Syns du det er vanskelig å vite hvilket parti du skal stemme på? Da kan en valgomat eller valgtest hjelpe deg litt på veien. Valgomaten er en tjeneste som viser deg hvilket politisk parti du har mest til felles med.

 

Du kan prøve én eller flere av disse valgomatene:

NRK - valgomat 2019

VG - valgomat 2019

Dagbladet- valgomat 2019

TV2 - Partitest 2019

Valgomaten er ingen fasit

Valgomaten består av en rekke påstander som du tar stilling til. Det er viktig å huske på at testene er basert på et utvalg politiske saker, og ikke gjenspeiler hele det politiske bildet. Det kan derfor være lurt å prøve flere forskjellige valgomater. Testene gir ikke noe fasitsvar på hva du bør stemme, men du kan få en god pekepinn på hvilket parti du er mest enig med. Kanskje får du også noen innspill som er verdt å tenke over?

 

FAKTA

Tips!
Sjekk nettsidene til lokalavisen din. Mange lokalaviser har velgertester som hjelper deg å velge parti med utgangspunkt i viktige saker i din kommune.

 

Hva mer kan du gjøre for å finne ditt parti?

I tillegg til å ta valgomatene er det lurt å sette seg inn i partienes programmer og undersøke hva partiene mener om saker som er viktige for deg. Du kan også snakke med politikere som står på stand, få med deg debatter og undersøke hvem som mener hva om viktige saker i ditt lokalmiljø. Det siste er ekstra nyttig å tenke over når det er lokalvalg, som det er nå i 2019.

På mange skoler er det debatter før valget, og skolevalg. Dette er en fin anledning til å lære mer om de ulike partiene, og du kan også prate med politikere som kommer på besøk.