Runking er farlig

Usant. Det er tvert imot sunt å runke fordi hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og kan redusere angst og depresjoner. Det er også sunt fordi du blir kjent med kjønnet ditt og hvilke bevegelser og stimuli du liker og nyter. Forskning viser også at hyppige sædutløsninger redusere risikoen for at du rammes av den mest utbredte krefttypen blant menn, kreft i prostatakjertelen.

Det er altså sunt å runke, uansett om du runker ofte eller sjeldnere. Du må selv finne ut hvor ofte som er bra for deg.

Flaut å bli ferska

Sant. De fleste ønsker å ha sexlivet sitt i fred og helt privat. Ingen ønsker at andre skal komme overraskende på når man for eksempel onanerer.

Runking kan gjøre meg syk

Usant. Du kan derimot føle deg syk om du ikke ruker.

Runking gir kviser

Usant. Kviser har helt andre årsaker, men siden kviser ofte kommer i puberteten, samtidig som mange begynner å onanere, er det lett å tenke at det har en sammenheng.

Penis blir mindre av å runke

Usant. Skulle penisen blitt mindre og mindre på grunn av mye runking, ville mange hatt så liten penis at den ikke syntes til slutt – fordi mange runker ofte. Så penisen blir verken lengre, kortere, tynnere eller tykkere om du runker.

Det eneste som kan skje, er at du kan bli sår på penishodet, men det er heller ikke farlig og gror igjen om du lar penis få hvile noen dager. For å hindre gnagsår, kan du bruke glidemiddel eller en olje uten parfyme når du onanerer.

Penis blir slitt ut av å runke

Usant. Å runke sliter ikke ut penisen, men styrker den! Når du runker øker blodgjennomstrømningen i penisen, og blodårer og svamplegemer får øvd seg på fylles og tømmes. Det er altså slik at funksjonen opprettholdes og styrkes når man runker.

Sæden blir brukt opp – runking gjør meg steril

Usant. Testiklene produserer kontinuerlig sæd fra du er i puberteten og til du dør. Produksjonen skjer etter «etterspørsel», har du hyppige sædutløsninger, vil produksjonen være høyere enn om du har sjeldnere utløsninger. Nylagde sædceller er friskere og raskere enn dem som har blitt lagret en stund.

Om det er kort tid siden forrige sædutløsning, kan du oppleve at mengden sædvæske er mindre ved neste utløsning, men det vil alltid være sædceller tilstede, selv om det eventuelt ser lite ut.

Runking påvirker ikke pubertetsutviklingen

Sant. Du vil fortsette å utvikle deg akkurat slik det er ment at du skal bli, enten du runker ofte eller aldri.

Runking er ulovlig

Usant. Runking er ikke ulovlig og ingen skal kunne straffe deg for å onanere – verken foreldre, andre voksne eller domstolen, så lenge du ikke onanerer foran noen som ikke ønsker det.

Runking kan erstatte mosjon

Usant. Det sies at runking tilsvarer så og så lang joggetur, men onanering påvirker ikke kondisjonen din i særlig grad – verken i positiv eller i negativ retning. Selv om du kan få økt puls og bli andpusten av runking, er effekten av dette dessverre for liten til at du opparbeide kondis på samme måte som annen trening kan gi.

Jeg onanerer for mye

I utgangspunktet kan man ikke si at noen onanerer for mye eller for lite. Det er like ok å onanere flere ganger om dagen som at du aldri gjør det – det er din lyst og behov som styrer dette.

For noen kan derimot onaneringen skape problemer i hverdagen, som at det blir vanskelig å følge med på skolen, eller at du holder deg hjemme i stedet for å treffe venner. Om du tenker at du runker for mye og føler at det styrer deg eller at du er avhengig av det, er det lurt å finne noen å snakke med, og få hjelp til å ta tilbake kontrollen.

Runking betyr at jeg er misfornøyd med partner

Usant. Om du runker så betyr det ikke at du er misfornøyd med det sexlivet du har med partneren din. Det betyr heller ikke at du ikke ønsker sex med partneren din. Onanering gir ikke et dårligere sexliv, og det er vanlig å onanere selv om man har en partner.

Mange synes også at det kan være opphissende å onanere sammen, og det er en fin måte å vise hverandre hva som er godt.

Det stiller seg annerledes dersom behovet for sex forsvinner på grunn av onaneringen, men som et supplement til seksuallivet er det bare positivt.

Har lyst å runke, men tør ikke

Ikke la deg styre av hva andre har sagt eller mener. Gjør det som føles bra for deg. Prat med noen om du har tanker eller spørsmål om dette.

Og til deg som runker - fortsett å nyte og utforske kroppen, kjønnet og seksualiteten din. Da blir du godt kjent med deg selv, og du blir trygg på hva du liker og hva som gir deg nytelse.