene på vei til eggcellen.

 

Q

Queer: Ordet stammer fra USA og er kjent fra begynnelsen av 1990-tallet. Utgangspunktet var for å provosere, protestere mot samfunnets A4- syn på kropp og seksualitet. Også for å synliggjøre det skeive perspektivet i verden, hvor man stiller spørsmålstegn ved normene omkring kjønn og seksualitet, som for eksempel: Er det naturlig at man kun må være enten gutt eller jente, og ikke både‐og? Hvorfor er det kun heteroseksualitet som oppfattes som normalt?

 

R

Reisning: Se ereksjon

Rimming: (Også kjent som analingus) Innebærer stimulering av sin partners anus (endetarmsåpning) med munn, lepper og tunge, for å oppnå seksuell stimulans. Noen fortrekker at anus er ren. Andre foretrekker at anus er i sin naturlige form.

Rodeo: Dette er en heller ufin framgangsmåte ved at man sier noe sjokkerende (for eksempel navnet på exen sin) mens man tar sin partner bakfra. Det er da stor sannsynlighet for at din partner strammer musklene og prøver å kaste deg av.

Ronking: En måte å onanere på der man bruker hånden/hendene til å stimulere kjønnsorganet. Brukes oftest i sammenheng med gutter, men kan også gjerne brukes for jenter også.

 

S

Sakrofrikose: Å kutte et hull i bukselommen slik at man kan masturbere i hemmelighet, men offentlig.

Sakse (saksing): En sexposisjon der man ligger andføttes (motsatt vei av hverandre), og man "trer" seg mellom beina til hverandre slik at kjønnsorganene kommer mot hverandre. Mest brukt blant lesbiske par.

Samleie: Ordet samleie brukes om sex der man penetrerer (fører noe inn i) skjeden, endetarmsåpningen eller munnen, enten med penis, tunge, fingre eller dildo. Samleie kan benyttes uavhengig av hvilke kjønn som har sex sammen. Mange bruker andre ord på samleie, som pule, elske, ligge med, knulle.

Satyroman: En mann med en ukontrollerbar seksuallyst. (Mannlig utgave av nymfoman).

Seksuell orientering: Et begrep som anvendes for å gruppere mennesker ut fra hvem de forelsker seg og blir seksuelt tiltrukket av. Seksuell orientering kan eksempelvis være hetero‐ homo‐ og biseksualitet (-file).

Shrimping: Å suge på noens tær for gjensidig opphisselse.

Sikre perioder: I seksuell sammenheng benyttes dette begrepet om perioder i menstruasjonssyklusen der jenta ikke kan bli gravid. Noen bruker dette som en prevensjonsmetode, men siden det er vanskelig å fastslå hva som helt sikkert er sikre perioder, og det kan variere fra syklus til syklus, er dette en meget dårlig prevensjonsmetode. Anbefales ikke.

Skeiv: Skeiv er det norske ordet for queer, og benyttes om personer som bryter med de normer og forventninger i samfunnet knyttet til kjønn, kjønnsroller og seksualitet.

Skjede: Skjeden er åpningen fra det ytre kjønnsorganet fram til livmoren hos jenter/kvinner.

Skjedekatarr (-betennelse): Se vaginose

Skjedekrans: Er en slimhinnefold som danner en slags krans ca en - to cm innenfor skjedeåpningen hos jenter, og markerer overgangen til selve skjeden. Kalles ofte for jomfruhinnen, og er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Blant annet at dette er en hinne som revner og forsvinner når jenta har samleie for første gang. Noe som altså er feil.

Skjedesekret: Se lubrikasjon

Slikkelapp: Et tynt stykke av gummi eller lateks som kan plasseres over partners kjønnsorgan eller anus ved oralsex. Slikkelapper kan bestilles gratis via Helsenorge.no, eller du kan lage slikkelapp selv ved å benytte plastfilm de fleste har i kjøkkenskuffen eller klippe opp et kondom som du bretter ut til en firkant.

Smitteoppsporing: Innebærer at man forsøker å finne kilden til smitte, for eksempel om du er smittet av en seksuelt overførbar infeksjon. - Hvem har smittet deg? Og hvem kan du ha smittet?

Sopp: Sopp finnes normalt i menneskekroppen og gir vanligvis ingen plager. Noen ganger kan det oppstå ubalanse for eksempel i skjedefloraen (den naturlige bakteriekulturen alle jenter har i skjeden), og da kan soppen blomstre og gi plager. Er ikke en seksuelt overførbar infeksjon.

Sperm: Se sæd

Squirting: Det samme som kvinnelig ejakulasjon, og kalles også for å sprute. Innebærer at det kommer ut væske rett før, samtidig eller rett etter orgasmen hos kvinnen. Dette er ikke viljestyrt, og kan være vanskelig å lære seg. Noen gjør det ofte, noen av og til, mens mange opplever det aldri. Akkurat hva denne væsken er, er fremdeles omdiskutert. Noen mener det er urin fra urinblæra, mens andre mener at det er væske fra noen kjertler omkring urinrøret (rester av det som hos gutter blir til prostatakjertelen).

Suging: Se oralsex

Surrogati: Benyttes om en kvinne som bærer fram et barn som skal overleveres til andre etter fødselen. Ofte er ikke kvinnen biologisk mor til barnet, det vil si at det blir plantet inn et befruktet egg fra en annen kvinne. Hun blir rett og slett en slags rugekasse for dette barnet.

Sæd/Sædvæske: Sæd er det som kommer ut av urinrøret i penis, når en gutt får utløsning (oftest i sammenheng med orgasme). Sædvæsken består av sædceller som produseres i testiklene, og sekreter fra ulike kjertler - prostata og sædblæren.

Det er sædcellene som kan befrukte en eggcelle hos ei jente, som gjør henne gravid.

Gutter begynner å produsere sædceller i tenårene, og det kan ta litt tid før de kan få sædutløsning. Sædvæsken har gjerne en blank til hvit-gul farge, og mengden som kommer ut per gang, tilsvarer ca. en teskje. Sædvæsken kan ta smak av hva gutten har spist og drukket.

Sæddonor: En mann som donerer sæd til en sædbank eller et sykehus, slik at ufrivillige barnløse kan få hjelp til å bli gravid via såkalt assistert befruktning.

 

T

Testikler: Kjertler i mannens pung som produserer sædceller og hormoner.

Tidlig sædavgang: Et vanlig problem, særlig for unge gutter. Betyr at sædavgangen kommer tidligere enn ønsket, og samleiet varer derfor kun kort tid. Noen får sædavgang før samleiet får startet.

Toalettsex: Kan ha to betydninger. 1. Sex på offentlig toalett. 2. Sex som innbefatter urin og avføring.

Transperson: et samlebegrep for personer som opplever at deres kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk skiller seg ut fra normen for det biologiske kjønnet de ble født som. Man kan f.eks. være en transmann, hvilket betyr at man er født som jente, men lever (innimellom) som gutt. Å være en transperson har ikke noe med éns seksualitet og seksuelle orientering å gjøre. De kan være hetero- bi- eller homofile akkurat som alle andre.

Transseksuell/Transkjønnet: En person som opplever seg som et annet kjønn enn det de er født med. Ordet transseksuell brukes oftest som en medisinsk diagnose når en persons fysiske kropp og kjønnsidentitet ikke stemmer overens. Mange transseksuelle velger å korrigere kroppen med hormoner og /eller kirurgi. Å være transseksuell har ikke noe med seksuell orientering å gjøre, og derfor foretrekker de fleste å kalle seg transkjønnet.

Trekant: Seksuell omgang mellom tre personer. (Gruppesex)

Tribadisme: Først og fremst en lesbisk form for sex, der to personer gnir seg mot hverandre for å få gjensidig stimulering av kjønnsorganene.

Tungekyss: Dype kyss der man lar tungene leke med hverandre. (Fransk kyss).

Tvekjønnet: Dobbelt kjønnet (både han- og hunkjønn). Andre ord som benyttes: hermafroditt, intersex.

 

U

Unisex: Kjønnsnøytralt. At noe passer uansett kjønn.

Usikker sex (ubeskyttet sex): Innebærer at man praktiserer sex uten beskyttelse og som medfører risiko for kjønnssykdommer eller graviditet.

Uterus: Latinske navnet for livmor.

Utflod: Utflod er den fuktigheten som kommer ut av skjeden, og består av stoffer fra livmoren og fra kjertler i skjedeveggen. Jenter begynner å få utflod når de kommer i puberteten og blir kjønnsmodne. Alle jenter har utflod i mer eller mindre grad. Hos de fleste vil utfloden variere i farge, mengde og konsistens i løpet av en menstruasjonssyklus. Det er viktig å legge merke til hva som er normalt for en selv for da er det lettere å oppdage forandringer eller andre tegn når noe er galt.

Utløsning: ejakulasjon, sædavgang eller kvinnelig ejakulasjon (squirting).

Utroskap: Et seksuelt forhold til en annen person enn sin ektefelle eller partner. I noen land er utroskap straffbart.

Uønsket graviditet: Svangerskap som ikke er planlagt eller ønsket. Kan forekomme når man har samleie uten prevensjon eller prevensjonen svikter.

 

V

Vagina: Et annet ord for skjeden til en kvinne.

Vaginalt: Når noe foregår i/via skjeden (vaginalt samleie = samleie der noe føres inn i skjeden).

Vaginisme: Skjedekrampe. Ufrivillig sammentrekning av bekkenbunnsmuskulaturen ved forsøk på å føre noe inn i skjeden.

Vaginose: Skjedekatarr. Skjedens normale bakterieflora er i ubalanse og skaper plager som for eksempel økt utflod og vond lukt. Dette er ikke en kjønnssykdom, men forårsaket av for eksempel tarmbakterier. Behandles med antibiotika.

Vagitorie: Stikkpille med medikament til innføring i skjeden ved for eksempel behandling av soppinfeksjon, skjedekatarr eller for lokalt tilskudd av østrogener.

Venusberget: Også kalt skamberget. Den delen av det kvinnelige kjønnsorgan som fremstår som en forhøyning over kjønnsleppene og opp mot magen, og er behåret.

Viagra: Legemiddel til behandling av impotens (ereksjonssvikt).

Vibrator: Et elektrisk/batteri-drevet apparat som kan vibrere på ulike hastigheter. Finnes i mange forskjellige utforminger, prisklasser og kvaliteter. Kan benyttes som et seksualteknisk hjelpemiddel ved ulike seksuelle problemer (for eksempel ved impotens hos ryggmargsskadede) eller som et sexleketøy.

Voldtekt: Gjennomføring av samleie (enten vaginalt, analt og/eller oralt) med makt, vold, tvang eller trusler om vold. Det regnes også som voldtekt om man sex med noen som ikke kan si ifra eller reagere (for eksempel sover eller er påvirket av alkohol eller narkotika). Er forbudt ved lov (Straffeloven) og kan medføre fengselsstraff.

Voyeurisme: Å kikke på andre mennesker, vanligvis mens de kler av seg eller har sex, for å bli seksuelt opphisset. Kikkere kan være utadvendte ved at de oppsøker sexfester for å se på andre som har sex, eller de kan være innadvendte ved at de gjemmer seg i nærheten av hus og kikker inn i vinduene.

Vulgær: I seksuell sammenheng benyttes ordet som omtale av personer som er hemningsløse når det gjelder kropp og seksualitet.

Vulva: Det ytre kvinnelige kjønnsorgan, dvs. venusberget, kjønnsleppene, klitoris, urinrørsåpningen, skjedeåpningen og mellomkjøttet (området mellom skjedeåpningen og anus).

Vulvodyni: En betegnelse som benyttes for jenter som er plaget av uforklarlig ubehag i vulvaområdet, i form av svie, kløe, brennende/stikkende smerter i forbindelse med samleie.

Våte drømmer: Erotiske drømmer som kan føre til sædavgang/orgasme, mens man sover.

Våtsex: Sex der urin eller det å tisse/bli tisset på, er en del av den seksuelle opphisselsen.

 

W

Wank: Amerikansk slanguttrykk for å onanere.

Wham bam: Slanguttrykk for gruppesex.

 

X

X kromosom: Et kjønnskromosom som er tilstede både hos biologiske kvinner (XX) og biologiske menn (XY). Eggceller inneholder kun X kromosom, mens sædceller kan være bærer av enten X eller Y kromosom. Les mer under kjønnskromosomer og Y kromosom.

Xenofili: Å bli seksuelt opphisset av fremmede. Xenofile tenner på å møte nye mennesker, men så snart de klarer å forføre dem så forsvinner opphisselsen. Xenofile liker å ha sex med mennesker av forskjellige nasjonaliteter og etniske lag.

 

Y

Y kromosom: Et kjønnskromosom som i kombinasjon med et X kromosom gjør at en befruktet eggcelle utvikler seg til en biologisk gutt. Det er kun sædceller som kan være bærere av Y kromosom, noe som i praksis gjør at det er mannens sæd som avgjør kjønnet på fosteret. Les mer under kjønnskromosomer og X kromosom.

Yngle: Formere seg. Betegnelsen benyttes gjerne spøkefullt eller nedlatende i forbindelse med mennesker.

Yoni: Kvinnelig seksualsymbol fra sanskrit. Kama Sutra.

Yoniegg: Egg, kuler, gjerne laget av ulikt stenmateriale, som benyttes til å trene opp muskulatur rundt skjeden ved at de puttes inn i skjeden, og kvinnen må knipe for å holde den inne.

 

Z

Zelotypi: Overdreven sykelig sjalusi.

Zoofili: Seksuell tiltrekning av eller omgang med dyr. Seksuelt misbruk av dyr er forbudt.

Zygote: Befruktet eggcelle.

 

Æ

Ærbar: sømmelig, tekkelig, anstendig. Et begrep som i tidligere tider ble benyttet om kvinner som levde opp til de (strenge) seksuelle normer som var for kvinnene da.

Ære: I noen kulturer og religioner, har æresbegreper en sentral rolle i seksualiteten og kjærlighetslivet, og er stort sett knyttet opp mot det å være "jomfru" (ikke hatt sex med noen). Vanære, den motsatte betegnelsen, knyttes gjerne opp mot de som har hatt sex med noen før ekteskapet (særlig kvinner), og ved barnløshet, impotens og utroskap

 

Ø

Østrogen: Kvinnelig kjønnshormon. Produseres i eggstokkene hos kvinner, men kan også omdannelse fra androgener i fettvev. Også menn har en liten mengde østrogen i kroppen. Finnes i syntetisk form i ulike hormonelle prevensjonsmidler. Har også betydning for kjønnsutvikling i fosterlivet.

 

Å

"Å komme ut (av skapet)" betyr å sette ord på følelsene og fortelle andre sin seksuelle orientering, f.eks. at man er homoseksuell eller biseksuell.

Åpent ekteskap: Parforhold/ekteskap der seksuelle relasjoner til andre utenom, aksepteres. Gjerne innen gitte rammer som er avtalt på forhånd.