Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)
Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)

A-Å

Asyl og innvandring (colourbox.com)

Hva er innvandring?
Frihetsgudinnen (colourbox.com)

En innvandrer er en person som har flyttet fra hjemlandet sitt, for å bosette seg i et nytt land. Kjenner du noen som har flyttet til USA eller Sverige eller et annet land? Den som har flyttet har da utvandret fra Norge, men innvandret dit han eller hun flytter.

Arbeidsinnvandring
Arbeidssøkende

Ønsker du å komme til Norge for å jobbe, trenger du en oppholdstillatelse. Hvilken oppholdstillatelse du skal søke om er avhengig av hvilken kompetanse du har, og hvilken jobb du skal gjøre. Les mer om arbeidstillatelse her.

Om statsborgerskap
Norsk pass

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Barnekonvensjonen
Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Her finner du en kortversjon av Barnekonvensjonen.

Rollespillet "Refugee" - vær flyktning for en dag
Camp Refugee-skjorte (refugee.no)

Hvordan er det å være flyktning? Får du muligheten til å oppleve rollespillet "Refugee" vil du kunne kjenne på det. I løpet av 24 timer vil du møte store utfordringer, både fysisk og psykisk, når du skal spille en flyktning som skal komme seg fra Sudan til Norge.

Familiegjenforening
Familie

Har du et familiemedlem i Norge og ønsker å bo sammen med han eller henne? Avhengig av hvor dere er fra, kan du søke om oppholdstillatelse, oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere eller bruke registreringsordningen.

Proformaekteskap
Proformaekteskap

Hvis hovedgrunnen til at noen gifter eller forlover seg, er at han eller hun ønsker å komme til Norge, kalles det proformaekteskap.

Å inngå et slikt ekteskap er straffbart for begge ektefellene.