Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Jeg tenker mye på sex

Du har kanskje knapt begynt å merke at du er i puberteten, men likevel tenker du mange seksuelle tanker. Eller du er godt i gang med puberteten, og hode er fylt av sextanker. Nesten hele tiden. Det kan være plagsomt, flaut, ekkelt og skamfullt, men er veldig vanlig og helt normalt.

Offentlig og kvalitetssikret

For ung for sextanker?

Det er veldig vanlig og helt normalt å tenke på sex selv om du er under den seksuelle lavalder. Det er ikke sånn at sextankene skrus på den dagen du er «gammel nok». De er kommer gradvis fra du er liten.

Mange begynner tidlig, allerede i småbarnsalder, å være nysgjerrig på sex og tenke seksuelle tanker, mens andre ikke får slike tanker før de er godt inne i puberteten eller nesten er voksen, noe som også er helt ok.

Nysgjerrighet og utforskning

Når du er liten, er de seksuelle tankene på et uskyldig plan, og preget av nysgjerrighet. Ofte kan de dreie seg om din egen kropp og utforskningen av den, men du kan også, selv om du er liten, kjenne at det skjer noe i kroppen når du tenker disse nysgjerrige tankene.

Etterhvert som du nærmer deg puberteten, vil tankene endre seg og bli mer intense og konkrete. De involverer i større grad andre personer, og du kan lettere lage deg fantasier slik du selv vil at de skal være.

Utforskingen og nysgjerrigheten på kroppen og seksualiteten din endrer også karakter i denne perioden. Den blir gjerne mer målrettet, for helt bevisst å oppnå nytelse og orgasme. Fantasiene blir også gjerne rettet mot konkrete personer.

Klarer du ikke å tenke på annet?

Det er ikke uvanlig. Det lages masse hormoner i kroppen, blant annet testosteron, også hos jenter. Testosteronet gjør at man lettere tenner seksuelt/blir kåt, og det gir deg mer sextanker, som igjen kan gjøre deg mer kåt. Det kan ta litt tid før du føler at du har kontroll på dette.

Onanere og få orgasme

Føler du deg veldig kåt, kan det hjelpe å onanere til orgasme. Da dempes kåtheten for en stund og du får mer kontroll. Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes og kroppen utskiller lykkehormoner, slik at du blir glad. Det stimulerer immunforsvaret positivt slik at man holder seg frisk. Det opprettholder sexlysten og kan redusere angst og depresjoner. Det er også bra fordi du blir kjent med kjønnsorganet ditt og hvilke bevegelser og stimuli du liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, om morgenen i dusjen før de går på skolen, når de kommer hjem og før de sovner om kvelden. Det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. De fleste gjør det et antall ganger per uke og måned som befinner seg mellom ytterpunktene. Det er du selv som bestemmer over kroppen og kjønnet ditt! Finn ut hvor ofte du må onanere for å ha mer kontroll.

Kan noen se det på meg?

Det finnes ingen som er tankelesere, og som kan se hva du tenker og at du er kåt, men tankene kan gi noen kroppslige reaksjoner som andre kan se, for eksempel ereksjon av penis. Er du plaget med det, kan du ta dine forholdsregler og bruke klær der en erigert penis ikke så lett vises.

Mange er også redde for at det skal vises at de har onanert. Det er noen som kan bli litt svette og røde i ansiktet, halsen og /eller på øvre del av brystet, men når den er borte, er det ingen som kan se at du har onanert. Det er uansett få som legger merke til om du er litt rød i huden, og det kan jo også skyldes at du har vært aktiv med andre ting - du kan også bli rød i huden etter trening eller hvis en er sint, spent eller nervøs.

Naturlig del av utviklingen

Det er vanlig å ha sextanker, og det er ikke noe å skamme seg over! Det er en naturlig del av utviklingen fra barn og videre. Selv om det kanskje føles litt voldsomt innimellom – nyt kroppen og seksualiteten din.

Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert:
26.10.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)