Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Vanskelig å velge parti?

Sist endret 11.08.2017
Politiske partier
POLITIKK: I Norge har vi mange ulike politiske partier, som alle består av ulike grupper mennesker med felles politiske synspunkter.

Hva er viktig for deg? Finner du det partiet som jobber for dine verdier? Her har du en lenkeoversikt over de politiske partiene og de respektive ungdomspartiene.

Offentlig og kvalitetssikret

Et politisk parti er en organisasjon som består av en gruppe mennesker med felles politiske synspunkter. De politiske partiene er et viktig bindeledd mellom velgerne og styringsorganene i Norge.

 

Hvordan bør samfunnet være?

De ulike politiske partiene skiller seg fra hverandre ved at de har ulike meninger om hvordan samfunnet skal være. Mange av partiene bygger sin politikk på ideologier. En ideologi er en idé eller et tankesett om hvordan samfunnet skal styres, og hvilke verdier som er viktige.

Å skille de ulike politiske partiene fra hverandre er ikke alltid like enkelt, men ofte snakker vi om en høyre– venstre-akse i norsk politikk. På høyre side finner vi de partiene som er konservative og økonomisk liberalistiske partier, på venstresida finner vi sosialistiske partier, og i midten finner vi sentrumspartiene.

Du kan lese mer om dette på ndla sine nettsider.

 

Partienes viktigste oppgaver er

  • å finne (nominere) folk som kan stå på valglistene og sette opp lister til valg
  • å utarbeide partiprogram
  • å verve nye medlemmer og rekruttere personer til ledende verv
  • å markedsføre hva partiene mener om aktuelle saker, slik at folk stemmer på dem

Synes du det er vanskelig å vite hva de ulike partiene står for og mener om de viktige sakene? På de ulike partienes hjemmesider finner du utfyllende informasjon om hva de setter høyest i valgkampen.

 

Lenker til ulike partiene:

Arbeiderpartiet logo
Arbeiderpartiet

Arbeidernes ungdomsfylking (Auf)

Fremskrittspartiet
Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiets ungdom (Fpu)

Høyre
Høyre

Unge Høyre

Kristelig folkeparti
Kristelig folkeparti

Kristelig folkepartis ungdom (Krfu)

Kystpartiet
Kystpartiet

Miljøpartiet de grønne
Miljøpartiet de grønne

Grønn ungdom

Rødt
Rødt

Rød ungdom

Senterpartiet
Senterpartiet

Senterungdommen

SV
Sosialistisk venstreparti

Sosialistisk ungdom

Venstre
Venstre

Unge Venstre

 

Holder partiene det de lover?

Partiene "fisker" velgere ved å lansere sine valgkampsaker. Disse sakene bør være så viktige at de engasjerer mange mennesker. Løfter om gratis skolemat på grunnskolen eller mindre skatt kan lokke mange til å stemme. Valgkampsakene varierer mye fra parti til parti, men har som regel fotfeste i partienes grunnleggende ideologi. Eksempel: Høyresiden har tradisjonelt arbeidet for mindre skatt, mens venstresiden tradisjonelt tror på høyere skatt.

Alle partiene har sine mål og gjør sitt beste for å sanke din stemme. Dessverre kan du ikke velge alle partiene. Du må finne ut hvilke saker man synes er viktige, og ut fra dette velge det partiet som passer best for deg. Da er det viktig at det er du selv som synes saken er viktig.

Signatur Redaksjonen, ung.no

 

Kilde: partiene og ndla.no (Digitale læremidler for videregående opplæring)

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Niilas Ailo
2
16.08.2017 06:23:47
Kjære alle vi som driver med Reindrift vi kommer til å få det svært dårlig med AP, Høyre, SV, Venstre, Rødt, MDG og KrF sin politikk fra nå og fremover. Jeg stemmer på Senterpartiet da, håper andre Reindriftsutøvere gjør det samme som meg å stemmer Senterpartiet 11. September 2017 både i Stortingsvalget og Sametingsvalget
Ole
3
16.08.2017 00:56:55
Arbeiderpartiet, SV, Venstre og Høyre selger Norge bit for bit i stort tempo nå og vil fortsette med det og fortsetter med det
Kristian
3
11.08.2017 23:52:33
Arbeiderpartiet, SV, Venstre, Høyre, Samfunnspartiet, Piratpartiet, Liberalistene, Norges-kommunistiske parti, Det Liberale Folkepartiet, Tverrpolitisk folkevalgte og Feministisk initiativ sier nå helt klart og tydelig Ja til EU, EØS og Schengen i Norge og vil sette i gang dette arbeidet straks valget er over den 11. September 2017 Arbeiderpartiet, SV, Venstre, Høyre, Samfunnspartiet, Piratpartiet, Liberalistene, Norges-kommunistiske parti, Det Liberale Folkepartiet, Tverrpolitisk folkevalgte og Feministisk initiativ vil øke skattene med 25 milliarder kroner og skattene kan øke enda mer enn 25 milliarder kroner. Vil øke Avgiftene med 15 milliarder kroner og avgiftene kan øke enda mer enn 15 milliarder kroner. Har ikke tall på hvor mye skattene og avgiftene kan øke utover disse tallene. Arbeiderpartiet, SV, Venstre, Høyre, Samfunnspartiet, Piratpartiet, Liberalistene, Norges-kommunistiske parti, Det Liberale Folkepartiet, Tverrpolitisk folkevalgte og Feministisk initiativ snur å sier helt klart og tydelig ja til tvangssammenslåinger av kommuner, fylker, lensmannskontorer osv
Jerntvedt
0
09.06.2017 18:20:11
Det går an som politiker å gå mot de mektige.Det er ikke lett, og få prøver, men man må prøve. Ta en titt på denne: https://kystpartietakershus.net/%20korrupsjon-og-maktmisbruk-i-norge/ eller denne: https://kystpartietakershus.net/flyveblad-2/
Someone
0
19.04.2017 13:08:31
Venstre og høyre, forskjelige vinger i spektrumet, men allt er i den samma fugelen. Uansett hvem parti som vinner så har de 1% i denne verden forsatt makta i denne sammfunet. Ingen vits å stemme, det gjør ingen endring. Dem bruker ordet "Demokrati" for å gjøre folk opptatt mens de super-mektige utvider seg.
amalama
1
03.04.2017 11:44:36
off då!!!!!!!!!!!
quazerlazer
1
30.03.2017 14:19:02
denne artikkelen hjalp meg mye med presentationen min
Apateisten
2
07.11.2016 15:57:33
Synes valg generelt er noe bullshit, for mye prat og diskusjoner, lite gjennomføring av det som blir sagt og vedtatt. Vil her ta eksemplet om, la si, arbeid til alle. Sier ikke nødvendigvis at det er sant, men mener å si at partiene fortsatt har en del å gå på for å få flere ut i arbeid. Skap flere arbeidsplasser
...
3
25.08.2016 21:25:51
jeg skrev en lang kommentar om hvor dårlig sosialisme og kommunisme er men den ble ikke opplastet, vist du støtter det finn på gode argumenter mot deg selv. jeg orker ikke og skrive dem på nytt.
Anti-Marxist
1
25.08.2016 21:23:51
Karl Marx er homo, og han fant på den dumeste politiske ideiologien i hele verden. komunisme/sosialisme = staten eier bedriftend din, familien din, skolen din, TIL OG MED DEG. du eier igenting alt skaffes av staten og de kan velge og gi deg kun det du trenger for og arbeide og land med ekstremistiske kommunistiske styrefor blir diktatur. trur ikke det kan kalles sosialisme når det er ekstremt, men det er jo faen ma det samme uansett.
Høyre siden av politikk
1
25.08.2016 21:18:50
jeg er å høyresiden av politikk og er skuffet over hvor venstre høyre er. elelr hvor liberal høyre er. DET ER DET VENSTRE SOM SKAL VÆRE SKIFT NAVN FOR SVARTE FAEN.
Ikke noe du skal bry deg om
1
02.05.2016 02:07:13
Innvandring og islam begynner å bli et stort problem i Europa og Norge. Vet hvem jeg skal stemme på i framtiden ja..
RIP
2
29.04.2016 11:24:54
Utrolig at de tre mest populære partiene (Ap, høyre og frp) er de som bryr seg minst om klima... http://hevstemmen.no/wp-content/uploads/2013/05/debesteogversteklimapartiene.jpg
Hmmmmm....
1
23.02.2016 17:32:12
For fri innvandring. For økonomisk frihet. For retten til å gjøre hva du vil med kroppen din. For retten til å gjøre hva du vil så lenge du ikke skader andre enn deg selv. Blir nok Liberalistene da.
Høyre Liberalist
0
25.08.2016 21:13:07
LIBERALIST BRO! men jeg er en en Høyreliberalist og er imot fri innvandring (det eneste jeg misliker med partiet)
Han der grønne
3
04.02.2016 16:22:40
Senterpartiet garantert, kommer alltid til og være en tilhenger av partiene i midten, men det ser ut som jeg er i minoriteten i dette komentarfeltet
G13
0
06.10.2015 19:53:16
Høyre selvsagt :)
G13
0
06.10.2015 19:50:19
Ønsker du at staten skal stjele mer penger fra deg og begrense din frihet? Snakk om kommunisme assa
Texe
9
22.11.2015 13:40:28
Det er ikke å stjele, det er skattepenger som blir brukt på folket. Folket betaler til staten, og staten sikrer at disse pengene blir brukt på å gi utdanning til folket, helsetilbud til folket, sosialhjelp til folket. Ren markedsliberalisme fungerer ikke, det har aldri fungert. Sosialdemokratiet skaper økonomisk vekst, sikrer personlig frihet samt sikrer trygghet. Og du snakker om begrensing av frihet. Det ser ut til at jeg må være den første til å si dette til deg, det finnes ingenting som total frihet. Frihet er så mangt, det er frihet til å leve, frihet til å overleve, frihet til trygghet, frihet til utdanning, frihet til helse, ytringsfrihet, religionsfrihet, pressefrihet. Det er den friheten den sosialdemokratiske samfunnet sikrer. Og fjerne all begrensning, krenker frihet. Det gir multinasjonale bedrifter frihet til å krenke arbeiderne. Det er slik samfunnet eksisterer i USA. Om du mener Høyre er best valg, så må jeg skuffe deg. Høyre ønsker å sikre personlig frihet og personlig valgfrihet, men dessverre krenker de den. Det de gjør er å sikre markedet mer makt i demokratiet og mer makt i samfunnsøkonomien, det krenker demokratiet, som er en frihet. Det er derfor jeg stadig sier at nøkkelen til demokrati og ytringsfrihet er en sosialdemokratisk stat, hvor stat og marked er separert gjennom statlig reguleringer. For alternativet er ikke at ingen regulerer noen, markedet ønsker kontroll over staten, om staten ikke regulerer markedet, regulerer markedet staten. Det er sannheten, og det er derfor det ikke finnes et eneste samfunn på høyresiden som ikke sliter med korrupsjon og som er i en demokratisk krise. USA, England, Spania, Danmark.
Bears
1
09.05.2017 23:54:03
Du kjøm med veldig mange påstander, men veldig få argumenter. Frihet er uansett korleis du vrir og vender på det IKKJE at staten skal delegere dine penger eller din eiendom for deg, uten at du kan seie noko imot. Å gi markedet meir makt krenkar ikkje friheiten. Ein har rett til alt det du lista opp. Ein er sin eiga lykkes smed. Smir man sin eiga lykke skal ikkje den tas fra deg og gis til folk som ikkje har jobba for det. Korleis kan du dessuten påstå at rein markedsliberalisme ikkje fungerar viss det aldri har eksistert? Til og med ikkje liberalistiske USA har vore ein rein markedsliberalisme, dei har offentlege skuler, trygd osv. Det fins plenty med land på høyresiden som fungerar fint, t.d. Danmark, Storbritannia, USA (skjønner ikkje kvifor du lista opp disse?), Noreg og Tyskland.
Nøytral
0
09.09.2016 20:08:48
Bortsett fra at England ikke er et land...
MDG-HAter
2
16.09.2015 21:07:14
Folk som er så dumme å stemmer på et hasjrøykene muslimsk hippie-parti uten å skjønne at litt hverdagsrasisme må til for at hverdagen skal gå rundt er noen ordentelige tullinger.
MDG-HATER BRO
3
25.08.2016 21:13:59
MDG VIL RUINERE NORGE FUCK MDG!!!!!!
...
9
17.09.2015 15:34:08
Dårlig argument..
Kaxx
3
15.09.2015 10:43:39
AP BEST!!!!
Timz
4
14.09.2015 11:08:19
hvorfor har ikke alle over 10 år stemmerett?? ikke vet jeg! ps: er 69 år så dere vet det ;)
Minz
0
14.09.2015 11:16:03
Fordi de er så så ung, men det er kjempe bra ;)
meg
0
14.09.2015 09:36:22
ss
Valg
8
12.09.2015 16:29:55
Jeg synes alle som har stemmerett bør bruke stemmeretten
truls
0
25.08.2016 21:15:18
nord kora har en god strategi på det. 100% oppmøtelse er veldig imponerende. synd at de bare har et parti da.
Texe
3
04.10.2015 22:02:03
Helt enig! Det er skammelig at en så stor del av folket unngår å bruke stemmeretten sin, jeg antar at de ikke bryr seg om sine forferdes kamp for demokratiet
Alex
0
10.09.2015 10:22:53
hva skal jeg velg????
MDG
0
08.09.2015 16:33:48
vet noen hva mdg gjør?
Fly
0
22.12.2016 23:58:44
Dei vil at du skal sykle til syden, og isje fly dei fine flyene
MDG Dislike'r
1
25.08.2016 21:16:25
de støtter miljøskatt som gjør at utviklings land for blir utviklings land.
hj
5
10.09.2015 10:54:53
Slik jeg har forstått så ønsker generelt å skape et grønnere samfunn, det vil si slike ting som å minske klimautslipp. De ønsker også å skape et hyggelig sted å leve med mindre fokus på forbruk. Typiske ting de mener er å ha mer kollektivt tilbud i byer, at folk bruker sykkel, bevare skog og arter etc. Samtidig ønsker de å ha et mer økologisk landbruk med det mål å bevare jorden/jordbruket inn i fremtiden. De er i mot borring etter olje og andre industrier som skader miljøet, men ønsker heller skape arbeidsplasser som ikke er miljøfientlige. Dette gjør dem åpne for gryndere f.eks og ønsker å gjøre om politikken slik at det blir lettere å starte miljøvennlige bedrifter. Samtidig mener de ganske mange andre ting også i tillegg til miljø. Både innen skole, dyrevelferd, fattigdom, likestilling mellom de forskjellige kjønnene, ønske om mere kulturliv, og at arbeidere skal kunne kombinere jobb, frivillig arbeid og familieliv. Om hvordan de skal gjøre alt dette finnes på mdg.no. Det står ganske mye der :)
mdgernoetull
5
10.09.2015 15:49:45
de sier at du kun skal få kjøpe ny mobil hvert 5 år og dra med langdistanse fly hvert 3 år. høres ut som om de vil lage et diktatur spør du meg.
Deilig
0
17.09.2015 15:32:40
Deilig
yolo
2
08.09.2015 15:19:08
jeg tar høyre
PIRAT!
7
07.09.2015 18:45:53
Pirater Er Best!
Captein Jack Sparrow
0
15.09.2015 10:27:20
He's a pirate! dudu
lol
5
07.09.2015 15:06:07
høyre er best
Youll never now!
4
03.09.2015 15:31:27
...meh
Louise
5
02.09.2015 16:51:51
Jeg hater når folk disser på MGD og sier at de tenker urealistisk! unskjuld meg? MDG er faktisk de som tenker mest realistisk av alle. ALLE (kanskje untatt Frp) skjønner og sier at vi må vekk med olja og inn i det grønne skifte, men MDG er det ENESTE partiet som faktisk har en plan. MDG har denne 20års utfasinga av olja der vi vil samtidi bygge opp de bærekraftige næringene, menst alle de andre partia sir bare at det må skje, men tørr ikke gjennomføring! alle spør oss alltid "hvor skal dere få alle pengene fra?" fra å satse på bærekraftige næringer, slik at vi kommer til et punkt der det kan tjenest på! det er olje partia som egentlig burde få det spørsmålet, fordi hva f*en har de tenkt å gjøre når det går slutt på olja, og norge ikke har noe annet å gjøre fordi vi ikkje har satsa på det i fortida????
Eirik
11
06.09.2015 20:15:55
Miljøpartiet har for alvor satt miljø- og klimapolitikk på agendaen, og det takker jeg dem for. Derimot må jeg ta avstand fra dine påstander om at de er realistiske, og at alle andre partier mangler handlingskraft. Miljøpartiet er langt i fra realistiske, du har snakket mye om deres plan, og jeg klarer ikke å la være å spørre. Hvordan skal dere skape et aktivt grønt næringsliv? I dag er det ikke attraktivt å starte opp en grønn bedrift, du taper på kvantitet, og kvalitet er vanskelig å bruke i kampen mot den uendelige kvantiteten. Jeg ber deg, slutt å snakke om bærekraftige næringer, snakk om planen. Forklar planen. For så langt har jeg dette: «Alle partier suger, Mdg er best, HEIL RASMUS». Jeg tror nok du også har misforstått. Miljøpartiet har ikke handlekraft, og nå snakker jeg fra et objektivt synspunkt. Miljøpartiet ønsker ikke handlekraft, ikke på den måten Arbeiderpartiet og Høyre har. Det er de partiene som har handlekraft. Det Miljøpartiet ønsker er gjennomslagskraft. Miljøpartiet er ikke et styringsparti, jeg ser ikke for meg at Miljøpartiet kunne klart seg i regjering. Norge har tatt «oljefondet» ut av kull. Vi har hatt en enorm satsing på kollektive løsninger. Vi har satset på fornybar energi. Dette er ikke takket være Miljøpartiet, som sagt takker jeg dem for å sette miljø- og klimapolitikken på agendaen, men Miljøpartiet mangler egenskapene for å kunne styre et land eller et departement. Derfor er det bra at de kun har en mandat, de har lite reell makt, men de kan foreslå saker, og det mener jeg er bra.
mosa
10
02.09.2015 10:05:49
jeg liker krf jeg
Sander andreas
11
02.09.2015 09:53:58
jeg liker AP jeg
FNC Febiven
0
15.09.2015 10:27:42
Ability Power?
MoooSaysTheCow
2
12.09.2015 08:03:36
Så bra du du har et parti du kan stole på :D
:)
11
01.09.2015 18:36:05
Arbeiderpartiet GOO!
hahaha
9
01.09.2015 18:19:38
jeg skal bestemme på arbiedpartiet
autist /B/
5
28.08.2015 11:21:08
Lmao disse kommentarene er litt crringe, Høyre 4 lyfe
Texe
6
04.10.2015 22:09:20
Ellers takk du, jeg holder meg til Arbeiderpartiet jeg ;) Men, selvsagt. Om du ikke mener velferd, sosiale løsninger i fellesskap og folket ikke er særlig viktig er det bare å stemme Høyre
Frp brur
1
26.09.2016 18:50:07
Stemmer frp, alle for seg selv. Staten bør ikke ta vare på deg, de fleste greier seg fint på egen hånd. Innvandringen må også begrenses heftig, medmindre man vil ha en liknende situasjon som Tyskland.
DaniBro-21
3
27.08.2015 13:46:02
haha
DaniBro-21
9
27.08.2015 13:45:45
Sv er best ass
G13
0
06.10.2015 19:48:04
Det er vel mest de politiske hjertesakene som gjelder, og ikke hvem som har beste «ass».
Eirik
4
14.09.2015 07:40:24
Økonomisk urealistiske, en næringspolitikk som skader næringen, fri innvandring... Nei takk du, jeg tror nok Arbeiderpartiet er flere hakk bedre
AntiSV
3
01.09.2015 16:28:05
helt uening
Jente 16
7
27.08.2015 20:42:58
HELT ENIG!!!!!!
Gutt - 12
4
27.08.2015 13:41:50
Stemmer for de som har leirskole
En jente
4
27.08.2015 07:20:44
Jeg stemmer på høyre fordi de jobber med de beste sakende og de føler jeg meg trygg på!
en gutt
2
26.08.2015 09:19:42
jeg mener at jeg ikke bryr meg no
Ateist
34
25.08.2015 09:10:33
Er lei av at KRF prøve å presse det kristne budskap ned i halsen vår fra første klasse av. På tide med livssynsnøytral skole i Norge.
10 åring gutt
0
17.09.2015 19:45:54
Helt enig denne tåpelige kristendomen maser om den forbanna Gud hele fuckings tida
Rekkles
5
15.09.2015 10:28:13
Du er slem
Xaldin III
7
15.09.2015 10:20:51
@ateist Vi må ta være på tradisjonene og du bryter dem. pls stfu kid
Texe
2
04.10.2015 22:16:20
Tradisjoner utvikler seg min venn. Om vi skal være tradisjonskonservative, så hindrer det enhver utvikling. Det norske folket blir fanget i en loop, hvor vi tenker kun på hvordan vi kan unngå endringer. Og det er spesielt farlig i slik en globalisert. Nei, vi må ikke ta vare på våre tradisjoner, vi må utvikle.
Fred og harmoni
10
07.09.2015 20:55:07
Kristendommen er en viktig del av Norsk historie og kultur. De prøver ikke å stappe noe budskap ned i halsen på deg. De Prøver bare å lære deg mer om det som har symbolisert Norge i nesten tusen år.
Texe
3
04.10.2015 22:24:02
I så fall gjør de det på en feil måte. Du bør ikke kjempe for KRLE, eller et rent fag for kristendommen, de bør da heller kjempe for et større samfunnsfag og et bredere samfunnsperspektiv. La meg fortelle deg hva KRLE gjør. Det gjør at det blir vanskeligere for elevene å oppnå de samme høye målene i enhver religion og livssyn, utenom kristendommen. Det er viktig å fortelle om vår egen historie, men jeg skal være ærlig her. Verden er i endring, og vi må begynne å undervise mer om de religionene og livssynene som blir feilvurdert. Vi må undervise om de religionene som i dag ikke har respekt. Ikke gjennom et historisk perspektiv, men gjennom personlige perspektiver. Det står mye grusomt i enhver religiøs bok, derfor burde vi fortelle dem hva det innebærer å følge en viss religion, og hvordan forskjellige mennesker kan tolke sin religion. I dag er kristendommen veldig respektert, mens mange andre religioner mister sin respekt, det skader mangfoldet vårt. Og jeg mener det skader dagens mangfold enda mer å late som at kristendommen har høyere verdi - sett fra et objektivt standpunkt - enn andre religioner og livssyn.
Rekkles
2
15.09.2015 10:25:39
Jeg er enig!!!!!!
Jente 17
13
21.08.2015 10:35:59
Jeg syns det skulle hatt en sak om røyk og snus, det er ikke bra at det stiger opp. Vil mer at det stiger ned
Herregud..
2
28.08.2015 11:24:24
Serr? vil du at snus og røyk skal ned? Hadde aldri overlevd vg uten snus..
ss
6
10.09.2015 15:51:07
da har du et problem
Gutt 14
12
02.02.2015 22:03:10
Vil nok stemme SV når jeg blir myndig (er med i SU — Sosialistisk Ungdom). Moderat sosialisme er den gylne middelvei for meg. Blir litt kvalm av partier som KrF og FrP. Jeg har i det siste prøvd å oppsummere partier med så få ord som mulig, og her er det jeg har kommet fram til: Krf — skinnhellige, naive, fordomsfulle; FrP — FREMMED FARE! Stort sett alle statsrådene i dagens regjering gjør en dårlig jobb; *kremt* Anundsen, *kremt* Sundtoft.
Gutt 15
1
31.08.2015 17:31:02
Samtidig kan man også gjøre det samme for AP: handlingssvekkede, svake, naive, eller SV: godtroende, naive og enfoldige ;) Har hørt en del debatter hvor de rødgrønne sier at "Høyre har ikke gjort noe de siste to årene", men det skjedde da ikke så fryktelig mye de 8 årene AP og SV var på tronen... Sånn bortsett fra forfall av etater og sykehus ;)
Texe
2
04.10.2015 22:32:14
Men jeg må ærlig talt si meg uenig i deg her. Det har skjedd utrolig mye i de åtte årene med Ap, SV og Sp i regjering, og dagens regjering har også fått gjennom mye. Jeg kjenner meg ikke igjen i det du sier om at de rødgrønne anklager regjeringen for ikke å gjøre noe. Forfallet av etater, sykehus, skoler og annet skjedde for utrolig lenge siden. Jeg antar du kan holde Ap skyldig for dette, men samt kan du holde alle de andre partiene minst like skyldige i dette. Jeg må si det uenig i at Ap er handlingsvake og naive, SV er godtroende og naive i enkelte situasjoner, men det er grunnet til at de ønsker å ha så human plattform som mulig. Og la oss ikke skyve alle under en kam her, ikke alle SV'ere er som dette. Men de er likevel ikke særlig godtroende, med de i regjering har straffen for flere kriminelle handlinger økt betydelig. Jeg mener at de rødgrønne gjorde en god jobb i regjering, jeg er stolt over all den gode rødgrønne politikken som ble gjennomført, men er jeg ikke fornøyd. Det er fortsatt mye igjen Ap kan gjøre for å sikre et sosialt og demokratisk Norge, og Ap - med Jonas i spissen - er klare for oppdraget.
MDG 4 lyf
9
16.11.2014 22:21:48
Jeg liker å tenke at jeg stemmer på en lysere framtid. FrP og Høyres klimapolitikk er gyselig, de sier praktisk talt ja til å skjødesløst utnytte planeten vår. MDGs stemmedemograf har pådratt seg den unøyaktige stereotypen at vi er umodne. Hvis det er umodent å tenke på fremtidige generasjoner, og ikke bare desperat prøve å grafse til seg skattelette og avgiftskutt rundt hvert hjørne, så bærer jeg det korset med stolthet! Klart finansielle temaer er viktige, men man er både grådig og trangsynt hvis er det som helhetlig styrer hvilket parti man stemmer på. Jeg ble svært glad da jeg så meningsmålingene som viste at FrP hadde sunket fra 16 til 9 prosent. Morna, Siv!
Fly
0
23.12.2016 00:06:59
MDG vil isje ha fly :(((((
kommunistjokke
1
12.11.2014 01:36:53
synes det er veldig viktig at man ikke bare tar det partiene sier de vil gjoere for god fisk, men ogsa hvordan de sier de vil dette, og ser pa va de faktiskgjoer.
-
1
11.10.2014 20:09:09
De er halvveis ok, men jeg hater ideologien deres. De kan dytte ørkeneventyrene sine opp i ræva.
Spiller det noen rolle
4
25.09.2014 00:33:52
Det er samme udugeligheten vi ser hver gang våre nye folke valgte trer inn på Stortinget. Bare løgner og tull. De er organiserte kriminelle
Felix
6
29.08.2014 18:11:58
Nordmenn jobber alt for lite og er grådige. Dette er takket være oss selv. Hadde alle vært som norge ville vi ha trengt 3 jordkloder. Ungdom skjønner ikke en dritt om hvordan å styre samfunnet fordi de blir livnært av mamma og pappa som jobber rævva av seg for å brødfø dere. Derfor får ikke ungdom stemme. Som voksen vil dere oppleve at de sosialistiske drømmene vil visne fordi de er kun det, drømmer. Å prate om det perfekte samfunn er enkelt. Det er noe helt annet å gjennomføre det. Som voksen vil dere se at det ikke er forskjell mellom partiene og at ingen partier er slemme og snille. Det er gjennom hardt arbeid hver dag at du bygger en framtid. De som ikke gjør det lever på andres slit og svette og er ikke mer verdt enn en lus. Alle skal få bidra uansett farge, rase og religion. Norge vil desverre dø ut som nasjon fordi alle prater og prater og gjør ingenting. En nasjon av bedrevitere har ingen framtid.
Jonas
17
13.09.2013 12:24:43
Stemmer Arbeiderparti jeg :-)
arne
29
27.08.2013 21:27:24
Merker folk er unge her inne. Mye SV og MDG. Mye fordommer mot FRP. Ungdom på 18-25 har ikke nok livserfaring for å kunne stemme. Hvis han Justin bieber hadde stilt hadde han nok vunnet.
Alexander
2
04.01.2017 00:19:47
Det er jo tross alt de unge som skal lede landet vårt om noen år og det er egentlig bare positivt at barn og ungdom påvirker og engasjerer seg i poltitikk. Unge har nok ikke så mye livserfaringer som eldre har, men vi følger med på hva som skjer i verden vår i dag og vi vil ikke at eldre skal ødelegge vår fremtid. Vi unge ser hvordan FrP sender flyktninger fra land i krig tilbake til krigsonen hvor de er i fare for hver eneste dag, når vi i Norge har nok av plass. Verden har forandra seg og mye av den "livserfaringen" de eldre har telles ikke nå lenger/ spiller ikke noen rolle.
Jente 16
2
27.08.2015 20:49:09
Hvis du synes at de som stemmer sv er unge å usikkre så skal jeg si deg en ting moren min stemmer SV!!!
Frp-ern
2
01.09.2015 16:25:55
Moren din må vel da være eldre og usikker da.....
Eirik
1
04.10.2015 22:33:52
Vel, de eldre og "usikre" vipper fra SV til Frp. De fikk lavere pensjon, Carl Ivar Hagen ble fornøyd, og nå flykter alle pensjonistene fra Frp
Andreas
45
05.09.2013 14:13:06
Dette blir for dumt Arne. Først og fremst begrunner du ikke argumentet ditt, og for det andre antar du at hvis man stemmer SV og MDG er man ung? I tillegg drar du Justin Bieber inn i dette, snakk om usaklig. Ikke kommenter på alderen vår når du selv oppfører deg som den yngste her inne. - Andreas, 17 år
Observer
3
29.03.2015 04:32:59
Tror ikke poenget hans blir ødelagt bare fordi han bruker Justin Bieber til å illustrere det.
Annie
13
30.08.2013 21:10:10
Alså, siden mange ikke dele ditt synn så er vi for ung og umoden til å stemme? Vi lever i denne samfunnet også, hvofor er det vi mener galt?
Fonn
34
21.08.2013 00:18:01
Stemmer på Rødt fordi de ønsker mer demokrati i samfunnet, mindre forskjeller mellom fattig og rik, og at man skal ha en lønn som speiler jobben man gjør. Hva er egentlig poenget med at en leder i et statlig eid selskap tjener titalls millioner i året, mens en hardtarbeidende sykepleier eller snekker tjener et par hundre tusen? Man må tørre å tenke annerledes.
G13
0
06.10.2015 19:51:01
Så du er for at staten skal stjele enda mer fra folket og for begrenset frihet? 10/10
Jacob
20
27.08.2013 15:18:41
Så du mener altså at de som var Grunderne fra de store selskapene i Norge skal tjene det samme som de som arbeider under dem?, det er jo bare helt tullet.. de som er rike i Norge, er som regel rike fordi de har jobbet seg oppover eller hatt en bra idé.
Sosialisten
3
30.08.2015 21:33:36
For det første er det ikke alltid gründerne som er direktørene/styrelederne. For det andre blander du lederstillinger og eierskap. Selvfølgelig skal man få penger tilsvarende inntekten til et produkt om man er gründeren bak det produktet, men hvorfor skal en adm. dir. tjene like mye på en måned som det en helsearbeider tjener i løpet av livet sitt?
kommunistjokke
8
12.11.2014 00:45:53
nei, det er ikke sant at de rike som oftest har arbeidet seg fram i samfunnet. ettersom man ikke kan jobbe seg rik, og heller maa ty til aksjer, investering, bankvirksomet og denne typen ting for aa bli rik, kommer NESTEN alle de rike fra allerede rike familier

Spørsmål og svar

Usikker på hvilket parti jeg skal stemme på.
Hei Hva du skal velge kan nok ikke vi hjelpe deg med, men vårt beste tips er å sjekke sidene til de ulike partiene. Sjekk artikkelen under - og kan...
Hva står partiene for?
Hei Går du inn på ung.no-artikkelen under, finner du lenker til de forskjellige partiene - og ungdomspartiene deres. Les litt på hjemmesidene og i...
Hvor står landets største aviser politisk?
Hei! Før så var det ikke så uvanlig med partiaviser, dvs. aviser som var eid eller som åpent støtttet et politisk parti. I dag er dette noe ut...
Hvem skal jeg stemme på?
Hei, og takk for spørsmål! Jeg antar at du mener hvem du skal stemme på ved neste stortingsvalg...?   Vi råder deg til å skaffe mest mulig ...
Hvem ligger an til å vinne valget?
Hei! Dette er noe vi ikke har oversikt over - det greieste er kanskje å bruke en søkemotor som Google eller tilsvarende. Det er en del som synes po...
Kristen for å så stemme KrF?
Hei Nei, du trenger ikke være kristen for å være med i eller stemme på KrF. Det viktige er at de fører en politikk som representerer dine holdni...
Hvilke er de største partiene, og hva mener de?
Hei! Oversikten over hvem de største partiene er, finner du på Stortinget.no.En lenkeoversikt til partiene og hva de mener, finner du på artikkele...
Fakta om politiske parti.
Hei Hm? Dette høres ut som en skoleoppgave, eller ;-) Da er det din oppgave å lete litt selv. Vi har laget en oversikt over de politiske partiene s...
Hvilke parti sitter i regjeringen?
Hei Akkurat nå er det tre partier som sitter i regjering. Det er partiene Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp)...
Hvilke parti som er imot EU, men for NATO?
Hei   ung.no er det offentliges informasjosnkanal for ungdom. Men vi har ikke oversikt over alle partiprogrammene for de ulike politiske partiene....
Informasjon om rødt partiet.
Hei Vi kan dessverrre ikke hjelpe deg med å skrive oppgaven, men vil tro du allerede har vært innom hjemmesiden til det aktuelle partiet du skal sk...
Hvordan blir jeg statsminister eller politiker?
Hei! Takk for skryt, og så bra at du har ambisjoner! Politiker er ikke noe man ansettes som, det er noe man velges til, så det er ingen egen utdann...
Vet dere hva aldersgrensen er for å bli med i FpU?
Hei Det står ikke oppgitt noe om aldersgrense på innmeldingssidene til FpU. De fleste ungdomspartiene har ingen nedre grense for dette. Er du 15 å...
Hva mener partiet Rødt om asyl?
Hei VI kjenner ikke til partiprogrammet til alle partier, men det kan du lett finne ut av selv ved å gå på deres hjemmeside og eventuelt ta en tel...
Hvem vinner valget?
Hei Tenker du på valget iNorge som skjer i september 2013? Det vet nok ingen. Følg med og vær engasjert i saker du engasjerer deg i, så blir val...
Kan dere si meg hvilket parti som har den største miljøpolitikken?
Hei! Det er utrolig flott at du engasjerer deg og ønsker å bidra til en bedre hverdag. I dag er miljø en viktig del av partiprogrammet til alle ...
Info om Sosialistisk venstreparti.
Hei For å finne informasjon til skoleoppgaven deres, vil jeg henvise til Sosialistisk venstrepartis (SV) hjemmeside og til SVs ungdomsgruppe: Sosial...
Musikk og politikk.
Hei Det er bra du engasjerer deg - både i politikk og musikk. Det er ingen egen utdanning for musikkjournalister, og de som jobber som det har nok g...
Eget tema 'politikk'
Hei Hei, og takk for tilbakemeldingen!Jeg tenker det er supert at du etterlyser et eget tema 'politikk' på ung.no. En av grunnene til at vi ikke ha...
Hvordan kan jeg engasjere meg innen politikken i USA?
Hei! Så spennende at du ønsker å engasjere deg innen dette! Det første jeg tenker på når jeg leser dette spørsmålet ditt er dersom du IKKE h...
Se alle