Hopp til hovedinnholdet

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)
VARIASJON: Det er fint å veksle mellom flere stillinger når man har samleie.

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnskap som gjør deg tryggere.

Offentlig og kvalitetssikret
Hånd på pute (colourbox.com)
VARIASJON: Det er fint å veksle mellom flere stillinger når man har samleie.

Hva menes med samleie

Når man snakker om samleie er det vanlig at man tenker at det er en gutt og ei jente som har sex med hverandre, det heteroseksuelle samleiet der guttens penis glir inn og ut av jentas skjede.

Men man kan også ha anale samleier uavhengig av kjønn og legning, der penis eller et objekt glir inn og ut av endetarmsåpningen. Se mer om det i artikkelen om analsex.

Skeive, uavhengig av kjønn, kan også ha sex på forskjellige måter, akkurat slik som heteroseksuelle, ved bruk av fingre eller objekter i skjede eller analt.

Bruk av muskulaturen i bekkenet

Det er fint å ha kontroll på musklene i bekkenet for å bruke musklene mest mulig hensiktsmessig. Hvis man har et jentekjønn vil aktiv bruk av bekkenbunnens muskler øke trykket i skjeden. Da øker trykket mot de indre delene av klitoris og også mot penisen, og orgasmen kan komme lettere for begge. Se hvordan det ser ut inne i kvinnekroppen. Indre deler av klitoris hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. De to ytterste svamplegemene fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. I området mellom de indre kjønnsleppene, finnes i tillegg to indre svamplegemer, som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen.

En som har guttekropp kan også trene opp bekkenbunnens muskler.

Videre i teksten, er det valgt å bruke hun om de som har jentekjønn og han om de som har guttekjønn.

Kontroll på musklene i bekkenet

For å få bedre kontroll på bekkenbunnens muskler og samtidig øke nytelsen, kan hun øve seg på å stramme/slappe av i disse; For å "finne” musklene, kan hun stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler som aktiveres. Hun strammer innover og oppover. Hun kan trene disse musklene, akkurat slik hun trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av.

Etter noen uker har hun god kontroll og kan bruke musklene aktivt når hun onanerer, og sammen med en partner. Se her på NRK nett TV hvordan kvinnen bruker pust, bevegelse og muskler når hun får orgasme. Det er tydelig at hun løfter bekkenet rytmisk, og at hun strammer musklene, for å få nytelse/orgasme.

Gutter kan også arbeide med å få god kontroll på bekkenbunnens muskler. Den største muskelen strekker seg fra halebeinet og helt fram til penisroten. Ved å stramme denne kan man nærmest pumpe blod til penis og til en viss grad kontrollere ereksjonen selv. Det sies at stramming av muskelen kan utsette utløsningen, men her er erfaringene forskjellig. Noen sier at ved å stramme muskelen, øker trykket mot prostatakjertelen og man mister kontrollen og orgasme/utløsningen kommer. Ved å slappe av i muskelen, utsettes orgasmen.

For å finne muskelen, kan man stoppe urinstrålen. Man kan også prøve å vippe penis opp og ned. Det er samme muskler som brukes. Da vil man lettere kjenne hvilken muskel det er snakk om. Denne kan man øve seg i å stramme og slappe av i. Øv slik som ved vanlig trening 15 x 3. Det er ikke sikkert at man klarer å lokalisere muskelen med en gang. Når man øver, må man slappe av i hele bekkenet, og man vil kjenne hvordan blodet strømmer i penis og muskelen. Når man strammer puster man inn, når man slapper av puster man ut.

Uavhengig av hvilken stilling dere har, kan hun øve seg på å vekselvis stramme og slappe av i musklene i bekkenet i takt med penis` bevegelser i skjeden. Hun kan stramme i det penisen/eller et objekt føres inn i skjeden, og slappe av i det penisen/objektet føres ut. Dette krever en noe langsommere rytme enn det mange par er vant til.

Variasjon

Det kan føles godt å veksle mellom å gli fram og tilbake og "å ha mere luft mellom kroppene", løfte seg, og støte penisen inn og ut. Man kan også beholde "glidingen" eller "løftet", alt etter hva man liker.

Forskjellige stillinger

 • Misjonærstillingen
 • I misjonærstillingen ligger gutten øverst med strake hender og jenta sprer bena godt fra hverandre. Hun kan samle bena på guttens rygg eller holde de fra hverandre, med bøyde knær.

 • Cowgirl
 • Hvis hun sitter oppå ham, med ansiktet mot hans ansikt, kan hun øve seg på å gli fram og tilbake. Pass på å ikke gli så langt bak at bøyen på penisen blir for stor. Da blir det vondt for ham. Penisen kan brekke.

 • Reversed cowgirl
 • Hvis hun sitter med ryggen til hans ansikt, må det være god støtte for føttene. Noen par har denne stillingen i en stor stol. Da sitter gutten langt fram på setet slik at jenta har støtte for sine føtter, mens hun løfter seg opp og ned. Da har hun også mulighet til selv å stimulere den ytre delen av klitoris. Den sistnevnte stillingen er også fin å ha i en enkeltseng som ikke er så høy, slik at han sitter med puter i ryggen med sine føtter på golvet og at hun også får føttene sine i golvet. NB; at hun ikke lener seg for langt frem slik at bøyen blir for stor. Penisen kan brekke.

 • Bakfra – «Doggy style»
 • Hvis hun står på alle fire, på knærne og hendene, og han kommer inntil henne bakfra mens han står oppreist på knærne, kan han føre penisen inn i skjeden bakfra. Hvis hun svaier ryggen er det lettere å få penisen inn. Han må passe på at han ikke støter penisen for langt inn og han må heller ikke gjøre det fort/hardt. Det kan bli smertefullt for henne.

  Hvis det er stor høydeforskjell på partene må man være oppfinnsom med tanke på å redusere høydeforskjellen. Hun kan ligge på en sammenrullet pute/dyne og at han reduserer høyden ved å hvile på underarmene.

 • CAT stillingen – Coital Alignment Technique
 • Denne stillingen kan gi jenter og kvinner orgasme. For å få det til må man snakke sammen og samkjøres. I CAT stillingen er det gutten som ligger øverst og lar hele kroppen gli horisontalt opp over hennes kropp, samtidig som begge presser underlivene mot hverandre. Han skal lene seg på underarmene og ha mest mulig av kroppen mot hennes kropp. Hoftene hans skal tippe nedover. Da gnis hans pubic - ben ("marsberget", mannlige versjon av venusberget!), samt roten av penis, mot den ytre del av klitoris. Hun vil kjenne det når han gjør det riktig. Hun skal holde bena sine så rette og tette samlet som mulig. Hun kan også flette bena sine rundt hans, slik at anklene hennes hviler oppå leggene hans. Penisen vil ikke komme så langt inn i skjeden, men gnidningen av den ytre delen av skjeden, samt den ytre delen av klitoris, der alle nerveendene ligger, vil kunne gi henne orgasme. Øv når dere er opplagte!

  Når dere har kontroll på denne, kan hun være på toppen. Da kan hun kontrollere klitorisstimuleringen i det tempoet hun ønsker og også med det rykket/den rytmen som føles best.

  Kort penis

  Det er helt flott med en kort penis. Som du ser i innledningen på denne artikkelen, er det den ytre delen av skjeden som er mest følsom for stimulering. Den ytre delen av skjeden er omkranset av de indre delene av klitoris og en kort penis når akkurat så langt inn som nødvendig.

  Det er bare 30 prosent av jentene som får orgasme kun ved penis bevegelser i skjeden. De aller fleste nyter mest når den ytre delen av klitoris stimuleres. Se også artikkelen Jeg får ikke orgasme når jeg har samleie.

  Lang penis

  Skjeden er omlag 8 til 10 cm, og utvider seg noe når jenta blir seksuelt tent. Det er begrenset hvor stor skjeden kan bli. Hvis penisen er lang er det er ikke plass til hele den i skjeden!

  Penishodet er det mest følsomme området på penisen. Det viktigste er at denne delen av penisen stimuleres. For å sikre seg mot at hun får støt-smerter kan han holde hånden rundt penisen når dere har samleie. Dere må finne ut hvor på penisen han skal holde, for å unngå at hun får støt-smerter.

  Før samleiet kan dere onanere ham til han nesten får orgasme/sædavgang. Da vil han være så seksuelt tent/kåt at det ikke er så mange støt som skal til før han får orgasme/sædavgang.

  I vanlig misjonærstilling kommer ikke penisen så langt inn. Hun kan også samle bena sine mellom hans ben i misjonærstillingen. Da vil mer av penisen være på yttersiden, samtidig som penisen får trykk/hudkontakt fra lårene hennes. En annen god stilling når man har stor penis er når dere ligger i skje, at han ligger bak henne. Da er det lett å kontrollere hvor dypt inn penisen kommer.

  Her finner du tips til forskjellige samleiestillinger.

  Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da vet man hva den andre liker og nyter. Les mer i denne artikkelen.

  Skrevet av:
  Helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning i samarbeid med ung.no
  Kilder:
  «Gleden med skjeden» 2017, legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl «Menns seksualitet» 2010, forelesning, klinisk spesialist sexologisk rådgivning, lege, psykiater Haakon Aars Forelesning, lege og urolog Raymond Mortensen
  Sist oppdatert:
  08.01.2019
  Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  Elvis
  0
  19.03.2019 20:52:02
  Tulla vil ikke d var ikke eg som sente
  Elvis
  0
  19.03.2019 20:49:59
  Jeg vil ha sex noen som vil
  jepp
  1
  06.02.2019 00:32:00
  uff da
  Kanari
  4
  14.11.2018 18:29:44
  Jeg har hatt sex
  Labbehanz
  7
  26.09.2018 20:41:19
  Jeg syntes synd på den som måtte skrive dette.
  Aleksander 15-år
  4
  11.09.2018 16:03:12
  Kjærester vil ofte ha sex fordi det er godt å de elsker hverandre ❤️☺️ Alle opplever det

  Spørsmål og svar

  Kan man ha sex i dusjen, og hvordan?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Man kan fint ha sex med seg selv i dusjen. I dusjen blir en varm av vannet og det er lett å stimu...
  Amatør på knulling, drikking og festing hele livet?
  Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Jeg forstår at du bekymrer deg for at du ikke har vært på fest. Det er mange med deg som er i s...
  Kjæresten har stor penis, som ikke er så hard, vanskelig å få inn i skjeden
  Hei jente 18 år. Takk for at du skrev til ung.no Så fint at du tenner så på kjæresten og penisen hans. Det høres ut som du fikk orgasme når p...
  Redd for at penisen er for stor, at vi ikke får den inn. Hva kan vi gjøre?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er endel jenter som bekymrer seg for om penisen klarer å komme inn i skjeden, og spesielt hvi...
  Er det greit at penis ikkje kommer heilt inn? Trang skjede?
  Hei jente 17 år. Takk for spørsmålene. Skjeden er i utgangspunktet ikke så lang, mellom 8 til 10. Når man blir seksuelt tent/kåt utvides den, ...
  Hva er sex?
  Hei du, 18 år.    Det er et godt spørsmål du stiller her. Sex på engelsk betyr kjønn, men når vi sier sex mener vi som oftest at man stimul...
  Penis får ikke plass i vaginaen. Penisen presses ut. Orgasme?
  Hei jente 18 år. Jeg forstår dette er et problem. Det kan være at du får orgasme og at sammentrekningene presser penisen ut.  Men i og med at ...
  Er jeg sex avhengig?
  Hei gutt 18 år. Så bra at du skrev til oss.  Du er ikke sexavhengig! Du er en helt vanlig ung mann med stort nivå av testosteron. Testosteronet ...
  Hvor på jenta skal en slikke?
  Hei gutt 15! Takk for spørsmål. Jenter kan like å bli slikka på ulike måter til ulik tid. Noen kan like å bli slikka hardt og rett på klitori...
  Hvordan kan man ha samleie når kjæresten har en stor penis?
  Hei jente 16 år.  Det er sannsynligvis flere med deg som lurer på akkurat det samme.  For å nyte samleie, og få penisen inn, må jenta være o...
  Kommer jeg til å ha like vondt neste gang jeg skal ha samleie?
  Hei jente 16 år.  Så bra at du spør om dette.  Hvis du ikke er ordentlig seksuelt tent er skjeden trang og tørr. Da blir det vanskelig å få ...
  Kjenner egt ikke noe når vi har sex før på slutten når jeg kommer. Normalt?
  Hei gutt 16 år.  Det du beskriver er normalt. Skjeden er myk og takten er saktere enn når man onanerer.  Hvis man er vant til å onanere med et ...
  Jeg får ikke pikken inn i meg, det er som jeg ikke har stort nok høl.
  Hei jente 15 år. Så bra at du skrev til oss.  Det du beskriver er vanlig. Det er mange som tror at skjedeåpningen ikke er stor nok og at det ikk...
  Med en gang vi skal sette igang ha samleie så går bare penis ned.
  Hei jente 17 år.  Jeg forstår at dette er vanskelig for dere begge.  Det er svært viktig at du forstår at det ikke er din feil. Det handler ik...
  Er ganske seksuelt aktivt med partneren min, men får aldri orgasme.
  Hei jente 18 år.  Så bra at du skrev til oss.  Det er vanskelig å få orgasme med en annen, hvis man ikke har lært seg å få orgasme alene. ...
  Kan jeg ha sex med kjæresten min i de "safe" dagene?
  Hei gutt 14! Nei, det er ingen god ide å ha sex med noen uten kondom. Grunnen til det, er at en ikke kan vite sikkert når eggløsningen skjer. Dett...
  Onanerer alene, men klarer ikke seksualitet med kjæresten. Gode råd?
  Hei jente 20 år.  Jeg forstår at dette er et problem for dere! Du beskriver godt situasjonen, men det er vanskelig å gi råd uten å ha kartlag...
  Kan ha sex, er redd for at penisen ikke skal gå inn. Hva skal jeg gjøre?
  Hei jente 16 år.  Det er endel jenter som er redd for at skjeden skal være for trang til at en penis skal få plass. Men det finnes ingen måte å...
  Vi kommer ikke når vi bruker kondom. Hvorfor?
  Hei jente 16 år. Så bra at du spør om dette.  I det man stopper seksualiteten for å tre på kondomet, kan det seksuelle tenningen avta. Man ten...
  Se alle