Alkohol har en stor rolle i sosiale sammenkomster, og det fører dessverre til en del drikkepress. Mange synes det er vanskelig å vite hvordan de skal takle drikkepresset

Vi har i en annen artikkel gitt noen råd til hva du kan si og gjøre hvis du ikke drikker på fest. Den finner du her.

Hvem kan hjelpe deg

Hvis du synes det blir for vanskelig å takle drikkepresset, finnes det mange du kan snakke med om dette. Her er noen tips:

Helsesykepleier

Helsesykepleier på skolen eller på helsestasjonen for ungdom kan være god å prate med om følelsene du kjenner på. Helsesykepleier har sannsynligvis vært borti lignende problemstillinger før, og kan hjelpe deg med verktøy til å takle drikkepresset. Noen ganger kan det være en god hjelp bare å prate med noen om følelsene også.

FMR

Det kan oppleves som en seier hvis du klarer å holde på det du har bestemt at er riktig for deg. Hvis du har lyst til å lese mer om fordeler med en avholdende livsstil, som jo kanskje kan hjelpe deg med å stå i mot drikkepresset, kan du klikke deg inn på Forbundet Mot Rusgift (FMR).


Råd fra ung.no

Du kan søke opp tidligere spørsmål fra andre som har opplevd drikkepress. De har fått svar fra fagfolk som psykolog, helsesykepleier og RUStelefonen. Du kan også sende inn eget spørsmål, da tar det noen dager å få svar. Vi har også skrevet en artikkel med konkrete råd hvordan du kan håndtere drikkepress her.

Rustelefonen

Hjelpetjeneste på chat og telefon. Det er helt anonymt. Nummeret er 08588 eller 915 08 588. Åpent hver dag fra 11-19. Tirsdag og onsdag 10-19.

Kors på halsen

Røde Kors’ nasjonale samtaletilbud for deg opp til 18 år. Snakk med en voksen om det DU er opptatt av. Det er anonymt og gratis, og du kan snakke på telefon, chat eller mail. På nettsiden finner du også et forum hvor ungdom støtter hverandre.

Telefonnummeret er 800 333 21, og du finner chat, mail og forum på korspahalsen.no. Telefon og chat er åpen mandag-fredag 14-22.

Les mer på ung.no

Å være den som ikke drikker

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Fest, press og grenser - Helsesista svarer

Hvorfor drikker man?

Fakta om alkohol

Virkning av alkohol i kroppen

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?