Hopp til hovedinnholdet

Usikker på hva du skal stemme? - Prøv valgomatene

Ulike valgomater (Foto: vg.no, db.no, nrk.no og tv2.no)
VALG: Har du bestemt deg? Ta en valgomat for å se hvilket parti du er mest enig med.

Hvilket parti står for det som er viktig for deg? Kanskje valgtestene kan gi deg noen hint? Ung.no har laget en oversikt over valgomater.

Offentlig og kvalitetssikret
Ulike valgomater (Foto: vg.no, db.no, nrk.no og tv2.no)
VALG: Har du bestemt deg? Ta en valgomat for å se hvilket parti du er mest enig med.

Hvis du synes det er vanskelig å vite hvilket parti du skal stemme på, kan en valgomat være med på å gjøre valget litt enklere. Valgomaten er en tjeneste som viser deg hvilket politisk parti du har mest til felles med.

Tjenesten består av en rekke påstander som du tar stilling til. Det er viktig å huske at valgomatene er basert på et utvalg av politiske saker, og vil ikke gjenspeile hele det politiske bildet.

 

Prøv valgomatene:

NRK - valgomat 2019

VG - valgomat 2019

Dagbladet- valgomat 2019

TV2 - Partitest 2019

Ikke noe fasitsvar

Sjekk også ut forskjellige valgomater/valgtester. Testene gir ikke noe fasitsvaret på hva du bør stemme, men kanskje du får noen innspill som er verdt å tenke over?

 

Sett deg også inn i partienes programmer

I tillegg til å ta valgomatene er det lurt å sette seg inn i partienes programmer og undersøke hva partiene mener om saker som er viktige for deg. Snakk med politikere på stand, få med deg debatter og undersøk hvem som mener hva om saker i ditt lokalmiljø.

I år er det lokalvalg, noe som betyr at vi velger representanter til kommunestyret og fylkesting. På lokalt nivå kan det være enkeltsaker som er ekstra viktig for deg, og det er derfor nyttig å vite hva dine lokalpolitikere mener om dette. På mange skoler er det debatter i forkant av valget, og skolevalg. Dette er en god anledning til å bli bedre kjent med partiene, og også prate med politikere.

 

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
16.08.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hva står partiene for?
Hei Går du inn på ung.no-artikkelen under, finner du lenker til de forskjellige partiene - og ungdomspartiene deres. Les litt på hjemmesidene og i...
Usikker på hvilket parti jeg skal stemme på.
Hei Hva du skal velge kan nok ikke vi hjelpe deg med, men vårt beste tips er å sjekke sidene til de ulike partiene. Sjekk artikkelen under - og kan...
VG3 får ikke være med på skoledebatten, er det lov?
Hei Takk for din henvendelse! Dette er nok et valg skolen har gjort, da, som du sier, det er plassmangel. Hvorfor skolen har valgt å gjøre dette ...
Usikker på hva jeg skal stemme - Har dere noen tips?
Hei Vi i Ung.no kan ikke fortelle deg hvilket parti du kan stemme på, men jeg har noen tips til hvordan du kan få en bedre forståelse av hva parti...