Fra det året du fyller 13 år skal du ha skattekort eller frikort hvis du tjener egne penger.

Frikort eller skattekort?

Det er hvor mye du regner med å tjene som avgjør om du skal søke om frikort eller skattekort. Beløpsgrensen er på 55.000 kroner.

  • Hvis du tjener 55 000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke betale skatt. Bestill frikort.

  • Hvis du tror du kommer til å tjene mer enn 55 000 kroner, bestill skattekort.

 

Hvis du likevel kommer til å tjene over 55.000 kroner

Dersom du først har hatt frikort og ser at du kommer til å tjene over 55.000, må du søke om skattekort. Det beløpet du allerede har tjent uten å trekke skatt av, blir da tatt med i grunnlaget for beregningen av nytt skattekort.

Det betyr at du i praksis må skatte av de pengene du allerede har tjent på frikortet.

Hvis du ikke bestiller nytt skattekort vil arbeidsgiver trekke 50 prosent skatt av inntekten du tjener ut over frikortet. Betaler du for mye skatt, vil du få det tilbake ved skatteoppgjøret året etter.

Frikort

På frikortet kan du tjene opp til 55.000 kroner uten at du blir trukket i skatt. Det gjelder all skattepliktig lønn, sykepenger, feriepenger, fri kost og losji. Det gjelder også alle feriepengene du får utbetalt.

Både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år, inngår i frikortbeløpet på 55 000,-

Bestill frikort: Gå inn på sidene til Skatteetaten og bestill frikort.

Du får beskjed når frikortet ditt er klart. Det tar som regel 3 virkedager fra du har bestilt til det er klart og tilgjengelig for arbeidsgiver. Arbeidsgiver henter det elektronisk, så du trenger ikke levere noe. Du får beskjed på e-post og/eller SMS når en ny arbeidsgiver har hentet frikortet ditt.

Hvis du har flere arbeidsgivere, må du selv bestemme hvor mye hver arbeidsgiver skal bruke av frikortet ditt. Du kan enkelt dele opp frikortet ditt på flere arbeidsgivere.

 

FAKTA

Du kan tjene inntil 55.000 kroner uten å betale skatt, men du må likevel levere frikort til arbeidsgiveren din.

Bestill frikort
Bestill skattekort

Skattekort

Skattekortet er elektronisk. Det betyr at du ikke får det hjem i posten, og at du ikke trenger å levere det til arbeidsgiver. Arbeidsgiver henter skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten etter at du har bestilt det.

Bestill skattekort: På sidene til Skatteetaten finner du skjema som du fyller ut for å søke om skattekort.

Etter at du har bestilt skattekortet, får du informasjon om skattekortet ditt (skattetrekksmelding) normalt innen fem virkedager. Er du registrert e-bruker, får du informasjonen i meldingsboksen din i Altinn. Hvis du ikke er e-bruker, sender Skatteetaten informasjonen til din folkeregistrerte adresse.

Før du går i gang med å bestille skattekort, bør du finne frem lønnsslippen din. Den får du enten på papir eller elektronisk fra arbeidsgiveren din. Er det første gang du bestiller skattekort, må du oppgi hvor mye du tror du kommer til å tjene i løpet av året.

Skattefrie småjobber

Dersom lønnsinntekten din i løpet av året ikke overstiger kr 1000, skal du ikke oppgi dette til Skatteetaten. Jobber du for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, kan du tjene opptil 10.000 kroner i løpet av året uten å måtte oppgi det.

For lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson kan du tjene opptil 6 000 kroner i løpet av året hos denne personen uten at du må oppgi det.

Hver gang du får lønn, skal du få lønnsslipp fra arbeidsgiveren.

Lønnsslippen skal vise hva du har tjent og hva som eventuelt er trukket fra i skatt. Den er også kvittering for betalt skatt – ta vare på den.