Min fritid: Dans

Bare 15 år gammel reiste Nishino alene fra hjemmet sitt Osaka til Sveits, uten å kunne annet enn japansk. Det eneste hun var sikker på var at hun ville danse.

Av Christina, ungdomsjournalist ung.no

Sist oppdatert: 16.01.2019 Av: Christina, ungdomsjournalist ung.no

Danser (colourbox.com)
"KROPPENS SANG": For mange er dans viktig for å kunne uttrykke følelser.

Nishino gikk på Royal Ballett School i London og kom senere til Norge og Operaen. Nå er hun blitt en profesjonell danser, og har virkelig oppfylt drømmen sin.

For å kunne bli en vellykket danser må du gjøre som Nishino: å leve for drømmen sin. Dansen er en urkunst som har eksistert så lenge mennesket har levd. Det er menneskets kroppsspråk som har utviklet seg til å bli kunst. Det finnes i alle samfunn over hele verden. "Dans er kroppens sang." sier dansepioneren Martha Graham. For mange er dans viktig for å kunne uttrykke følelser.

De siste årene har media hatt mye fokus på dans. Danseakademier har blitt fylt opp med danseglade folk. Programmer som Skal vi danse? og Dansefeber på TV tok publikum med storm. Etter at dansen kom frem i lyset igjen, har flere og flere fått interesse for det.

Det finnes utrolig mange dansesjangre. Under finner du en guide over noen forskjellige typer.

Klassisk Ballett

Klassisk ballett er den mest kjente ballettstilen. Den legger vekt på de klassiske ballettposisjonene. Ballett kan danses av en enkeltperson, i par eller en gruppe. Mange tror det er lett som en lek å danse rundt i strutteskjørt. Men under elegansen og de flotte draktene kreves det styrke og hard trening. Kvinnelige dansere på høyt nivå danser med tåspissko, men ikke menn. Klassisk ballet danses ofte med klassisk musikk. Et kjent ballettstykke er Svanesjøen.

Jazzballett

Jazzdansen kommer fra Amerika, det er en dansesjanger hvor mange typer kultur er innblandet. Opprinnelig oppstod jazzen sammen med jazzmusikken. Den har ikke samme statusen som klassisk ballett, men det blir ofte beskrevet som TVens og popstjernenes dans.

Moderne dans

Moderne dans oppstod tidlig på 1900 tallet. I moderne dans kombinerer man det lekne og det dansetekniske. Dansen er moderne på samme måte som den nye malekunsten. Den avspeiler den tiden vi lever i.

Hip Hop

Hip Hop er dansesjangeren som blir danset til Hip Hop musikk. Det er en type dans som blir mer og mer populær. Her gjelder det å ha rytme!Hip Hop blir ofte brukt i musikkvideoer til mange kjente artister. Til sko bruker man ofte sneakers og man bruker også litt posete klær, for å få den rette feelingen.

Rumba

Rumba er en pardans. Den oppstod i Kuba, og var særlig populær på 1930 tallet. I denne dansen viser man at kvinnen dominerer over mannen med sin sjarm. Rumba blir ofte kalt kjærlighetsdansen.

Engelsk Vals

Da denne type vals ble introdusert i England i det 19. århundre, ble den ikke godt mottatt. Men den valsen vi kjenner i dag er ble mer utbredt i 1920 årene. Når man danser Engelsk vals bruker kvinnene ofte litt lange elegante kjoler som skal stryke over gulvene. Engelsk vals går i 3/4-takt.

Tango

Tango er en pardans og blir beskrevet som en eksotisk, romantisk og dramatisk dans. Denne dansen kommer opprinnelig fra Argentina. Den danses i en 2/4-takt, musikken spilles med en stakato aksent på hvert taktslag.

Det finnes mange flere, men det ville tatt en evighet å ramse opp alle.

Danser (colourbox.com)
"KROPPENS SANG": For mange er dans viktig for å kunne uttrykke følelser.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Fritid

Les mer

Kultur

Les mer

Trening og idrett

Les mer