Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Bolig (ung.no)
Bolig (ung.no)

A-Å

Klamydia - fakta
Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Kondylomer (kjønnsvorter)
Gutt sitter på do (colourbox.com)

Kondylomer (kjønnsvorter) skyldes et virus (HPV – human papilloma virus). Det finnes over 100 ulike typer av HPV og rundt 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. HPV er like vanlig hos begge kjønn. De fleste vet ikke at de har eller har hatt denne virusinfeksjonen, fordi viruset ofte ikke gir synlige vorter.

Om hiv og aids
hiv/aids sløyfe (colourbox.com)

Hiv (humant immunsvikt virus) er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for spesielle infeksjoner og sykdommer. Aids (ervervet immunsvikt syndrom) er diagnosen som brukes når hiv-smitte gir visse komplikasjoner.

- Vet DU hvordan hiv smitter?

aidssløyfe

Hva vet du om hiv og aids?

Quiz: Kan man bli kvitt hiv?

Plikter og rettigheter - kjønnssykdom
To par bein i en seng

De seksuelt overførbare infeksjonene gonoré, klamydia, hepatitt B og C, syfilis og hiv-infeksjon er definert som allmennfarlige smittsomme infeksjoner etter smittevernloven. Dette medfører en del plikter og rettigheter for lege og pasient.

Klamydia - mange blir smittet
Par i senga (colourbox.com)

Hvert år blir det oppdaget rundt 25 000 tilfeller av klamydia. Mange tester seg ikke, og siden klamydia sjelden gir symptomer, kan mange være smittet uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.