Hopp til hovedinnholdet

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)
FOSTERHJEM: Bor du i fosterhjem har du krav på en tilsynsfører som skal passe på at du har det bra i fosterhjemmet. Som fosterbarn skal du også bli hørt, og det er viktig å huske på at dine meninger også er viktige.

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med bamse (colourbox.com)
FOSTERHJEM: Bor du i fosterhjem har du krav på en tilsynsfører som skal passe på at du har det bra i fosterhjemmet. Som fosterbarn skal du også bli hørt, og det er viktig å huske på at dine meninger også er viktige.

Hva er et fosterhjem?

Fosterforeldre er voksne som tar vare på barn som ikke kan bo med foreldrene sine. Fosterhjemmet skal være mest mulig likt et vanlig hjem. Fosterforeldrene skal ha tid og overskudd til å ta seg av barnet eller ungdommen som bor der. De skal samarbeide godt med barneverntjenesten og med andre som er der for å hjelpe, slik som lærere, leger, psykologer eller besøkshjem. De skal også samarbeide med familien og andre som er viktige for den som bor i et fosterhjem.

Barneverntjenesten

I hver kommune er det en barneverntjeneste. Alle som bor i et fosterhjem har en saksbehandler i barneverntjenesten. Saksbehandleren skal komme på besøk i familien minst fire ganger i året for å se om alt er bra der. Hvis man har bodd i fosterhjemmet i to år og har det bra der, kan barneverntjenesten bestemme at det er nok å komme to ganger i året.

Snakk med saksbehandleren

Man har rett til å få snakke med saksbehandleren når man lurer på noe, og fosterforeldrene trenger ikke å være tilstede. Barneverntjenesten har plikt til å lage en plan for hvordan man skal ha det i fosterhjemmet. Planen skal også si noe om hvor lenge barneverntjenesten mener man skal være i fosterhjem. Denne planen kan også endres.

Samvær med familien

Sev om man bor i fosterhjem, har man rett til å være sammen med familien. Hvor mye det er snakk om, ble bestemt av fylkesnemda eller barneverntjenesten og foreldrene da avgjørelsen om å bo i fosterhjem ble bestemt.

Ønsker man å være sammen med andre i familien skal fosterfamilien hjelpe til med dette. Noen ganger er det greiest at noen blir med på disse møtene.

Kontakt med fosterforeldrene

Saksbehandlere skal også ha kontakt med fosterforeldrene i en familie. Noen av disse møtene kan ungdommen også være med på om han eller hun vil det.

Kontakt med foreldrene

Saksbehandleren skal også ha kontakt med foreldrene, og tilby dem veileding og oppfølging. Saksbehandleren kan også bistå foreldrene med hjelp fra andre om de ønsker og trenger det.

Hva er en tilsynsfører?

Når man bor i et fosterhjem har man rett på en egen tilsyndfører som skal passe på at man har det bra i fosterhjemmet. Tilsynsføreren er en person som man kan snakke med om hvordan man har det i fosterhjemmet. Barneverntjenesten finner denne tilsynsføreren, og ungdommen skal kunne mene noe om hvilken tilsynsfører som velges. Fosterforeldrene og foreldrene skal også vite hvem tilsynsføreren er.

Møte med tilsynsfører 4 ganger i året

Tilsynsføreren skal ta kontakt minst 4 ganger i året. Man skal også vite hvordan du skal få tak i denne personen om man trenger det. De som har bodd i fosterhjem i mer enn to år, kan (sammen med barneverntjenesten) bestemme at tilsynsføreren bare skal komme på besøk to ganger i året.

Hva snakker man med en tilsynsfører om?

  • Er det noe spesielt som har skjedd siden sist?
  • Hvordan trives man i fosterhjemmet?
  • Hvordan er det på skolen?
  • Hva man gjør etter skolen og i helgene
  • hvordan samværet med familien er
  • Om det er noe spesielt som skal skje i tiden framover.

Tilsynsfører skriver rapporter

Tilsynsføreren skal skrive rapporter om det man snakker om. Disse rapportene skal leveres barneverntjenesten. Om man forteller tilsynsføreren om noe man trenger hjelp til, skal man slik få den hjelpen man trenger. Man kan si ifra til barneverntjenesten om man ikke synes det fungerer bra med tilsynsføreren.

Rett til å bestemme selv

Etter hvert som man blir eldre har man rett til å bestemme mer selv. De som bor i fosterhjem skal kunne drive med fritidsaktiviteter og være sammen med venner. Når man er 15 år har man for eksempel rett til å bestemme hvilken skole man skal gå på. Fosterforeldre har ansvar for å ta avgjørelser som gjelder i det daglige. Det betyr blant annet kontakt med skolen, oppfølging av fritidsaktiviteter og legebesøk. Det er fosterforeldrene som har det avgjørende ordet når det gjelder avtaler om hvor lenge man kan være ute og lignende. Noen avgjørelser må fosterforeldrene snakke med barnevernet om, for eksempel om hele fosterfamilien skal reise på utenlandstur utenfor Norden, og om de skal flytte til et annet sted. Les mer om barneloven og rett til religionsfrihet mm.

HUSK: DU SKAL BLI HØRT!

Alle har rett til å si hva de mener. Hvis man bor i fosterhjem og er lei av alle møtene, kan man si ifra om det til fosterforeldrene, tilsynsfører eller saksbehandler.

Fylkesnemda

I noen saker er det foreldrene som bestemmer om et barn skal bo i fosterhjem, andre ganger er det fylkesnemda.

Fylkesnemda består av en leder som er jurist og to til fire personer som kalles fagkyndige og legmenn. Den fagkyndige kan være psykolog, barnevernpedagog eller sosionom. Legfolk kan være helt vanlige folk. Når de skal bestemme for et barn/ungdom, kalles det inn til et møte. Her møter man en saksbehandler fra barnevernet med en advokat og foreldrene med en advokat. Når man har fylt 15 år har man det som kalles partsrettighet og kan stille med egen advokat.

Dersom fylkesnemda har bestemt at et barn/ungdom skal bo i et fosterhjem, bestemmer fylkesnemda også ofte hvor ofte man kan besøke foreldrene og om man kan flytte hjem igjen til familien eller ikke.

Man har rett til å få vite hvorfor man er i et fosterhjem og hvor lenge man skal være der. Det er barneverntjenesten som har ansvaret for at man får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene som snakker med ungdommen om dette.

Taushetsplikt

Både fosterforeldre, saksbehandler og tilsynsfører har taushetsplikt når det gjelder ungdommen selv og dennes bakgrunn. De kan snakke med ungdommen og hverandre, og med skolen.

Når man fyller 18 år

Etter at man har fylt 18 år har ikke barnevernet omsorgen lengre. Man kan likevel fortsette å bo i fosterhjemmet. Dette avgjøres i god tid i forkant - sammen med barnevernet. Det er mulig å få hjelp fram til man er 23. Dersom man ikke får tilbud om ettervern kan man klage til fylkesmannen.

Les mer om ettervern

 

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
0
24.07.2018 14:23:43
Hei , når eg kommet bo i fosterhjem da tenker at alt skulle gå bra. Men tinge her blitt ikkje bedre. Ka som fosterforeldre ska passer på. (Hei! Send spørsmålet ditt til www.ung.no/OSS så får du svar! Vennlig hilsen redaksjonen)
Meg
0
20.06.2017 13:37:28
Lifehack til fremtidige fosterbarn som kanskje sitter på rommet i det nye fosterhjemmet og ikke har det bra i hjemmet, ikke vet hva man skal gjøre, du bare googler "fosterhjem" og dette kommer opp: Vit dine rettigheter. Jeg håper så inderlig du trives i fosterhjemmet, men om du ikke gjør det, så har du rettigheter. http://www.barnevernsbarna.no/no/dine_rettigheter/?
Live as you wish
1
19.03.2017 06:35:01
Barnevernet har hjulpet meg men også det mottsatte, var først oss noen jeg ikke likte men jeg fikk alt jeg trengte og de var glad imeg, jeg likte dem ikke og gjorde det dårlig på skolen da begynte krangling, ble flyttet til et nytt hjem der hvor jeg likte dem og dem likte meg, men da var jeg blakk og måtte stå for mesteparten selv ( klær, mat (utenom middag) fritid osv med bare 50 i uke lønn, jeg ble flyttet igjen sv barnevernet til et nytt sted der hvor jeg trives, for håpe detta går
s
0
02.03.2017 13:41:47
Jeg hadde det beste året i mitt liv da jeg bodde i fosterhjem, jeg kunne nesten ikke tro at jeg endelig ble hørt at noen endelig ville hjelpe meg! Jeg var glad for og slippe og se og snakke med foreldrene mine, men etter et år ble jeg sendt hjem til dem! Jeg fikk aldri vite hvorfor jeg måtte dra, jeg tror livet mitt hadde vært mye bedre om jeg fikk bo i fosterhjemmet! For da jeg kom hjem ble ting bare enda verre, hvorfor gjør barnevernet sånn? Hvorfor drar de unger frem og tilbake? Barnevernet gjør mye godt arbeid det vet jeg siden mange av vennene mine også er under barnevernet, men mange ganger gjør barnevernet en altfor dårlig jobb! Foreldrene mine sine ønsker ble hørt mer en min bønn om trygghet, og det er for dårlig!
Emma
3
05.09.2016 22:58:03
Jeg trives ikke i fosterhjemmet mitt i det hele tatt. Jeg og søsteren min har blitt angrepet av fostermoren vår. Hver vår gang! Vi har bodd her i 5 år nå og dem behandler oss ikke bra! nå er jeg lei! Jeg vil veldig gjerne bytte fosterhjem! Fort!
Gutt 14
3
01.05.2016 21:58:22
Hei eg e i ein situasjon som ikkje e so sjukt alvorlig, men det siste året har eg klart å ødelge masse i live mitt (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Jente 14 år
4
01.03.2016 08:09:07
Hei:) jeg har veldig lyst på foster hjem, jeg orker ikke å bo hjemme fordi det er masse krangling og mamma er sur og kjefter hele tiden, pappa er jeg ikke så mye hos fordi han har vært voldelig. Noen som kan hjelpe meg? (red: du kan skrive inn til oss i ung.no eller snakke med alarmtelefonen på telefon 116111)
Hei :)
1
17.03.2016 20:38:30
Skjønner at det ikke er lett akkuratt nå. Men tror dessverre (eller egentlig bra) at du ikke kommer til å flytte i fosterhjem. For å flytte i fosterhjem, så må barnevernet ha fått mange bekymringsmeldinger og gjort mange hjelpetiltak. Jeg vet ikke om barnevernet er innblandet hos dere, men jeg tror det ikke er alvorlig nok til at du må flyttes. Det er ikke bare bare å flytte til fosterforeldre. Prøv heller å kontakte familievernet. Tror de kan hjelpe deg her, ellers så kan du kanskje snakke med helsesøster eller lærer?
jente 12 snart 13
4
18.01.2016 16:44:28
Til alle de som klager les dette: Jeg fikk en foster familie da jeg var 6år fordi mamma var sliten og ikke kunne ta vare på meg . da ble jeg jo kjempe lei meg men så ble jeg jo glad i den familien og der bodde jeg til jeg gikk i 2.klasse så flyttet jeg til pappa og jeg hadde det ikke alltid så bra for det hendte at han slo meg så kom barnevernet noen ganger i mnd og da gikk lizm alt litt bedre så har jeg vært hos fosterfAmilien min i 6 år nå fordi jeg besøker deg anenhver helg og anenhver gang er jeg hos mamma og det funker fint. Jeg vet det føles helt jævlig ut i starten men etterhvert blir det bedre og det er litt pga barnevernet så TAKK til dem
Jente 15
0
27.11.2015 21:03:49
Hei! jeg sliter med meg selv fordi jeg får ikke gå ut å møte venner og foreldrene mine stoler ikke på meg. jeg vil i fosterhjem fordi ste mora mi vil ikke ha meg i huset. jeg trives ikke hjemme og føler meg ikke velkommen. jeg føler meg som en fremmed når jeg kommer hjem fra skolen når jeg går inn i huset, jeg føler ikke at dette er også mitt hus og at jeg bor her. når jeg spiser eller tar meg noe føles det ikke riktig og jeg plages nå med å spise og snakke med folk. men jeg vet ikke hvordan jeg skal si til skolen at jeg vil bo i fosterhjem og hvem jeg kan snakke med. noen tips?
Hjelper deg!!!
1
23.03.2016 10:29:20
Det høres ikke bra ut, men du kan snakke med helsesøster eller en lege. Si hva du mener om det hjemmet og at du ikke trives. Kan jo også ringe barnevernet. Det er ikke akkurat lett å si det men det er livet ditt Husk det... Masse lykke til og håper det blir bedre
Seb
0
02.08.2015 20:57:13
Eg har komt i trøbbel me politi får ikke mye hjelp av barnevernet vill i foster hjem ka ska eg gjør kan eg sei d på avhøret?? (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
jente på 12 år
1
12.07.2015 23:05:21
Hei jeg er en jente på 12 år som først bodde hos mamma og pappa når jeg ble 3 flyttet barnevernet meg til bestemoren min og bestefaren min og der hadde jeg det greit men nå er de skilt. Og når jeg ble 10 flyttet barnevernet meg til et fosterhjem,der har jeg bodd i 2 år og jeg har det ikke greit jeg vil bytte fosterhjem eller dra til bestemor men jeg tørr ikke si det til barnevernet . Jeg gråter meg til søvne vær natt og jeg legget meg med sår pågrunn av selvskade. Hjelp!! (Red.: Spørretjenesten vår er dessverre sommerstengt, men ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Det er gratis å ringe og du kan være anonym. De kan hjelpe deg!)
Jente 14
6
30.06.2015 23:31:35
Hei ung.no Jeg er en jente som vil inn til barnevernet, jeg har det IKKE bra hjemme som f.eks mamma slår og kaster ting på meg, skriker til meg, hun lar meg ikke ha privat liv, hun sjønner ikke at jeg har depresjoner og hun truer meg at hun skal sende meg inn i barnevernet, har alltid vært redd for det men etter at dette har holdt på i 4år tenker jeg at jeg vil. Jeg har begynt å selvskade og hun kjefter på meg pga det og gjør alt verre. Vi kommer fra eit annen land, Thailand og der pleier jeg å tenke at de har andre skikker og låver men jeg ble oppvokst i Norge og vil gjøre som vennene mine gjør også men det lar hun meg ikke gjøre. Hva skal jeg gjøre for å bli tatt inn til barnevernet?
Hei
0
17.03.2016 20:42:08
Jeg har selv blitt slått og det andre du nevner. Det er ikke lett og du fortjener ikke det. Pliss snakk med lærere eller helsesøster om dette. Prøv å få bevis hvis det går (ta video, hvis du blir skadet så vis det til de voksne) sånn at de tar deg alvorlig. For dette er ikke greit! Du fortjener så mye mer enn dette!!!!! Hold ut og det kommer til å gå bra :) (red: hvis helsesøster ikke er der, kan du også ringe alarmtelefonen på 116111)
lisa
4
27.09.2015 22:08:24
Omg jeg har akkuratt samme problem bare at jeg er fra tanzania og mamma kaster ikke hun skriker og kjefter
Baba
1
08.06.2015 18:30:58
Jeg hadde det beste året i mitt liv da jeg bodde i fosterhjem, jeg kunne nesten ikke tro at jeg endelig ble hørt at noen endelig ville hjelpe meg! Jeg var glad for og slippe og se og snakke med foreldrene mine, men etter et år ble jeg sendt hjem til dem! Jeg fikk aldri vite hvorfor jeg måtte dra, jeg tror livet mitt hadde vært mye bedre om jeg fikk bo i fosterhjemmet! For da jeg kom hjem ble ting bare enda verre, hvorfor gjør barnevernet sånn? Hvorfor drar de unger frem og tilbake? Barnevernet gjør mye godt arbeid det vet jeg siden mange av vennene mine også er under barnevernet, men mange ganger gjør barnevernet en altfor dårlig jobb! Foreldrene mine sine ønsker ble hørt mer en min bønn om trygghet, og det er for dårlig!
isak
3
27.10.2014 14:34:12
Jeg ønsker meg et nytt fosrerhjem hva skal jeg gjøre jeg trives ikke her jeg vil gjerne heller til noen andre
Emma
0
05.09.2016 22:56:30
Jeg trives heller ikke i fosterhjemmet mitt. Jeg og søsteren min har blitt angrepet av fostermoren vår. Hver vår gang! Vi har bodd her i 5 år nå og dem behandler oss ikke bra! nå er jeg lei! Jeg vil veldig gjerne bytte fosterhjem!
Anonym
5
17.10.2014 16:04:32
Hva om man IKKE vil møte foreldrene eller ha kontakt med dem?
Jente12
1
10.01.2015 13:39:37
Det et bare å si ifra til den personen du bor hos eller den personen som du har i barnevernet! Jeg bor i fosterhjem og jeg har bodd her siden jeg var 10 år! Jeg vil heller ikke ha kontakt med min biologiske familie! Spesielt ikke min far! Men det er bare å si ifra!
M
1
01.12.2014 20:56:40
Det ble sagt at jeg kunne bestemme først. Men når barnevernet har omsorgsovertakelse eller hva det heter, så kan du ikke bestemme lenger så mye. Jeg sa jeg var redd, fordi jeg ikke ville se dem, men etter hvert sa det at du må siden loven sier det. For å være ærlig, så skulle jeg aldri ha dratt til BV, fordi jeg ville ha fin, rike famile, men de elsker deg ikke som ekte famile. Kom heldigvis hjem og bor sammen med mamma og bror og søster igjen. Det var ikke sinte på meg, jeg ble overrasket. Skulle adri ha lyvet og ønsket et fosterhjm :(
Hva???
1
17.03.2016 20:45:09
Rik fosterfamilie??? Du vet at for at man skal kunne bli fosterforeldre, så må den ene være hjemmeværende (tilfelle ting skjer) og fosterforeldre får VELDIG dårlig lønn?
Tikksa
1
07.09.2014 19:49:57
Kan barn ønske seg inn i fosterfamile?
Jente12
2
10.01.2015 13:42:08
Nei man kan ikke bare ønske seg inn i en fosterfamilie!
hjelp meg
8
03.05.2014 20:28:11
det er INGEN omsorgssvikt i hjemmet mitt, alt har fikset seg om jeg fikk tilrettelagt undervisning. likevel er jeg nå i fosterhjem, men ingen ser ut til å hjelpe meg? hva kan jeg gjøre for å komme meg hjem? jeg er femten år og stemmen min SKAL høres, likevel bryr ingen seg. HJELP FORT, jeg tror jeg drukner snart
Opp og fram
5
02.05.2014 16:20:04
Til dere som er desperate etter å komme til deres biologiske familie. Det er ikke alltid for det beste. Fakta: Barnevernet hjalp meg ut av en familie, med ei mor på randen og far som ikke så hva som foregikk. Mor mi er alkoholiker, og far min later som ingenting har skjedd. Nå skal de skilles. Helt greit for meg. Jeg er 20 år nå, bodde i fosterhjem i nærmere 2 år før jeg flytta for meg selv. Nå har jeg bodd alene i over 1 år. Skal bli lærling og har kommet med utrolig langt i livet. Tusen takk Barnevernet og min fantastiske fosterfamilie!
bpasph
3
30.04.2014 22:14:04
Hvorfor går det 2-3 ganger verre for barn under barnevernet enn for barn som vokser opp med rus?
Heiiiii
1
17.03.2016 20:50:25
Når barn bor i hjem som har omsorgsvikt så blir man vant til det. Man lærer å ikke bry seg og man vet ikke at det er feil det som skjer. Når man flytter i fosterhjem så skjønner man etterhvert at det som skjedde ikke var greit og siden man blir veldig pykisk skadet av det som har skjedd. Så vil man derfor få det vanskelig å kunne finne ut hva man selv ønsker og hva man bør tenke. Det er ikke lett å flytte i fosterhjem siden da skjønner man at ting som skjedde ikke er greit. Så derfor lar man sinnet og redselen (som man har fra det som skjedde før) gå utover fosterforeldrene og barnevernet. Fosterforeldre er til å hjelpe og barnevernet skal hjelpe. Man bare skjønner ikke det.
Anonym
2
01.12.2014 20:59:28
Mye skjer i barnevernet. Man møter unge som også ruser seg, og kanskje man gjør det selv. Det verste er kanskje at der ikke er en voksen som er der for deg.
stina
8
29.04.2014 20:33:07
hvordan kommer jeg meg ut av et fosterhjem og hjem igjen fortest mulig????
alex
0
17.04.2016 00:49:25
Bryt deg ut derfra
Jente12
1
10.01.2015 13:43:02
Det går ikke!
Sander
3
04.03.2014 21:37:47
Jeg bor i helvete omtrent brødrene mine på 17. Og 16 slår og sparker meg og pappa klyper meg av og till jeg er 11. Om du lurer ;(;(;(:( (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp og råd)
Sander
5
04.03.2014 21:30:39
Jeg skal kansje gå fra mamma og pappa
Emma
11
03.01.2014 02:48:37
Fosterhjem får ikke hjelp nok av hverken Bvtj eller Bufetat. De blir helt overlatt til seg selv. Det er veldig dårlig gjort. De jeg bodde hos fikk ikke ferie. Ikke kunne de bli sykemeldt. Ingen rettigheter i det hele tatt. Ikke rart det er vanskelig å rekruttere hjem!! Heldig at de hadde meg som var grei;) La fosterhjemmene få skikkelig lønn. Ferie og andre rettigheter som er en selvfølge i andre jobber. For det er en jobb - uansett hvordan man ser på det. De gjør en kjempejobb og blir ikke verdsatt!!!!!!!
Tegnepia
2
17.11.2013 17:52:50
Hei ung.no
Jeg har flyttet fra min familie for mer enn 2 år siden. Den første familien som jeg flyttet til, likte jeg ikke i det hele tatt fordi de bannet og gjorde veldig mye rart som jeg ikke likte i det hele tatt. Men i år så fikk jeg beskjed om at jeg skulle flytte til en annen familie som hadde barn allerede, for de som jeg bodde til før hadde ikke barn. De som jeg bor til nå er veldig snille synes jeg. (Red. Husk at du kan stille spørsmål på ung.no/oss og får hjelp der.)
Jente på 16
4
22.09.2013 18:58:31
Faren min slo meg ganske ofte og moren min hadde jeg aldri møtt.. Problemene startet da mamma døde i 2005.
Jeg gråt veldig mye og pappa brydde seg ikke. Etterhvert ble det alvorlige konflikter mellom meg og pappa.
Han ble ofte sint. Han røkte og tokk dop. Jeg så han aldri om kvelden.. Jeg husker det.. Den kvelden da moren min døde..Pappa dro ut som vanlig og tokk dop. Mamma var ikke spesielt omsorgsfull og alt hun snakket om var at jeg ikke fulgte opp kravene som hun håpet på jeg skulle da jeg ble født.. Det gjorde meg deprimert av å høre at jeg ikke er god nokk for moren min. Mamma skulle akkurat gå og handle på strømmen da hun kollapset.. Jeg ringte 113 og de kom med helikopter.. Jeg gråt og gråt.. Jeg ble med på sykehuset og de fortalte at moren min er død. Kanskje den verste følesen å få.. Moren din er død.. Uansett den dag i dag bor jeg på fosterhjem. Jeg savner faren og moren min veldig mye.. Faren min har jeg ikke sett så mye til. Jeg er ukonsentrert på skolen men henger ikke etter.. Hvis noen bare nevner moren min sin død gråter jeg.. Fosterforeldrene mine er ok, elsker dem ikke og misliker dem heller ikke. Uansett, si hvis noe er galt (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Jgbec
2
05.05.2014 16:59:30
Hei jeg bor i fosterhjem vil ikke akkurat si at d er såååå mye bedre da for de banner sykt mye kjefter hele tiden og er så annerledes med de biologiske barnene sine
Ørjan
4
07.01.2013 21:34:00
Sebastian, eg e heilt enig med deg eg vill au vekk frå dei helvetes foreldran mine.
Anilec
1
05.05.2014 16:59:30
Hei jeg bor i fosterhjem nå og har gjort d i DNA
Anilec
3
05.05.2014 17:01:46
Jeg føler meg ikke bedre selv om jeg bor i fosterhjem eller kanskje da men de banner sykt mye til meg og er alltid sure og kjeftete og de er annerledes med de sine biologiske barn
merethe
3
21.06.2012 14:19:46
hei æ bor i fosterhjem. pappa va/e alkis! mamma ble misshandla når hu va lita... mamma klart itj å pass på mæ pgn oppveksten sin... pappa slo å sparka mamma.... når æ ble født... bodd æ te mamma te æ va 3 ... mamma e tonghørt osv så hu hadd vanskelighete me å pass på mæ... hu gidd mæ ikke nokk av d æ trengt bare kjerlighet .... æ ble flytta i føsterhjem te nån... hadd en bror som va slem med meg. man hadd ett glass med homla og tok fingern min oppi så æ ble stokke. æ gjor aldri leksa.. eler såfall skjeldent. fosterforeldran mine gjord det.. for mæ... æ fikk ikke ha langt hår æ mått se ut som en gutt... hadd hår te øran... skolen og alle sendt beskymrings melding... en dag sku æ var på sfo litt lenger.. så ble æ frakta te .... og fikk aldri si hade...eler såfall ikke onklig hade.. hadd masse problema med sinne osv når æ kom dit når æ va 7 år.... så no har æ bodd i ... sia da og har d helt prima... borsett fra att æ streve m mamma... og pappa som e alkis osv... d va kort fortalt... (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp og råd, eller ringe alarmtelefonen og snakke med noen fine folk der)
hansenbaby
3
21.05.2012 00:13:38
Ble en del skrivefeil... Hei. Jeg er ei jente på 16 som har bodd i et fosterhjem fra jeg var noen måneder gammel, til jeg var 14. Jeg ser på de som egen min mor og far. Jeg flyttet til et nytt fosterhjem rett før jeg fylte 15, og bor der ennå (bodd der i 1,5 år). Jeg trives i det nye fosterhjemmet jeg bor i nå, men jeg trives best hos de jeg bodde hos først. Jeg flyttet vekk fra det første fosterhjemmet grunnet kranglig så og si hver dag, men det er langt i fra kranglig eller uenigheter den dag i dag, og vi kommer veldig godt overens og samarbeider mye, selv om jeg ikke bor der lenger. Jeg besøker de så og si hver helg. Nå vil min mor og far adoptere meg, og jeg lurte på om det er mulig når jeg bor i et annet fosterhjem. Håper på svar! - (red: Du kan stille spørsmål og få svar på www.ung.no/oss)
hansenbaby
4
21.05.2012 00:11:01
Hei. Jeg er ei jente på 16 som har bodd i et fosterhjem fra jeg var noen måneder gammel og til jeg var 14. Jeg ser på de som egen min mor og far. Jeg flyttet til nytt fosterhjem rett før jeg fylte 15, og bor der ennå (bodd der i 1,5år). Jeg trives i det nyte fosterhjemmet jeg bor i nå, men jeg trives best hos de første jeg bodde hos. Jeg flyttet vekk fra det første fosterhjemmet grunnet kranglig så og så hver dag. Men det er langt i fra kranglig eller uenigheter den dag i dag, og vi kommer veldig godt overens og samarbeider mye, selv om jeg ikke bor der lenger. Jeg besøker de så og si hver helg. Nå vil min mor og far adoptere meg, og jeg lurte på om det er mulig når jeg bor i et annet fosterhjem. Håper på svar! - KE.
Sebastian
3
01.03.2012 22:09:08
Eg vil bo på fosterhjem, vil ialfall ikke bo her. Eg er 13 år, levd i et hellvete. Faren min kjefter, han er ganske gammel og dævver sikkert om noen år. Han kan ikke gå en dag uten å få meg til å grine. Mora mi drikker hele tiden, drikker seg full. Hun klarte sette fyr på noen papirer en gang, så det begynnte å brenne. Søstra mi på 17 år, bare sto der å grein, og klagde. Eg måtte rydde, eg må ta ansvar for meg selv, det har eg gjort i alle år. Eg har fått spiseforstyrrelse, og begynnte en stund med selvskading. Mamma fikk vite at eg hadde ''kutta'' armen min litt, hun gjorde ikke noe. Hun fikk vite det, og snakket aldri med meg om det, eller noe. Eg er for det mesta deppa, osv. Alt eg får er kjeft, alt de gir meg er smerte. Har bare to venner på skolen, hvis eg kan kalle dem venner da. Den ene snakker bare med meg når nesten ingen andre er rundt. Og den andre er nesten aldri på skolen. Eg lider med at eg har migrene nesten hele tiden. Alt eg vil er å reise langt vekk her ifra, så eg slipper dem. Har til og med tenkt på å rømme. Tror eg begynner å bli gal. Yay. Vet ikke hva eg skal gjøre lenger. (red: fint du skriver inn til oss. Det ER hjelp å få.Kan du kopiere det du har skrevet inn i skjemaet på www.ung.no/oss kan du få hjelp og råd. Du kan også ringe alarmtelefonen for å snakke med noen der, 116111, nå.)
Elle
2
03.03.2011 21:42:20
Hei Et hypotetisk spørsmål. Hvis en søskenflokk på 5 har bodd sammen til eldste er 18 år med alkoholiserte foreldre. Barnevernet kom for å hente de 4 yngste barna, mens den eldste måtte klare seg selv. Er dette realistisk eller vil hun automatisk få hjelp selvom hun er 18 år eller må hun takke ja til hjelp?
Elin
11
01.12.2010 17:00:00
Ta gjerne en titt på denne. Om kjærlighet i fosterhjem.
Hvil ha kontakt på skype med noen fostere
3
04.03.2014 22:12:06
Jeg skal. Flytte fra mamma og pappa snart jeg kommer sikkert til og bli mishandlet der eg kommer (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp og råd)
Anilec
0
05.05.2014 17:07:40
Vil jeg også
K
2
27.01.2010 09:22:00
Barnevernets saksbehandler er tilsynsfører for to søsken i hvert sitt fosterhjem. Den ene blir ikke hørt, barnevernet fatter vedtak og truer henne på forskjellig vis. Tidligere lokket de med penger og klær. Fosterhjemsforskriften sier at tilsynsfører skal være nøytral i forhold til barnevernet. Hvem vet hvordan vi skal gå frem for å få slutt på dette? Det virker som om det har gått prestisje i saken for barnevernet. (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Caro
1
04.10.2009 22:09:00
Jeg er ei jente på 20 år.. Bodde i fosterhjem fra jeg var 15 til 18, sa i fra meg ettervernet når jeg ble 18.. Jeg vet at man kan ha ettervern til man blir 23.. Er det for sent for meg å få tilbake ettervernet nå..? Må jeg snakke med barnevernet igjen?
...
4
24.03.2009 08:48:35
Fosterhjem er dritkult, mine fosterforeldre lar meg drikke, snuse og røyke.
Chizzi
5
09.05.2013 12:10:39
Ja da holder ikke de seg til reglene... Fosterhjem skal ikke være kult
Christine
1
04.07.2008 16:24:39
Vil du dele din historie? Nettsiden fosterhjem.no (Drevet at Bufetat) ønsker å publisere historier fra barn og unge som bor i fosterhjem. (Du kan være anonym). Alle som sender inn vil få premie. Les mer på www.fosterhjem.no!
Marie
2
03.07.2008 21:55:56
Hei Fanny. Det var trist å høre at du hadde hatt det vondt. Men da får du det helt sikkert veldig bra i det nye hjemmet ditt. Det første året mitt var ganske tøft, men ved å være positiv og si min mening så gikk det greit. Snakk om hvordan du har det og om du vil forandre på ting, da går ting mye lettere!! Jeg håper det går greit med deg i det nye hjemmet, og at du kommer til å trives. Det er jeg sikker på at du kommer til. Hvis du følger mine råd så går det greit, jeg har gjort det og det har gått kjempe fint. Etterhvert kommer du til å sette stor pris på de som ville hadde deg som fosterbarn. Alle fortjener å ha det bra! og det får helt sikkert du også. Lykke til!
Fanny
2
27.06.2008 23:57:31
hei, jeg skal flytte til fosterhjem om to dager fordi jeg blir slått hjemme, og det har også vært mange andre problemer. jeg flytter til fremmede mennesker som jeg bare har blitt kjent med i løpet av en kort tid, så derfor gruer jeg meg veldig. jeg håper jeg får det like godt som du har det, marie, jeg vil ikke flytte hjem igjen, jeg orker ikke sånt liv, så jeg håoper jeg blir adoptert av dem, ALT , bare ikke bo hjemme med den frykten og den tomheten. jeg håper jeg får en lys framtid, men nå har jeg bare tenkt på hvordan alt blir framover, selv om jeg skal tenke nå. jaja, vi får bare krysse fingrene..
Marie
7
20.06.2008 14:02:04
Hei!Jeg vil bare si at jeg bor i fosterhjem. Moren min er alkoholiker og faren min er død. Jeg bor hos tanta og onkelen min, og de er mine fosterforeldre. Jeg trives kjempe godt! Og jeg er så kjempe takknemlig for det de har gjort med meg!! Har ikke så mye kontakt med mamma. Men det er fordi jeg har det så bra her, og trives veldig i miljøet rundt her. Alle tar godt vare på meg. Og jeg har lært masse av meg selv og andre, i denne tiden, og da jeg bodde med mamma og pappa. Jeg bare kunne ønske at andre kunne ha det så bra som meg. Jeg tror hvis man er negativ til noe sånt, blir det ikke like bra å bo i et fosterhjem. Vær positiv, men si dine meninger om du ikke er enig i det fosterfamilien din sier og gjør. Du kan ikke bestemme, men du kan være med å ta avgjørelser!

Spørsmål og svar

Moren min kjefter på meg hele tiden, og stefaren til tar på meg på måter jeg ikke liker.
Hei Så fint at du kontakter oss, ser at du har flere ting du lurer på. Du forteller oss om vanskelige hjemmeforhold, at du har angst og depresjon ...
Hva skjer når Barnevernet henter meg hos foreldrene mine?
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no.  Jeg forstår at dette er vanskelig for deg og at du nå kjenner deg veldig redd. Ut fra hva du skri...
Sliter med å fortelle ting, har vonde erfaringer
Hei Det er godt å høre at du syns du fikk svar da du skrev til oss. Takk for tilbakemeldingen, og for at du skriver igjen. Det er bra at du tar kon...
Bor i fosterhjem - hvor mye får jeg dekket fra barnevernet?
Hei og takk for at du skriver til oss Du skriver at du er under barnevernet og bor hos tanten og onkelen din. Det høres da ut som du bor i fosterhje...
Jeg bor med fosterforeldre og sliter en del med meg selv. Jeg er redd, trist og bekymret. Jeg har kjæreste og har lyst til å fortelle alt til han, men hvordan kan jeg klare det?
Hei Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du har vært god til å skrive ned dine utfordringer i hverdagen akkurat nå. Det kan virke som ...
Kan jeg få nye foreldre eller bo i fosterhjem?
Hei Det høres ut som du har det ordentlig vondt nå og jeg synes det er fint at du tar kontakt med oss på ung.no for å få litt råd og hjelp vide...
Voldtatt i fosterfamilie
Hei Ja. Du kan bo i fosterhjem uten å bli voldtatt. Det er barneverntjenesten som vurderer om det er best for deg å bo i fosterhjem. Så du må ko...
Vurderer å drepe meg selv pga mange ting som har skjedd
Hei, gutt på 13 år Så fint at du skriver til ung.no nå. Det høres ut som du har det vanskelig nå. Det er viktig at du IKKE tar livet ditt. Det...
Bor i fosterhjem, hva skjer med meg dersom mamma dør før jeg fyller 18 år?
Hei Det var trist og høre om mammaen din. Slik du beskriver det har du vært i fosterhjemmet siden du var 1 år. Jeg tenker at det er helt naturlig ...
SsStefaren min slår mine 2 små brøde
Hei Du skriver at din mor giftet seg med en mann i 2006 og at han kom til Norge i 2009. Siden da har det vært vanskelig for dere hjemme og han slår...
Hei er ei jente på 15 med store problemer pga barnevernet osv. begynte og drikke for og "slippe" og tenke på ALT. Men etter en stund hjalp det ikke, har begynt og røyke hasj for ca 2-3 måneder siden...
Hei Som du selv sier begynte du å drikke for å slippe å tenke, og sikkert føle på vonde følelser. Det å ruse vekk smerte man har inni seg er a...
Kan barnevernet trekke saken viss de ombestemmer seg, hva skjer da kommer man hjem da viss de vurderer det?  
Hei Ut fra det du skriver han det høres ut som du er hasteplassert, og at saken din snart skal opp i fylkesnemnda. Det er ikke vanlig at barnevernet...
Liker ikke fosterforeldrene mine
Hei Du skriver at du ikke liker fosterforeldrene dine fordi de kontrollerer deg og du føler at de ikke stoler på deg. Du ønsker å flytte til en a...
Bestefar er fosterfar og veldig streng, bestemor er på sykehuset.
Hei Det du forteller om hvordan du har det i fosterhjemmet høres ikke bra ut. Det er viktig at du forteller dette til noen som kan hjelpe deg, så d...
Hva tjener fosterforeldre?
Hei Det varierer endel hvor mye fosterforeldre får, men normalt får de penger for å dekke utgifter ved at det blir ett barn til i familien. Når...
Hun hater barnevernet. De ødelegger livet hennes.
Hei Jente 16 år. Det virker som du er opprørt og frustrert over hvordan din venninne har det. Hun er heldig som har deg som ønsker å hjelpe henne...
Hva er forskjellen på fosterforeldre og adoptivforeldre?
Hei!   Hvis du bor hos fosterforeldre, så er det de som har den daglige omsorgen for deg. Men det er fortsatt de biologiske foreldrene som er de...
Se alle