Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Jenter tenker (colourbox.com)

"Jeg skal bli rockestjerne når jeg blir stor".

Det er nok mange barn som har hatt en drøm om å bli rockestjerne eller popstjerne. Senere henger man seg kanskje på bølgen om å ville bli dyrlege, fordi man er ekstra glad i hunden hjemme. Eller hva med å bli politi? De er da tøffe!

Det er dessverre ikke så enkelt som det virker når vi er små, og det er heller ikke slik at alle blir født med en visshet om hva de vil bli når de blir store.

Valget kommer allerede når du er 15

Etter ungdomsskolen kommer ditt første valg på veien mot å finne ut av hva du skal bli når du blir "voksen".

På videregående må du nemlig velge om du vil ta yrkesrettet utdanning eller studieforberedende, noe som virker som en stor og viktig avgjørelse. Vil man bli elektriker eller jobbe innenfor helsevesenet? Vil man studere videre etter videregående? Det er et vanskelig valg, og det kan virke overveldende å skulle gjøre et slikt valg som 15-16 åring.

Ikke endelig

Heldigvis er det slik at valget av videregående utdanning ikke trenger å ha så mye å si for resten av utdanningen eller yrkesvalget ditt. Begynnner du på yrkesfag og angrer underveis, kan du velge påbygging til generell studiekompetanse i Vg3. På den måten har du fortsatt mulighet til å studere videre etter videregående.

Du har også mulighet til å ta opp fag etter videregående om du ønsker å forbedre karakteren. Du kan også ta opp fag du ikke har hatt på skolen om du ønsker å bytte ut disse karakterene med et annet fag. Dette gjør man som privatist. Les mer om hvordan du tar fag som privatist her.

Videregående skole?

Etter videregående kommer det enda et nytt valg. For noen er dette valget lettere, kanskje fordi de gjennom videregående har oppdaget noe de interesserte seg spesielt for.

For mange er det fortsatt vanskelig. Går man til studieveiledere får man spørsmålene "hva liker du å gjøre på fritiden?", "hvilket fag interesserer du deg mest for?" og "har du noen spesielle interesser?". Kanskje liker du å spille fotball på fritiden? Det må ikke bety at du har ambisjoner om å bli fotballproff. Er engelsk det faget du liker best på skolen, er det ikke nødvendigvis en viktig pekepinn på hva du bør studere til etter videregående.

Og hva hvis du ikke har noen spesielle interesser, men heller mange ting du liker LITT? Tro meg, du er ikke alene.

Tid til å tenke?

Mange synes videregående stopper veldig brått, og aner ikke hva de skal gjøre etter at skoleåret er over.

Men fortvil ikke. Det er mange ting du kan gjøre, som ikke forutsetter at du trenger å bestemme deg for en spesiell retning i forhold til jobb eller studier.

De siste årene har det blitt veldig vanlig å gå et år på Folkehøyskole, der du kan velge ulike retninger som friluftsliv, media og så videre. Noen folkehøyskoler spesialiserer seg også på ulike aktiviteter som f.eks. snowboard, sang eller skuespill. Det er rett og slett et år hvor man kan ha det gøy, treffe nye mennesker og gjøre ting man liker. Det går også an å ta seg et år med bare jobbing, ta et årsstudium på universitet eller høgskole, reise eller verve seg til militæret.

Det er lov å være vinglepetter

Interesser endres over årene. Kanskje har du startet på en utdanning du ikke trivdes med likevel? Det er jo lov å ombestemme seg!

Det er lov til å hoppe inn i noe du ikke riktig vet om du vil, bare for å prøve det. De færreste er helt sikre på hva de vil gjøre når de starter å studere, og mange er enda usikre etter tre år. Det er det du ender opp med å gjøre som er det viktigste. Det er vanlig å bytte skole, starte på en utdanning for så å slutte og begynne på noe nytt.

Man må prøve seg fram for å lykkes, og for å finne noe man trives med! Enda i voksen alder er det folk som foretar en fullstendig karriereomveltning. Det finnes mange muligheter for å endre jobb, eller for å videreutdanne seg. Livet stopper ikke etter utdanningen, og man trenger ikke gjøre det samme resten av livet!

Husk at du ikke er alene, og ikke bli frustrert om du ikke vet hva du vil bli!

Vær aktiv og se på hvilke muligheter som finnes der ute. Snakk med folk, og hør hva DE gjør. Kanskje er det noe for deg?

Skrevet av:
Hege, ungdomsjournalist i ung.no
Sist oppdatert:
19.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Bob
1
26.10.2018 16:35:37
Hei fremtidige folk som ikke vet hva dr skal gjøre. Har sikkert jobb nåååååååå.
swaggy
3
10.03.2014 19:50:58
Det er en ting jeg har lyst til å bli; your boss!
noen som har en del problemer (neida)
4
08.03.2014 21:07:41
Har lyst til å bli; politi, pilot, psykolog, skuespiller, direktør, taekwondo instruktør, ingeniør, advokat (..........) men må aller først bli menneske da.....
Christer
7
20.01.2014 20:53:24
vi kan utdanne oss til pensjonister takk! bare noen sekunder teori og man har fagbreven.. neida.. cx
.........
1
08.03.2014 21:02:45
LOL!!!
Ubesluttsom
9
10.12.2013 12:45:31
Jeg har i hele 4 år nå prøvd å finne ut hva jeg vil bli!!! Jeg har prøvd media, naturbruk og helse. Jeg har til og med hatt ett friår hvor jeg prøvde meg som barnehage-tante, servitør, stå bak disken i ett badeland, vaskedame og klesbutikk... Jeg står her enda like usikker. Jeg er overbevist om at jeg ALDRI kommer til å finne ett greit yrke som passer meg. Jeg har tatt interessetest på NAV, hos PPT og vilbli... Og de linjene jeg har prøvd er de som har slått ut på testene, men allikevel var ikke linjene noe for meg, i det hele tatt. Jeg takler ikke å jobbe med hobby eller interesse, det gjorde interessene mine kjedelige og jeg mistet interessene tvert. Klarer ikke å fullføre noe jeg ikke liker, så det har endt opp med at ingen av linjene har vært fullført. Ergo har jeg ingen utdanning og er snart 21. HATER PRESSET.
Thea
0
07.09.2014 12:33:17
Jeg har det helt likt.. Tro meg du er ikke alene, og det er hardt
Roba
3
24.11.2013 22:34:15
Min mor synes jeg burde bli lege når jeg blir eldre. Men jeg vet ikke om jeg trives som lege. Hva skal jeg gjøre????
Usikkerheten
0
18.10.2014 20:34:59
Same here, med begge foreldre, faktisk.
me
2
30.08.2014 00:04:51
follow your heart
yrke myrke dyrke lyrke
6
22.04.2013 18:00:13
har aldrig hatt et jobbønske i mitt liv.. det ser ut som alt er jamt kjedelig og sugent.. men levealderen er jo ikke mere enn 80 år så snart er man jo færdig men dritt'n uansett :D
Kulturjenta
1
01.04.2013 20:09:42
Jeg har syykt lyst til å bli sanger og skuespiller på film/tv. Men satser jeg på det, kommer jeg da til å få en fin jobb senere? Satser jeg ikke, kommer jeg heller ikke til å få utdanning i noe av det og bli bedre.Jeg trenger hjelp!!
Den Jenta
2
07.01.2013 16:13:27
Jeg har sinnsykt lyst til å bli spilldesigner/lage spill. Men jeg er så redd for å ikke finne jobb etter å ha satset! Det virker som om jeg har alt som trengs, bortsett fra kunnskap om å designe spillet på pcen! Jeg kunne ha gjort alt, bortsett fra å kode og slikt til spillet i praksis!
vmi
3
23.10.2012 19:33:47
jeg har lyst til å ta idrett linea på videregående.Hva kan jeg bli da ?
Fitaah
1
01.09.2011 11:06:29
Jeg veit ikke hva jeg vil blie men jeg skal tenk snar
Mariann
1
18.06.2011 11:26:02
Det jeg vil bli har jo mange lyst til å bli, nemlig skuespiller. Jeg vil bli det fordi mange sier jeg har talent nok til å nå langt. Og så ser det så gøy ut. Man må kunne utrykke mange følelser, og holde seg seriøs til rollen sin. Jeg er bare 12 år, men dette er noe jeg har kjempelyst til å satse på!!
Susanne
1
16.11.2010 15:07:21
Jeg aner ikke hva jeg vil bli!!!Men jeg vil gå studiespesialisering/almenn på videregående skole. Andre og tredje-året tenkte jeg å fordype meg i språk, samfunnsfag og økonomi, det er fordi jeg er glad i språk

Spørsmål og svar

Hvor mange år kan man gå på VGS
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Du har i utgangspunktet rett til å bytte utdanningsprogram (omvalg) én gang dersom du ønsker det. Pass likevel...
Vil jeg da søke med førstegangsvitnemål
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Mange bruker tid på å finne ut av hva de har lyst til å bli, og ofte er det ikke så dumt å ta seg et år der...
Homofil gutt som har lyst til å flytte til Oslo, hvordan kan han gå frem?
Hei gutt 19 år Oslo er en fin by! Du er ikke alene om å ha lyst til å flytte nærmere et sted hvor det finnes flere som kjenner på de samme tinge...
Hva skal jeg gjøre med livet?
Hei og takk for spørsmål!  Jeg skjønner at du vil ha et konkret svar på hva du skal gjøre. Dessverre kan jeg ikke gi deg et slikt svar. Ikke kj...
Hvor mye tjener en elektriker? 
Hei,  og takk for ditt spørsmål!  På utdanning.no kan du se gjennomsnittslønna til elektrikere. Du vil se lønnen varierer mellom de ulike bra...
Gammel man kan være for å søke seg inn på høyskole eller universitet?
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Du kan helt fint vente med å søke høyere utdanning. Det er ikke alder som bestemmer når man kan søke, men at...
Jobbe md kristen
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Det er en god ide å ta kontakt med den menigheten du tilhører/eller vet om, og forhøre deg om hva slags jobbe...
Hvordan finne ut hvem man er, hva man vil bruke tid på og hva man vil i livet?
Hei! Da vil jeg anbefale deg å bare prøve ut ting! Hvis det er noe du har lyst til å prøve så må du gjøre det - om du ikke trives med det så ...
Ambulansearbeider høres ut som jobben
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Det er som du er inne på ikke så lett å finne ut av hva man skal bli, men det er bra å tenke litt frem og til...
Hvilken utdanning må jeg ha for å jobbe med norskopplæring for innvandrere?
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Det er hovedsaklig utdannede lærere, gjerne norsklærere som har denne undervisningen.  Håper dette svaret ...
Jobb som lærer i skrivekurs
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Vi kjenner dessverre ikke til noen skrivekurs-jobber pr nett. Men her kommer noen tips på veien. På Utdanning....
Hvilken utdannelse må jeg ha for å lage min egen bedrift og bli en suksessfull forretningskvinne?
Hei, og takk for spørsmålet! Det var synd å høre at du sliter med matematikken. Det kan være lurt å si fra til læreren hvis det er noe du synes...
Burde jeg slutte på folkehøyskole?
Hei Så fint at du skriver til ung.no.   Jeg forstår det sånn at du er i en fase hvor du ikke vet hva du ønsker å gjøre med livet. At du opp...
Jeg har lyst til å jobbe med motor og design av nye biler men klarer ikke å finne ett yrke med dette innenfor; språk, samfunnsfag og økonomi linja neste år. Realfag blir for vanskelig. Hva skal jeg gjøre?
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Hvis du går studiespesialisering, vil du ikke utdanne deg til et yrke innen språk, samfunnsfag og økonomi i Vg...
Hva slags jobb får jeg hvis jeg søker media? 
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Hvis du går medier og kommunikasjon på videregående, vil du få generell studiekompetanse. Du vil ikke utdanne...
Hvilke jobber i Norge tjener man mest på?
Hei Ja, det spørsmålet er det nok mange som har tenkt på. VI har ingen oversikt over hvilke jobber man tjener mest på i Norge, og vi vet at det o...
Hvilke yrker er aktuelle med bachelor i psykologi?
Hei, så spennende at du Med en bachelorgrad i psykologi kan man jobbe med undervisning, saksbehandling, konsulentvirksomhet, ledelse, medier og o...
Skal gå helse og oppvekst, men vil bli barnelege.
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Jeg forstår det kan være utfordrende å finne ut av hva man skal bli, men det virker som du har noen tanker all...
Se alle