Hopp til hovedinnholdet

Familiegjenforening

Far og datter som klemmer hverandre (Foto: Colourbox.com)
FAMILIEGJENFORENING: Har du familie i Norge, men bor i et annet land kan du søke om familiegjenforening.

Har du et familiemedlem i Norge og ønsker å bo sammen med han eller henne? Du kan søke om oppholdstillatelse, oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere eller bruke registreringsordningen.

Offentlig og kvalitetssikret
Far og datter som klemmer hverandre (Foto: Colourbox.com)
FAMILIEGJENFORENING: Har du familie i Norge, men bor i et annet land kan du søke om familiegjenforening.

Hva du kan søke om avhenger av hvor dere kommer fra. Les mer om hva som gjelder for ditt hjemland på udi.no.

Det faktiske begrepet som brukes om familiemedlemmer som søker om å komme til Norge er: Familieinnvandring. Familiegjenforening eller familieetablering brukes også. De som søker om familieinnvandring er vanligvis ektefelle, samboer eller barn av en som bor i Norge. Andre typer familiemedlemmer som kan søke er foreldre som har barn i Norge, de som skal gifte seg med en i Norge (forlovede), fosterbarn og helsøsken.

 

Forskjellen mellom familieinnvandringstillatelse og oppholdskort

Noen søkere som har familie i Norge, kan velge mellom å søke om en familieinnvandringstillatelse eller et oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere.

Fyll ut informasjon om deg og familiemedlemmet ditt for å sjekke om du kan bruke én av ordningene, eller kan velge mellom de to.

Hvis du har mulighet til å velge mellom de to ordningene, bør du undersøke hvilken som passer best for deg.

 

Fordeler og ulemper ved de to ordningene

Familieinnvandring

  • Du kan søke om permanent oppholdstillatelse etter tre år i Norge.
  • Du må betale søknadsgebyr.
  • Du får rettigheter etter introduksjonsloven (blant annet til norskkurs).
  • Referansepersonen må ha en inntekt på 260 744 kroner i året før skatt I tillegg må inntekten til referansepersonen ha vært på omtrent samme nivå i fjor. Referansepersonen kan heller ikke ha mottatt økonomisk sosialhjelp de siste 12 månedene.

 

Oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere

  • Du kan søke om varig oppholdsrett etter fem år i Norge.
  • Du trenger ikke betale søknadsgebyr.
  • Referansepersonen trenger ikke ha like høy inntekt som hvis du søker om familieinnvandring.
  • Hvis du ønsker det, kan du senere søke om familieinnvandringstillatelse.
  • Saksbehandlingstiden er ofte kortere enn for familieinnvandring.
  • Du har ikke rettigheter etter introduksjonsloven.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
20.05.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan få kjæresten min fra Vietnam til Norge?
Hei   Kjæresten din kan søke om et visum for 90 dager for å besøke deg i Norge. Se den norske ambassaden i Hanoi sin hjemmeside. For å få in...
Ønsker å gifte meg med min amerikanske kjæreste.
Hei Jeg skjønner at du har en kjæreste som du er veldig glad i og at du ønsker å gifte deg med ham. Jeg forstår det også slik at du lurer litt,...
Vil jeg bli sendt til mitt hjemland dersom jeg skiller meg?
Hei Jeg forstår det slik at du har kommet til Norge på familiegjenforening med din ektemann, men at du nå ikke har det bra i ekteskapet og ønske...
Oppholdstillatelse for kjæreste
Hei Jeg skal forsøke å svare deg på spørsmålene dine. Du skriver ikke hvilket land kjæresten din kommer fra, så det er ikke alt jeg kan svare ...
14 år og vil gifte meg med fetter på 21 år
Hei I Norge må man være 18 år for å gifte seg. Denne loven gjelder også dersom du, som bor i Norge, drar til utlandet for å gifte deg. Det er d...
Familiegjenforening - har anmerkninger på politiattesten, vandelsattest, rullebladet.
Hei UDI har anledning til å be om vandelsattest/politiattest ved søknad om familiegjenforening. Årsaken til at det er åpnet for dette, er kort fo...
Kan jeg få statsborgerskap i USA?
Hei Når det gjelder spørsmålet ditt om hva som skal til for å få statsborgerskap i USA, vil jeg anbefale deg å kontakte den amerikanske ambassa...
Tatt for nasking 2 ganger. Kan det gå ut over søknad om familiegjenforening
Hei Jeg tror ikke at det du beskriver vil medføre avslag på søknad om norsk statsborgerskap, men hvis du vil vite mer om dette kan du kontakte ...
Hvor høy inntekt man må ha for å få sin ektefelle til Norge?
Hei Du må kontakte UDI for å få svar på spørsmål om hvor høy inntekt man må ha for å få sin ektefelle til Norge.   De har nettside: www....
Gifte seg i Norge med kusine fra hjemlandet og bo i Norge. Lover og regler.
Hei   Det enkle svaret er ja. Men; det er noen om, hvis og når du blir nødt til å ta hensyn til. Disse handler om to ting. For det første ønsk...
Vil gifte meg med kjæreste som har avslag på asylsøknad
Hei Jeg forstår at dette ikke er en lett situasjon. Det er riktig som du skriver at kjæresten din ikke kan søke asyl i andre europeiske land på g...
Har søkt forlovelses visum i mai tidligere i år og har ikke fått svare ennå
Hei   Du stiller et spørsmål som mange lurer på. Det er et stort og omfattende regelverk som bestemmer hvem som får bli og hvemsom må reise ut...
Hvordan er reglene for å gifte seg i UAE? 
Hei Jeg kjenner ikke til reglene eller dokumentasjonskravene for å gifte seg i UAE (De forente arabiske emirater). I mange land vil du måtte ha en ...
Har fått avslag på asyl og vil dra til Sverige
Hei   Jeg forstår at du er i en fortvilet og vanskelig situasjon. Jeg synes det er fint at du skriver til oss på ung, for det er viktig at du h...
Opphold i Norge for onkel og tanter fra Makedonia
Hei Som du kanskje vet så kan borgere fra Makedonia reise til Norge uten visum i 90 dager. For å bo i Norge må man imidlertid ha en type oppholdst...
Jeg er forelsket i en jente som bor i Tyskland som flyktning. Kan vi gifte oss?
Hei og takk for at du skriver til ung.no!   Hvis din kjæreste er over 18 år står dere fritt til å gifte dere. Dere vil da kunne søke om famili...
Har jeg rett på familiegjenforening med pappa?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at du vil ha pappaen din sammen med deg her i Norge. Det er vanskelig for meg å svare konkret ...
Jeg vurderer sterkt å gifte meg med en gutt fra Colombia
Hei Dere vil ikke skifte statsborgerskap ved å inngå ekteskap, men ekteskapet kan danne grunnlag for oppholdstillatelse. Hvis dere inngår ekteska...
Moren hans presser han til å gifte seg.
Hei Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg skjønner at dette er svært vanskelig for deg. Det gjør meg vondt å høre at du har havnet i en slik sit...
Jeg er forlovet med en i utlandet. Jeg vil ha han hit, men UDI har så strenge krav
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg forstår at du er fortvilet. Du er forlovet med en mann i et annet land og vil ha han hit, men kra...
Se alle