Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

På boligjakt? Få tipsene!

boligannonser jente (colourbox.com)
BOLIGTIPS: Vær kreativ i jakten på ny bolig. Bruk venner og bekjente, internett, sjekk studenthybler eller kontakt profesjonelle utleiere og eiendomsmeglere.

På jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg 5 tips til hvor du bør lete, slik at drømmeleiligheten til slutt kan bli din.

boligannonser jente (colourbox.com)
BOLIGTIPS: Vær kreativ i jakten på ny bolig. Bruk venner og bekjente, internett, sjekk studenthybler eller kontakt profesjonelle utleiere og eiendomsmeglere.

Det er ikke alltid så lett å komme seg inn på leiemarkedet. Særlig rundt studiestart er det mange om beinet og stor rift om hybler og leiligheter.

1. Boligannonser - på nett og i avis

Let over alt. Sjekk annonser på Internett, i lokalaviser, på oppslagstavler osv. Vær forberedt på at jakten kan ta tid, så det gjelder å ikke gi opp. Når du finner en annonse du synes virker interessant, kontakt utleier straks du ser annonsen. Mange vil på visning, så vær tidlig ute med å ringe. På den måten er sjansen større for at du får komme på visningen, og utleier husker deg lettere.

En rekke nettsider har annonser for boliger til leie. Vær oppmerksom på at det noen steder koster penger å registrere seg, og at utvalget varierer mye. Du kan også legge ut annonse selv, "søker leilighet til leie". Vær bare klar over at du risikerer å bli kontaktet av veldig mange. Ikke alle er seriøse, og ikke alle har gode hensikter eller noen leilighet til leie. I boksen til høyre ser du nettsider med annonser for bolig til leie.

Det kan også lønne seg å lage en "bolig-CV". Dette betyr at du skriver ned hvor du har bodd tidligere, samt oppgir en tidligere utleier som referanse. Når du er på visning, presenter deg høflig for utleier med fast håndtrykk, vis interesse for leiligheten og still gjennomtenkte spørsmål. Gi samtidig fra deg bolig-CV'n. På denne måten fremstår du som seriøs og pålitelig, og utleier kan kontakte din referanse dersom han/hun vurderer å leie ut til deg. Dette gjør at du skiller deg ut på en positiv måte.

Her finner du Forbrukerrådets husleieavtale.

Her kan du finne sjekkliste for leie av bolig og lese mer om husleieregler

 

2. Bruk nettverket ditt og sosiale medier

Har du Facebook, Twitter, LinkedIn og/eller blogg? Bruk dette aktivt i boligjakten. Skriv på statusen at du leter etter et sted å bo, og spør om andre har tips. Mange finner seg et sted å bo gjennom noen som kjenner noen som kanskje vet om noe ledig. Det koster deg ingenting, og kanskje får du også vite om leiligheter som ikke blir lagt ut noe annet sted.

Fortell også alle du kjenner at du leter etter et sted å bo. Kanskje har noen en kjellerleilighet de vurderer å leie ut, eller de vet om et sted som snart blir ledig. Foreldre og annen familie, venner, foreldres venner, bekjente, studiekamerater og arbeidskollegaer bør få vite at du er på boligjakt. Utleiere vil ofte helst leie ut til noen de kan "gå god for" gjennom sitt eget nettverk.

 

3. Lag annonse selv

Du kan selv sette inn annonse i lokalvisa eller på nett, henge opp plakat på oppslagstavle ved skolen, i butikken, på bussholdeplassen, på lyktestolper eller liknende. I annonsen bør du skrive hva slags bolig du leter etter (hybel, antall rom, kollektiv etc.), hvilket område du vil bo i og hvilken månedspris du kan tenke deg å betale. Det kan også være lurt å ta med om du er student, har fast arbeid etc. Husk å skrive hvordan du kan kontaktes (telefonnummer og eventuelt e-post). Henger du opp plakater, lag små lapper med navnet og telefonnummeret ditt som interesserte kan rive av.

 

4. Profesjonelle utleiere og eiendomsmeglere

I større byer finnes utleiefirmaer og eiendomsmeglere som formidler leieboliger. Du kan for eksempel google "boligutleie" eller lete etter kontaktinformasjon på Gule sider. Ofte kan du sende inn søknadsskjema via nettsidene deres. Vil du bruke megler, sjekk at de er tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund. Vær også klar over at leieprisen på bolig kan være litt høyere ved bruk av megler, da megleren får betalt gjennom høyere leiepris.

 

5. Studenthybel

Hvis du er student, bør du sjekke om studentsamskipnaden tilbyr studenthybler. Vær ute i god tid, for rundt studiestart er trykket stort. Studenthybel er en fin boform for deg som flytter hjemmefra for første gang, og det kan være veldig sosialt. Det finnes studenthybler der du deler kjøkken og bad med andre, men også dyrere leiligheter for både par og familier. Får du ikke bo der du ønsker med en gang, kan du stå på venteliste til noe blir ledig. Les mer om studenthybel i denne artikkelen på ung.no.

 

Bonustipset:

De fleste har veldig høye krav når de begynner jakten etter bolig. Man vil bo sentralt og der alt skjer, helst med høy standard. Husk imidlertid at disse leilighetene går først og ofte er svært dyre. Det er vanskeligere å finne seg et sted å bo i sentrumsnære områder, enn litt utenfor byene. Og du kan spare mye på å bo litt utenfor, både i leiepris og forbruk. Penger som kanskje kan komme godt med til andre ting? I nabokommunene kan det være flere ledige boliger, og som regel er leien lavere. Undersøk hvilken kollektivtransport som finnes, og husk at du får studentrabatt på månedskort. Sjekk også om rom i kollektiv kan være lettere å finne enn egen leilighet. Å bo i kollektiv med venner eller andre jevnaldrende er sosialt, og ofte også billigere enn å leie noe helt på egen hånd.

 

Krev depositumkonto

Depositum er for å sikre at utleier får husleie eller erstattet ting som du ødelegger og ikke har penger til å erstatte. Den skal settes på egen depositumskonto av utleier og den skal stå i ditt navn. Studentsamskipnadene er unntatt. De kan sette pengene inn på en felles konto. Utleier skal betale kostnaden for kontoen.

Sett aldri depositum inn på utleiers personlige konto. Da har du har ingen kontroll, og det kan bli vanskelig å få igjen pengene.

Ikke sjelden blir det uenighet om skader på boligen i etterkant, eller utleier kan hevde at noe er blitt borte. Du kan sikre deg mot erstatningskrav ved å bruke vårt overtakelses- og tilbakeleveringsskjema. Ta bilder og skriv ned hvilke skader som allerede finnes i leiligheten når du overtar den, så du ikke får skylden for herjingene til tidligere leietagere.

Her finner du Forbrukerrådets overtakelses- og tilbakeleveringsskjema.

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Bodil
0
10.04.2016 18:22:53
Hei, jeg er på tur til å kjøpe meg egen bolig. Jeg røker og tror dere at jeg vil klare meg på 5000kr i mnd på mat og røyk?
Abawi
0
15.03.2016 10:41:28
Leter etter leilighet for 6000-7000kr med alt ink! Helst i storhaug eller nærmere Stavanger sentrum!
Jaja
1
14.09.2015 19:35:45
Har vært på hybel/boligjakt i snart 3 måned nå! Jeg skal flytte ut for godt
Good
0
15.09.2015 10:34:33
endelig jenta mi
Heisann
3
25.12.2014 12:17:47
er det mulig å flytte i et kollektiv når man bare er 16 år??
Nyflytter
0
06.02.2015 01:28:27
Joda, det går helt fint, men det er dine foresatte som må skrive under på leiavtalen, ikke du, siden du ikke er myndig enda. Jeg vil ikke anbefale å flytte ut så tidlig med mindre det er veldig lang reisevei ellers, eller du har en jobbavtale nesten i boks. Selv i et kollektiv trenger man å betale litt selv, og det kan fort skrante på lommepenger, selv med et godt stipend.
Kattamjau
2
02.12.2013 21:30:20
Hilsen Lill-Melissa Ottesen i Bietilæveien 1A 9800 Vadsø
Kattamjau
4
02.12.2013 21:29:06
Søker leilighet til en rimerlig åris hvor som helst bare det er en trygg plass og bo i og jobb om det er lett tilgjengerlig men ikke midt i byen .
jeg vil flytte!
2
04.09.2012 17:21:53
er det noen leilig heter til 2000 månten?

Spørsmål og svar

Kan jeg gå VGS i et annet fylke?
Hei, og takk for ditt spørsmål! Så bra du har tenkt på hva slags videregående skole du ønsker å gå! Finnes ikke utdanningsprogrammet i Akershu...
Hvordan kan det være mulig for meg å flytte ut uten penger? 
Hei, Takk for spørsmål!Det høres ut som om du har flyttet mye frem og tilbake, og jeg skjønner godt at du har lyst til å høre til et sted nå. ...
Kan jeg bo på studentbolig under vgs?
Hei. I de aller fleste tilfeller er studentboliger forbeholdt studenter ved høyere utdanning.  Det er likevel mulig å spørre den videregående s...
Vil jeg klare det økonomiske ansvaret ved å flytte hjemmefra?
Hei, og takk for spørsmål! 1. Du må selv regne på utgiftene og inntektene dine for å finne ut om du har råd til å flytte. Det lureste du kan ...
Skal flytte til Oslo for å gå på skolen. Hybel/leiligheter man kan leie?
Hei, og takk for spørsmål! Kjempebra at du har begynt hybeljakten. Mange synes det er vanskelig å finne seg et sted å bo. Derfor er det viktig at...
Hvor i Norge er det lett å få jobber?
Hei. Så spennende at du leter etter jobb og bolig! 1. Hvor i Norge er det lett å få jobber? Det varierer etter hva man vil jobbe med, men det er...
Ønsker å flytte. Finne leilighet eller finne jobb først?
Hei, og takk for spørsmål! Det finnes nok ingen fasitsvar for hvilken rekkefølge du bør gå fram i her. Personlig ville jeg imidlertid absolutt f...
Hvordan flytte mellom to byer billigst mulig?
Hei Siden du ikke skriver noe om hvor langt det er mellom de to byene vet jeg ikke om du kan ta flere runder hvor du tar med deg det du kan bære sel...
Side på nett for å finne noen å flytte med?
Hei. Takk for spørsmålene. På Uninite kan man finne folk å bo sammen med. Dette kan du også på Hybel.no. På disse sidene og Finn.no kan ...
Jeg har lyst å gå på skole i Bergen. Flytte. Stipend. Jobb. Hvor bo?
Hei,og takk for spørsmål! 1. I midten av juli (konkret dato kan variere litt) kan du logge inn på Vigo.no og sjekke hvilket utdanningsprogram og ...
Hva skal man gjøre når man flytter et nytt sted for å studere?
Hei Takk for ditt spørsmål! Jeg skjønner at det kan være frustrerende å tenke på alle disse tingene. Men heldigvis så har det vært mange i sa...
Skal flytte til asker for vgs hvordan man kan søke studentbolig
Hei, og takk for spørsmål! Studenthybler/studentboliger er først og fremst reservert studenter ved høgskoler og universitet. Du kan sjekke om sko...
Hvordan blir jeg dyrepasser?
Hei. Så spennende at du vil bli dyrepasser! Dyrepasser er ofte en stilling som fins i dyreparker. For å bli dyrepasser kreves normalt ikke noen bes...
Jeg vil starte med fotball igjen, men jeg er redd fo å være dårlig.
Hei Takk for spørsmålet. Det virker som du har det litt tungt for tiden, og det er viktig at du tar noen grep for å få det bedre. Jeg synes det e...
Leie leilighet
Hei   Leiligheter til leie finner du på finn.no eller i lokalavisen. Da må du ta kontakt med de som har laget annonsen og be om å få komme å s...
Mye som foregår i hverdagen...
Hei Du har absolutt en svært travel hverdag og ofte kan det bli litt mye for tankene å takle. Mitt beste råd til deg vil være å ta en ting av ga...
Flytte hjemmefra. Hvor mye koster det?
Hei, og takk for spørsmål! Hvis du skal studere ved høgskole/universitet, så vil du ha mulighet til å søke stipend og studielån gjennom Lånek...
Lurer på hvor stort 15kvm er?
Hei Det er vanskelig å si over nettet hvor stort 15 kvadratmeter er, men tenk deg fire meter i kvadrat, dvs 4x4 = 16 kvdratmeter. Mål gjerne opp i ...
Flytte til Oslo. Stipend og lån. Når bør vi lete etter hybel.
Hei, og takk for spørsmål!   Det å flytte hjemmefra er både spennende og litt skummelt. Det viktigste er at du allerede nå kan begynne å forb...
Kan vi få lån til kjøp av bolig?
Hei De siste årene har Finanstilsynet og Boliglånforskriften satt krav om egenkapital på minst 15% ved kjøp av bolig. Dette er for å sikre økon...
Se alle