Husk å drikke når du trener

Vi har samlet noen råd til hvordan man skal drikke når man trener. Det er generelle råd og anbefalinger som alle må tilpasse etter egne behov.

Drikke vann og trener (colourbox.com)
HUSK! Det er viktig å drikke før og etter trening så du ikke blir dehydrert.

Tips til hvordan du bør drikke før trening og konkurranse

 1. Det er viktig å ha en god væskebalanse når treningen begynner. Da reduserer du sjansen for dehydrering og overoppheting, som gir tap av prestasjonsevne.
 2. Sørg for å drikke jevnt gjennom dagen, fremfor å drikke store mengder rett før treningen begynner, da unngår du å måtte løpe på toalettet flere ganger under økta.
 3. Drikker som inneholder sukker, slik som juice, saft og sportsdrikker vil kunne gi en ekstra boost på starten av økta. Men dette er energi som raskt brukes opp, så det er smartere å fylle opp energilagrene med mat som gir langvarig energi, fremfor sukkerholdig drikke.

Tips til hvordan du bør drikke under trening og konkurranse

 1. Drikk før du merker at du er tørst. Når man føler seg tørst er man allerede så dehydrert at prestasjonsevnen begynner å minske. Tørsten oppstår etter at man har mistet ca. 2 % av kroppsvekten, noe som tilsvarer rundt 1-2 liter med væske.
 2. Drikk ofte (hvert 10.-15. minutt) og gjerne i små porsjoner (100 ml).
 3. Hard fysisk anstrengelse krever at du drikker ofte, i små porsjoner. Dette kan du trene på å huske! I løpet av én time med hard fysisk aktivitet bør du drikke rundt 5-7 dl.
 4. Trener du i varme omgivelser så svetter du mer, og kroppen trenger større tilførsel av væske under treningen.
 5. Vann er beste tørstedrikk, også ved trening. Ved trening og konkurranse som varer i over én time kan det være nyttig med påfyll av karbohydrater og elektrolytter (for eksempel sportsdrikke). Karbohydratene vil gi påfyll av energi og elektrolyttene gjør det enklere å opprettholde riktig væskebalanse i kroppen.

Tips om hvordan du skal drikke etter trening eller konkurranse

 1. Etter en treningsøkt er det viktig at kroppen får tilført væske (og næring) for at restitusjonsprosessen skal bli optimal.
 2. Drikk rett etter at du har trent eller deltatt i en konkurranse, men drikk gjerne litt om gangen. For hver time du har trent, bør du drikke 5 - 7 dl væske.
 3. Etter langvarig trening eller konkurranse, kan det være smart å innta sportsdrikke for å fylle på med energi og elektrolytter. Har du trent i varme omgivelser og svettet mye, er det ekstra viktig med salt etter trening. Dette kan man oppnå ved å drikke sportsdrikke eller spise noe salt sammen med vann, før eksempel saltede nøtter, saltkjeks eller litt salt kjøttpålegg. Salt binder væske i kroppen, slik at man ikke tisser ut all væsken man fyller på med.
 4. Unngå drikke som er vanndrivende (kaffe, te, cola/pepsi, energidrikker og alkohol).
 5. For å gjenopprette væskebalansen etter en treningsøkt skal man erstatte 150 % av væsketapet man har hatt. Det betyr at hvis man mister 1 kg vekt under trening, har man tapt 1 liter vann, og bør drikke 1,5 liter for å erstatte dette. Det anbefales at alt væsketapet er erstattet innen 3-4 timer etter at treningen er fullført.

Skrevet av Klinisk ernæringsfysiolog for ung.no

Sist oppdatert: 22.04.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Drikke vann og trener (colourbox.com)
HUSK! Det er viktig å drikke før og etter trening så du ikke blir dehydrert.

Fakta

Tips til hjemmelaget sportsdrikk: Bland sukkerholdig saft med rent kullsyrevann som inneholder elektrolytter (natrium, kalium o.l.).

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no