Er du bekymret etter Kongsberg-drapene?

Det er naturlig å bli redd eller urolig når et lokalsamfunn i Norge blir angrepet. Her har vi samlet informasjon til deg som trenger noen å snakke med.

HOLD SAMMEN: Føler du deg utrygg, så snakk med noen om det. Tilbring tid med venner eller familie, så du ikke er alene med de vonde følelsene. Foto: Anete Lusina/Pexels

Selv om gjerningsmannen er tatt, og slike hendelser er sjeldne i Norge, er det likevel naturlig å bli urolig.

Er du er tett på hendelsene fordi du bor i nærheten av Kongsberg eller kjenner noen som er direkte påvirket? Eller føler du på en mer generell frykt?

Uansett kan det være fint å snakke med noen når en dramatisk og kaotisk situasjon brettes ut i media.

Døgnåpne telefon- og chattjenester

Det finnes flere telefon- og chattjenester du kan bruke for å snakke om vanskelige følelser:

Snakk med helsesykepleier eller foreldre

Det går selvfølgelig også an å snakke med en forelder eller en annen voksen du stoler på. Helsesykepleier på skolen kan være et godt alternativ.

Her har vi samlet noen nyttige tips om du vil gjøre nettopp det:

Du kan også stille spørsmål gjennom Ungs egen spørretjeneste. Vi har mange dyktige fagpersoner, inkludert helsesykepleiere, som kan svare deg og komme med gode råd.

Skrevet av Redaksjonen, Ung.no

Sist oppdatert: 14.10.2021

Offentlig og kvalitetssikret
HOLD SAMMEN: Føler du deg utrygg, så snakk med noen om det. Tilbring tid med venner eller familie, så du ikke er alene med de vonde følelsene. Foto: Anete Lusina/Pexels
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Katastrofer i nyhetsbildet

Syns du det er mye om en katastrofe i nyhetene nå? Når en alvorlig hendelse skjer, vil det i dagene etter hendelsen være disse nyhetene som får størst oppmerksomhet i mediene. Dette kan man reagere ulikt på.

Ilustrasjon av gutt som ser bekymret ut. Rundt han er det en datamaskin med et nyhetsvarsel om skred og korona-symboler.

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Tegning a en gutt som prater med en voksen og får ryddet opp i tankene sine. Illustrasjon: ung.no

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Weedensenteret.no: Nettside om cannabis

Lurer du på om det er farlig å røyke hasj eller marihuana? Eller har du spørsmål om hvordan cannabis påvirker din helse?

Weedensentert.no (Helsedirektoratet/Pol)

Hva er en slikkelapp?

Har du ubeskyttet oralsex, kan du bli smittet med kjønnssykdommer fra kjønnsorganet til munnen – og omvendt. Med en slikkelapp er dere godt beskytta.

Illustrasjon av to jenter i en seng (ung.no)

Sånn påvirker alkohol kroppen din

Kort tid etter at du drikker alkohol, vil du begynne å kjenne virkningene. Hvordan påvirker alkohol kroppen din, og hvordan kan du bruke rusmiddelet på smartest mulig måte?

VÆR FORSIKTIG: Mye alkohol over tid er svært skadelig. Alkohol er et rusmiddel, selv om det ikke står på dopinglista. Foto: Colourbox