Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

A-Å

Tre spørsmål du må overvinne på jobbintervju

Jobbintervju (colourbox.com)
FORBEREDT: Har du tenkt gjennom hva du kan bli spurt om, stiller du langt bedre på et jobbintervju.

De aller fleste intervjuer er hyggelige. Du kommer langt med å være deg selv, puste ut og svare godt. Men det kan også dukke opp vanskelige spørsmål. Her får du noen gode tips til hvordan du kan forberede deg.

Offentlig og kvalitetssikret
Jobbintervju (colourbox.com)
FORBEREDT: Har du tenkt gjennom hva du kan bli spurt om, stiller du langt bedre på et jobbintervju.

Se for deg følgende situasjon: Du sitter på jobbintervju og skal svare, men plutselig føler du at munnen blir tørr og du blir svett i håndflatene. Intervjueren ser ned i bordet og noterer på et papir. Plutselig ser hun på deg – og stiller deg et vanskelige spørsmål som er ment for å vippe deg av pinnen.

Ikke vær redd for disse spørsmålene! Her får du gode råd til hva du kan svare.

 

Spørsmål nr. 1:

"Vi ser at du hadde mye fravær/ Vi ser at du sluttet på skolen/studiet/ Vi ser at du sluttet på forrige jobb. Hvordan vet vi at du ikke bare vil slutte hos oss?"

Hvis du har sluttet eller gitt opp skole eller jobb tidligere, er det sannsynlig at du vil bli spurt om dette i en eller annen variant på intervju. Det er ikke så lett å svare på, men her er et forslag til hvordan du kan løse det:

Løsning:

Det beste du kan gjøre hvis noen stiller et tøft spørsmål om fortiden din, er å vise at du ikke har noe problem med fortiden din. Det er nåtiden som teller, og du er motivert for å jobbe hos dem nå. Det er det er ute etter å høre.

Vis at du er motivert! Alle kan være demotivert på skolen eller ha mistrivdes i en jobb, det betyr ikke at du vil gjøre det i fremtiden. Tvert i mot så vet du hvordan det er å være lei av noe. Du er virkelig klar for å begynne på noe nytt, og så lenge de får se denne motivasjonen, er ikke bakgrunnen din så farlig.

 

Spørsmål nr. 2:

"Hva er dine svakeste sider? Hva er du dårligst på? Hva er det du ikke klarer?"

Dette spørsmålet er ikke nødvendigvis laget for å finne ut akkurat HVA dine svake sider er. Det blir heller stilt for å finne ut hvordan du reagerer under press, hvordan du reflekterer over deg selv, og hvordan du er i stand til å behandle et så direkte spørsmål.

Det beste du kan gjøre er å puste dypt, tenke over spørsmålet, og svare ærlig. Det er ikke bra å avfeie spørsmålet med: “Vet ikke – jeg har ingen svake sider”. Det blir for passivt, for alle har svake sider. Det andre som ikke blir sett på som et godt svar – og dette overrasker noen – er å fortelle noe positivt som negativt. For eksempel at du er “perfeksjonist og jobber for hardt”. Eller at din dårlige side er at du “alltid tenker på jobben”, at du er “for pliktoppfyllende”.

Løsning:

Vær heller ærlig. Fortell om en side som ikke er din sterkeste, men fokuser på at du jobber med den og har idéer på hvordan du kan holde den i sjakk:

Si for eksempel: "Det hender jeg blir stressa hvis jeg har for mye å gjøre. Men jeg prøver å puste ut, og det begynner å bli bedre."

 

Spørsmål nr. 3:

"Hvorfor bør vi ansette deg?"

Dette er et skjult vanskelig spørsmål. Det er stilt nøytralt, men de er ute etter å høre en bestemt ting. Hvorfor skal du bli valgt? Hva er det ved deg som gjør at du bør få jobben, selv om de har mange andre inne til intervju?

Løsning:

Ikke bare svar at du er 19 år og er ute etter en sommerjobb. Svar at du er en 19 år gammel jente som elsker å jobbe med mennesker, og som har gledet seg til å ha en jobb som dette, og at du kan ta med disse og disse egenskapene inn i jobben hvis de vil ha deg.

Så lenge du er deg selv på intervjuet, er forberedt og tenker godt før du svarer, så har du gjort ditt. Og hvis du bruker et av tipsene over, eller enda bedre, finner din egen vri – så ligger du godt an.

Kilde og tekst: UngInfo

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Hvor mange det er vanlig å være på et gruppeintervju
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Gratulerer med å ha blitt innkalt til intervju! Som du selv sier så varierer det, og det er rett og slett van...
Hva burde en med asperger syndrom fokusere på i jobbintervju?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Folk som har asperger syndrom kan jobbe med alt så lenge de kvalifiserer til jobben de søker. Hvis man har asperge...
Er det ulovlig å si på intervju at man er interessert i en jobb for så å takke nei?
Hei, takk for ditt spørsmål! Du trenger ikke å bekymre deg. Det er helt vanlig å si nei til et jobbtilbud selv om man har virket interessert på...
Hvordan kan jeg gjøre et godt intervju på politihøyskolen?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Vi skjønner godt at du er usikker på en intervjusituasjon, og du er nok ikke alene om å være det. Det er en uvant...
Hei har arbeidsuke har ikke skrevet søknad før? 
Hei! Så flott at du har funnet en plass du er interessert i å ha arbeidsuke! Nå du skal skrive en jobbsøknad er det veldig lurt å få frem motiv...
I hvor stor stillingsprosent jobber man vanligvis når man jobber deltid?
Hei Dette er et spørsmål du må avklare med lederen på denne butikken. Det er som du skriver vanskelig å si noe generelt om hva som er vanlig sti...
Er jeg for ung for jobben? Hva skal jeg si på jobbintervju?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Dette hørtes spennende ut, og det virker som du har klart å gjøre et kjempegodt inntrykk der! Så her har du all g...
Er redd for å ikke få jobben jeg søkte på. Kommer til å bli skuffet 
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Så bra du tok kontakt med sjefen og fikk sendt inn søknaden din på nytt. Jeg forstår du er redd om du får ne...