Det å bo i en studentby er sosialt. Du blir lettere kjent med nye mennesker og lever tettere innpå dine naboer - på godt og vondt. Som leietaker i en studentbolig styrer du deg selv og hybelen din.

En studentsamskipnad tar ansvar for huset i sin helhet, slik at du slipper tidkrevende dugnader og trappevask. Du må forholde deg til husordensregler, men det er til alles beste for å sikre godt miljø og trivsel.

 

 

Mange fordeler med studentbolig

  • Du betaler gjerne et lavere depositum enn for å leie hybel på det åpne leiemarkedet.

  • Du har tilgang til vaktmester og andre fagfolk hvis du trenger hjelp eller noe blir ødelagt.

  • Ofte er strøm og andre avgifter inkludert i leien. Du vet altså akkurat hvor mye du må betale hver måned.

  • Hvis det oppstår konflikter kan husverter megle, eller du kan kontakte de som jobber i studentsamskipnaden.

  • Kontrakten du har med samskipnaden er en standardkontrakt som er lik for alle. Du slipper altså å bekymre deg for huseiere som vil lure deg. Når du ikke har leid bolig før er det mange feller du kan gå i.

 

Slik søker du om studentbolig:

Du finner søknadsskjema og informasjon om studentboliger på hjemmesiden til den enkelte studentsamskipnaden. Studentsamskipnadene finner du ved å gjøre et enkelt Google-søk på den aktuelle samskipnaden.

Dele kjøkken og bad

Det finnes studenthybler der man disponerer eget kjøkken og bad. Det vanligste (og billigste) er imidlertid at du deler kjøkken med en eller flere andre hybler. Noen deler også bad.

Det er lurt å bli enige om vaskerutiner og hvordan dere skal kjøpe inn fellesutstyr som tørkepapir, oppvaskmiddel og kluter. Lag for eksempel en ordning der dere har vaskeuke på omgang, og gjør det slik at alle betaler inn en liten sum til felleskassa jevnlig. Penger for flaskepant er også et fint tilskudd til felleskassa.

 

FAKTA

Slik søker du om studentbolig:

  • Du finner søknadsskjema og informasjon om studentboliger på hjemmesiden til den enkelte studentsamskipnaden. Studentsamskipnadene finner du ved å gjøre et enkelt Google-søk på den aktuelle samskipnaden.

 

Kjenner ingen fra før

På studenthybel får du vanligvis ikke velge hvem du vil dele kjøkken og bad med. Du blir tildelt den hybelen som er ledig. Du kan havne sammen med mennesker i veldig forskjellig alder, bakgrunn, interesser og oppfatning om hva som er rot. Tålmodighet er en viktig egenskap. Samtidig må du være flink til å ta opp ting på en skikkelig måte når noe irriterer deg.

Prøv å se på det at dere er forskjellige som noe positivt. Du får muligheten til å bli kjent med mennesker du kanskje aldri ville møtt ellers. Hvis du er ny i byen og ikke kjenner så mange fra før, er studenthybel dessuten en kjempefin anledning til å bli kjent med andre studenter på en naturlig måte.

 

 

Gjør sosiale ting

Av og til bør dere arrangere kjøkkenmøter for de hyblene som deler samme kjøkken. Det er fint å bli litt kjent. Ta opp ting dere har på hjertet rundt hvordan vasking, rydding, deling av skap, hygiene på badet osv. fungerer. Etterpå kan dere gjøre noe hyggelig, en fest, spille brettspill eller annet sosialt.