Leddbåndskader

Strekk eller avrivning av leddbåndene på yttersiden eller innersiden av ankel eller kne. Skjer ofte i sammenheng med overtråkk, stempling, eller vridning av ankelen om du lander hardt i feil posisjon. Skadeomfanget kan variere fra noen få dager til et halvt år. Tilbakevendene skader kan føre til kronisk leddbåndinstabilitet.

Strekk i lår, legg og lyske

Muskelbrist som kommer av at muskelfibrene dras fra hverandre ved overbelastning. Oppstår ofte ved rask spurt, oppbremsing, retningsforandring eller skudd. Skadene forekommer oftere dersom man ikke varmer opp tilstrekkelig. Slike skader er som regel kortvarige og trening kan startes opp igjen etter noen få dager.

Brudd

Bruddskader kan ha mange årsaker, og kan oppstå i de fleste ben i underkroppen. Noen bruddskader skjer som følge av stempling, vridning eller andre støt. Noen brudd kan komme pga overbelastning over lang tid, også kalt stressbrudd. Det er ikke uvanlig med skadeavbrekk på over et halvt år når det gjelder bruddskader.

Meniskskade

Det er to menisker i hvert kne - en på yttersiden og en på innersiden. Disse fungerer som støtdempere i kneet. Ved en vridning av kneet kan det oppstå rift av ulik alvorlighet i meniskene. Skaden skjer ofte ved taklinger, finter eller dersom man får kneet under seg. Som oftest må meniskskadene opereres innen få dager etter skaden. Plagene etter skaden kan bli kroniske, selv med et godt rehabilitetsprogram.

Korsbåndskade

Denne skaden er en avrivning av fremre eller bakre korsbånd i kneet. Skjer ofte ved overstrekking eller rotasjon av kneet - veldig ofte i situasjoner der det ikke er kroppskontakt med andre, spesielt under finter, landinger eller taklinger der benet blir stående i bakken. En slik skade gjør virkelig vondt! Uten operasjon i etterkant kan kneet bli ustabilt, men nesten alle fotballspillere klarer å komme tilbake til nivået de var på før skaden.

Italiensk skade

Denne kan oppstå hvor som helst på kroppen, men som oftest på leggen, og er tydeligvis forbundet med usannsynlige smerter. Skjer nesten utelukkende i situasjoner der det er fordelaktig for den skadedes lag, slik som innenfor motstanderens 16-meter eller dersom motstander er i ferd med å få i gang en kontring. Rammer også nesten utelukkende spillere fra Sør-Europa, derav skadens navn.

FAKTA

VIDEO: Hvordan tape ankelen
Se video om hvordan du skal tape ankel etter skade