Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

A-Å

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)
VASK: For å unngå vond lukt, er det ofte tilstrekkelig å vaske underlivet bare med rent vann. Vask gjerne to ganger om dagen – morgen og kveld, og gjerne i dusjen – men unngå såpe.

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Offentlig og kvalitetssikret
Undertøy til tørk (colourbox.com)
VASK: For å unngå vond lukt, er det ofte tilstrekkelig å vaske underlivet bare med rent vann. Vask gjerne to ganger om dagen – morgen og kveld, og gjerne i dusjen – men unngå såpe.

Du kan vaske på deg vondt lukt!

Ingen ønsker å kjenne vond lukt fra underlivet sitt, og i frykt for dette, vasker mange seg "der nede" både en og to ganger for dagen, med både for mye, og med feil såpe.

Men for mye vasking kan ha stikk motsatt effekt på vond lukt, og rett og slett forverre problemet. Resultatet av for hyppig vask med såpe, er nemlig at du vasker bort de naturlige bakteriene som skal være der og beskytte deg. Ubalansen du påfører det naturlige bakteriemiljøet ditt på denne måten, kan føre til at uønskete bakterier eller mikrober får slippe til, og disse kan lage lukt.

For å unngå dette, er det tilstrekkelig bare å vaske underlivet med rent vann. Vask gjerne to ganger om dagen – morgen og kveld, og gjerne i dusjen – men unngå såpe.

Selv såper som reklameres som intimsåpe eller underlivssåpe, kan skape problemer for deg. De har gjerne en surere pH-verdi enn det du normalt har i intimsonen, og dermed forskyves pH-balansen, og uønskete bakterier/mikrober kan få et miljø å formere seg i.

Ønsker du å benytte noe mer enn bare vann, kan babyolje uten parfyme være en god ide. I tillegg til at du får følelsen av å ha benyttet noe mer enn bare vann ved vask, får du også beskyttet hud og slimhinner i intimsonen mot uttørking, og gjøre det mer glatt og elastisk, noe som kan være gunstig.

 

Jenter og utflod

For jenter er det en viktig regel: VASK/DUSJ DEG ALDRI INN I SKJEDEN!

Skjeden er et selvrensende organ som jobber for å fjerne uønskete bakterier og mikrober. Dette klarer skjeden best når den naturlige bakteriefloraen får være i fred. Jenter har alltid mer eller mindre utflod, som er måten skjeden renser seg selv på. Lukten fra utfloden vil variere gjennom menstruasjonssyklusen, men igjen – den skal ikke på noe tidspunkt lukte direkte vondt.

 

Bind og tamponger

Det er mange jenter som benytter truseinnlegg eller bind hele tiden for å fange opp utflod. Dette gjør at det blir lite lufting, og det blir tett og klamt, og gir god grobunn for bakterier. Også mye bruk av tamponger er med på å skape ubalanse i underlivet.

 

Tettsittende klær

Ved bruk av syntetiske og tettsittende klær, kan både gutter og jenter oppleve vond lukt. Det blir rett og slett for varmt, klamt og fuktig, og dette er et miljø som uønskete bakterier liker seg i.

Er du plaget med vond lukt, så forsøk en periode med luftige klær av naturlig materiale, og sov gjerne uten undertøy om natten slik at underlivet ditt får mye luft.

 

Fiskeaktig lukt

Fiskeaktig lukt fra underlivet kan være et symptom på overproduksjon av en spesiell type bakterier. Hos jenter fører det ofte til noe som kalles bakteriell vaginose eller skjedekatarr. Dette må påvises av en lege, som så vil gi deg en antibiotikakur for behandling.

Dette regnes ikke for en seksuelt overførbar infeksjon (kjønnssykdom), men gutter kan også få symptomer om de har samleie med ei jente som har skjedekatarr.

Særlig de første gangene to personer har samleie med hverandre, kan møtet mellom de to ulike bakteriefloraene fra hver av dere, skape en ubalanse som igjen skaper lukt.

Selv om skjedekatarr oftest oppstår hos de som er seksuelt aktive, kan du få det selv om du aldri har hatt samleie, for eksempel på grunn av for hyppig vask (les over) eller ved stress.

 

Metallisk lukt

Metallisk lukt er helt vanlig hos jenter, og kommer gjerne under og rett etter menstruasjonen eller etter samleie. Både samleie og menstruasjonen er med på å endre pH-verdien i underlivet og kan dermed også gi en endring i lukten. Men en metallisk lukt bør være kortvarig. Om lukten er der også i perioder hvor du verken har hatt mensen eller samleie, er det en god idé å bestille legetime.

 

Syrlig lukt

Syrlig eller gjæraktig lukt oppstår gjerne ved soppinfeksjon. I tillegg blir ofte utfloden hos jenter hvitere og tykkere enn normalt. Både gutter og jenter kan bli plaget av en irriterende kløe og svie. Hos noen gutter kan det også komme røde prikker og flassing på penishodet.

Vanligvis behandles dette enkelt med stikkpiller (til skjeden) og krem som du får kjøpt reseptfritt på apoteket.

 

Skarp og sterk lukt

Merker du en skarp eller en sterkere lukt enn det vanligvis pleier å være hos deg, er det mest sannsynlig fordi kroppen din svetter. Les mer over her om tettsittende og syntetisk klær.

 

Kjønnssykdom?

Endring av lukt kan også være et symptom på seksuelt overførbar infeksjon, så har du utsatt deg for risiko for smitte (hatt samleie uten kondom), er det alltid anbefalt å teste seg ca. 2 uker etter samleiet fant sted.

Husk – et underliv vil alltid lukte noe, men skal ikke lukte vondt! Vedvarer den ubehagelige lukten over tid eller du er i tvil om noe er galt, bør du oppsøke en lege for en sjekk. Finner man årsaken til at det lukter, kan det også gjøres noe med det!

 

Skrevet av spesialist i sexologisk rådgiving Siv Gamnes, i samarbeid med Ung.no.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Stygg lukt fra underlivet.
Hei!   Henter info om dette fra NHI sine sider.  Vi i ung.no stiller ingen diagnoser, men  det er ikke urealistisk at det er antibiotikakurene d...
Det lukter ganske vondt av underlivet mitt. 
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no I og med at du er 13 år har du sannsynligvis fått utflod. Da er det viktig at du dusjer og vaske...
Er det mulig å lage parfymevask til underlivet ? 
Hei Takk for at du skriver til ung.noJeg vil ikke anbefale deg å bruke noe som inneholder parfyme i underlivet. Det kan føre til at miljøet i unde...
Vond lukt fra underlivet
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss. Inni skjeden er det alltid litt fuktig. Dette er helt normalt og skal være slik for at ikke slimhin...
Klør veldig på pungen og har gjort det en god stund nå.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er ikke uvanlig at gutter kan klø litt på pungen. Det er et følsomt område som lett påvir...
Sopp nedentil
Hei! Ung.no kan ikke stille diagnoser. Soppinfeksjon i skjeden gir ofte symptomer som svie og kløe i skjeden, og tykk, hvit utflod. Om du har det ka...
Synes at det lukter vondt av underlivet, hva kan dette skyldes?
Hei Skjeden er ikke luktfri, men den skal ved normal hygiene heller ikke lukte veldig vondt. Vondt lukt i underlivet kan skyldes flere ting, men der...