Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

A-Å

Hvem havner på Stortinget?

Stortinget (www.stortinget.no)
Stortinget

Hvordan avgjøres hvem som havner på Stortinget? I denne artikkelen kan du lese mer.

Offentlig og kvalitetssikret
Stortinget (www.stortinget.no)
Stortinget

Når valgkampen er over og stemmene talt opp, er det klart hvem som får jobbe med politikk i fire år framover. Hvor mange representanter, eller mandater, hvert parti får og hvilket fylke de kommer fra, beregnes gjennom en matematisk modell som du kan lese mer om her:

Kort fortalt blir antall stemmer hvert parti får, delt på et bestemt tall, såkalt delingstall. Dette er ikke helt enkelt å forklare, men vi skal gjøre et forsøk:

Det første delingstallet er 1,4 – deretter er det 3, 5, 7 og så videre. Det partiet som etter delingen har høyest stemmetall, får første mandat. Det partiet som har nest høyest stemmetall får andre mandatet og så videre. Det betyr at om et parti får svært mange stemmer i et fylke, kan partiet få både to og tre mandater før et annet parti får sitt første mandat. Det er ingen prosentgrense for hvor høy oppslutning et parti må ha i et fylke for å få inn noen på denne måten, såkalt distriktsmandat, men sjansen er større for å få inn noen i et fylke med mange mandater enn i et med få.

Etter at stemmene er talt opp og distriktsmandatene fordelt, ser man hvilke partier som har mange stemmer som ikke er med på å gi partiene direktemandater. Alle partier som kommer over sperregrensen på 4 %, altså som får over 4 % av stemmene i hele landet, er med i kampen om utjevningsmandater – mandater som skal gjøre fordelingen partiene imellom mer rettferdig. Det er 19 utjevningsmandater totalt – ett fra hvert fylke.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
hello kitty er best
0
26.10.2017 15:37:59
tusen takk!

Spørsmål og svar

Hvor stor oppslutning må et parti ha for å komme på Stortinget?
Hei! Det er ingen fast bestemt prosentandel et parti må ha for å komme inn på Stortinget - det kommer an på oppslutningen og hvor de stiller list...
Hvordan er Stortinget satt sammen?
Hei! På nettsidene til Stortinget kan du få oversikt over hvem som er valgt inn. I artikkelen under kan du også se hvordan man beregner hvem som ...