I utgangspunktet skal det ikke være vondt å ha samleie. Noen ganger kan det likevel være vondt eller ubehagelig. Det kan være flere årsaker til at man får smerter ved samleie, og for de fleste skjer det bare en sjelden gang.

Hvor sitter smerten?

Smerter ved samleie bør ikke pågå over tid, da bør du oppsøkte hjelp. Hvis du går til lege er det lurt å ha tenkt over om smertene sitter ytterst i skjeden og skjedeinngangen, eller om smertene føles lengre inn i skjeden eller i magen.

Det er også viktig å tenke over om du har andre plager som kløe, svie, endret utflod, endret blødninger eller økende smerter ved mens. Det er fint å ta en titt på seg selv og se etter hudforandringer eller sår.

Her er noen årsaker til smerter ved samleie:

Seksuelt overførbare infeksjoner

Hvis man har hatt sex med ny partner uten å bruke kondom bør man teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia og gonoré.

Seksuelt overførbare infeksjoner kan medføre smerter ved samleie. Smertene kan sitte både ytterst og innerst i skjeden. Man kan også ha en seksuelt overførbar infeksjon uten at man kjenner noe som helst, og det er derfor viktig at man alltid tester seg for klamydia når man har hatt en ny seksualpartner, og ikke brukt kondom.

Du kan teste seg på helsestasjon for ungdom, og hos fastlegen. På noen videregående skoler tilbys det også testing.

Soppinfeksjoner

Sopp i skjeden er svært vanlig, og mange har dette uten å ha plager. Noen kan få plager og da kalles det soppinfeksjon. Det er vanlig med kløe og ofte mer, og litt hvitere og klumpete utflod. Huden og slimhinnene kan bli litt mer følsomme og det er vanlig med smerter ved samleie og lettere for å få rift i huden som kan svi. Dette er ikke farlig, og kan behandles.

Du kan lese mer om dette og andre plager her.

Ikke seksuelt tent

Når kvinner blir opphisset vil skjeden bli våt og skjedemuskelen vil bli mindre stram. Klitoris vil svulme opp og bli større. Dette er viktig for at samleie skal være godt for begge parter.

Hvis jenta ikke er nok opphisset vil det kunne føles tørt og trangt, og kanskje vanskelig å få penis inn i skjeden. Dette vil gi mer friksjonen som kan gi rifter og sårhet i skjeden eller i skjedeåpningen. Smertene kan komme i starten av samleie, underveis eller etter at samleiet er over. Mange føler at det svir eller brenner etterpå, og det kan være litt svie når man tisser.

Noen ganger kan det ta lengre tid før kroppen lystrer og du blir våt, selv om man føler seg opphisset i hodet. Særlig kan det være hvis du har drukket alkohol, men kan også forekomme ellers. Da kan det være lurt å bruke glidekrem. Gjentatte samleier som er tørre og vonde kan disponere til vulvodyni og vestibulitt.

Støtsmerter

Innerst i skjeden sitter en kul som heter livmortappen. Den kan noen kjenne om de putter en finger dypt inn i skjeden. Livmortappen er overgangen fra skjeden til livmoren via livmorhalsen. Livmorhalsen er svært smal, kun stor nok til at sædceller og mensblødninger kan passere, og det er umulig at penis kan komme inn til livmoren.

Det kan være ubehagelig om penis treffer rett på livmortappen. Noen vil da føle en smerte opp i magen ved dype støt, og noen kan få noe som minner om menssmerter. Når kvinnen er opphisset vil skjeden utvide seg og livmortappen trekke seg litt bakover, og dette gjør det vanskeligere for penis å treffe livmortappen. Det kan likevel skje, og for noen skjer det i spesielle stillinger. Dette er ikke farlig, men hvis det skjer bør dere skifte stilling.

Er ikke kvinnen nok tent bør dere bruke lengre tid på forspillet. Er det stillinger som gir smerter bør man ikke trenge penis for dypt inn eller unngå stillingen.

Stram skjedekrans

Rett på innsiden av skjedåpningen finnes en slimhinnefold som heter skjedekransen. Denne slimhinne folde er myk og blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex.

For noen svært få vil skjedekransensen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn. For de fleste som opplever at det er vanskelig og smertefullt å få noe inn i skjeden, handler det mer om stram muskulatur og ikke at det er noe fysisk som stenger. Hvis du sliter med stram skjede, og kanskje vansker med å fjerne eller sette inn tampong kan det være fint å få sjekket dette hos en lege. Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen.

Tidligere trodde man at skjedekransen var en hinne som ble ødelagt ved samleie, en slags jomfruhinne. Det er ikke tilfelle og det er umulig å se på skjedekransen om en kvinne har hatt samleie eller ikke. Noen jenter blør ved første samleie, det kan være på grunn av et lite sår i skjedekransen, men for de fleste skyldes det en rift i slimhinnen i skjedeåpningen fordi man ikke er nok seksuelt tent.(Se avsnittet over)

Endometriose

Dette er en sykdom hvor slimhinnen som finnes i livmoren, og som blør ut som menstruasjon, også finnes utenfor livmoren. Det kan være i magen rundt tarm, urinblære eller livmoren, eller andre steder på kroppen. Slimhinnen utenfor livmoren vil oppføre seg på samme måte som den inne i livmoren, og vil også blø når du har menstruasjon. Denne blødningen i magen vil kunne gi kraftige smerter ved mensen.

De som har endometriose merker stort sett dette som kraftige menssmerter, men de kan ha mange andre plager i tillegg som smerter ved samleie. Disse smertene sitter oftest høyere opp i magen og ikke ytterst ved skjedeåpningen. Noen har kroniske smerter, mens andre kun får det i forbindelse med menstruasjonen. Smertene kan vedvare noe tid etter samleiet. Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for en vurdering.

Vestibulitt

Dette innebærer smerter i inngangen til skjeden. Smertene gir ofte svie og en brennende følelse som gjør samleie smertefullt og for noen helt umulig å gjennomføre.

Det kan være mange årsaker til at man får vestibulitt, og man har sett at kvinner med vestibulitt har flere smertefibre i slimhinnen ved skjedeåpningen enn hos de uten smerter. Smerte over lengre tid kan gi vaginisme som skyldes stram bekkenbunns muskulatur og dermed trangere skjede. Dette kan også være smertefullt, og kan gi lettere friksjonsplager.

Hudsykdommer

Huden rundt og i det ytre kjønnsorganet (vulva) kan få hudsykdommer som resten av kroppen. Det kan være psoriasis eller eksem. Noen kan også ha allergi og vil kunne være følsom for såper, glidemiddel eller lateks som finnes i kondomer. Dette kan gi smerter ved samleie.

En sjelden gang kan hudlidelsen være mer alvorlig som Lichen sclerosus. Denne gir kraftig kløe og vil gi hvite striper eller flekker i det ytre kjønnsorganet. Lichen planus er enda mer sjelden og vil kunne gi svie, kløe og sår i underlivet. (Kilde; Norsk helseinformatikk). Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen for en vurdering hvis du opplever hudforandringer i vulva.

Det behøver ikke å være en av de årsakene som er nevnt her, men strever du med smerter og ubehag ved samleie, så oppsøk hjelp og finn ut av det og få det bedre. Sex skal være godt og ikke forbundet med smerte og ubehag.

Les mer på vulva.no