Hopp til hovedinnholdet

Hvordan si opp jobben?

Håndtrykk (colourbox.com)
SLIK SIER DU OPP JOBBEN: Vær ærlig overfor sjefen, lever skriftlig oppsigelse og sørg for å få med deg en attest som du kan vise fram til en ny arbeidsgiver senere.

Skal du si opp muntlig eller skriftlig? Og bør du fortelle arbeidsgiver hvorfor du sier opp? Her kan du lese mer om reglene for oppsigelse.

Offentlig og kvalitetssikret
Håndtrykk (colourbox.com)
SLIK SIER DU OPP JOBBEN: Vær ærlig overfor sjefen, lever skriftlig oppsigelse og sørg for å få med deg en attest som du kan vise fram til en ny arbeidsgiver senere.

Vær positiv og profesjonell

Du har ingen plikt til å oppgi grunnen for at du slutter, men det er likevel mest profesjonelt å fortelle sjefen at du vil slutte, og oppgi grunnen for det. Du bør helst gjøre dette før du leverer oppsigelsen, slik at oppsigelsen ikke kommer som en ubehagelig overraskelse. Vær så ærlig som mulig i samtalen, men prøv gjerne å legge vekt på de positive sidene ved tiden din i jobben.

 

 

Husk attest og referanse

Når du sier opp jobben er det viktig at det skjer på en ordentlig måte, slik at bedriften du har jobbet i husker deg på en positiv måte. Du kan ha bruk for sjefen din som referanse når du søker jobber senere, og da er det svært viktig at sjefen har et godt bilde av deg som hun/han vil videreformidle. Du kan også få lyst til å komme tilbake til den gamle jobben, eller havne med gamle kolleger i en ny jobb. Det er uansett bare fordeler med at forholdet til bedriften er godt etter at du har sluttet.

Rettigheter og plikter

Du bør alltid si opp jobben skriftlig. Den skriftlige søknaden trenger ikke å inneholde noen begrunnelse eller annen slik informasjon (se eksempel lenger ned i artikkelen). Du har derimot en del rettigheter og plikter under oppsigelsen:

1. Du skal levere skriftlig oppsigelse. Oppsigelsestiden starter den første dagen i måneden etter at du leverte oppsigelsen. Leverer du den 15. februar, begynner oppsigelsestiden altså den 1. mars.

2. Oppsigelsestiden er som oftest på 14 dager hvis du er i prøveperioden, eller 3 måneder hvis du har kontrakt. For at du skal kunne slutte før oppsigelsestiden har gått ut må du og arbeidsgiver være enige om at dettte er greit.

3. Du har krav på en skriftlig attest fra bedriften. Den skal inneholde informasjon om hvor lenge du har jobbet der, og hva du har jobbet med. Noen attester kan også inneholde en anbefaling av deg til andre arbeidsgivere. Be høflig om en attest hvis du ikke får den automatisk.

Det er alltid en fordel å jobbe like godt i oppsigelsestiden som du gjorde før du sa opp. Slik får sjefen et ekstra godt inntrykk av deg som kan videreformidler om du bruker han/hun som referanse ved senere anledning.

 

 

Slik bør en skriftlig oppsigelse se ut:

Navnet ditt

Adressen din

Postnummer og sted

Sted og oppsigelsesdato

Navnet på jobben din/ved sjefen din

Adressen til jobben, postnummer og sted

Oppsigelse

Jeg sier herved opp stillingen som assistent ved Duestien barnehage.

Ditt navn

Oppsumering:

  • Gi sjefen beskjed om at du kommer til å levere oppsigelse. Vær høflig i samtalen og legg vekt på de positive opplevelsene du har hatt i bedriften.
  • Lever en kort og enkel skriftlig oppsigelse.
  • Gjør ditt beste i oppsigelsestiden, slik at bedriften har et positivt inntrykk de kan gi videre til andre du søker jobb hos.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Sist oppdatert:
27.12.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jørgen
4
24.10.2015 12:57:48
Jeg fikk en jobb i et selskap som min første jobb som varte i 3måneder. Det var endel internt som jeg mislikte og etter egne feil så ble jeg så usikker på jobben at jeg sa ifra til sjefen ydmykt. Det skulle jeg ikke hat gjort. Også med tanke på at arbeidsstedet også fikk bistand fra økonomisk bistand fra NAV. Kanskje det var det største problemet ? Jeg valgte å si ifra til sjefen som ønsket et møte med nav og meg for å finne ut hva man gjør videre. Det ble satt en dag til dette møtet, og jeg var "glad" for det. Problemet kom da jeg også nevnte det for kjøreleder som sjefen sjøl og "kjøreleder" var i familie. Problemet kom da at kjøreledern sa at jeg da kunne likegreit gå på dagen. Jeg ville ikke gjøre det og valgte å ta noen oppdrag. Innen jeg kom til første sted så fikk jeg en telefon fra kontoret som drev med ansettelser ect. Da fikk jeg beskjed om å komme opp dit når jeg var inne igen. Når jeg gjorde det så hadde den personen skrevet et ark med mitt navn og til dem som det sto "jeg (navn) bekrefter herved av frivillig og av eget ønske å avslutte samarbeide med (firma) på dagen". Ettersom jeg var usikker så tenkte jeg, jaja.. da kan de få tak i andre og jeg finne et annet sted. Så jeg skrev faktisk under. Vet ikke helt hvilken av de tingene var den værste men det rare er at sjefen ikke var på kontoret og når jeg kom senere for å levere inn arbeidstøyet så møtte jeg på sjefen og han var ikke særlig glad for å si det slik. Han sa at jeg hadde holdt han for narr i 3uker. Iettertid så fikk jeg virkelig høre det fra NAV inntil de fikk min side av saken så hørte jeg ikke noe mer fra de unntatt at jeg hadde fått en erfaring med det. Med den neste jobben som jeg hadde fått tilbud om kjente til det firmaet jeg var hos og dermed så de hadde jo ringt å fått dems versjon at det var jeg som hadde sluttet på dagen. Så poenget mitt, husk hvordan du sier det og hvem du sier det til. Har du et godt forhold til sjefen så legg det frem forsiktig. Så dere ikke kommer i samma fella som meg. Jeg var nedbrutt i 1år etterpå og det unner jeg ingen.
gaylord
3
04.05.2015 11:53:50
Kan bedriften lovlig pålegge deg overtid i oppsigelsestiden?
Sara s
8
13.10.2014 12:53:25
Hei. Hvordan begynner man som forste setnin for å skrive en oppsigelse ti å di opp jobben. Jeg kan ikke fortsatt jobbe på grunn av sykdom
Josef
3
27.01.2015 11:37:06
Bra
mussa
1
02.03.2014 00:35:00
hei. fikk først 50% stilling med egen instruks (arb.oppgaver) og etter 2 år fikk jeg i tillegg 20% stilling med også en egen stillingsindtruks. To forskjellige arb.oppgave-liste i forhold til stillingsprosentene, -Ønsker nå å si opp 20%, den jeg fikk/økte med sist, samt tilhørende arbeidsoppgavene til den stillingen. Har jeg noen rettighet i å få si opp kun den ene delen av jobben (20%) og fortsette i den jeg ønsker å fortsette i (50) og ha de arbeidsoppgavene tilhørende denne? Er det for hardt å si at jeg ikke trives i den stillingen jeg sier opp, som altså er sannheten.. (det er lite lederkunnskap der og kaotisk/usikkerhet på arbeidsplassen) over lang tid ønsker jeg ikke mer å bruke en kalori for forbedreng da ansattegruppa ikke står blant de øverste på leder listen over prioritetssaker. Vil ikke bruke mer tid på den delen av jobben min. Jeg tar jo tross alt konsekvensen selv, ved å si opp 20%. hva sier dere...kan jeg kreve å få beholde den gamle jobbenpå 50% jeg hadde først og fortsatt har pr i dag....? (Red.: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
cr
11
06.05.2012 09:21:36
Hei, må jeg gi "oppsigelsevasling" til sjefen min hvis jeg sir opp? (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
sila
52
05.03.2012 10:52:13
jeg skal si opp min fast jobb 100 prosent som lærer skal nav betale til meg og hvor lenge
Morten
7
12.11.2011 13:58:47
Hva menes med "sted og dato"? (Red. du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss, der for du svar fra fagpersoner på spørsmål som dette)
Bianca
3
09.06.2013 23:48:35
Hvor og når du har skrevet brevet. Eks. Bergen 10.10.13
jim
10
29.09.2011 21:57:00
hva er konsekvense for jeg hatt en falske pass uten å bruke men jeg leverte til politi
dårlig behandlet
42
16.06.2011 17:41:26
Har begynt å nærme meg å komme i havn med en ny jobb da jeg ikke føler meg rettferdig behandlet på den arbeidsplassen jeg er på i dag. Hva kan skje med meg i forhold til arbeidsgiver dersom jeg går på dagen? Har kontrakt, 1 mnd oppsigelsestid.
Thomas
26
07.02.2011 15:37:28
JEg har blitt fortalt at dersom du får ett jobbtilbud som er bedre betalt enn ditt nåværende arbeid så kan man slutte på dagen, uten at bedriften kan kreve at man skal gå oppsigelsestiden fullt ut eller trekkes i lønn som erstatning for at bedriften evt. må leie en ny mann for å dekke deg. Er dette korrekt? Isåfall burde dette stå her.
Lars
11
11.01.2011 21:05:28
hei. jeg sier opp den 12. får jeg lønn den 15 da? eller gjør jeg ikke det? (Red. Snakk med jobben din, så får du klarhet i dette. Du skal få betalt for alle dager du har jobbet i oppsigelsestiden og til og med den siste dagen du jobber).
maria
10
27.10.2010 19:05:55
Hei! Jobber for tiden i butikk, og har jobbet her i sammenhengende 1 år. Har imidlertidig ikke hatt noen arbeidsavtale, og har nå fått tilbud om jobb et annet sted som er mer relevant for meg. Har jeg oppsigelsestid og hvordan bør jeg si opp? (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
zinc
8
07.12.2009 20:50:00
hei, jeg har en fast jobb nå, og har lyst til å søke annen jobb pga boforhold. bør man si til sjefen påhånd om det? (Red: Du trenger ikke gjøre det, men ber du en attest tenker sikkert han/hun tanken. Jeg tenker åpenhet er lurt i lengden.)
MH
5
01.10.2009 15:38:00
Jeg har hatt en deltidsjobb i en butikk i 1 1/2 år og jobbet med ting jeg har en halveis interesse for. Nå har jeg fått muligheten til å søke på en jobb jeg virkelig kunne tenkt meg, men julesesongen begynner om en måned og er usikker på hvordan jeg skal takle det. Sjefen vet ikke at jeg vurderer å si opp. Bør jeg prøve å ordne dette så raskt som mulig, eller vente til etter jul? Spørs om jeg fortsatt kan få den jobben da.
Netta
9
27.02.2009 19:09:43
Jeg har inngått en avtale på å jobbe i en tidsperiode i sommer, jeg har nå fått bedre tilbud og lurer da på hvordan jeg skal forholde meg med å si opp denne avtalen? (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
....
8
25.01.2009 00:01:33
Jeg har akkurat started i ny jobb for en uke siden, men har nå blitt tilbutt en annen jobb jeg mye heller vil ha. Jeg lurer på, kan arbeidsgiveren min nekte meg mindre oppsigelses tid? Jeg sa at jeg kunne jobbe der i to uker til, men etter å ha snakket mer med sjefen min i den andre jobben viser det seg at de vil ha meg om en uke, ikke to.
Per A
2
27.08.2008 13:50:28
Ville bare legge til én kommentar: Det er lett å glemme at en tidligere arbeidsgiver kommer til å være en referanse for deg senere - hvis du har en oppsigelsestid bør du "gi jernet" også den siste perioden og vise at du er profesjonell nok til å ta stillingen seriøst selv om du vet du snart slutter. Gi dem en GOD grunn til å skrive en god attest og være en referanse du er stolt av å vise til senere.
Joshua
0
02.11.2013 11:21:27
Bra svart :)
cc
9
12.08.2008 23:37:12
jeg har sagt opp jobben min og jobber ut denne mnd her. Det jeg lurer på hvis/om man blir sjuk lenge. Får man da penger for de dagene du er syk? Ettersom jeg har hørt at arbeidsgiver gir deg ikke sykepenger for de dagene du er sjuk siden man har sagt opp jobben..
Roy
37
06.10.2007 22:05:21
hva skjer om man gir faen i oppsigelsestiden og slutter umiddelbart etter at oppsigelse er levert?
M. Z
12
28.06.2007 22:54:21
Hvis man sier opp jobben samme dag som man signerte på kontrakten...hva skjer vider? Må man jobbe de tre dagene også eller? Takk på forhånd.
Cecilie
4
23.01.2007 20:44:38
hei...eg jobber som avløyser og det har eg gjort siden mai 2005. Har ikke skrevet noen kontrakt med arbeidsgiver eller noen. vil nå slutte for å finne meg et annet arbeid med andre arbeidstimer.Lurer på hva eg må gjøre når eg skal si opp? (red: les i artikkelen, der får du konkrete tips)
mm
3
07.12.2006 16:14:15
Tihi, husker da jeg sa opp jobben før sommeferien pga av at vi skulleflytte sørover. Hun dama som jeg sa det til sa bare "greit" og så var det gjort, men det var vel kansje fordi vi ikke hadde noen kontrakt. hehe.

Spørsmål og svar

Oppsigelse i prøvetid
Hei I arbeidsmiljøloven § 15-3 (7) kommer det frem at ved arbeidsavtaler der arbeidstaker skriftlig er ansatt på en bestemt prøvetid, gjelder en ...
Kan jo ikke jobbe der når jeg ikke Ikke trives
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Så fint at du skriver inn til oss og spør om råd. Man skal ikke grue seg sånn for å gå på jobb at man ikk...
Jeg ønsker å gå til oppsigelse. Kan jeg sende melding til sjefen at jeg vil slutte?
Hei Oppsigelse skal i utgangspunktet være skriftlig i følge arbeidsmiljøloven § 15-4 (1).Hvis du ønsker trenger du ikke ringe eller møte opp pe...
Vakter i oppsigelsestid for tilkallingshjelp?
Hei Hvis du er ansatt som tilkallingshjelp er det riktig som du nevner at du kan takke nei til eventuelle vakter. Dette gjelder også i din oppsigels...
Mistrives på jobb og det er absolutt ikke noe for meg
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Det høres ikke noe gøy å ha det sånn. Men husk at en ny jobb er jo som regel overveldende og litt sånn "båd...
Gruer seg til jobb. Sliter med depresjon.
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Så fint at du skriver inn til oss og spør om råd. Man skal ikke grue seg sånn for å gå på jobb at man blir...
Ansiennitet
Hei Ansiennitet er ikke hjemlet i lov. men følger tradisjon/sedvane eller avtaleverk. Anbefaler at du undersøker om arbeidsgiver er bundet av tarif...
Rett til lønn i oppsigelsestid
Hei Først; retten til lønn - vederlag for arbeid som det heter - er noe man får for å jobbe. Jobber man ikke, får man heller ingen lønn. Skal d...
Hvem kan være referanse i CV?
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Det kan være kollega, men det er ofte lurt å spørre leder. De har jo arbeidsgiveransvar for deg, og kan si noe...
Trives ikke i jobben
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Først og fremst høres det merkelig ut at du ikke har arbeidskontrakt dersom du allerede har jobbet der hele som...
Sykemelding og oppsigelse
Hei Som arbeidstaker kan du si opp jobben når du er sykemeldt. Oppsigelsestiden din vil løpe som normalt selv om du er sykemeldt. Det du bør sjek...
Hvor lenge må man jobbe for å ha rett til sykepenger?
Hei Arbeidstaker må normalt ha jobbet i mint fire uker for å ha rett til sykepenger hvis man har sykemelding fra lege. Bruk av egenmelding krever ...
ønsker å si opp, men jeg vet ikke hvordan
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Selv om du ikke har plikt til å oppgi grunnen til at du slutter, er det mest profesjonelt å fortelle sjefen at...
Mistrives fortsatt i denne jobben
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Så fint at du skriver inn til oss og spør om råd. Man skal ikke grue seg sånn for å gå på jobb at man blir...
Oppsigelse og oppsigelsestid
Hei Du har oppsigelsestid på en måned, og denne starter den første datoen i måneden etter at du leverer oppsigelsen. Det vil si at dersom du sier...
Hvordan skal jeg si opp jobben min? 
Hei! Tusen takk for spørsmål!  Jeg skjønner godt at du blir frustrert over å ikke få de svarene du trenger på jobb, og over dårlig kommunika...
Oppsigelsestid
Hei Dersom du skal avslutte ditt arbeidsforhold må du levere skriftlig oppsigelse. Du trenger ikke noen begrunnelse for hvorfor du sier opp, det har...
Hva må jeg levere tilbake når jeg nå skal si opp
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Du trenger ikke levere inn arbeidskontrakten når du skal si opp. Men du må levere en skriftlig oppsigelse. Det ...
ønsker jeg ikke denne jobben mer
Hei Det er ikke noe problem å si opp en jobb om man ikke vil ha den. Og småjobber som barnevakt er jo heller ikke "fast" med kontrakt osv, så det ...
Vett ikke helt hvordan jeg skal si opp
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Selv om du ikke har plikt til å oppgi grunnen til at du slutter, er det mest profesjonelt å fortelle sjefen at...
Se alle