Hopp til hovedinnholdet

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Offentlig og kvalitetssikret
Kjønnssykdommer

Seksuelt overførbare infeksjoner forårsakes av små organismer som bakterier, virus, amøber, lus m.m. Når disse mikroorganismene blir mange og sterke nok, kan de gi betennelse eller annen sykdom på det stedet de slår seg ned. Noen seksuelt overførbare infeksjoner er mer smittsomme enn andre. Felles for dem er at du like gjerne kan bli smittet under det første ubeskyttede samleie som ved et senere samleie.

 

Hvordan smitter det?

Seksuelt overførbare infeksjoner overføres ved samleie med kontakt mellom skjede/endetarm og penis, ved munnsex (kontakt mellom munn og kjønnsorgan/endetarm) eller via blod fra en som er smittet.

De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes. Mindre utbredt er mykoplasma genitale, gonoré, flatlus, skabb, trichomonas-infeksjon, hepatitt B og C, hiv-infeksjon og syfilis.

To infeksjoner som ikke er seksuelt overførbare, men som ofte oppfattes som det, er sopp og bakteriell vaginose.

Informasjon om infeksjonene på ulike språk finner du på fhi.no

 

Klamydia

Den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge er klamydia, og den forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis.

Smittemåte

Klamydia smitter ved ubeskyttet samleie (genitalt, oralt og analt) eller indirekte via fingre og sexleketøy.

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot klamydia. Unngå å dele sexleketøy ved samleie.

Symptomer (plager)

De fleste som har klamydia har ikke plager, og sprer dermed smitten til andre uten å være klar over det. I de tilfeller klamydia gir symptomer, vil det kunne merkes på:

Jenter

 • Forandret utflod: Mengde, farge, konsistens
 • Blødning mellom menstruasjonene
 • Kløe/svie i underlivet
 • Ubehag ved samleie
 • Svie ved vannlating eller hyppig vannlatning
 • Kløe/svie i endetarmen
 • Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag.

Gutter

 • Utflod fra urinrøret uten å være opphisset
 • Svie ved vannlating eller hyppig vannlatning
 • Kløe i urinrøret eller under forhuden
 • Utslett/sår hud på penishodet
 • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Klamydia kan også gi leddplager eller betennelse i øyet. Dette gjelder både jenter og gutter.

Smittesjekk

Det er anbefalt å teste seg for klamydia ved partnerbytte.

Klamydia påvises ved at gutter tar en urinprøve og jenter tar en pinneprøve fra skjeden. Eventuelt kan legen ta prøve fra livmorhals og/eller urinrør. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Behandling

Klamydia kan behandles med antibiotika og behandling er gratis. Det er viktig at fast partner får behandling samtidig, ellers vil du kunne bli smittet igjen.

Komplikasjoner

Ubehandlet kan klamydia føre til at jenter får bekkeninfeksjon, som igjen gir økt risiko for ikke å kunne bli gravid senere, svangerskap utenfor livmoren eller kroniske magesmerter. Gutter kan i noen tilfeller få betennelse i bitestikkel. Hevelsen i pungen kan vare fra noen uker til måneder. Smerteplager i ettertid kan forekomme.

Du bør alltid teste deg for klamydia når du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.

 

 

Mykoplasma

Mykoplasma forårsakes av bakterien Mycoplasma genitalium. Dette er en seksuelt overførbar infeksjon som det for ganske få år siden ikke var mulig å påvise, men som stadig flere laboratorium nå tilbyr test for.

Smittemåte

Mykoplasma smitter ved ubeskyttet samleie (genitalt og analt) eller indirekte via fingre og sexleketøy. Mykoplasma er ikke like utbredt som klamydia, men stadig flere får påvist smitten.

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot mykoplasma ved samleie.

Symptomer (plager)

Mykoplasmainfeksjon kan gi samme type plager som ved en klamydiainfeksjon, men også den gir som oftest ikke symptomer.

Jenter

 • Forandret utflod: mengde, farge, konsistens
 • Blødning mellom menstruasjonene
 • Kløe/svie i underlivet
 • Ubehag ved samleie
 • Svie ved vannlating
 • Kløe/svie i endetarmen

Gutter

 • Utflod fra urinrøret uten å være opphisset
 • Svie ved vannlating
 • Kløe i urinrøret eller under forhuden
 • Utslett/sår hud på penishodet
 • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Ved alvorlig mykoplasmainfeksjon kan både gutter og jenter få smerter nederst i magen, over lysken, feber og redusert allmenntilstand. Du må oppsøke lege raskt om du får slike plager.

Smittesjekk

Mykoplasma påvises ved at gutter tar en urinprøve og jenter tar en pinneprøve fra skjeden. Eventuelt kan legen ta prøve fra livmorhals og/eller urinrør. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Behandling

Behandlingen av mykoplasma er en spesiell type antibiotika. Behandlingen er ikke gratis, men undersøkelsen er det. Fast partner må også teste seg for mykoplasma og få behandling samtidig for å unngå at dere smitter hverandre igjen.

Det anbefales å ta en kontrollprøve for å sjekke at behandlingen har virket, 3 - 4 uker etter at du begynte å ta tablettene.

Komplikasjoner

Det finnes foreløpig ikke fullstendig kartlegging som gir svar på om mykoplasma kan gi alvorlige eller langvarige skader. Mye tyder på at ubehandlet mykoplasma, som gir symptomer/plager, kan utvikle seg til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) eller infeksjon i testikler og bitestikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn. Dessuten vil en person med mykoplasma lettere kunne bli smittet med andre seksuelt overførbare infeksjoner.

 

Gonoré

Gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae, og forekommer relativt sjelden i Norge. Imidlertid er det en økning av gonoré blant menn som har sex i utlandet og blant menn som har sex med menn.

Smittemåte

Gonoré smitter ved ubeskyttet samleie (genitalt og analt) og ved oralsex, eller indirekte via fingre og sexleketøy.

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot gonoré. Unngå å dele sexleketøy ved samleie.

Symptomer (plager)

Gonoré gir som regel symptomer i løpet av kort tid, men de kan være milde og bli oversett. Du kan være smittet uten å ha plager. Ved symptomer, oppstår de 2 - 7 dager etter smitte:

 • Svie ved vannlating
 • Gulgrønn utflod fra urinrør eller skjede
 • Ved analsex og munnsex kan slimhinnen i henholdsvis endetarmen og halsen få smitte. Dette kan føre til symptomer fra disse områdene

Smittesjekk

Gonoré påvises ved at gutter tar en urinprøve og jenter tar en pinneprøve fra skjeden, eller anus. Legen kan ta prøve fra hals, livmorhals og/eller urinrør. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Behandling

Gonoré kan behandles med antibiotika, det vil si at den fjerner gonoré-infeksjonen. Behandling er gratis. Det er viktig at fast partner får behandling samtidig, ellers vil du kunne bli smittet igjen.

Det skal tas kontrollprøve 2 uker etter avsluttet behandling.

Komplikasjoner

Hos kvinner kan gonorésmitte i skjeden og livmorhals ofte spre seg raskt til egglederne og gi bekkeninfeksjon. Dette kan gi økt risiko for ikke å kunne bli gravid senere, svangerskap utenfor livmoren eller kroniske magesmerter.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå en byll rundt urinrøret. Det forekommer også betennelse av bitestiklene eller betennelse av andre kjertler i området, som for eksempel prostata. Gonoré kan gi gutten nedsatt fruktbarhet.

Både gutter og jenter kan få betennelse i leddene.

 

Hiv og Hepatitt B

Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt virus. Hiv ødelegger immunsystemet, noe som gjør at forsvaret mot andre sykdommer svekkes, og du lettere får infeksjoner og visse typer kreftsykdommer.

Hepatitt B er et virus som angriper leveren din, og gi leverbetennelse.

Smittemåte

Hiv og Hepatitt B finnes i blodet, i menns sæd og i kvinners skjedesekret. Du kan bli smittet med viruset om væsker fra smittete personer kommer inn i kroppen din. Vanligste smittemåte er sex. Du kan også få virus ved å dele nål eller sprøyte med en som er smittet. Gravide kvinner kan overføre virus til barnet under svangerskapet, under fødselen eller når de ammer. Du får ikke hiv ved å kysse på kinnet eller dele såpe med noen som har viruset.

Hepatitt B er mer smittsom enn hiv. Det tar 1-6 måneder fra du er smittet til det opptrer symptomer. Du er smittefarlig fra ca. 6 uker før til ca. 12 uker etter at sykdommen gir symptomer.

Hepatitt C som også gir betennelse i leveren, kan smitte seksuelt, men smitter oftest ved ren blodsmitte (deling av urene sprøyter, blodsøl, blodoverføring).

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot hiv og hepatitt B ved samleie. Unngå å dele sprøyter. Bruk hansker ved blodsøl. Hepatitt B-viruset kan overleve utenfor kroppen i tørket blod i mer enn en uke.

Det finnes vaksine mot hepatitt B. Enkelte har krav på gratis vaksinering, blant annet menn som har sex med menn, sexarbeidere og studenter innen helsefag. Tilhører du en risikogruppe for smitte, eller har sex med personer innen risikogruppe, kan det være lurt å ta vaksine.

Symptomer (plager)

Hiv gir ofte ingen symptomer, så du kan være smittet i mange år før spesielle infeksjoner og krefttyper begynner å vise seg. Noen opplever influensalignende symptomer 2 – 6 uker etter smittetidspunktet.

Hepatitt B kan gi diffuse plager som at du føler deg slapp, trøtt, få litt feber, nedsatt matlyst, vekttap, smerter i øvre høyre del av magen, muskelsmerter, leddsmerter eller diaré. Etter hvert kan den føre til at du får avfarget avføring, mørk urin og huden din bli gul, - du får det som kalles gulsott.

Smittesjekk

Du kan sjekke om du er smittet ved å ta en blodprøve. En blodprøve vil vise helt sikkert resultat for hiv etter 12 uker fra smittetidspunktet. Det finnes også noen steder som tilbyr hurtigtest for hiv, der du kan få et relativt sikkert resultat allerede 3 uker etter antatt smittetidspunkt.

For hepatitt B er blodprøveresultatet ikke helt sikker før etter 6 måneder.

Behandling

Det finnes ingen kur som helbreder hiv-infeksjon, men det finnes medikamenter kan hjelpe mennesker med hiv å holde seg friske veldig lenge.

Moderne hivbehandling kan føre til at man ikke utvikler aids i det hele tatt. Ved regelmessig kontroll hos lege vil virusmengden i blodet måles, og ved riktig bruk av medisiner vil det være svært liten sjanse for at man kan smitte andre. Ved riktig bruk av medisinene kan hiv forbli en kronisk sykdom man kan leve med.

Når det gjelder hepatitt B, blir de fleste helt frisk innen 4 måneder etter at de ble smittet. For de som utvikler leverbetennelse er det ofte aktuelt med sykehusinnleggelse og oppfølging i lang tid.

Komplikasjoner

Hiv ødelegger immunsystemet ved å drepe en spesiell type forsvarsceller i kroppen kalt CD4 lymfocytter. Dette gjør at kroppens forsvar mot infeksjoner svekkes, og man blir lettere smittet av sykdommer og infeksjoner som vanligvis er ufarlige. For personer som er smittet med hiv kan slike sykdommer og infeksjoner være alvorlige og i verste fall dødelige.

Mellom 3 – 5 % av de som blir smittet med hepatitt B, utvikler kronisk bærertilstand og kronisk infeksjon. Kronisk infeksjon er en alvorlig sykdom som krever nøye oppfølging og behandling av spesialist.

 

 

Kondylomer, kjønnsvorter (HPV)

Kondylomer forårsakes av virus som tilhører gruppen HPV (Humant Papilloma Virus). Det finnes over 100 ulike typer av HPV og rundt 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen både hos kvinner og menn. Det er anslått at over 70 % av den norske befolkningen vil få en genital HPV-infeksjon i løpet av sitt seksuelt aktive liv.

Smittemåte

Kondylomer smitter via direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus, ved seksuell kontakt.

Unngå smitte

Kondom vil gi en viss beskyttelse, men siden viruset kan befinne seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom.

Vaksine

Det er utviklet vaksine mot de mest kreftfremkallende HPV-typene og en vaksine beskytter også mot de typene som vanligvis gir kjønnsvorter. HPV-vaksine er forebyggende og bør aller helst gis før seksuell debut, men kan også tas etter.

Symptomer (plager)

I de fleste tilfeller forløper infeksjonen uten symptomer og går over av seg selv etter 1 – 2 år, men noen får synlige vorter. Ulike typer HPV gir ulike former for vorter; blomkålsliknende eller spisse vorter, glatte, runde og opphøyde vorter eller flate vorter. Vortene kan komme flere år etter smitte.

Alle vortetypene kan forårsake sårhet, kløe og små sprekker.

Smittesjekk

Kondylomer kan kun påvises ved at de er synlige eller ved celleprøve. Det er anbefalt for jenter over 25 år å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert 3. år for å kunne finne forstadiet til livmorhalskreft forårsaket av HPV.

Behandling

Vorter kan fjernes med påsmøring av ulike typer linimenter eller krem. De kan også fjernes med laser, frysing eller skraping. Det finnes ingen kjente metoder for å fjerne selve viruset.

Komplikasjoner

Noen få typer HPV kan hos noen smittede forårsake en vedvarende infeksjon som på lang sikt kan føre til livmorhalskreft. Vanligvis utvikler livmorhalskreft seg i løpet av ca. 10-30 år. Også kreft i ytre kjønnsorganer hos kvinner og i endetarmskanalen hos begge kjønn er i hovedsak forårsaket av HPV. Kreft i penis og i munnhule har også vist seg å kunne ha sammenheng med HPV-infeksjon. Det er ikke kjent hvorfor noen av de som smittes får kreft, mens andre ikke får det.

 

Herpes

Herpes forårsakes av virus HSV (Herpes Simplex virus) og er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge. Det finnes to ulike typer virus, HSV-1 og HSV-2, som kan gi utbrudd på kjønnsorganet. HSV-1 er mest vanlig og opptrer primært rundt og i munnen (forkjølelsessår), og er som oftest ikke smittet seksuelt. HSV-2 kalles også for genital herpes og finnes nesten aldri i ansiktet, men kan finnes andre steder på kroppen. Når du først er smittet med viruset, vil du ha det i kroppen resten av livet.

Smittemåte

HSV-1 anses i utgangspunktet ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men det er en økning med smitte til kjønnsorgan med HSV-1 gjennom oralsex (fra smitte i munnen til kjønnsorganet). HSV-2 derimot, smitter seksuelt ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Smittefaren er størst når du har utbrudd, men smitte utenom utbrudd kan ikke utelukkes. Det tar ca. en uke fra du er smittet til du får symptomer.

Unngå smitte

Kondom vil gi en viss beskyttelse, men siden viruset kan befinne seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom.

Behandling med medisiner erstatter ikke andre tiltak for å hindre at du smitter andre. Du bør bruke kondom og praktisere sikker sex, og du bør informere partneren din om at du har en smittsom infeksjon. Gjennom medisiner og kondombruk blir med andre ord ikke smittefaren borte, men sjansen for smitte blir mindre, og du gjør i hvert fall alt du kan for å redusere risikoen for å smitte en annen person.

Symptomer (plager)

Viruset kan gi utbrudd av smertefulle sår. Utbruddene starter som oftest med en kriblende følelse der såret etter hvert kommer. Det utvikles små væskefylte blemmer som sprekker ganske raskt og det blir et sår. Sårene gror og etterlater seg ingen arr. Det tar ofte 4-6 uker før primærutbruddet gror fullstendig. Langt fra alle får utbrudd som er merkbare, eller det kan gå noe tid fra smitte til utbrudd.

Når viruset er i hvilefasen, har du ingen symptomer. Viruset kan imidlertid våkne fra dvalen og forårsake gjentatte utbrudd. De senere utbruddene er vanligvis mildere enn det første utbruddet.

Smittesjekk

HSV påvises ved at det tas en prøve fra såret som oppstår ved utbrudd.

Behandling

Det finnes ingen medisiner som kan fjerne viruset, men det finnes medisiner som hemmer virusets vekst og aktivitet, og som reduserer smitteoverføringen. Medisinen er i første rekke nyttig ved kraftige utbrudd, men brukes også med god virkning hos de som opplever mange plagsomme tilbakefall.

Noen få har meget hyppige utbrudd og da kan det være aktuelt å bruke medisiner forebyggende over lang tid, eventuelt i flere år.

Under utbrudd kan det være lurt å unngå trange bukser og sove uten truse slik at sårene får mest mulig luft.

Ellers kan grønnsåpebad ett par ganger om dagen virke lindrende. Fyll en lav bolle med lunket vann og ha i 2 teskjeer med medisinsk grønnsåpe oppi. Sitt eller ha penis i vannet i 20 minutter før du lufttørker området.

Hvis det er smertefullt å tisse, kan dette gjøres i det lunkne vannet.

Noen føler også at sinkholdig salve fører til at sårene raskere tørker ut. Er sårene smertefulle, kan en lett bedøvende salve smøres på. Dette får du kjøpt reseptfritt på apotek.

Komplikasjoner

Over 50 % av pasientene får nye utbrudd, men disse er som nevnt mindre plagsomme og varer i 1-2 uker. Noen opplever bare et utbrudd, mens hos andre kan viruset holde seg aktiv over mange år. Det er ingenting som tyder på at herpes er farlig på lang sikt.

Herpes kan smitte fosteret under fødsel. Dette kan medføre alvorlig sykdom hos den nyfødte. Sjansen for slik smitte er heldigvis meget liten, men ofte vurderes likevel keisersnitt hos kvinner som får første utbrudd nær termin.

 

Syfilis

Syfilis forårsakes av en bakterie og vil i første omgang vanligvis opptre som et sår på kjønnsorganet, rundt anus eller i munnen. Syfilis er sjelden i Norge i dag, men noe økning ses og da spesielt i noen miljøer av menn som har sex med menn. Ubehandlet syfilis være svært alvorlig.

Smittemåte

Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie, både vaginal- og analsex, eller munnsex. Bruk av kondom beskytter. Syfilis kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan syfilis smitte ved kyssing.

Unngå smitte

Kondom vil beskytte mot smitte om såret sitter et sted som kondomet dekker. Ellers er det viktig å avstå fra seksuell kontakt inn til legen bekrefter at du ikke lengre er smittebærer.

Symptomer (plager)

Syfilis kan være uten symptomer eller plager, men viser seg vanligvis i form av sår. Det kalles da primær syfilis. Ubehandlet vil primær syfilis utvikles seg videre til sekundær syfilis.

Primær syfilis:

Et smerteløst sår med opphøyd kant og rød bunn, som kan finnes hvor som helst på kroppen, men vanligst på kjønnsorganene, rundt anus eller i munnen. Etter en eller to uker blir det hevelse i lymfeknuter i nærheten av såret. Såret forsvinner av seg selv etter noen uker. Hvis du ikke får behandling på dette stadiet, vil syfilis fortsatt være i kroppen din.

Sekundær syfilis:

Hvis primær syfilis ikke behandles, går kjønnssykdommen over til sekundær syfilis. Da sprer sykdommen seg via blodet til andre organer over de neste månedene og år. Du kan få forkjølelsesliknende symptomer og hudforandringer. Et spesielt utslett i håndflater og fotsåler gir særlig mistanke om syfilis. Du kan også få problemer med lever, nyrer og andre organer. Lymfeknutene i hele kroppen er forstørrede.

Smittesjekk

Syfilis kan påvises via blodprøve 1 - 13 uker etter antatt smittetidspunkt eller via penselprøve fra såret.

Behandling

Syfilis kan behandles med penicillin eller et annet antibiotikum.

Komplikasjoner

Hvis sykdommen ikke oppdages og behandles mens den er primær eller sekundær, kan den etter mange år forårsake tertiær syfilis. Dette er svært alvorlig og kan medføre døden, men er meget sjelden i Norge i dag.

 

Andre seksuelt overførbare infeksjoner

Skabb

Skabb er en liten midd som overføres ved kroppskontakt. Du kan bli smittet uten å ha hatt seksuell kontakt.

Skabb er ganske vanlig i Norge. Den gir hudutslett og en intens kløe, oftest mellom fingrene, men også andre områder på kroppen kan rammes.

Skabb behandles med et middel som du får kjøpt reseptfritt på apotek.

Flatlus

Flatlus overføres via intim kroppskontakt, og er ikke lengre så vanlig i Norge (sannsynligvis på grunn av trenden med å barbere bort behåringen rundt kjønnsorganene). Flatlus fester seg til kroppshåret og gir kløe i området rundt der de finnes (kjønnsorgan, armhuler).

Flatlus behandles med midler du får kjøpt reseptfritt på apotek.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas er en protozo og er sjelden i Norge, men er fortsatt vanlig i mange andre land. Trichomonas smitter via direkte kontakt ved ubeskyttet samleie, og vil gi økt utflod og plager fra skjede og urinrør. Trichomonas behandles med en spesiell type antibiotika som du får resept på av legen din.

 

Mer informasjon om seksuelt overførbare infeksjoner:

Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert:
25.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente på 10 år
1
14.06.2018 19:52:15
Hei, jeg er forelska i en gutt i klassen min og en av vennene mine har fått melding fra han om at han liker meg, men det er også noen andre av vennene mine som også er forelska i han og jeg har lyst til og spørre han om og bli sammen men jeg tørr ikke, hva skal jeg gjøre?
14 år
2
07.07.2017 00:12:03
Hei! jeg har begynt å få en kvise mellom penisen og lure på om det kan vere normalt eller ikke? (red: les gjerne mer i artikkelen: https://www.ung.no/helse/Seksuell-helse/4021_%E2%80%9DGutteplager%E2%80%9D_%E2%80%93_sm%C3%A5_og_st%C3%B8rre_plager_fra_penis_og_i_underlivet.html)
sex jenta 16
7
06.04.2017 09:39:56
jeg tror jeg har fått det
Alex
9
22.03.2016 16:57:23
har noen veldig små hvite prikker under penis hode hva kan det være ?
Anonym
7
25.10.2015 01:18:39
Jeg har noen prikker på penis hode de er ikke noen Anna farge enn selve penis hode, de går litt utover ... Lurer på hva det er noen som har et svar ?
Anonym
7
08.07.2015 05:07:53
Jeg har hatt sex med 5 gutter, men har aldri skjekket meg for sykdommer. Vet jeg burde, men tørr ikke. Skal jeg liksom bare gå til legesenteret og si i kassa at jeg vil skjekke meg for kjønnssykdommer? Hva om de sier nei eller noe annet i den duren?..
Even
14
26.01.2015 23:43:35
Hei, Jenta jeg er forelsket i, får dessverre sår i livmoren under samleie og vi vil gjerne bli kjent med det lille problemet og derfor lurte vi på om det fintes noe svar her ute. Hadde vært fint med seriøse svar TAKK :)
Gutt 14
4
02.10.2014 00:45:13
Jeg er en gutt på 13 1/2 år. Jeg syntes selv jeg går veldig lett "stå" og noen ganger kan dette være pinlig ..
en klok gutt
2
02.10.2014 10:56:58
dette er helt vanlig. en gutt får ereksjon minst 12 ganger iløpet av ett døgn.
Hemmelig
13
07.09.2014 08:55:36
Hei! Jeg er 15år og nettop fått kjærste, vi har hatt sex flere ganger. Vi har brukt kondom, men den har sprukket et par ganger. Vi har også hatt litt sex uten kondom. Jeg har fått små røde brikker på penishodet og litt nedenfor og skjenerelt litt rød. Det svir ikke, klør ikke og gjør ikke vondt i det hele tatt.
Hva kan dette være? (Red.: Du kan stille spørsmål og få svar på www.klara-klok.no)
Marolis
1
15.06.2014 13:49:57
Jeg har vært med mamma til syden, og jeg traff en gutt jeg hadde sex med. Vi brukte kondom under samleiet, men ikke under oral sex., nå er jeg kjempe sår i halsen og brystet, har feber og vondt i magen., hva kan det være?
en klok gutt
5
02.10.2014 11:00:31
jeg tviler på at dette har noe med dette å gjøre. Oral sex kan være smittsomt for herpes, men tviler på at du får feber, vondt i halsen og brystet og magen av det. Du kan nok ha blitt av solreven, ingen bekymring! :)
vil ikke si det
11
20.04.2014 04:44:44
er det mulig og ha hpv 2 uten og hatt sex jeg er 14 år og har masse priker på tissen min som er hud farga og ser ut som masse små vorter
Bekymret 14 åring,
13
25.02.2014 23:35:58
Hei:) jeg har merket i det siste at det har oppstått småe hvite prikker/kviser hvis man kan kalle det det, på pungen min, er veldig bekymret på hva dette kan være. Det er spredt jevnli over hele pungen og hvis jeg klemmer på de gjør det vondt men det kommer hvit veske ut. Jeg er 14 år og har ikke helt tatt motet til meg for å si det til foreldre. Er flau og veldig forvirret, plis hjelp meg.
en klok gutt
3
02.10.2014 11:03:02
dette kan være små hårsekker, det er en begynnelse på at det vokser mer hår, eller visst du har barbert pungen, kan det være hår som har begynt å vokse fram igjen :)
bitches
2
18.12.2013 21:14:51
woow..
bert
3
06.12.2013 11:40:55
ligget*
Minda
12
07.08.2013 00:03:17
Kan man få kjønnssykdommer uten å ha lagt med noen?
angstfulllperson
1
24.03.2017 20:28:40
Hvis du har klint med noen er det mulighet for at du har fått herpes. Så hvis du går ned på noen (oral sex), eller omvendt så kan dere på kjønnsherpes.
anonym
1
15.08.2016 11:43:01
Nei det kan man ikke :) Snakket med helsesøster om det. Og om du og kjæresten har sex for første gang, og ingen av dere har hatt en sexpartner før, så er det liten sjans for at dere får sykdommer! Husk kondom; sier jeg bare :))
anonym
6
14.07.2013 15:07:45
Jeg har hatt ubeskyttet analsex flere ganger å jeg tror jeg har hiv og skal sjekke det hos en lege. Er det en kur? Og forteller legen det til foreldrene dine når du er under 16?
Anxy"
2
05.06.2015 00:42:12
Det er ingen "kur" mot hiv. :/ det er medisiner som kan "dra ut" tiden så den ikke utvikler seg til Aids. Legen har taushetsplikt og kan ikke si noe til andre. (Men i dette tilfellet så er det kanskje lurt å si ifra til foreldre)
Vetleh
4
06.12.2013 11:41:41
kjenner meg igjen i det der!
Mari
18
05.05.2011 23:17:14
Det klør i underlivet. Hei! Jeg er en jente som nettopp har fylt 12år og nettopp fått min første mensen. For to dager siden ca. så prøvde jeg og fjerne litt hår på underlivet helt øverst (altså ikke ved kjeden eller noe) med en sånn som man barberer leggene sine med og nå klør det der og er rødt på huden. Kan det være sopp infeksjon eller bare huden som er irritert? Jeg tørr ikke å si det til mamma for hun hvet ikke engang at jeg har hår i det hele tatt. Hvis det er en kjønnssykdom, er den så alvorlig at jeg må si det til mamma?
Hei!
1
15.08.2016 11:46:49
Dette er ikke kjønnsykdom. Skjedd med meg mange ganger i forbindelse med barbering. Det svir når jeg dusjer/bader i klor/salt, og jeg får røde prikker. Så har sluttet med det nå (unntak hvis jeg er i syden/bruker bikini og hårene stikker ut). Du kan heller ta en liten saks og klippe vekk hårene som plager deg :))
Dickson Shannon Lucinda
1
02.08.2016 02:39:55
Jeg er en journalist på over fire år som Infiserte var HIV-sykdom, har denne sykdommen komme over kroppen min system. Min hjerne tåke og hukommelsestap og fysiske problemer gjorde meg en grønnsak i 4 år.  For noen måneder siden kom jeg over noen vitnesbyrd om hvordan Dr Molemen har brukt sin Herbal Medicine å behandle og kurere HIV, enkelte selv vitnet blitt helbredet fra Lyme sykdom, kreft og andre infeksjoner, har jeg aldri hørt om en slik før, på grunn av at jeg har alltid hatt tro på at en dag er det kommer til å være en kur for denne sykdommen, jeg horridly kopiert e-postadressen til Dr Molemen og jeg fortalte ham om min tilstand han fortalte meg om ikke å bekymre seg for at han skulle forberede noen urtemedisin for meg som han skulle sende til meg her i mitt land, til slutt etter 5 dager for å kommunisere med Dr Molemen sendte meg en pakke som jeg fikk, og han ga meg resept på hvordan jeg skal bruke dem, etter to uker for å ta Dr Molemen Medisinering jeg ble å føle lettelse i kroppen min, og jeg fortalte ham om det, sa han til meg at jeg bør gå for sjekk opp på sykehuset for å vite om faktisk sin medisin har fungert, jeg tvilte det, men jeg senere dro til sykehuset for å få testet og til min største overraskelse jeg er et mirakel, og har kommet seg av redsel for humant immunsviktvirus, og jeg praktiserer Jounalism igjen. Jeg applauderer deg og din innsats og stå klar til å gi andre opplysninger om deg, og jeg håper de tror og jobbe med deg.  Du kan ta kontakt med Dr Molemen på (drmolemenspiritualtemple@gmail.com eller (dr.molemenspiritualtemple@yahoo.com), eller ring +2347036013351
Ett annet hei til Mari
1
05.06.2015 00:47:06
Dette problemet skjer ofte med "nybegynnere" innen barbering av underlivet. ;) (dette har sikkert kjedd med alle) det at du får røde prikker der du har barbert kommer av at huden er irritert, dette går over, neste gang du barberer umderlivet prøv å barber med hårene (nedover) istede for mot hårene, for da irriterer du ille huden ;) :P
hei mari!
1
02.10.2014 10:54:22
visst duer 12 år bør det ikke være en kjønnsykdom! du får ikke kjønnsykdommer med mindre du har hatt sex
Karoline
15
04.10.2009 04:59:00
hei, jeg har hvit utflod og det klør litt nedentil, hva kan dette være? det er ikke fryktelig plagsomt. (Red: Du kan sende inn et spørsmål til klara-klok.no eller lese mer på emnet Pubertet her på ung.no).
Marthe
14
03.10.2008 21:20:35
Jeg er en jente på 16 snart 17 som har hatt fast kjæreste i snart et år. Nå i kveld la jeg merke til at det gjorde vondt ved tissen da jeg vaska meg i dusjen. Jeg vaska ferdig og gikk ut for å se hva det kunne være som gjorde vondt eller kanskje nærmere ømt eller irriterende, akkurat som hvis man har klødd på en utstående føflekk med neglen uten å tenkt over det så gjør det vondt. Det så faktisk nesten ut som en utstående føflekk også, bare at jeg aldri hadde sett den før og den var mer hudfarga enn brun. Den så ut som en kvise også på en måte, men var litt rød rundt kanten, sikkert fordi jeg hadde irritert den da jeg vaska meg. Den er litt mindre enn en ert og sitter ute på de ytre kjønnsleppene. Kan dette være en kjønnsvorte og også HPV-virus? Og hvor stor er sjansen for at det går over av seg selv? Jeg vil nødig gå å sjekke hos legen med mindre det er HELT nødvendig, så når burde jeg vite når jeg må sjekke. Hilsen smånervøs jente. (red. Du kan få svar fra helsesøster hvis du sender inn spørsmålet ditt på www.ung.no/oss )
martha
1
02.03.2017 09:56:11
har helt samme
Tone
7
12.08.2008 14:14:16
Jeg lurte på om det er noen steder som man kan sjekke seg for alle disse kjønnssykdommene- gratis! En venninne av meg snakket om det- men jeg husker ikke hvor. Noe i oslo? Vil ikke gjøre det hos fastlegen min. Svar fort please! (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Toni
31
03.06.2008 11:12:19
Hei.. i denne siste månden har jeg fått Røde prikker på penishodet..lurer på om hva dette kan være
Mari
10
26.05.2008 00:12:28
hei. jeg har hatt et fast forhold nå i 2 år. kjæresten min sjekka seg før vi ble sammen, jeg og. Ingen av oss hadde noe. Nå i det siste har jeg plagdes med kløe og irritasjon der nede..har hatt dette en gang før etter vi ble sammen,men det gikk over av seg selv. hva kan dette være? hilsen Mari,20
en klok gutt
7
02.10.2014 11:06:30
du er nok bare utpult, ferdig kjørt, du har rett og slett hatt for mye sex.
ehhh
5
13.04.2008 13:35:00
er det egentlig noen grunn til at det alltid er kvinner det er snakk om når man prater om kjønnsykdommer, synea jg leser om tester og leger kvinner bør besøke og kurer osv hele tiden jeg, vi gutter har jo ingen tester der vi får sjekket underlivet vårt som er obligatorisk der kvinnene får mammografi og er i et samfunn der der er mer naturlig å sjekke seg.
lolzor
10
13.04.2008 13:27:55
når 70% av norge har eller vil få HPv i løpet av sitt liv og det kan bli permanent bør serriøst staten gi ut denne vaksinen..
christian
9
28.02.2008 11:51:56
no blir eg so sur at eg helde pao å sprekka!!
Ahmed
2
07.02.2018 09:12:20
Vis du sprekka kan det væra et tegn på aids, eg ville tatt ein tur til helsebrur eller doktor
torbjørn
6
28.02.2008 11:50:20
jeg liker sex, det kribler i magen når jeg ligger der.
jeeeh
8
26.02.2008 14:17:14
dette var vldig bra info, det må jeg virkelig si
Ahrmed
7
06.02.2008 13:34:20
koffor va akkuratt du den første då?!?
benny
7
19.11.2007 11:08:53
Jeg har vært innom flere sider med informasjon om kjønnssykdommer, men har ikke møtt på så mange fremmedord/terminologiske ord som her på UNG.NO. Kanskje dere bør bruke litt enklere språk for at de unge skjønner? For eks mykoplasmainfeksjon-avsnittet gjorde ikke meg særlig klokere. (red: takk for tips, denne artikkelen var ikke bearbeidet, og ment for voksne. Vi har endret teksten slik at den skal være enklere å forstå)
jeg
12
22.10.2007 16:06:21
jeg er den første!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Spørsmål og svar

Jeg fikk noen små røde prikker på penishodet.
Hei gutt 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Ut i fra beskrivelsen du gir, kan det minne om en soppinfeksjon. Da hjelper deg ikke med Vitapan.D...
Kan man bli kvitt klamydia uten behandling?
Hei Takk for spørsmål, og jeg kan forstå at du er sint hvis partneren din har holdt dette hemmelig, men det kan være greit å forsøke å forstå...
Hoven kjønnsleppe
Hei jente,  du beskriver at den ene kjønnsleppen plutselig har blitt veldig stor, rød, klør og svir. Det kan høres ut som om det er en infeksjon...
Kløe i underlivet etter sex. Hvordan bli kvitt denne kløen?
Hei! Den intense kløen du beskriver tyder i alle fall på at skjedeslimhinnen din er irritert/i ubalanse. I og med at du har begynt å ha sex nå f...
Blødning ved første samleie.
Hei jente 15 år! Takk for spørsmålet ditt. De første gangene en har samleier så kan en oppleve blødning. Dette på grunn av skjedekransen. Sk...
Rifter i underlivet. Kan det være herpes?
Hei Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksem...
Jeg bruker p-stav, men blør mye hele tiden. Hva kan jeg gjøre for å slippe blødninger?
Hei! En del kvinner vil oppleve mellomblødninger som en uholdbar bivirkning av p-staven. Uregelmessige blødninger de første 3-4 månedene regnes s...
Har begynt å få smerter i nedre del av magen under samleie i det siste.
Hei jente 18 år. Takk for at d skrev til ung.no   Først til dette med smerter i brystene. Det er vanlig at brystene kan bli ømme når man start...
Er redd for klamydia i halsen, da jeg har hoste, sår og vond hals. Hva kan jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til Ung.no. Det er vanskelig å si om du har klamydia eller ikke, og du er helt avhengig av å teste deg for å vite om s...
Kan jeg fortsatt ha klamydia etter en kur?
Hei Beklager et sent svar fra oss! Hvis du tok tablettkuren som heter doksycyklin og du tok kuren som du skulle i en uke, eller du fikk azitromax og...
Sår på penis.
Hei  Du har et sår på penis, som ikke gror, og også et hvitt belegg der som lar seg vaske bort.  Dette kan ha flere årsaker. Det kan f eks væ...
Jeg hatt trekant med en gutt og en jente, gutten var først inni meg, så henne, så meg igjen, fikk vite av jenta at hun har fått klamydia. Er det stor sjanse for at jeg også har fått det da?
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Ja jeg vil  anbefale deg å ta en ny test. Du må vente i 14 dager etter samleie og ikke ha mensen når du skal ...
Vi har klamydia og går på antibiotika. Nå har vi hatt sex. Må vi ta ny kur?
Hei Etter at du starter med tabletter mot klamydia, regnes du fortsatt som smittsom de første dagene. Derfor er det viktig at du bruker kondom hvis d...
Partneren min har fått påvist mykoplasma, men ikke jeg! Hva har skjedd?
Hei Det er ikke rart du er forvirret. Det er ikke første gangen vi har fått et slikt spørsmål.  Klamydia er en bakterie som man anbefaler alle ...
Kan jeg være smittet med klamydia i halsen?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Klamydia kan smitte til halsen ved oralsex, men er av så liten klinisk betydning at det ikke er anbefalt...
Rift nedentil etter samleie. Hva kan jeg gjøre for at det skal gro?
Hei! Har det først kommet en slik rift i huden nedentil etter samleie må området få fred i 1-2 uker. Ellers vil såret hele tiden bli forstyrret ...
Kviser rundt munnen
Hei Takk for at du henvender deg til UNG.NODu skriver at du den siste tiden har blitt tørr, og fått kviser, rundt munnen. Det er ikke uvanlig at kv...
Er det farlig å slikke en vagina?
Hei gutt 15! Takk for spørsmål. Nei, det er ikke farlig å slikke en vagina. Du kan ikke få i deg noe som ikke er bra for deg og det er ikke muli...
Jeg har små sår i underlivet. Hva kan grunnen være?
Hei Jeg vil først og fremst anbefale å sjekke deg for klamydia for å utelukke det. Siden du har så mange rifter og sårhet rundt skjeden vil jeg ...
Se alle