Hopp til hovedinnholdet

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)
FÅ HJELP: Er det mye alkohol eller rus hjemme? Kontakt alarmtelefonen, en voksen du stoler på, eller sjekk ut ung.no sin oversikt over hjelpetilbud.

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Offentlig og kvalitetssikret
Drikker alkohol (colourbox.com)
FÅ HJELP: Er det mye alkohol eller rus hjemme? Kontakt alarmtelefonen, en voksen du stoler på, eller sjekk ut ung.no sin oversikt over hjelpetilbud.

Viktig å huske på:

 • Det er ALDRI din skyld at de voksne drikker.
 • Det er IKKE ditt ansvar at de voksne ikke får hjelp. Voksne må hjelpe voksne.
 • Det hjelper å snakke med noen om det. Det er mange som vil hjelpe deg.

Du kan få hjelp!

Det finnes mange som kan og vil hjelpe deg.

  RUStelefonen

  Du kan ta kontakt med RUStelefonen på chat, eller ringe. RUStelefonen er åpen hver dag fra 11-19. På tirsdag og onsdag åpner de allerede klokka 10.
  Fra mobil: 915 08 588
  Fra fasttelefon: 08588

  RUStelefonen garanterer full anonymitet, de kan ikke se telefonnummeret du ringer fra eller IP-adressen du chatter fra. Les mer der om bekymring for noen som har et rusproblem.

  BARsnakk

  BARsnakk.no er en chattetjeneste for deg som har en mor eller en far med rusproblemer. Åpent mandag og tirsdag fra 17-20.

  Du er anonym når du chatter på BARsnakk, og mange av de frivillige som jobber der har selv erfaringer med å vokse opp med foreldre som ruser seg.

  Alarmtelefonen 116111

  Du kan ringe Alarmtelefonen på tel: 116111. Det er en gratis nødtelefon for barn og ungdom. De kan hjelpe deg.

  Blå Kors Kompasset

  Blå Kors Kompasset tilbyr terapi og rådgivning til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. Tilbudet er gratis og du trenger ingen henvisning. Vi har avdelinger i Bergen, Sandnes, Oslo, Trondheim og Tromsø og i løpet av 2017, i Lillehammer.

  Kompasset definerer ikke rusproblemer med utgangspunkt i hyppighet eller mengde rusbruk, men i konsekvensene barna selv har opplevd. Kompasset fokuserer på alkohol. Alkoholproblemer er det mest utbredte rusmisbruket i det norske samfunnet, nesten ti ganger så stort som annet misbruk. Kompasset tar imot unge uavhengig av hvilke rusmidler foreldrene bruker.

  Snakk med en voksen

  Kontakt en voksen du stoler på, f.eks en lærer, helsesykepleier, et annet familiemedlem eller foreldre til venner for å snakke ut om situasjonen hjemme.

Mange holder det hemmelig!

Statistikken viser at det i snitt er 2-3 elever i hver skoleklasse som sliter med rusproblemer hjemme. Mange barn og ungdommer som har foreldre som drikker/ruser seg forteller at situasjonen rundt familien er en stor hemmelighet.De prøver for alt i verden å skjule problemene for andre. Ofte er det også en stor hemmelighet innad i familien. Man snakker ikke høyt om det alle ser.

Noen har sammenlignet det å ha foreldre som drikker/ruser seg med å ha en stor rosa elefant i rommet. Alle ser den og den tar mye plass, men man later som om den ikke er der, og ingen snakker om den. Kanskje det handler om at man skjemmes, eller kanskje det handler om at man helt enkelt tenker at det ikke er lov å snakke om mamma og pappas drikking/rusing?

For barna er det kjempevanskelig å ikke kunne snakke om hvordan familien har det, og det fører ofte til at de føler seg veldig ensomme. Noen barn og unge unngår å ta med venner hjem fordi de er redde for å avsløre hemmeligheten om at mamma eller pappa drikker eller ruser seg.

Tar over foreldrenes ansvar

Sara:

Filmen viser Sara på 10 år og moren hennes som har alkoholproblemer. Sara har en så belastende situasjon hjemme at barnevernet kunne ha hjulpet med tiltak.

Mange barn og unge får voksne oppgaver i hjemmet fordi mamma og pappa ikke greier å ta ansvar pga drikking/rusing. Rollene blir byttet om, og det blir ungdommene som må gjøre de voksnes oppgaver.

For noen vil det være vanskelig å delta på fritidsaktiviteter eller være sammen med venner fordi de må passe på mamma og pappa, passe småsøsken eller gjøre husarbeid (vaske, rydde, handle mat, klippe gresset).

Barna får ikke tid til å være seg selv, og det kan føles som en stor og umulig oppgave å passe på alt det som en forelder SKAL ha ansvar for.

Den voksnes skyld

Barn og ungdommer kan tenke at det er deres skyld at foreldrene drikker/ruser seg, og at det er de som har ansvar for å hjelpe foreldrene å slutte. Noen foreldrene sier også at det er barnas skyld.

Det er ALDRI sant at det er barnas skyld.

Grunnen til at foreldre ruser seg handler om ting som foregår inne i dem, og ikke om barna.

Mange barn og unge sliter seg ut i sine forsøk på å hjelpe og kontrollere foreldrenes drikking/rusing. Sannheten er at det dessverre nesten aldri lykkes – barn kan ikke få foreldrene til å slutte og ruse seg. Og barn skal ikke ta på seg oppgaven å prøve på det.

Foreldrene må selv ønske å endre seg for å klare det. Motivasjonen må komme innenfra, og ofte trenger de hjelp fra noen som er vant å snakke om rusproblemer, som en psykolog eller lege.

Gode og dårlige perioder

Ofte går drikking/rusing i en syklus, med mye rusing i perioder og med lite i andre. Ferier og høytider som jul er som regel perioder med mye drikking/rusing. Når en rusperiode er over, håper man så inderlig at dette var siste gangen… oftest blir barna skuffet gang på gang. Det blir vanskelig å stole på at det de voksne sier er sant.

Ikke alltid en ferie å glede seg til

De aller fleste gleder seg til ferien og har bare gode minner knyttet til julen og andre høytider, men for ganske mange barn og unge er det annerledes.

Mange barn har foreldre som enten drikker alkohol eller ruser seg på narkotika eller medisiner på en måte som går ut over barna. Det er ikke nødvendigvis så viktig hvor mye foreldrene drikker eller hva de ruser seg på, men det er måten foreldrene påvirkes og endrer seg på som er vanskelig. Noen foreldre forandrer oppførselen sin mye, også ved små mengder alkohol eller annen rus.

Lang ferie hjemme kan være vanskelig

Ferien er en tid som kan være spesielt vanskelig for barn og ungdommer som med foreldre drikker eller ruser seg på annen måte. Jul- og påskeferien er lang, det forventes at man skal være mye sammen med familien. Foreldre har også fri lenge og kanskje har de også litt vanskelige følelser rundt høytidene.

Ferie kan for noen foreldre betyr at de kan drikke/ruse seg oftere, og mer enn ellers. For andre er det sånn at foreldrene til vanlig ikke ruser seg, men at drikkingen tar av i ferien. Feiringen blir ødelagt av fulle voksne.

Man tilbringer gjerne mye tid sammen med familien når det er ferie og venner er kanskje opptatt med sitt og sine. Det er stort forventningspress om at man skal ha det så bra når det er sommer eller jul. Dessverre bli noen gående alene med problemer i en tid der alle andre tenker at man er glad og har det bra. Da kan man kjenne seg alene og fortvilt. Mange beskriver også at de blir veldig redde og fortvilet når mamma og/eller pappa er full/ruset, og noen ganger forteller barn om både vold og seksuelle overgrep når foreldre er beruset.

Hvem er jeg?

Når man lever i et hjem der foreldrene drikker mye eller ruser seg på andre stoffer kan det noen ganger være vanskelig å vite hvem man selv er og hva man selv trenger fordi all oppmerksomheten er på den som drikker/ruser seg.

Når man blir ungdom skal man danne sin egen identitet. "Hvem er jeg og hvem skal jeg bli?" er vanskelige spørmål når man ikke har stødige og trygge voksne rundt seg. Da kan det hende at man trenger hjelp for egen del, og det kan være lurt å snakke med noen om det man har opplevd.

Prat med noen

Om du opplever foreldre som drikker for mye, så kanskje du kjenner deg igjen i det som vi har skrevet? Har du noen voksne i din nærhet som du stoler på? Ofte er det godt å stikke hull på "boblen" og fortelle noen om drikkingen hjemme. Det kan gjøre det litt lettere for deg. En helsesykepleier, trener, forelder til venn/venninne kan kanskje være en du kan prate med og en som kan være der for deg?

Har du en venn med foreldre som drikker eller ruser seg?

Kanskje har du en venn eller venninne der du vet at foreldrene drikker/ruser seg? Da er det riktige å gjøre noe. Si at du forstår at det ikke alltid er så lett hjemme og at du gjerne vil snakke om det hvis din venn eller venninne vil.

Å si høyt det man ser vil være fint for de aller fleste. Gjør vennen din trygg på at du vil være en trofast venn videre, selv om du nå vet om problemet. Du kan også si til vennen din at han/hun alltid er velkommen til deg eller kan ringe deg.

Du kan si ifra til noen voksne som kan hjelpe vennen din. Lærer, helsesykepleier, barnevernet eller andre. Kanskje kan du prate med foreldrene dine så de også kan hjelpe. Du skal ikke føle at det er ditt ansvar å ta vare på vennen din helt alene.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
0
01.03.2019 02:39:47
Jeg bodde vekke fra min mor i 1 og 1/2 år pga alkoholisme.
Så flyttet jeg hjem og det tok 1 månde gør alt startet igjen.
Men det som er så vannskelig er at jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Jeg kan flytte igjen men da er jeg redd for at kattene mine skal bli avlivet, forje gang så vart både 3 av kattene og 1 hunden min avlivd! Så det er det som holder meg igjen. Men jeg klarer ikke mer!

-jente 15, Østfold (Hei! Du kan ringe Alarmtelefonen på https://www.116111.no/ om du trenger noen å snakke med. Vh ung.no)
enig
1
01.02.2018 08:51:41
er enig...
anonym
5
14.12.2016 09:12:42
jeg er enig med dere
meg
9
30.05.2015 23:52:04
Jeg er elleve år gammel. Jeg har ikke møtt pappa på over 5 måneder nå..han har kohls, er alkoholiker,røyker og er bestefar..hvis du som leser dette er en voksen mann, som kanskje har barn..aldri drikk ! Det føles ut som om alkohol har tatt i fra meg pappa (red: DU kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Hei
5
23.11.2015 13:28:16
Hei! Jeg er også elleve år gammel. Mamma drikker hver dag å blir full nesten alltid. Jeg føler med deg, mamma må kanskje dra på en leir for å slutte (red; du kan skrive in til oss på ung.no/oss og få svar)
j16
3
24.02.2014 19:43:59
mine foreldre drikker ikke, men jeg er likevel livredd for å komme hjem til jul eller i ferier. hjemme hos meg blir lillebrødrene mine og jeg utsatt for psykisk vold i form av stygge ord, trusler og annet i stedenfor. det er ikke noe fint det heller :'( (Red.: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp)
16stats
4
12.01.2014 01:40:10
blir litt overaska over at alle ungdommer som har foreldreproblemer i form av at foreldrene ruser seg gruer seg til å dra hjem liksom og, herlighet, er alle rusforeldre så slemme liksom? jeg har vokst opp med en alkispappa som drikker rødsprit, sprit, spylevæske og you name it. jeg blir irritert når folk sier stakkars deg og barnevernet og ditt og datt til meg, for pappa er verdens snilleste og beste pappa ennå han er alkis, i motsetning til mora mi og stefaren min som har behandla meg særdeles dårlig i perioder... jeg har det faktisk bedre med faren min ennå han drikker.
Jente16
5
13.07.2015 19:41:44
hei,der 16stats! Det er faktisk ikke aller pappaer som er som dine det er veldig forskjellig fra person til person så ikke kom her å snakk dritt om pappaer som drikker alkohol og blir fulle. Jeg har en pappa som drikke alkohol men han har også eplepsi å han kan faktisk dø hvis han drikker hvis han ikke har tatt medisinene sine. Når min pappa er full så blir han ikke voldelig men han blir helt rar han sier ingen ting. Så ikke kom her å si at det ikke er vanskelig å ha foreldre som drikker. Det er veldig trist at noen ser på det sånn som deg. Det er vanskelig å se foreldrene sine fulle å gjøre ingenting mens du må gjøre alt selv eller at de blir voldelige mot deg. Heldigvis er mamma helt normal. Men nå er Vertfall pappaen min å får hjelp. Jeg må faktisk ha en psykolog å prate med. Så jeg blir veldig skuffa av å se sånne hensynsløse mennesker som deg.
annonym
11
06.08.2012 21:45:25
Alkohol,ved mye drikking og veldig ofte: er det skummelt,for man veit faktisk ikke hvor fort det går over til å bli alkoholliker.Men skal fortelle en ting: at det går veldig fort.Plutselig er det gjort,å man sitter der,med flaska hele dagen og hver dag.Syntes veldig synd på de barna som måtte vokse opp der foreldre drikker veldig mye..
Anonymm
4
23.11.2015 13:30:10
Jeg har en mamma som drikker hver dag :( (red; du kan skrive in til oss på ung.no/oss og få svar)
Annonym
8
04.08.2012 22:30:12
Prøv forresten å søk på alkoholisme på google. Det første som kommer opp er at det står at alkoholisme er en SYKDOM!
Annonym
7
04.08.2012 22:24:00
Alkoholisme, eller alkoholavhengighet,[1][2] er en invalidiserende avhengighetslidelse. Lidelsen er preget av tvangsmessig og ukontrollert forbruk av alkohol, til tross for negative effekter på helsen til den som drikker og på vedkommendes sosiale relasjoner og status. Alkoholisme er, som andre former for stoffavhengighet, definert som en sykdom som kan behandles.[3] Begrepet «alkoholisme» er et mye brukt begrep som først ble lansert i 1849 av den svenske legen Magnus Huss.
Anon
2
26.07.2012 03:25:51
Alkoholisme er ingen sykdom. Er narkomani en sykdom? Nei. Er forkjølelse en sykdom? Ja. Hvordan kan man ta feil av det? Alkoholisme/narkomani, er noe man begynner med frivillig. Noen har lettere for å bli hekta en andre, sånn er det.
jente 16
2
16.07.2015 18:45:00
Jeg har en pappa som drikker og det er en sykdom. Man blir avhengig av det og ma tåler det ikke. Det er derfor man sier at det er en sykdom.
doktor
3
19.07.2016 22:27:57
uviktig men forkjølelse er en virusinfeksjon altså en sykdom, alkoholisme er omdiskutert, enkelte regner det som en sykdom
Kine.
7
22.07.2012 16:48:42
Enig med deg over!
Annonym
21
22.07.2012 16:47:31
Både moren og faren min har drukket mye før. Jeg anbefaller AA(Anonyme Alkoholikere. Der mange har fått hjelp. Der slutter man å drikke Mamma og pappa har aldri hat drikke problemer mens de har hatt barn. Husk: Det er ikke din feil, men det er heller ikke mamma og/eller pappa sin feil, alkohlisme er en sykdom.
Synne
1
21.06.2016 15:44:25
Hei! Lurer virkelig hvem som har skylda om ikke det er de som drikker? Det er vel ingen som tvinger i dem drikkevarene, er det? At det kan utvikle seg til en sykdom, er en annen sak. Akkurat som de som røyker det, mange får kreft pga at de røyker og da har de fått en sykdom.

Spørsmål og svar

 Slitt med en vanskelig barndom og nå strever jeg. har det sammenheng
Hei Vanskelige ting man har opplevd tidligere i livet, kan påvirke en siden.  Du strever nå, og du ser selv sammenheng.  Mange ting kan spille in...
Problemer hjemme. Broren min sender nakenbilder av seg selv, og mor drikker. 
Hei Det er leit å høre hvordan du har det, og jeg syns det er veldig bra at du kontakter oss om det du opplever.  Først, når det gjelder de bil...
Noen tips til hvordan jeg kan redde dette forholdet?
Hei gutt 16 år Det du beskriver er bekymringsfullt og jeg tenker at forholdet mellom faren din og deg ikke er greit for deg.  Jeg vil anbefale deg...
Vennen min har det ikke bra hjemme, hvordan kan jeg hjelpe henne?
Hei! Det du gjør allerede er kjempebra - du er der for henne! Du bekymrer deg for henne og viser at du bryr deg om henne. Hvis barnevernet allerede ...
Sliter med ensomhet og spiseforstyrrelse
Hei Takk for spørsmålene dine. Det du skriver om virker ikke så lett for deg. Det å slite med spiseforstyrrelse er tungt, og det blir nok enda ve...
Han tok Tramadol som rusmiddel og ble kvalm og dårlig.
Hei gutt (15) Tramadol er et sterkt smertestillende medikament som er svakt avhengighetsskapende, men den mengden du har tatt er IKKE stor nok til å...
 Bare tanken på et liv der jeg skal jobbe 08:00 - 16:00 gjør at jeg faktisk ikkje får lyst å leve.
Hei Du forteller at du får det godt til på skolen og med fagbrev.  BRA!  -Det kan kanskje føles litt meningsløst med et liv med jobb fra 8-16 e...
Mamma er full nesten hver dag, gråter og har negative tanker om fremtiden
Hei Tusen takk for at du tar kontakt med oss om hvordan du har det. Det du forteller om er ikke greit, å ha en forelder som drikker seg full er ikke...
Sliter med å fortelle ting, har vonde erfaringer
Hei Det er godt å høre at du syns du fikk svar da du skrev til oss. Takk for tilbakemeldingen, og for at du skriver igjen. Det er bra at du tar kon...
Pappa drikker hver jul. Jeg makter ikke mer....
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vondt og at julen er for...
Ønsker å bo litt hos pappa, men han har rusproblemer.
Hei Hvis faren din ruser seg mye, gjør jo det at omsorgsevnen hans ikke er så bra som den burde ha vært.  Da er det ikke greit å flytte til ham....
Foreldrene mine drikke litt for mye
Hei Så fint du skriver til oss når du har spørsmål. Dessverre er det mange barn og ungdom som opplever at foreldrene drikker litt for mye. Jeg te...
Jeg har en pappa som har et alkoholproblem. Jeg vil si fra til pappa om hvordan jeg føler det. Er det lurt?
Hei jente 20 år Takk for at du skriver til oss på Ung.no. Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i det du beskriver så det er modig av deg å s...
Samboeren min drikker og synes jeg overreagerer. 
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at din far har hatt alkoholproblemer lenge, og at du nå reagerer på at samboeren din drikker og ikk...
Mamma er stoffmisbruker og jeg påvirkes av dette
Hei Jeg skjønner at dette påvirker deg, og det er tydelig at du har ansvarsoppgaver du ikke bør ha som barn. Barn skal slippe og ta seg av foreldr...
Jeg har aldri snakket med noen om alt det som er vanskelig
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 17 år! Det er leit å lese at du har det så vanskelig nå. Du har hatt det vanskelig lenge, men al...
Hva kan jeg gjøre for å hjelpe bestemoren min som drikker for mye?
Hei jente 15 år. Så trist å lese om din bestemor som drikker, bor alene og har det så vanskelig, da forstår jeg at du er bekymret for henne og f...
Jeg har blitt slått og kjeftet på vær eneste dag
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Jeg forstår du har opplevd mye vondt hjemme med din mor og din far. Det å bli slått av sine foreldre er kren...
Kan jeg bestemme at jeg vil bo med pappa når foreldrene mine skilles?
Hei, Det er leit at dine foreldre skal skilles, i hvert fall siden det skaper uro og bekymring hos deg. Det jeg vet om skilsmisser og barns ønsker o...
Jeg er ikke en deprimert jente.Ruser meg og har et sterkt sinne.
Hei Takk for at du skriver til oss. Det høres ut for at du har opplevd mye i livet ditt, og at du har gått gjennom en del utfordringer som du prøv...
Se alle