Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Tilfeldig sex på sydenferie?

Fest i syden (colourbox.com)
NYE GRENSER: Med mye alkohol blir grensene for hva du blir med på fort skjøvet på.

Har du planer om å reise til varmere strøk i sommer, alene eller med noen venner og kanskje for første gang uten foreldrene dine?

Offentlig og kvalitetssikret
Fest i syden (colourbox.com)
NYE GRENSER: Med mye alkohol blir grensene for hva du blir med på fort skjøvet på.

Det er mange ungdommer som reiser på sydenturer sammen, med mål om å feste og ha det gøy med vennene. Og akkurat slik blir det for mange. Men en del får dessverre en helt annen erfaring…

For mange er slike ferier ensbetydende med fyll, rusbruk og tilfeldig sex, og noen blir også ute av stand til å ta gode valg eller å ta vare på seg selv.

Ferie = fyll

TNS Gallup har utført en undersøkelse for Europeiske Reiseforsikring. Den viser at ferietid for de aller fleste ungdommer er ensbetydende med store mengder alkohol.

Tre av fire ungdommer (16-24 år) mener det er vanlig å drikke mer enn to halvlitere med øl eller en halv flaske vin hver eneste dag på ferie. Tre av ti mener forbruket daglig er mer enn seks halvlitere eller ei flaske vin når man er på tur i utlandet.

Tilfeldig sex - ikke bare moro

Med for mye alkohol (eller andre rusmidler) innabords er det lettere å kaste seg på flørtebølgen, du mister kontrollen, og grensene for hva du blir med på blir skjøvet på.

Tilfeldig sex er ikke alltid bare moro - og heller ikke alltid glemt uka etter. Flere ungdommer smittes av klamydia eller andre seksuelt overførbare infeksjoner. Uønsket graviditet forekommer også. Mange angrer etterpå, og noen har fått krenket egne grenser eller krenket andres når det ble sex under- eller etter festen, slik at sex kan bli en vanskelig ting videre i livet.

Hvis du har hatt ubeskyttet sex på ferie, er det risiko for at du også kan ha fått med deg en kjønnssykdom på kjøpet - hvis du ikke brukte kondom. Klamydia er den vanligste infeksjonen å få, men også herpes, kjønnsvorter, mycoplasma genitalis, gonore og hiv kan det være fare for å bli smittet av ved tilfeldig sex.

Sjekk deg

De fleste seksuelt overførbare infeksjonene kan du sjekke deg for og få et sikkert resultat når det har gått to uker siden samleiet. Noen kan du ikke få sjekket ut før du eventuelt får utbrudd (for eksempel herpes og kjønnsvorter). Hiv, hepatitt B og C, samt syfilis kan du via en blodprøve få sjekket et fra 3 – 6 måneder etter samleiet. Les mer om seksuelt overførbare infeksjoner her.

Om du er redd for å ha blitt gravid, kan du ta en graviditetstest ca. tre uker etter det ubeskyttete samleiet. Les mer om graviditet her.

Vonde opplevelser

Har du blitt dopet ned og misbrukt seksuelt, opplevd å bli voldtatt eller andre krenkelser, er det flere steder du kan søke hjelp når du kommer hjem. Fastlegen din, helsesøster ved ungdomshelsestasjonen eller legevakter kan være første stedet du henvender deg. Om du trenger mer oppfølging, vil du få hjelp til å bli henvist videre til riktig instans. Det er viktig at du ikke blir gående med din opplevelse og dine tanker uten å få hjelp til å bearbeide dem.

Gode råd

Noen råd om hvordan du kan få en best mulig ferieopplevelse som du senere kan tenke tilbake på som et godt minne:

  • Vær forsiktig med alkohol og andre rusmidler.
  • Kjøp drinken din selv og hold øye med den slik at ingen kan putte noe sløvende midler i glasset ditt.
  • Gå aldri alene og ikke bli med fremmede.
  • Ta vare på hverandre og ikke etterlat noen alene.
  • Sett klare grenser for hva du aksepterer og ikke aksepterer.
  • Ha kondomer med deg og bruk dem om skal ha sex.
  • Tenk igjennom på forhånd hva DU vil være med på. Å ha bestemt seg på forhånd hjelper deg til å ta gode valg i situasjoner du kommer opp i.
  • Gjør bare det du ville ha gjort om du var hjemme og det du ville ha rådet en god venn til å gjøre.

I media er det stadig advarsler til ungdom og sydenferier.

Og historier om ungdom som angrer etter sydenferier.

 

Ung.no i samarbeid med Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Gutt 19
3
20.07.2016 18:21:02
Jeg lå en av vennene mine ,og nå vil hun ikke prate lenger jeg tror dette kommer til å bli rart når vi kommer tilbake hva skal jeg gjøre!!! PS: det var en jente ikke en gutt.
randi
5
09.06.2010 16:02:00
den faller av etter hvert,bli rød å sort. ikke bra vettu
randi
5
09.06.2010 16:00:00
hei det er nok herpes
pål
7
09.11.2008 04:16:46
Fikk med en pen jente hjem, klør nå...

Spørsmål og svar

Er det farlig å ha sex uten å være kj med den personen?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Du skriver kj, og med dette forstår jeg "kjent" eller "kjæreste".  Det er en del som har se...
må man kjene den gutten man liger med ?
Hei Det er jo ikke et klart JA eller NEI svar på spørsmålet ditt.  Dette kan være et stort spørsmål som handler om hvilke verdier som er vikti...
Etter ubeskyttet sex er mensen blitt kortere og jeg har rar lukt nedentil.
Hei jente 18 år. Takk for at du kontakter Ung.no.At du har fått mensen etter at du hadde ubeskyttet sex, betyr nok at du mest sannsynlig ikke er bl...
Hvor kan vi finne billige flybiletter og hotell? Hva må man tenker på når man skal på sydentur?
Hei Nettsteder som Hotel.com Trivago.no expedia.com og tripadvisor.com er gode bookingsider hvor du kan lete etter ulike flybiletter og hoteller. Jeg...
Hvilket reisemål er billigst og best?
Hei Jeg skjønner at du har lyst til å reise på ferie med venner. Jeg anbefaler at dere setter dere sammen og planlegger ferien. Det dere må avg...