Idrett

Drikker du mye, vil alkoholen mest sannsynlig hemme treningsprestasjonen, både på kort og lang sikt. Det er særlig restitusjonen ​som påvirkes av alkoholinntaket ditt.​​

Alkohol påvirker flere forhold i kroppen som har betydning for treningsprestasjonene. Dette er verdt å tenke på dersom du er ute etter gode resultater og ønsker helsegevinst av treningen.

 

Sex

Dette er mer komplisert. Og selvfølgelig avhenger dette av hvor mye man drikker. På den ene siden frigjøres dopamin i kroppen når du drikker, noe som tar bort nervøsitet og spenninger. Det finnes også sammenheng mellom dopamin og begjær, noe som kan forklare hvorfor man synes noen blir mer attraktive utover kvelden(...). Dessuten frigjøres også serotonin, som kan gjøre deg mer sosial, og endorfiner, som gir en slags lykkefølelse. Så alkohol i moderate mengder kan få LYSTEN til å øke.

På den andre siden kan den få EVNEN til å blir dårligere. Hos menn kan alkohol føre til impotens, både på kort og lang sikt, noe som kan skyldes av større doser av alkohol minsker testosteronnivået. Jo mer man drikker, jo dårligere dømmekraft får man også. Det er ikke moro å våkne opp med noen i senga som du ikke liker eller kjenner, og kanskje har dere ikke engang brukt prevensjon.

 

Bilkjøring

Når det gjelder bilkjøring, er det farligste med alkohol at den begrenser både evnen og selvkritikken. Dette kan igjen føre til at personer som egentlig vet at man ikke skal kjøre når man har drukket alkohol gjør det like vel. Evnen til å kjøre bil kan være veldig nedsatt selv dagen derpå. Forsøk har vist at kjøreegenskapen har vært hele 20 % dårligere dagen derpå selv om forsøkspersonene hverken har hatt alkohol i kroppen eller følt seg fyllesyke.

 

FAKTA

Sjekk hvordan kroppens ulike deler påvirkes av alkohol.

Hvorfor blir du så mye dårligere til å kjøre bil?

  • Avstandsbedømningen blir dårligere

  • Du utvikler tunnellsyn. Forklaringen er at du ikke klarer å håndtere like mye informasjon og filtrerer bort det som skjer i utkanten av synsfeltet

  • Koordineringsevnen blir dårligere. Alkohol bedøver det sentrale nervesystemet, noe som gjør samspillet mellom muskler og nerver dårligere. Det blir vanskeligere å gjøre presise bevegelser.

  • Du ser dårligere i mørket. Alkohol bedøver det sentrale nervesystemet,

  • Du blir fortere trøtt. Alkohol har en bedøvende effekt på kroppen, selv om du kjenner at du er stimulert. Trøttheten kan senke seg over deg uten at du merker det.

 

På sjøen

Det er er satt en promillegrense for båtføring i Norge. Selv lav promille har en negativ virkning på egenskaper du trenger for å føre båt. Alkohol gjør blant annet at du bli dårligere på å oppfatte situasjoner og bruke lengre tid på å reagere.

Er du beruset og faller i vannet vil du ha økt risiko for å drukne enn om du hadde vært edru.

>