Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente er lei seg (colourbox.com)
Jente er lei seg (colourbox.com)

A-Å

Klamydia - fakta
Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke går med smitten lenge eller de smitter videre.

Gutt sitter på do med PC

Hva vet du om kjønnssykdommer? (SOI)

Quiz: Bør du si ifra til noen hvis du har en kjønnssykdom?

Kondylomer (kjønnsvorter)
Gutt sitter på do (colourbox.com)

Kondylomer (kjønnsvorter) skyldes et virus (HPV – human papilloma virus). Det finnes over 100 ulike typer av HPV og rundt 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. HPV er like vanlig hos begge kjønn. De fleste vet ikke at de har eller har hatt denne virusinfeksjonen, fordi viruset ofte ikke gir synlige vorter.

Herpes (kjønnsherpes)
sex under bordet (colourbox.com)

Herpes er vanligere enn du tror. Og det dumme er at du ikke blir kvitt det når du først er blitt smittet. Spør partneren din om han/hun har herpes før dere har sex. Kondom minsker risikoen for smitte, men vær veldig varsom under utbrudd.

Om hiv og aids
hiv/aids sløyfe (colourbox.com)

Hiv (humant immunsvikt virus) er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for spesielle infeksjoner og sykdommer. Aids (ervervet immunsvikt syndrom) er diagnosen som brukes når hiv-smitte gir visse komplikasjoner.

- Vet DU hvordan hiv smitter?

aidssløyfe

Hva vet du om hiv og aids?

Quiz: Hvordan kan du finne ut om du er smittet?

Spør du partneren om kondom?

Spør du partneren om kondom?

Klamydia - mange blir smittet
Par i senga (colourbox.com)

Hvert år blir det oppdaget rundt 25 000 tilfeller av klamydia. Mange tester seg ikke og klamydia gir sjelden symptomer, så derfor kan mange være smittet uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.