Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)
VARIASJON: Det er fint å veksle mellom flere stillinger når man har samleie.

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnkap som gjør deg tryggere.

Offentlig og kvalitetssikret
Hånd på pute (colourbox.com)
VARIASJON: Det er fint å veksle mellom flere stillinger når man har samleie.

Hva menes med samleie

Når man snakker om samleie er det vanlig at man tenker at det er en gutt og ei jente som har sex med hverandre. Og at ved det heteroseksuelle samleiet glir guttens penis inn og ut av jentas skjede. Men man kan også ha anale samleier uavhengig av kjønn og legning, der penis eller et objekt glir inn og ut av endetarmsåpningen. Se artikkelen om analsex.

Skeive, uavhengig av kjønn, kan også ha samleie på forskjellige måter, ved bruk av fingre eller objekter i skjede eller analt.

 

Bruk av muskulaturen i bekkenet

Det er fint å ha kontroll på musklene i bekkenet for å bruke musklene mest mulig hensiktsmessig. Hvis man har et jentekjønn vil aktiv bruk av bekkenbunnens muskler øke trykket i skjeden. Da øker trykket mot de indre delene av klitoris og også mot penisen, og orgasmen kan komme lettere for begge. Se hvordan det ser ut inne i kvinnekroppen. Indre deler av klitoris hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. De to ytterste svamplegemene fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. I området mellom de indre kjønnsleppene, finnes i tillegg to indre svamplegemer, som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen.

En som har guttekropp kan også trene opp bekkenbunnens muskler.

Videre i teksten, er det valgt å bruke hun om de som har jentekjønn og han om de som har guttekjønn.

 

Kontroll på musklene i bekkenet

For å få bedre kontroll på bekkenbunnens muskler og samtidig øke nytelsen, kan hun øve seg på å stramme/slappe av i disse; For å "finne” musklene, kan hun stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler som aktiveres. Hun strammer innover og oppover. Hun kan trene disse musklene, akkurat slik hun trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av.

Etter noen uker har hun god kontroll og kan bruke musklene aktivt når hun onanerer, og sammen med en partner. Se her på NRK nett TV hvordan kvinnen bruker pust, bevegelse og muskler når hun får orgasme. Det er tydelig at hun løfter bekkenet rytmisk, og at hun strammer musklene, for å få nytelse/orgasme.

Gutter kan også arbeide med å få god kontroll på bekkenbunnens muskler. Den største muskelen strekker seg fra halebeinet og helt fram til penisroten. Ved å stramme denne kan man nærmest pumpe blod til penis og til en viss grad kontrollere ereksjonen selv. Det sies at stramming av muskelen kan utsette utløsningen, men her er erfaringene forskjellig. Noen sier at ved å stramme muskelen, øker trykket mot prostatakjertelen og man mister kontrollen og orgasme/utløsningen kommer. Ved å slappe av i muskelen, utsettes orgasmen.

For å finne muskelen, kan man stoppe urinstrålen. Man kan også prøve å vippe penis opp og ned. Det er samme muskler som brukes. Da vil man lettere kjenne hvilken muskel det er snakk om. Denne kan man øve seg i å stramme og slappe av i. Øv slik som ved vanlig trening 15 x 3. Det er ikke sikkert at man klarer å lokalisere muskelen med en gang. Når man øver, må man slappe av i hele bekkenet, og man vil kjenne hvordan blodet strømmer i penis og muskelen. Når man strammer puster man inn, når man slapper av puster man ut.

Uavhengig av hvilken stilling dere har, kan hun øve seg på å vekselvis stramme og slappe av i musklene i bekkenet i takt med penis` bevegelser i skjeden. Hun kan stramme i det penisen/eller et objekt føres inn i skjeden, og slappe av i det penisen/objektet føres ut. Dette krever en noe langsommere rytme enn det mange par er vant til.

Variasjon

Det kan føles godt å veksle mellom å gli fram og tilbake og "å ha mere luft mellom kroppene", løfte seg, og støte penisen inn og ut. Man kan også beholde "glidingen" eller "løftet", alt etter hva man liker.

Forskjellige stillinger

 • Misjonærstillingen
 • I misjonærstillingen ligger gutten øverst med strake hender og jenta sprer bena godt fra hverandre. Hun kan samle bena på guttens rygg eller holde de fra hverandre, med bøyde knær.

 • Cowgirl
 • Hvis hun sitter oppå ham, med ansiktet mot hans ansikt, kan hun øve seg på å gli fram og tilbake. Pass på å ikke gli så langt bak at bøyen på penisen blir for stor. Da blir det vondt for ham.

 • Reversed cowgirl
 • Hvis hun sitter med ryggen til hans ansikt, må det være god støtte for føttene. Noen par har denne stillingen i en stor stol. Da sitter gutten langt fram på setet slik at jenta har støtte for sine føtter, mens hun løfter seg opp og ned. Da har hun også mulighet til selv å stimulere den ytre delen av klitoris. Den sistnevnte stillingen er også fin å ha i en enkeltseng som ikke er så høy, slik at han sitter med puter i ryggen med sine føtter på golvet og at hun også får føttene sine i golvet.

 • CAT stillingen – Coital Alignment Technique
 • Denne stillingen kan gi jenter og kvinner orgasme. For å få det til må man snakke sammen og samkjøres. I CAT stillingen er det gutten som ligger øverst og lar hele kroppen gli horisontalt opp over hennes kropp, samtidig som begge presser underlivene mot hverandre. Han skal lene seg på underarmene og ha mest mulig av kroppen mot hennes kropp. Hoftene hans skal tippe nedover. Da gnis hans pubic - ben ("marsberget", mannlige versjon av venusberget!), samt roten av penis, mot den ytre del av klitoris. Hun vil kjenne det når han gjør det riktig. Hun skal holde bena sine så rette og tette samlet som mulig. Hun kan også flette bena sine rundt hans, slik at anklene hennes hviler oppå leggene hans. Penisen vil ikke komme så langt inn i skjeden, men gnidningen av den ytre delen av skjeden, samt den ytre delen av klitoris, der alle nerveendene ligger, vil kunne gi henne orgasme. Øv når dere er opplagte!

  Når dere har kontroll på denne, kan hun være på toppen. Da kan hun kontrollere klitorisstimuleringen i det tempoet hun ønsker og også med det rykket som føles best.

   

  Kort penis

  Det er helt flott med en kort penis. Som du ser i innledningen på denne artikkelen, er det den ytre delen av skjeden som er mest følsom for stimulering. Den ytre delen av skjeden er omkranset av de indre delene av klitoris og en kort penis når akkurat så langt inn som nødvendig.

  Det er bare 30 prosent av jentene som får orgasme kun ved penis bevegelser i skjeden. De aller fleste nyter mest når den ytre delen av klitoris stimuleres. Se også artikkelen Jeg får ikke orgasme når jeg har samleie.

   

  Lang penis

  Skjeden er omlag 8 til 10 cm, og utvider seg noe når jenta blir seksuelt tent. Det er begrenset hvor stor skjeden kan bli. Hvis penisen er lang er det er ikke plass til den i skjeden!

  Penishodet er det mest følsomme området på penisen. Det viktigste er at denne delen av penisen stimuleres. For å sikre seg mot at hun får støt-smerter kan han holde hånden rundt penisen når dere har samleie. Dere må finne ut hvor på penisen han skal holde, for å unngå at hun får støt-smerter.

  Før samleiet kan dere onanere ham til han nesten får orgasme/sædavgang. Da vil han være så seksuelt tent/kåt at det ikke er så mange støt som skal til før han får orgasme/sædavgang.

  I vanlig misjonærstilling kommer ikke penisen så langt inn. Hun kan også samle bena sine mellom hans ben i misjonærstillingen. Da vil mer av penisen være på yttersiden, samtidig som penisen får trykk/hudkontakt fra lårene hennes. En annen god stilling når man har stor penis er når dere ligger i skje, at han ligger bak henne. Da er det lett å kontrollere hvor dypt inn penisen kommer.

   

  Her finner du tips til forskjellige samleiestillinger.

  Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da vet man hva den andre liker og nyter. Les mer i denne artikkelen.

  Skrevet av:
  Helsesøster/spesialist i sexologisk rådgivning i samarbeid med ung.no
  Kilder:
  «Gleden med skjeden» 2017, legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl «Menns seksualitet» 2010, forelesning, klinisk spesialist sexologisk rådgivning, lege, psykiater Haakon Aars Forelesning, lege og urolog Raymond Mortensen
  Sist oppdatert:
  17.08.2018
  Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  Kanari
  1
  14.11.2018 18:29:44
  Jeg har hatt sex
  Labbehanz
  2
  26.09.2018 20:41:19
  Jeg syntes synd på den som måtte skrive dette.
  Aleksander 15-år
  3
  11.09.2018 16:03:12
  Kjærester vil ofte ha sex fordi det er godt å de elsker hverandre ❤️☺️ Alle opplever det

  Spørsmål og svar

  Hvor på jenta skal en slikke?
  Hei gutt 15! Takk for spørsmål. Jenter kan like å bli slikka på ulike måter til ulik tid. Noen kan like å bli slikka hardt og rett på klitori...
  Kan man ha sex i dusjen, og hvordan?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Man kan fint ha sex med seg selv i dusjen. I dusjen blir en varm av vannet og det er lett å stimu...
  Hvordan skal jeg klare å slappe av nedentil under sex/samleie? Trang?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det at du ikke var våt nok er sannsynligvis årsaken til at det var vanskelig å få penisen inn....
  Kjempevondt i tissen etter samleie. Hva kan være galt?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Vanligvis, hvis man har smerter etter samleie, er det fordi jenta ikke er nok seksuelt tent under ...
  Tips til hvordan stillinger vi kan gjøre for at det ikke gjør så vondt?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er ikke så lett å ha samleie hvis man har brukket kragebenet. Kragebenet kan lett komme ut a...
  Har veldig lyst til å ligge med venninnen min. Råd?
  Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er endel venner som har sex med hverandre, omlag 19 %. For noen er dette helt uproblematisk, me...
  Ble syk. Vaginaen min ble plutselig slapp og trekker seg ikke tilbake.
  Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er sannsynligvis tilfeldig at du ble syk samtidig som at du føler at skjeden ble slapp.  Je...
  Har vi gjort noe feil siden ingen av oss fikk orgasme?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er vanlig at man ikke får orgasme de første gangene man har seksualitet sammen. Man er litt ...
  Har problemer med smerter i underlivet under samleie. .
  Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er en del jenter/kvinner som sliter med smerter ved samleie.  Hvis man har hatt ubeskyttet s...
  For meg gjør det vondt å ha sex fremdeles, etter 50-100 ganger.
  Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er ikke noe problem med deg! Du er ei helt vanlig jente med en helt vanlig skjede! Det er bare...
  Er det noen forskjell mellom underlivet til jenter?
  Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Anatomien til jentene er den samme. Se artiklene for mer informasjon. Det er ikke så mange jenter ...
  Har lyst å ha sex med han men jeg er også litt redd for det.
  Hei jente 19 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er ikke noe å være flau over at skjeden blir våt. Det er et tegn på seksuell tenning/kåth...
  Redd for at penisen er for stor, at vi ikke får den inn. Hva kan vi gjøre?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er endel jenter som bekymrer seg for om penisen klarer å komme inn i skjeden, og spesielt hvi...
  Hvordan kan jeg få orgasmen til å vare lengre?
  Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no Hvis du stopper stimuleringen for sent kommer orgasmen, enten du vil eller ikke. Når du får så ...
  Hva kan jeg gjøre for å få orgasme under samleie?
  Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er en stor misforståelse at alle jenter/kvinner får orgasme under samleie. Det er ikke tilfe...
  Hva kan jeg gjøre for å oppnå orgasme under sex med partneren min?
  Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er ingenting feil med deg!  Det er vanligere at man ikke får orgasme når man har samleie, ...
  Kan man bli gravid uten at man har fått mensen eller eggløsning?
  Hei jente 18 år.  Takk for at du skrev til ung.no Så bra at du liker siden vår! Det er sånn at man ikke vet når tid den aller første menst...
  Blødninger under samleie
  Hei jente 18 år! Takk for at du skriver til ung.no! Grunnen til blødninger under eller etter samleie er som du skriver som oftest rift eller sår....
  Er det normalt å blø så lenge etter et samleie?
  Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Det hender at det kommer en rift i skjedeveggen som kan blø litt, men vanligvis ikke så lenge so...
  Faren for å bli gravid etter inntak av angrepille?
  Hei jente 18 år. Takk for at du skrev til ung.no Sex og samfunn skriver: "Ellaone har en effekt på ca. 75 %.  ... Norlevo har en effekt på ca. ...
  Se alle