Hopp til hovedinnholdet

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes
TO TYPER: Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes. Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Offentlig og kvalitetssikret
Herpes
TO TYPER: Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes. Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Noen får bare ett eller noen få utbrudd, mens andre kan få mange utbrudd i løpet av livet. Et utbrudd kan være beskjedent med en enkelt liten blemme eller det kan være stort og gi store plager og smerter den tiden det varer.

To ulike varianter

Det finnes i to ulike typer herpesvirus – herpes simplex virus (HSV) 1 og herpes simplex virus (HSV) 2.

Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes.

Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Begge virustypene kan opptre begge steder. Når du først er smittet med et herpesvirus, vil du ha det i kroppen resten av livet.

HSV 1

HSV 1 er mest vanlig, og opptrer primært rundt og i munnen, og kalles da ofte forkjølelsessår. Munnherpes kan blant annet smitte via bestikk og drikkeflasker, og dette er hovedårsaken til at du kan bli smittet av HSV 1 allerede som barn – når du spiser eller drikker av samme utstyr som en forelder som har utbrudd.

HSV 1 regnes i utgangspunktet ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men kan smitte til kjønnsorganet og gi utbrudd der, for eksempel via oralsex. En vanlig måten HSV 1 smitter på, er via kyssing når man har utbrudd/blemmer.

HSV 2

HSV 2 kan også være årsaken til munnherpes, men er det viruset som oftest forårsaker kjønnsherpes.

HSV 2 smitter seksuelt ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. HSV 2 anses som et litt mer hissig virus enn HSV 1, og gir ofte hyppigere og kraftigere utbrudd enn det HSV 1 gjør.

Hvordan smitter herpes?

Siden viruset vil være i kroppen resten av livet, vil en person som er smittet, kunne smitte andre resten av livet. Størst sjanse for å smitte andre, er ved utbrudd.

Men herpesviruset også kan smitte videre rett før et utbrudd, fra det tidspunktet du begynner å kjenne kriblingen/prikking i huden.

Etter et utbrudd, og sårene har grodd helt, regner man med at smittefaren er svært liten.

Viruset smitter via kontakt med sårvæsken fra sårene, og hud og til slimhinner. Viruset smitter også via spytt, da sårvæske med virus kan finnes i spyttet.

Herpes smitter ved kyssing, samleie, oralsex/munnsex og analsex.

Hvordan beskytte seg mot smitte?

Du regnes som smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd, og den beste beskyttelsen er å unngå kyssing, samleie og munnsex i hele denne perioden.

Et utbrudd kan være så lite og diskret at det ikke merkes. Du kan altså smittes av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes.

Kondom reduserer sjansen for smitte, men hvis herpessår befinner seg befinner seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom. Det betyr at kondom minsker faren for å bli smittet, men er ingen 100 % garanti for å unngå smitte. Det anbefales derfor å avstå fra sex under synlige og merkbare utbrudd.

Et typisk herpesutbrudd

Et utbrudd starter som oftest med en kriblende følelse eller prikking i huden, som etter noen dager endrer seg til blemmer som raskt sprekker og blir til smertefulle og væskende sår. Etter noen dager får sårene skorpe. Når skorpen faller av vil huden være normal og uten arr. Det tar gjerne 4 – 6 uker fra de første symptomene kommer til huden er hel igjen ved førstegangsutbrudd.

Særlig første gang du har utbrudd, kan du også få plager som feber, hodepine, nedsatt allmenntilstand og generell sykdomsfølelse. Store utbrudd med sår i underlivet kan medføre problemer med å tisse eller ha avføring.

Utbruddet kan komme fem til sju dager etter at du ble smittet, men det kan også komme først mange år etter at du ble smittet.

Det første utbruddet er oftest det kraftigste, og mange får kun dette ene utbruddet. Andre derimot kan oppleve nye utbrudd flere ganger, men vanligvis blir de kortere og gir mindre plager med tiden.

Behandling

Det finnes dessverre ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset helt, men det finnes medisiner som kan dempe smertene fra sårene, og andre medisiner som kan forebygge nye utbrudd eller gjøre utbruddene kortere.

Får du et eller flere smertefulle sår i munnen, underliv eller ved endetarmsåpningen bør du bestille time hos legen din så raskt som mulig, for å få det sjekket. Legen vil sannsynligvis rask kunne avgjøre om det er herpes du har eller ikke, og du kan få startet behandling som kan gjøre utbruddet kortere, med en gang.

Om legen er usikker, kan det tas en prøve fra såret, og svaret vil komme etter noen dager. Kontakt fastlegen din eller lege ved ungdomshelsestasjonen for oppfølging.

Noen kan få hyppige utbrudd, og da kan det være aktuelt å bruke medisiner forebyggende over lang tid, eventuelt i flere år, eller du kan ha tabletter liggende slik at du får startet behandlingen så raskt som mulig.

Råd om hva du kan gjøre selv

Det er dessverre ikke noe du kan gjøre selv for å hindre utbrudd, men under utbrudd er det noe du kan gjøre for å forsøke å bedre situasjonen.

Ved sår i underlivet kan det være lurt å unngå trange bukser og sove uten truse slik at sårene får mest mulig luft.

Det kan være godt å ta grønnsåpebad ved utbrudd. Benytt medisinsk grønnsåpe som du får kjøpt på apoteket. Vann med grønnsåpe renser sår og hud uten å tørke ut huden.

Grønnsåpebad

Kvinner: Bland to teskjeer flytende grønnsåpe i en balje/fat med lunkent vann og sitt med underlivet i grønnsåpevannet i 20 minutter.

Menn: Ta en halv teskje grønnsåpe i en bolle med vann og sitt med penis i vannet i 20 minutter.

Om det er vondt å tisse, kan du tisse mens du sitter i grønnsåpevannet.

Siden grønnsåpe virker bakteriedrepende er det ikke nødvendig å skylle etter et grønnsåpebad. Det er bedre å lufttørke, enn ved å gni huden med papir eller håndkle.

Noen føler også at salve som inneholder sink hjelper ved at den fører til at sårene raskere tørker ut. Er sårene smertefulle, kan en lett bedøvende salve smøres på. Dette får du kjøpt reseptfritt på apotek.

Er herpes farlig?

Det er ingenting som tyder på at herpes er farlig, heller ikke på lang sikt.

Over 50 % av pasientene får nye utbrudd, men disse er som nevnt mindre plagsomme og varer gjerne i 1-2 uker.

Herpes i underlivet kan smitte fosteret under fødsel. Dette kan medføre alvorlig sykdom hos den nyfødte. Sjansen for slik smitte er heldigvis meget liten, men ofte vurderes likevel keisersnitt hos kvinner som får første utbrudd nær fødselen.

Hva med partner?

I følge norsk lov har du ingen plikt til å informere tidligere eller framtidige partnere (smitteoppsporing) om at du har (kjønns)herpes. Mange vil likevel mene at man moralsk sett har et ansvar med å informere om det.

Behandling med medisiner erstatter ikke andre tiltak for å hindre at du smitter andre. Du bør bruke kondom og praktisere sikker sex, og du bør informere partneren din om at du har en smittsom infeksjon. Faste partnere må selv bestemme om de vil bruke kondom hele tiden eller bare under utbrudd.

Gjennom medisiner og kondombruk blir altså ikke smittefaren borte, men sjansen for smitte blir mindre, og du gjør i hvert fall alt du kan for å redusere risikoen for å smitte partner.

Husk! Herpes er veldig vanlig og smitterisikoen er liten utenom utbrudd.

Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no.
Sist oppdatert:
25.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
kaia
2
14.11.2018 11:16:01
Hvordan laster man ned texture packs for minecraft?
G17
2
28.09.2018 15:02:00
Så bare for å være sikker, hvor lenge varer munnherpes sånn ca?
Åhh......
1
27.03.2018 23:49:57
Jeg er av utenlandsk bakgrunn. Har en norsk kjæreste og er muslim. Har da selvfølgelig hatt sex og har nå blitt smittet med herpes i underlivet. Dette er så tungt for meg fordi jeg ikke føler at den jeg er sammen med nå er noe som kommer til å vare noe særlig lenge. Venter på at en dag så kommer en av oss til å slå opp. At jeg nå i tillegg nettopp har blitt smittet og vet at ingen fra mitt etniske hjemland kommer til å noensinne ville være med meg er helt forferdelig... jeg føler meg så skitten og full av skam at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg...
Jente 16 år
1
24.11.2017 20:10:00
Har fått herpes på leppene mine men hvordan har jeg det?
Har Hatt munnsex med han jeg er sammen med å han dusjer
Ofte men er litt usikker. Kan jeg ha fått det fra at han hadde
Munnsex med ei Anna? RED: Hei, ung.no svarer ikke på kommentarer i kommentarfeltet, men du er velkommen til å skrive til oss på ung.no/oss, så vi en fagperson svare deg. Hilsen ung.no)
J17
1
29.10.2017 11:13:11
Hei, jeg sitter å gråter på rommet mitt. Jeg har mest sannsynlig fått herpes av en type jeg hadde sex med i noen måneder. Kan ikke tenke meg at han lå med andre samtidig men jeg er veldig stresset. Hvordan skal jeg si dette til mamma? Jeg drar til legen i morgen, men klarer jo så vidt å gå. Hjelp! (Red. Husk du kan stille spørmål og få hjelp på ung.no/oss)
Ung jente
3
22.10.2016 08:57:33
Fekk herpes for ca 1 år siden. Var heilt grusomt i begynnelsen, har kje hatt mange utbrudd etter at eg fekk de, og eg har lært å leva me de. MEN eg lurer på ein må bruke kondom heile tida? Har aldri utbrudd lengre å er lei av å bruke kondom, trenger ein bare å bruke kondom når ein har utbrudd??
Tørr ikke å ha sex mere
3
06.09.2016 07:19:28
Hei alle sammen.. Jeg var uheldig og ble voldtatt.. Og han fyren var smittebærer av herpes.. Føler ut som for mæi at jeg aldri kan ha sex lenger siden jeg føler mæi skitten og fæl.. Skulle ønske jeg kunne ha snakket med noen som har herpes og vet hvordan det er og leve med det.. Jeg er en jente på 21 år snart 22 år. Noen man kan snakke med hadde vært fint ..
Obs!
1
20.04.2016 11:23:02
Hei!
Nope
3
23.01.2016 15:56:13
Fikk kjønnsherpes av en jente jeg hadde sex med. Fant seinere ut at hun viste om det, men siden det ikke er meldeplikt på herpes så sa ho aldri i fra. Selv om det ikke e meldeplikt på herpes så e det jo moralsk riktig å advare sexpartneren. Føles nu ut som at livet er ødelagt og alt bare går rett i dass. 2015 worst year ever.
Ung og dum
3
30.05.2015 14:00:25
Bra skrevet, jeg har fått herpes selv og det er det mest smertefulle jeg har opplevd! Varierer litt fra dag til dag, men på det værste så klarer jeg ikke engang å gå. Jeg er gutt og har fått spr på penishodet, og selv om forhuden ligger utenpå som en slags beskytelse får jeg brennende, stikkende og rivende smerter bare bokseren kommer nær!! Mitt beste tips som ikke står her på siden for eventuelt gutter med herpes er å tre en toalettrull eller lignende over penis for å slippe gnisingen. Og for dere som ikke har det, bruk kondom, dette vil dere ikke ha!!!
Jegvet
12
05.02.2015 21:33:43
jeg har herpes og jeg vet hvor jævelig det er å få den beskjeden av legen. Det føles ut som om du må leve som kattedame hele livet og aldri mer kunne ha et sexliv igjen. DETTE ER IKKE SANT! Når jeg har herpesutbrudd ( som jeg får enten etter å ha hatt sex eller være syk) så har jeg jævelig vondt, men man lærer seg å leve med det. Så klart man har ikke lyst å være ho derre "herpesjenta" men man skal ikke si det til alle heller. Du får resept på legemidler som hjelper deg å fjerne de verste utbruddene og lindre dem. Du blir mer forsiktig med hvem du har sex med og du "puler" ikke rundt på "alle". Det verste var når jeg skulle si det til min mor ( da jeg var 16) det som hadde skjedd var at Xen min var utro fikk herpes og sa det ikke til meg. Jeg ble da smittet. Akkurat det som skjedde sa jeg til min mor, mens tårene randt ned over kinnet. Jeg følte meg skitten og rett og slett ubrukelig. DU ER IKKE DET! Det kommer ikke til å ødelegge livet ditt. Det er bare vanskelig å takle i starten. Grunnen til at du er inne på dette innlegget nå er enten fordi du har herpes, at du tror du har det, eller at din partner har det. Hvis din partner har herpes, ville du dumpet henne for det? Det viser bare hvor lite du bryr deg om h*n. Jeg vet hvor vanskelig det er å si det til partneren sin, det du må gjøre er å vente med sex til du vet at h*n er til å stole på, så sier du det som det er, forsvinner h*n er de ikke vits å ta vare på.
Jegvet
3
05.02.2015 21:34:09
skrevet av jente 18
En
3
22.01.2015 15:22:40
Jeg har noen prikker på før huden
bambi
3
16.01.2015 00:27:39
Det er umulig p bevise at denne sykdommen nettopp. Har du ikke fått det påvist så ikke gå rundt å tro at du har det. Det kan komme av matallergi, prevensjonsmidler og bare vanlig infeksjon i kjønnshårrøttene. Men for å dempe infeksjonen så dypp på med papir med vanlig saltvann i sårene det svir(først grønnsåpe på i 3-4min.) et sekund det dreper bakterier og vask deg med grønnsåpe, bruk boksershorts Ikke gå rundt å tru at sexlivene deres er over de kan påvise herpes som du har hatt i kroppen fra du var liten av og vi unge har en tendens til å barbere bort hårene nedentil det kan kome det også. Huden tåler ikke det over lang tid, for det er ikke ikke naturlig. Det har vi der for p beskytte huden og en til til. Gutter ta litt ansvar å bruk for f... Kondom det er ikke rettferdig at damer skal bruke prevebsjonsmidler som gir fare for kreft og mange andre bivirkninger. Bør menn å beskytt dere!
anonym
5
13.01.2015 22:13:57
Tror jeg har ein kjønnssykdomm hvordan kan eg fortelle det til mamma og pappa holder på å klikke
Til informasjon
5
05.08.2014 12:20:37
Det er ikke skammelig å ha kjønnsherpes. Faktisk er "munnherpes" medisinsk sett farligere enn kjønnsherpes. Synes denne artikkelen er viktig og interessant: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Container_6526&Main_6157=6530:0:25,5882&Container_6526=6430:26569::1:6533:4:::0:0
lol
3
09.05.2014 12:34:50
hei
Geir Roar
3
09.05.2014 12:31:13
Tisser er store
=^^,=
12
15.05.2013 00:58:02
For det første så finnes det kur for herpes, men det blir holdt tilbake for å tjene penger på behandling (hvertfall i Norge)........ Det er fakta og kan bevises .... 2013 og liksom ingen kur... skjønner ikke at folk tror på eller finner seg i det.....
Geir
5
26.03.2013 20:28:50
Har fått noe som kan se ut som en blandig mellom kjønns vote og herpes. denne greia sprak i gård og nå svir det mye. men kan jeg forsat ha oral sex med en motorsykkel
hva f
1
07.07.2015 14:52:55
oral sex med sykelen din wtf?
anynom gutt
12
12.03.2011 12:03:00
Fått en blemme på kølla som nå har sprukket litt, og er rødlig men blitt mindre. Bør jeg oppsøke lege eller skal jeg vente et par veker og sjekke? (red: vi har ikke lege på ung.no, men oppfordrer deg til å oppsøke legen om det blir værre)
marve
16
04.03.2011 10:44:41
går det ann å ha oralsex hvis man har herpes på kjønnsorganet? vil det smitte over på munn, lepper eller tunge? (red: Du kan lese om kjønnssykdommer på ung.no/sexogsamliv eller stille spørsmål om kjønnssykdommer på klara-klok.no)
Trude
34
07.02.2011 11:53:19
Hei! Jeg har nettopp fått Herpes. Jeg lurer på hvordan man forteller at jeg har herpes til en parter om jeg får det noen gang.. Jeg ble helt knust når jeg fikk vite at jeg har fått denne sykdomen.
bambi
2
16.01.2015 00:23:35
Det er umulig p bevise at denne sykdommen nettopp. Har du ikke fått det påvist så ikke gå rundt å tro at du har det. Det kan komme av matallergi, prevensjonsmidler og bare vanlig infeksjon i kjønnshårrøttene. Men for å dempe infeksjonen så dypp på med papir med vanlig saltvann i sårene det svir et sekund det dreper bakterier og vask deg med grønnsåpe, bruk boksershorts Ikke gå rundt å tru at sexlivene deres er over de kan påvise herpes som du har hatt i kroppen fra du var liten av og vi unge har en tendens til å barbere bort hårene nedentil det kan kome det også. Huden tåler ikke det over lang tid, for det er ikke ikke naturlig. Det har vi der for p beskytte huden og en til til. Gutter ta litt ansvar å bruk for f... Kondom det er ikke rettferdig at damer skal bruke prevebsjonsmidler som gir fare for kreft og mange andre bivirkninger. Bør menn å beskytt dere!
Anonym
14
30.01.2011 19:51:37
Man kan lese mye på nettet om herpes og hva man skal gjøre for å beskytte seg og hvor grusomt det er. Hva gjør man dersom man er smitttet? Skal man da la være å ha et sexliv? Redd for å bli avvist...
Anonym
10
21.09.2010 22:53:26
Hei, jeg har veldig svie og kløe. Men ikke hatt noe sex på noen mnd. Nå. Men jeg har et hvitt sår på kanten av kjønnsleppa. Hva skal jeg gjøre? Svar på Mail:) (red: DU kan stille spørsmål og få svar på helserelaterte spørsmål på klara-klok.no)
Runar
11
27.07.2010 00:03:00
Er det garantert at man blir smittet hvis man ikke bruker kondom når jenta hadde det for 8 år siden? (red: Du kan stille spørsmål og få svar på www.ung.no/oss.)
Dunderbassen
13
24.07.2010 20:51:00
Hei, lurer på noe ang munn-herpes. 1. Hviken forskjellige måter smittes man på? Kan man bli smittet vis man deler røyk/drikker fra samme glass av en/ei som har det? 2. Hvordan blir man bli kvitt det? 3. Er det ingen måter å bli imun / helt sikker for å få et normalt samliv / kjærlighetsliv igjen? Mvh Dunderbassen.
Meiii
18
12.11.2009 19:06:00
Hei! Jeg lurte på hvor store er smittefarer for herpes? tusen takk for svar!:)
Anonym
2
23.01.2014 14:28:12
Veldig stor om du ofte har sex uten kondom
Veronica
6
24.09.2009 01:05:00
Hvis dere har smerter og svie så har jeg et godt råd. Smør sårene med en salve du får reseptfritt på apoteket som heter xylocain. Den er min redning. Jeg satt og grein på toalettet med svie og hadde smerter hele tiden, men nå smører jeg med salven, venter 15 sec, og kjenner ingenting. den er bedøvende middel i.
line
9
03.06.2009 23:56:23
hei. jeg tror jeg har herpes.. jeg er en jente på 14 år som har hatt sex med to stk i løpet av 3-4 måneder, og jeg har en blemme i underlivet. men jeg tør ikke si noe til mamma for jeg er redd hvordan hun reagerer. og jeg kan jo heller ikke oppsøke lege uten henne? visst jeg bare overser det, og ikke oppsøker lege, hva skjer da? er det farlig å ikke gjøre noe med det? takk på forhånd (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp)
sindre
10
06.03.2009 20:03:18
Ei dame som eg liker har fått herpes-sår på munnen. Og det begynner å bli ganske alvorlig mellom oss. Viss eg kysser eller ligger med ho, vil eg då få herpes? Ka slags konsekvenser vil det få for meg? Viss eg venter til ho ikkje lenger har såret på leppene, vil eg då bli smitta?
Anonym
9
23.02.2009 15:12:25
Fikk Herpes for første gang i starten av 08. Og fikk det igjen i starten av 09. Gått på min andre antibiotika kur løpet av 2mnd nå etter at jeg fikk utbrudd igjen noen uker etter avsluttet kur. Begynner og få symtomene igjen. Noen forslag til åssen jeg kan bli helt bra igjen? Fort som mulig! (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Håp
2
06.02.2009 13:02:14
Jeg plagdes enormt med utbrudd før. Før sårene rakk å gro begynnte ett nytt utbrudd. Ved en tilfeldighet begynte jeg med Lactacyd underlivssåpe (den blå uten parfyme) og har nå ikke hatt utbrudd på over en mnd. Om det bare er en tilfeldighet vet jeg ikke, men det skader jo ikke å prøve... Håper alle blir bedre av dette :)
lotte
6
16.12.2008 18:50:29
husk det er ikke alltid sårene syns eller at du bare har en blemme. det kan minne om urinveisinfeksjon så husk å få legen din til å ta en test!
Lost
10
11.12.2008 23:46:22
Fikk herpes for 6 måneder siden. Jeg føler meg helt satt ut av den normale verden. Noe som vet om en støtte gruppe eller diskusjonsform for herpes 2? Hadde vært utrolig befriende å kunne snakke eller skrive med noen andre som har fått dritten. (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Nora
6
05.11.2008 14:19:32
Jeg gikk til legen på mandag, etter at jeg hadde vondt for å tisse. Og ble sendt på sykehuset til gynekolog i dag. Der skjekket de meg, og jeg hadde herpes !! Noe som ikke er noe særlig godt ! Kan nesten ikke bevege meg, tisse eller noe ! Det er det verste som har skjedd meg !! :'( Gråter hele tiden pga smerter ! . . . Nå har jeg fårr tabletter & kremer så jeg håper på å bli bedre !!! BRUK KONDOM !
marianne
8
04.06.2008 21:05:37
Jeg fikk herpes for et og et halvt år siden. Det er det verste som kunne skjedd meg. Nå så lenge etter har jeg fortsatt kraftige utbrudd med blemmer, sprekker og alt som hører med.Har flere ganger hatt streptokokker og staflykokker i sårnde. Sex lysten har aldri vært så dårlig og når jeg har sex blir jeg alltid fryktelig sår, så får jeg utbrudd igjen. Sånn fortsetter det.... Alle steder står det at det å ha herpes ikke er så "ille", men det er det.Og man går ikke på jobb og forteller hvorfor man ikke klarer å gå ordentelig eller hvorfor man er sykemeldt...
===
8
17.04.2008 15:06:00
Kan man bli gravid vist man har herpes?
Anne
0
31.05.2016 20:12:18
Ja, men man kan ikke føde vanlig i tilfelle ungen blir smittet. Man må derfor (under utbrudd) ta keisersnitt

Spørsmål og svar

Kvise på leppa eller noe annet?
Hei jente (18) Det er normalt å få kviser også på leppa, og denne kan komme tilbake flere ganger. Det er ubehagelig og ømt, men ikke farlig, og ...
Hvor mange dager etter herpesutbrudd er jeg da smittsom uten bruk av prevensjon?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Herpes kan gi blemmer og sår i underlivet. Behandling kan lindre plager, men ikke fjerne viruset. Hva k...
Rift nedentil etter samleie. Hva kan jeg gjøre for at det skal gro?
Hei! Har det først kommet en slik rift i huden nedentil etter samleie må området få fred i 1-2 uker. Ellers vil såret hele tiden bli forstyrret ...
Munnsår og oralsex.
Hei jente 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg kan skjønne at du blir bekymret, men det skal du ikke være. Såret du fikk på munnen er et...
Vanlig at herpes smitter gjennom kyssing?
Hei gutt 15 år. Takk for spørsmålet ditt!Du lurer på om herpes kan smitte gjennom kyssing, og det kan det. Når du sier herpes vet jeg ikke om du...
Herpesinfo?
Hei 1. Behandlingen med antivirusmiddel får ikke viruset til å forsvinne fra kroppen, men den kan gjøre et utbrudd mildere og kortere. Behandlinge...
Hvordan smitter herpes til øyet?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Viruset som forårsaker herpes-infeksjon finnes i sårvæsken fra et herpessår. Du kan smitte deg selv e...
I et forhold der begge har genital herpes.
Hei Det var leit å høre at partneren din er så plaget med herpes. Heldigvis er det første (primær)utbruddet det verste og lengste. Det kan vare ...
Redd for å ha sex? Når starter p-pillen å virke? Herpes av å suge noen?
Hei jente 15 år. Takk for spørsmålene dine! Det er helt normalt å være litt engstelig og kanskje redd for hvordan det skal bli første gang d...
 Spørsmål om herpes og om hyppighet av utbrudd osv. 
Hei Herpes er en kjønnssykdom som forårsakes av 2 ulike herpesvirus (enkelt forklart). Før så en at herpesvirus 1 forårsaket munnherpes, mens he...
Jente 15 år med smertefulle sår i underlivet.
Hei Det kan absolutt være herpes som er årsaken til de smertefulle sårene du har fått i underlivet. I så fall vil sårene snart forsvinne av seg...
Farlig å suge en gutt, uten å bruke kondom?
Hei Fint at du skriver til oss på ung.no Enkelte seksuelt overførbare infeksjoner kan smitte ved suging. Det mest vanlige å bli smittet med er H...
Har noe som kan ligne på herpes sår på penis.
Hei gutt 16 år. Takk for spørsmålet ditt!Det er vanskelig å si hva dette kan være uten å ha sett det. Dersom du ikke er seksuelt aktiv, er det ...
Kan herpes påvises ved blodprøve
Hei Når det gjelder herpes, bruker man ikke blodprøver for å påvise smitte. Diagnostikk gjøres ved å se på utslett, som ofte gir typiske, små...
Jeg har blemmer på kjønnsleppene som har utviklet seg videre til sår. Hva kan det være?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Om du har blemmer i underlivet som har utviklet seg til sår, bør du gå tilbake til legen for å få...
Blemmelignende sår ved vagina
HeiDet høres ut som det kan være herpessår. Jeg syns du bør gå til lege, evt helsestasjon for ungdom for å få sjekket det.Les gjerne artikkelen...
Kan jeg være blodgiver når jeg har herpes?
Hei Herpes overføres ikke via blod, så i utgangspunktet så er det ingen grunn til at du ikke kan være blodgiver. Personer som har herpes kan ...
Se alle