Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

- Jeg kjeder meg

Gutt kjeder seg c(colourbox.com)

Ferdigutdannet og uten jobb ... Hva kan man finne på? Og hva kan man gjøre hvis man er for sjenert til å skaffe seg venner? Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre dagen mer innholdsrik.

Gutt kjeder seg c(colourbox.com)

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som sliter veldig med å finne meg en jobb, selv om jeg har utdanning. Jeg bor med kjæresten min som heller ikke har jobb, så begge går på nav.

Jeg føler at dagen mine blir lange, kjedelige og tunge når jeg ikke har noe å gjøre! Merker også at jeg blir fortere lei av kjæresten min, siden vi er sammen hele tiden, bare han åpner munnen sinn blir jeg rett og slett sur inn i meg, sier jo ikke noe til han, han må jo selvfølgelig snakke og dette er jo ikke hans feil, jeg er veldig glad i han og vil selvfølgelig bo sammen med han, men jeg er en som er vant til å ha skole eller jobb, eller drive med begge deler, så det å gå fra begge deler til ingen av delene irriterer meg så grenseløst og det går fort utover han(dette har jeg forklart han).

Jeg blir bare sliten og lei av ikke ha noe å gjøre! Jeg har prøvd masse hobbyer og aktiviteter, men det er ingenting som fungere. Føles ut som om jeg sitter i sofaen i flere år og råtner! Har dere noen tips eller råd!!?? Blir gal!

Svar

Det å ha et meningsfullt innhold i tilværelsen er av stor betydning. Det har du nå fått kjent på fordi du akkurat nå føler at du ikke har det. Jeg forstår at det er kjedelig og sikkert frustrerende å ha det slik du har det nå.

Det er viktig at du minner deg selv om at det kun er en periode og at du har full innsats nå i forhold til å finne NOE å gjøre. At du har struktur på hverdagene og hver dag har noe meningsfullt innhold, kan være til god hjelp. For eksempel kan du sette av en time eller to hver dag til jobbsøkerrelatert aktivitet; sjekke jobber, skrive søknader, ta kontakt med steder der det KAN være muligheter.

Så går det kanskje også an å finne annen meningsfull aktivitet mens du venter på å få jobb. Prat med NAV om de har kurs eller aktiviseringstiltak du kan delta på. Kanskje kjenner du noen som kan ha glede av å få hjelp av deg?Kanskje kan du passe barn for noen, hjelpe noen eldre med oppgaver i huset, innkjøp eller annet, kanskje kan du hjelpe til på en arbeidsplass med NOE. (evt. praksis som NAV støtter)

Kanskje kan du lage deg rutiner med å lese litt på biblioteket en gang i uka, trene fast et par, tre ganger på dagtid, bake noe eller drive med noe DU er god på. Kanskje kan du begynne å tenke på jul og lage julepresangene nå, mens du har tid. Kanskje kan du ta kontakt med frivillighetssentralen og spørre om de har behov for deg.

Uansett: Få stuktur på hverdagen din. Ha en plan hver dag og gjennomfør. Ha NOE konkret og planlagt innhold. Det gir en bedre følelse og gjør det lettere å holde motet oppe. Tips kjæresten din om det samme. Da vil dere jo også ha noe mer konstruktivt å prate om. Kanskje kan dere også legge litt konkrete planer sammen. Bruk søndag kveld til å legge en plan for uka. Det ER jo mye man gjør som er av betydning, men når man ser det mer konkret, blir det lettere å bli fornøyd.

Spørsmål:

Jeg kjeder meg mye for tiden og har aldri noe å gjøre. Ikke det at jeg ikke liker å være for meg selv, men jeg har lyst til å være ute med venner også, spesielt i helgene. Problemet er at jeg er sjenert og vet ikke hvordan jeg skal komme meg ut.

På skolen har jeg to venner, en av dem har jeg vært med på fritiden av og til.(veldig sjeldent)Den andre har jeg vært med to ganger utenom å være sammen i en gjeng. Ingen av dem er egentlig lik meg, men vi har god kjemi. Dem har mange andre som dem er sammen med på fritiden. Dessuten har vi ikke samme interesser og dem liker å trene.(noe som ikke jeg gjør)

Det er sjelden noen spør meg om å finne på noe, og jeg sliter med å ta intiativ til å finne på noe selv. Vennene mine på skolen er vant til at jeg aldri vil være med på noe sosialt, selv om jeg egentlig vil det. Jeg har aldri vært på fest og har så lyst til å bli med på noe gøy, men har aldri noen å gå med. Jeg forstår at jeg må gjøre noe selv, men jeg vet ikke hvordan. Hva skal jeg gjøre?

Svar:

Hei

Det kan være vanskelig å ikke alltid ha de samme interessene som vennenne sine. Jeg synes du skal prøve å være sammen med de litt mer og se om du kanskje synes noe av det de driver med er gøy :-) Hvis det er noe de skal, som f. eks en fest eller annet, så spør om du kan være med de neste gang. De synes sikkert at det er kjempehyggelig at du vil bli med!

Om du ikke har de samme interessene som vennenne dine, så synes jeg du skal prøve å bli med på en fritidsaktivitet som du liker. Der vil du treffe andre som har samme interesser som deg og få deg venner :-) Jeg vet ikke hva du liker å gjøre, men det er flere som liker og gjøre det samme som deg, så jeg synes du skal prøve å starte med en slik fritidsaktivitet. Jeg håper du fortsetter å være venner med vennenne dine, selv om dere ikke har så mange av de samme interessene! Under er noen lenker som jeg håper kan være til hjelp.

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Er det normalt å drive med selvskading uten grunn ?
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg syns du skal slutte med å selvskade deg! Det høres ut som dett...
Jeg synes jeg kjeder meg veldig mye. 
Hei Takk for at du skriver til oss! Så mye kjekt du driver med! Det er kjempe bra at du er en ungdom som engasjerer deg, det vil gi deg masse erfar...
Kjeder meg sååååååååååååååååå mye
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du kan gjøre er å kjøpe en tegnebok og tegne. Du kan kjøpe slike bøker hvor du kan fylle masse figurer ...
Ungdomsfilm eller serie
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du kan gjøre er å bla i gjennom for eksempel NRK Super og se hva de har å tilby. NRK TV, som er gratis, har...
Rastløs! Tips til hva jeg kan gjøre?
Hei! Når du sier ikke alle vennene dine er hjemme, vil det da si at noen av de er hjemme? Du kan jo møte med de, det trenger jo ikke koste penger...
Kjedsomhet
Hei   Det er fint dere ønsker å gjøre noe med kjedsomhet. Jeg tenker det beste er å være i en aktivitet som gjør dere glad. Noen liker idrett...
Ting å gjøre i hverdagene? 
Hei Det er ikke alltid man har noe å finne på. Gaming er fint det, men som din far også mener er det viktig å gjøre andre ting også. Først og ...
Jeg og vennene mine vil overnatte på kule steder, fordi vi er lei av å overnatte i husene våres. Tips til noen kule steder?
Hei! Dere har jo ramset opp de vanligste "uvanlige" overnatting stedene, om jeg kan si det sånn. Overnatte i telt i hagen, og overnatte på trampoli...