Ny i et etablert treningsmiljø?
Kosttilskudd, treningsutstyr, teknikk, klær og kosthold. Skal du begynne å trene er det ikke mangel på ting du «må» tenke over. Det viktigste er kanskje allikevel å huske på at øvelse gjør mester – ingen er ekspert første gangen på treningssenteret.
Sist oppdatert: 06.01.2019 Av: Dopingkontakten i samarbeid med Redaksjonen, ung.no

På denne siden:
Det kan være skummelt å komme som nybegynner inn i et etablert treningsmiljø, med produkter, maskiner og treningsmetoder som du ikke er trygg på. I tillegg vil du jo ikke dumme seg ut eller gjøre noe feil på treningssenteret. Dette kombinert med et ønske om å komme i form, samt å trene riktig fører til at mange opplever det man kan referere til som et «treningspress». Kjenner du deg igjen?
Hvordan vet du at treningsrådene du får er gode?
Vi kan ikke alle være eksperter på alt, og det er helt naturlig at du kjenner litt på det å være nybegynner første gang du bedriver en aktivitet – sånn er det også med trening. I søken etter informasjon om trening er det lett å føle seg usikker på hvor du skal begynne. Internett er overfylt med tips og råd, men hvordan kan du vite at de rådene du får er gode? I denne usikkerheten søker mange av oss råd hos venner, bekjente eller treningspersonligheter som ser ut til å drive med seriøs trening.
Men hva kan egentlig de som gir deg treningsråd?
Hører du på venner som har treningserfaring, og har resultater du ser på som #goals? Still spørsmålstegn ved hvor de henter sin treningsinformasjon fra. Dere kommer ikke til å ende opp med identisk kropp og styrke uansett hvor likt dere trener. Det er en viktig forskjell mellom å hente treningsinspirasjon fra andre, og å kopiere nøyaktig hva de gjør. Vit at man dessuten kan få muskelvekst selv om man trener med feil teknikk, så sørg alltid for å dobbeltsjekke med noen som har treningsfaglig bakgrunn om hvordan du skal utføre øvelsene riktig. Treningssenteransatte er ofte åpne for å bli spurt om ulike type øvelser, og et spørsmål om trening trenger ikke nødvendigvis bety at du må kjøpe PT-time.
Hvordan bør du starte med styrke/utholdenhetstrening?
Før du starter treningen er det viktig å huske på at alle har opplevd usikkerhet når det kommer til det å være ny på et treningssenter – det er helt normalt. Du må også gjerne lese deg opp på ulike treningsmetoder, men husk å ha et kritisk blikk. Forhør deg gjerne med fagfolk om treningsmetoder og rutiner. Det kan også være nyttig å ta en titt på Antidoping Norges håndbok RENTRENING. Denne er av høy faglig kvalitet, og inneholder god og enkelt informasjon om styrketrening og utholdenhetstrening for deg som er interessert i å komme i gang.
Ikke sett deg urealistiske mål
Alle mennesker responderer ulikt på trening. Det betyr at du ikke bør sammenligne deg med andre, men heller se på din egen treningsprogresjon og hva du selv kan få til. Treningsvideoer på sosiale medier og YouTube eksisterer som inspirasjon, men er ikke en fasit på hva som vil gi deg gode treningsresultater. Erfaring bygges over tid, og er ikke noe du automatisk får etter første måned på trening, så gi deg selv tid. Stol på din egne treningsprosess.
Ønsket om en kropp med mye muskler er hos mange veldig sterk. Dette gjør at flere vil tjene penger ved å selge produkter som lover muskelvekst, brunfarge, tynnere kropp og annet. Dersom du ikke umiddelbart når de målene du måtte sette seg, kan det for mange bli fristende å ty til unødvendige eller i verste fall ulovlige midler. Vær derfor kritisk!
Snakk med noen om trening og kroppspress
Dersom du ønsker å prate om trening, kroppspress og doping, kan du ta kontakt med den anonyme samtale- og informasjonstjenesten Dopingkontakten. Tjenesten er et lavterskeltilbud som er tilgjengelig på chat, telefon og epost fra tirsdag-fredag mellom kl. 11-18. Du kan også stille spørsmål om Doping på ung.no.
