Hopp til hovedinnholdet

Tips mot bakrus

Fyllesjuk gutt (colourbox.com)
DAGEN DERPÅ: Søvn, sukker og smertestillende tabletter er gode råd som alle kan være med på å bedre fyllesyken dagen derpå.

Bakrus får man etter høyt alkoholinntak. De vanligste symptomene er hodepine, kvalme og uro. Noen tiltak er effektive, mens andre har liten virkning. Uansett: det mest effektive er bruk av vanlig sunn fornuft.

Offentlig og kvalitetssikret
Fyllesjuk gutt (colourbox.com)
DAGEN DERPÅ: Søvn, sukker og smertestillende tabletter er gode råd som alle kan være med på å bedre fyllesyken dagen derpå.

Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Etter høyt alkoholinntak kan man neste dag våkne i "bakrus". Man mener at bakrus først og fremst skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen - en slags abstinens. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus.

Gode råd

De aller fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus mangler vitenskapelig dokumentert effekt. Mest effektivt i forhold til bakrus er bruk av vanlig sunn fornuft. Følgende råd er både effektive og uskadelige:

  • Drikk alkohol med måte! Jo mer du drikker og jo flere timer du er ruset, desto verre blir bakrusen. Generelt bør du vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og ikke være alkoholpåvirket i mer enn opptil 3-5 timer.
  • Drikk også vann eller annen alkoholfri drikke! Alkohol er vanndrivende, så derfor her du lett for å få væskemangel og kroppen blir uttørket. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH (antidiuretiske hormon) fra hypofysen i hjernen. Det betyr at nyrene dine ikke får de nødvendige signalene om å holde på vannet i kroppen. Resultatet er at mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.
  • Spis mat! Det anbefales å spise litt mat ved siden av når du drikker. Har du mat i magesekken vil det dempe rusen noe. Dette er fordi alkoholen da vil oppholde seg i magesekken litt lenger, og dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen der det meste tas opp i blodet.

 

 

Andre gode råd

  • Søvn: Du bør ikke legge deg når du er på en "stigende rus", fordi det er fare for oppkast. Vent til rusen har stabilisert seg og situasjonen er mer oversiktlig.
  • Hukommelse: Husker du ikke noe fra dagen før, er det et faresignal om at du bør være mer forsiktig og drikke mindre neste gang.
  • Sukker: Store inntak av fruktsukker (fruktose) øker forbrenningen av alkohol i leveren. Samtidig vil store mengder fruktsukker sammen med alkohol være en stor belastning for leveren, som kan føre til akutte plager. Mest fruktsukker fins i vanlig sukker (som består av 50 prosent fruktsukker og 50 prosent glukose), honning og brus og søtsaker med sukker. Du finner også en del fruktsukker i fruktjuicer og frukt. Men husk at normale mengder frukt og fruktjuice er uproblematisk.
  • Smertestillende tabletter: Smertestillende medikamenter av typen Ibux, Globoid og liknende er såkalte ikke-steroide antinflammatoriske midler (NSAIDs) og bør unngås. Kombinert med alkohol kan disse stoffene gi blødninger i mage/tarm. Du bør da heller bruke paracetamol (Panodil, Paracet o.l.) som ikke i like stor grad er forbundet med blødningsfare.

 

 

Dårlige råd som ikke virker

  • Badstu: Alkohol kan ikke "svettes bort" som noen påstår. Kun 1 prosent av alkoholen du inntar skilles ut gjennom svette. Andelen kan kanskje dobles til 2 prosent under svært varme betingelser som badstu, men også dette betyr svært lite i den store sammenhengen.
  • Allergimedisiner: Legemidler som inneholder antihistaminer (f. eks Zyrtec, Aerius eller Kestine) har ikke dokumentert effekt når det gjelder bakrus. Men det kan dempe allergiske symptomer hos personer som får allergiliknende reaksjoner på stoffer i noen alkoholholdige drikker. Eksempel på slike stoffer er såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
28.03.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Å drikke vann for å bli edru, er ikke det bare tull?
Hei Hvis du/de er ferdige å drikke alkohol, og alkoholen er tatt opp i blodet, vil inntak av vann ikke øke forbreninngen. Men det er nok uansett ik...
Hjertebank og angst etter kokainbruk
Hei Takk for at du stiller spørsmål til oss på ung.no. Vi skulle gjerne ha hjulpet deg, men spørsmålet ditt er utenfor det vi kan svare på....
Fyllesyke /bakrus
Hei Kroppen reagerer forskjellig på alkohol fra gang til gang. Det er fordi det er flere faktorer som spiller inn på hvor godt kroppen tåler alkoh...
Hodepine og ubehag etter å ha drukket vodka - er dette farlig?
Hei Det du beskriver, høres først og fremst ut som fyllesyke. Hvorvidt du blir fyllesyk eller ikke, og evt. i hvor stor grad, kan variere veldig ut...
Jeg drakk for mye og ble syk, har ikke spist på 3 dager, hva skal jeg gjøre
Hei jente 19 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Jeg forstår at du er bekymret om du fremdeles har ettervirkninger med kvalme etter at du var uhe...
Har jeg fylleangst?
Hei Du skriver ikke så mye om hvordan du opplever fylleangsten, men det kan også være litt ulikt fra person til person. Grunnen til at vi får fyl...
Hva er hangover?
Hei "Hangover" brukes gjerne som et ord for bakrus etter bruk av alkohol (samt enkelte narkotiske stoffer). Du finner mer informasjon om dette på He...
Bakrus
Hei Ja det er naturlig at en blir fyllesyk etter å ha drukket 5 sider på mindre enn en time og enda til ikke har spist noe særlig! 5 sidere på en...