Hopp til hovedinnholdet

Derfor bør du stemme!

Jente med lyst hår ser i kamera
VALG: - Det er viktig at unge blir hørt, fordi de er de eneste som kan si noe om hvordan det er å være ung i Norge i dag, sier Lea (19)

- Unges meninger er like viktige som meningene til hvite menn som pusher 50, sier Lea (19). Her kan du lese om hvorfor hun mener du bør bruke stemmeretten din.

Jente med lyst hår ser i kamera
VALG: - Det er viktig at unge blir hørt, fordi de er de eneste som kan si noe om hvordan det er å være ung i Norge i dag, sier Lea (19)

Navn: Lea Mariero

Alder: 19 år

Fra: Bergen, nylig flyttet til Oslo

Studerer: Statsvitenskap på Universitet i Oslo. Sitter i sentralstyret til Press.

Interesser: Politikk, kaffe, dårlig musikk og salsa-dansing.

Hvorfor er det viktig at unge stemmer?

- Grunnen til at det er så utrolig viktig å stemme når man er ung, er at det er unges største mulighet til å påvirke samfunnet, og at unges meninger om samfunnet spiller like stor rolle som meningene til hvite menn som pusher 50.

Samtidig er valgdeltakelse ekstremt viktig for å opprettholde et sterkt demokrati i Norge. Unge er fremtiden, men vi er også nåtiden. Det er viktig at unge blir hørt på nettopp fordi de er de eneste som kan si noe om hvordan det er å være ung i Norge i dag.

Hva skal man gjøre hvis man ikke vet hva man skal stemme på?

- Om man ikke vet hva man skal stemme på, er det lurt å ta en svipptur innom nettsiden til de ulike partiene. Det viktigste du må vite for å bestemme deg for hvilket parti du vil stemme på, er hva som betyr aller mest for deg.

Alle partier har omfattende partiprogram der det gjerne står detaljert om de temaene du bryr deg aller mest om. Det er også mulig å oppsøke partiene gjennom hele valgkampen, blant annet på stands, valgtorg og andre steder i det offentlige rom.

Må man kunne mye om politikk for å stemme?

- Nei, man må ikke kunne mye om politikk for å stemme. Likevel er det viktig å vite hva du faktisk stemmer på, ettersom du er med på å bestemme hvordan samfunnet vårt skal se ut i fremtiden. Ved å lese gjennom nettsidene til de ulike partiene og få en rask gjennomgang på valgtorg eller lignende, kan du lære de viktigste kampsakene til de ulike partiene og hvorfor de mener det de gjør.

Det aller viktigste er at du stemmer på et parti som du tror vil skape det beste samfunnet for deg og andre rundt deg, og at dette partiene står for de samme verdiene og sakene som du har og mener er viktig.

Er det ikke bedre å la være å stemme om man ikke så kan så mye, så gjør man ikke noe feil?

- Det er aldri bedre å la være å stemme fordi man er redd for at man stemmer feil. Det er så utrolig viktig at ungdom bruker den muligheten de har til å stemme, fordi stemmerett er en av de få påvirkningskanalene man har som ungdom. Det er kjempeviktig at ungdom påvirker samfunnet til det bedre for ungdom, og ikke bare lar eldre bestemme hvordan samfunnet skal se ut.

 

Er det vanskelig å stemme?

- Det er absolutt ikke vanskelig å stemme. Samfunnet er lagt veldig opp til å sørge for at flest mulig skal bruke muligheten til å stemme. Man får både valgkort med informasjon i forkant og alt man egentlig er nødt å ha med seg er legitimasjon. Det viktigste å ta med seg er et klart hode med et parti man ønsker skal ha innflytelse på samfunnet vårt.

Lea Mariero jobber med Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner for å øke valgdeltakelsen blant unge.

Les mer om hva du kan gjøre her.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
30.04.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

VG3 får ikke være med på skoledebatten, er det lov?
Hei Takk for din henvendelse! Dette er nok et valg skolen har gjort, da, som du sier, det er plassmangel. Hvorfor skolen har valgt å gjøre dette ...
Jeg trenger hjelp til å forstå valgsystemet. 
Hei Valgordningen er ganske komplisert, så det er ikke så rart du lurer på dette. I utgangspunktet stemmer du på et partis kandidater i ditt fyl...