Hopp til hovedinnholdet

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no
BO FOR SEG SELV: Å bo for seg selv er dyrt, og det kan det være lurt å sette opp et budsjett, slik at man vet nøyaktig hvor mye penger man kan bruke hver måned.

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Offentlig og kvalitetssikret
Flyttekasser, ung.no
BO FOR SEG SELV: Å bo for seg selv er dyrt, og det kan det være lurt å sette opp et budsjett, slik at man vet nøyaktig hvor mye penger man kan bruke hver måned.

Leie av bolig

De aller fleste leier bolig en god stund etter at de har flyttet hjemmefra. Leiemulighetene er mange og forskjellige, så bruk god tid på å orientere deg i leiemarkedet der du skal bo. Det er ofte mye dyrere å leie bolig i byer enn på landet eller i mindre tettbygde strøk. I tillegg varierer prisen ut fra hvor stor bolig du ønsker å leie, og hvilken standard leiligheten har. De tre vanligste alternativene for deg som skal flytte på hybel er:

a) leie privat.

b) leie gjennom studentsamskipnader og studenthus.

c) bo i kollektiv.

Har du egne møbler du kan ta med, er det som regel også en del billigere å leie en umøblert hybel. Spør familie og venner om de har møbler stående på loft eller i kjeller som du kan overta eller låne. Steder som finn.no og loppemarkeder er også lure steder hvor du kan finne billige og fine møbler.

Her finner du ledige leiligheter til leie!

 

Priseksempler studentbolig

Skal du leie hybel gjennom Studentsamskipnaden i Oslo (SIO) varierer leieprisene fra ca. 2.800,- i måneden til cirka 16.000,- måneden. Hele boligoversikten med prislister og boligstørrelser ser du her. For å leie hybel eller leilighet gjennom studentsamskipnadene må du være registrert som student.

Skal du leie hybel eller leilighet gjennom Studentsamskipnaden i Trondheim (SIT), ligger prisene på alt fra cirka 3000,- til kr 10000,- i måneden. Prisliste, oversikt over ulike studentbyer og leilighetstyper finner du her.

PilerMer informasjon om leieforhold finner du hos Forbrukerrådet.

 

Depositum

Før du flytter inn i en leilighet eller en hybel må du betale depositum til eieren. Skal du leie en hybel gjennom Studentsamskipnaden i Oslo, koster det fra ca. to månedsleier i depositum for hybler (ca. 6000 kroner), og fra 8000,- og oppover for andre boliger. Disse pengene (depositumet) får du igjen når du flytter, så sant du har betalt alle husleiene og ikke har gjort skader på hybelen/leiligheten mens du har bodd der.

På det private markedet er det vanlig å betale inntil tre husleier i depositum før du får nøkkelen. Dette kommer i tillegg til husleia. Alle banker har ordninger der du kan opprette en depositumskonto. Den skal stå i ditt navn (som leietaker). Skal depositumkontoen oppheves, må både du (leietaker) og eier av leiligheten skrive under.

PilerMer nyttig informasjon finner du hos Forbrukerrådet.

 

Strøm

Leier du hybel er strøm ofte inkludert i leieprisen. Skal du leie leilighet må du som oftest betale strøm i tillegg til leieprisen. Husk uansett å sjekke om strøm er inkludert i leieprisen og pass eventuelt på at dette står i leiekontrakten din.

For å få strøm levert til deg må du betale en fast pris til det selskapet som eier strømnettet der du bor. Prisen du må betale for det, varierer fra leverandør til leverandør. I tillegg til denne faste summen, må du betale for hvor mye strøm du faktisk bruker. Det meste av strømmen vanlige husholdninger bruker går med til oppvarming. Strømprisen er som regel høyere om vinteren enn om sommeren.

Undersøk med flere strømleverandører før du tegner abonnement, prisforskjellene kan tidvis være store.

 

Får jeg støtte fra lånekassen?

Alle studenter som er tatt opp ved et lærersted og har rett til å gå opp til eksamen, har rett på studiestøtte. Du må ha generell studiekompetanse eller opptak på grunnlag av realkompetanse, for å kunne få støtte til høyere utdanning.

Les mer om lånekassen, og regn ut hvor mye støtte du kan få fra lånekassen her.

Alle elever, lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater med ungdomsrett i videregående opplæring kan søke om stipend og lån fra Lånekassen.

Les mer om hvem som får støtte fra lånekassen på videregående skole, og hva du kan få her.

 

Bostipend for deg som går på videregående

Må du bo borte for å ta videregående opplæring, kan du få bostipend hvis skolen du går på ligger mer enn fire mil eller tre timer samlet reisetid fra foreldrene dine. Les mer om bostipend her.

 

Vil du studere utenlands?

Ønsker du å studere utenlands trenger du penger til flybilletten, forsikring og utgifter til husholdning. Er du elev eller student ved et lærested i utlandet, kan du søke støtte fra lånekassen. Dette gjelder også hvis du reiser på godkjent utveksling gjennom et norsk lærested. Er du arbeidsledig, kan du få dagpenger mens du søker jobb i utlandet.

 

Mat og mer

Det er ikke lett å si hvor mye penger man bruker på mat og andre ting i løpet av en måned. Det finnes mange kalkulatorer som kan være med på å beregne forbruket ditt, men alt avhenger av hvor og hva du spiser, hvor mye penger du bruker på fritidsaktiviteter, hvilke klær du kjøper, og hvilke andre forbruksvaner du har.

Piler Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har laget en kalkulator der du kan få en antydning på hvor mye du trenger til mat, fritid, reise og lignende per måned.

Beregning for jente 14-17 år (cirkatall):

Utgifter til mat og drikke: 2260 kr.

Utgifter til klær og sko: 810 kr.

Utgifter til personlig pleie: 520 kr.

Utgifter til lek og mediebruk: 1150 kr.

Utgifter til reise (kollektivt): 345 kr.

Utgifter til andre dagligvarer: 240 kr.

Utgifter til husholdningsartikler: 360 kr.

Utgifter til møbler: 350 kr.

Utgifter til mediebruk og fritid: 2060 kr.

Totalt forbruk: 8095 kroner i måneden.

 

Beregning for jente 18-19 år (cirkatall):

Utgifter til mat og drikke: 2240 kr.

Utgifter til klær og sko: 840 kr.

Utgifter til personlig pleie: 710 kr.

Utgifter til lek og mediebruk: 1180 kr.

Utgifter til reise (kollektivt): 345 kr.

Utgifter til andre dagligvarer: 240 kr.

Utgifter til husholdningsartikler: 360 kr.

Utgifter til møbler: 350 kr.

Utgifter til mediebruk og fritid: 2060 kr.

Totalt forbruk: 8325 kroner i måneden.

 

Beregning for gutt 14-17 år (cirkatall):

Utgifter til mat og drikke: 2810 kr.

Utgifter til klær og sko: 670 kr.

Utgifter til personlig pleie: 370 kr.

Utgifter til lek og mediebruk: 1150 kr.

Utgifter til reise (kollektivt): 345 kr.

Utgifter til andre dagligvarer: 240 kr.

Utgifter til husholdningsartikler: 360 kr.

Utgifter til møbler: 350 kr.

Utgifter til mediebruk og fritid: 2060 kr.

Totalt forbruk: 8355 kroner i måneden.

 

Beregning for gutt 18-19 år (cirkatall):

Utgifter til mat og drikke: 2790 kr.

Utgifter til klær og sko: 790 kr.

Utgifter til personlig pleie: 560 kr.

Utgifter til lek og mediebruk: 1180 kr.

Utgifter til reise (kollektivt): 345 kr.

Utgifter til andre dagligvarer: 240 kr.

Utgifter til husholdningsartikler: 360 kr.

Utgifter til møbler: 350 kr.

Utgifter til mediebruk og fritid: 2060 kr.

Totalt forbruk: 8675 kroner i måneden.

Tallene er basert på 2016-priser. Husk at dette er gjennomsnittlige tall for gutter og jenter i denne alderen. Det er alltid noen som bruker mye mer eller mye mindre. Det har også beydning om man bor alene eller sammen med andre der man kan dele på utgiftene.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
thea
1
27.05.2015 15:30:01
hei jeg og veninnen min har tenkt å bo sammen de første årene vi flytter ut fordi vi føler at vi klarer oss bedere med verandre vi skal bo sammen til vi er klare for å flytte ut jeg er 19 så nå ser vi på boliger som ikke er for dyrt vi har funnet en vi begge liker å har avtalt at når begge har fylt 21 flytter vi hjemme fra for de har fått en ny hund som er valp og hun lovte å være med hunden men den hunden de har kjøpt er en som ikke lever mer enn 2-3 år så når hun er ferdig med å passe hunder og sånt er vi klare til å flytte hjemme fra ps vi er 19 begge to
Chriss
3
16.11.2013 18:49:18
Jeg lurer på om hva vil en dobbel leilighet koste i Stavanger? Å står prisen i så mye vi betaler vær for oss eller tilsammen?
z-sebbe
1
27.03.2014 11:59:10
ca runt 200,000
Ukjent
2
25.02.2013 10:10:21
Hei. jeg 17 år og jeg er på ferie akuratt nå , og sliter med penger for og komme meg tilbake til norge hvordan blir det familie hjelper meg ikke med dette , Hjelp ???
Ukjent
0
22.02.2018 03:35:08
hjelp!
Tom
6
07.07.2012 09:25:50
Oslo er i ferd med å eksplodere i boligmangel. Hvorfor gjøres det så lite? Handlingslammelse? 15%-regelen er en vits og gjør det enda vanskeligere å skaffe seg bolig. Problemet er ikke høye priser, men mangel på nybygde boliger av alle typer og størrelser. Hvorfor ligger marka rundt Oslo der fredet? Flytt hele markagrensa innover, la det bli igjen en idrettspark rundt kollen og bruk det frigjorte arealet til boliger! Hvem taper? Ingen! Marka er fortsatt tett på, bare noen minutter ekstra med bil/bane. Med massiv boligbygging i frigjorte områder, vil boligprisene i dagens Oslo synke dramatisk. Men de som har bolig der allerede, taper ingen ting. De må riktignok fortsette å betale på dyre lån, men det har de jo allerede kalkulert med! Våkn opp og ta grep! Første parti til mølla høster først storm og deretter heder og ære.
V
6
05.03.2012 17:34:43
Jeg skal flytte for meg selv når jeg er 18 år :-) er 16 i mai.
Leif ole
7
05.01.2011 10:27:01
har ikke råd , er 17 år , ifølge foreldre og økonomisk partner får jeg råd når jeg er 25 år hvis jeg fortsetter slit , plis må ut noen ta kontakt å sende penger . ;(
MonkeyMan
10
05.01.2011 10:22:52
Eg vant 500 000 kr i lotto og kjøpte ny bil til 350 000 , ny tv og reise til thailand med kjæresten min Maia og Nye møbler til leiligheten våres , nå når jeg til topp i økonomi , har 140 00 igjen :) Maia`s foreldre er millionærer i Frankrike og hvis vi får problemer , sender de noen penger. Har fått jobb på radio og deltidsjobb på bilverksted :) Skal få jobb hos Volvo og ar planer om bil ... Hilsen Stian 20 :=D
Heldig
0
08.06.2017 00:05:26
Hærregud heldig altså, hadde vært noe deg ja..... et så enkelt liv , bor hjemme med moren min og stefaren min, sover i stua på sovesofa med to mindre søsken og føler meg kvelt... har 0 privat liv og har sakt at jeg vil flytte ut til bestemoren min men det var uaktuelt for min mor sin del, jeg tror virkelig det hadde gått og snart har jeg vell ikke noe valg heller snart føler jeg, Takkler ikke bo hjemme, mest fordi det føles ikke som hjemme lenger. Jeg har også tenkt litt på å flytte sammen med en venninde og få en jobb.
Nur Ismail
1
04.05.2014 21:42:41
Bra jobb gutt, du er veldig heldig synes jeg. lykke til Stian
MonkeyMan
5
05.01.2011 10:24:31
Ps flyttet hjemmenifra i 2009 :) Det var lit rart og mye "party" :-D GLED DERE :-D Ps n gang til : Lurt å bo med kjæreste , spess hvis kjærestens foreldre er millionærer :)
ida
0
28.10.2010 15:30:19
her var det mye nyttig informasjon :)
ritaa
1
19.08.2009 20:39:02
Heisann, jeg lurte på 1 ting, jeg er 18 år, gjust begynt Vg3 , Og tenkte jeg ville flytte ut, og hvis jeg flytter ut så flytter jeg ut sammen med kjæresten min som er lærling, men det jeg stusser litt på er om man må bo 4 mil fra foreldrene for å få bo støtte, jeg har lest at man kan få 3200 kr, men er det uansett hvor man bor, eller må man bo 4 mil vekk fra foreldrene ? hadde vært supert med et fint svar :) (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Annonym
3
30.12.2008 20:32:27
Jeg har noen spørrsmål ang. 'flytting hjemmefra'. hvor gammel må man være for å flytte hjmmante , vis foreldrene gir deg lov ? kan man flytte ut når man er 13 år, vis man flytter 2o meter hjemmante ? (red. Du kan sende inn spørsmål og få svar på ung.no/oss)
anomanoman
0
05.01.2011 10:29:20
Er ikke det 14 aldersgrense eler 12?...
Maismais
0
24.02.2008 21:59:15
Hei. Jeg er 18 år og skal ta lærlings årene i Oslo, jeg bor i skien og lærlingsperioden er 2 år. HVor mye får jeg i bortbod?. Også hva er fellesgjeld og Andel? Jeg trenger også hjelp til å høre om hvor det er biligst å bo i oslo?. mvh me (red: Gå inn på ung.no/oss, her kan du få svar på dine spørsmål)
charlotte
3
20.02.2008 12:27:09
Hei. Jeg er en jente på 17 som har lyst å flytte hjemmefra. Jeg skal starte på en privatskole som varer i ca 3mnd, har jeg da rett på noe penger? Og om jeg da flytter hjemmefra så blir ikke det 3 eller 4 mil. Har kontakt med barnevernet siden problemer med familien, og jeg orker rett å slett ikke å bo hjemme lenger. Og jeg får meg ingen jobb heller. Hjelp!
Martin
0
08.10.2007 20:12:01
Jeg har lenge bodd hos mamma og stefar. Det var ikke noe bra. Kranglet vær dag osv, og de var bare slemme.. Så flyttet de 2-3 timer unna her. Jeg fikk lov til å bo hos besteforeldrene mine i et år, til jeg begynner på vidregående.. Er ikke aktuelt og bo hos pappa for min søster måtte også flytte. Kan jeg få stipend og flytte på hybel? Hvordan må det gjøres? Har også hatt kontakt med barnevernet før pga mor og stefar. Jeg har også jobb.. (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
tommy
4
13.08.2007 01:48:20
hei. jeg har nettopp flyttet fra usa og tilbake til norge. foreldrene mine skal flytte til en annen by enn der jg bodde før. men jeg har ik lyst å flytte med dem. men avstanden er rundt 3mil og ikke 4mil. er det umulig å få bortebo stipend? og kommer det an på om hvem du bor med også? eller må du bo alene for å få bortebo stipend?
Gunnar
0
14.05.2007 11:39:36
Ang. hybel/leilighets-utgifter. Det anføres at det i strømutgifter er et fastbeløp varierende fra 1000 kr. til 1500 kr. i året. Dette er feil. LOS (Aust-Agder Energiverk) hadde fastbeløp for nettleie på 1900 kr. som i fjor ble redusert til 1650 kr. Så dette er avhengig av hvor i landet man bor. (Takk! VI retter opp!)
mow
1
02.04.2007 11:33:09
det er jo liksom ingen som svarer da !! LOL AZ
Intenat
0
11.02.2007 22:13:00
Spørsmål: - Får vi fortsatt stipend selv om vi valgte selv om vi skulle flytte hjemmefra? ja, ingen spør om grunn hvor mye? ca. 3100 pr mnd. fikk jeg - Hva er prisen på internat? rundt 5000 -6000 pr mnd vil jeg tro og hva er reglene der?det bestemmer vel skolen, egen gutte og jente avdeling, leggetider osv Hilsen tidligere internat beboer
lol
0
08.02.2007 13:08:26
lol
Stine
0
01.02.2007 20:32:34
HeiHei! Jeg har noen spørrsmål ang. 'flytting hjemmefra'. Jeg og en vennine av meg skal flytte for oss selv når vi begynner på vidregående, til en annen by/sted. Ikke fordi vi er nødt, men rett og slett fordi vi er lei av allt her, spessielt det med å bo hjemme og at noen alltid bestemmer over deg. Spørsmål: - Får vi fortsatt stipend selv om vi valgte selv om vi skulle flytte hjemmefra? hvor mye? - Hva er prisen på internat? og hva er reglene der? - Er det lov at vi bor alene?(m.foreldrenes samtykke.) Hadde vert kjempe bra om noen hadde tatt seg tiden til å svare på disse spørsmålene. Takk:)
Lille
2
21.01.2007 00:48:04
Hei! Jeg er ei jente på 16 år som går første året på videregående(studiespess.) Jeg har tenkt på og flytte hjemme ifra lenge, jeg bor hos moren og stefaren min og det er egentlig ikke plass tilmeg hjemme, noe jeg har fått merke mer og mer i det siste. Mamma sier det bare er å flytte ut hvis jeg vil det, og jeg vil. Men jeg har ikke penger, jeg jobber men tjener langt fra nok til å klare meg. Så jeg lurte på om dere kunne hjelpe meg litt? gi meg noen tips om hva jeg kan gjøre og sånt? takker på forhånd!
..
3
04.12.2006 19:11:32
Hei. Jeg er en jente på 17 år som lurer på alt det er å vite om å flytte for seg selv, sånn som f.eks. kan man få noe slags bortebo stipend? Hva er kravene for det? Jeg har problemer med foreldrene mine som aldri vil høre på hva jeg har å si, å vi krangler hver eneste dag. Jeg talker det ikke lengre, det går utover skole og alt.. Hadde satt pris på et svar
Janett
0
27.10.2006 16:32:00
Jeg lurer på en ting. Jeg går som lærling og ligger fortsatt på den minste lønn... men har tenkt til å flytte for meg selv... men jeg har jo ikke krav på stipend når det ikke er så langt unna foreldrene mine. Hvor kan jeg søke om støtte/lån?? Inntil lønna går opp??
Mimi
0
24.10.2006 22:48:00
Hei jeg er ei jente på 15år som lurer på hvor gammel man må være for å bo for seg selv.. Fordi neste år hadde jeg tenkt å gå på vidregående skole i Trondheim, men jeg bor i Horten... Og de skolene her i området er ikke så bra.. Mamma sier jeg kunne gått på en av skolene i Oslo og bo sammen med pappa, men problemet er at jeg ikke kan bo hos pappa fordi han og jeg er ikke på god talefot for tiden.. Klem
Berit
0
19.10.2006 22:38:00
Heisann. Jeg er ei jente på 18 år som bor i Arendal. Når jeg er ferdig på VK1 til sommeren skal jeg flytte til Kristiansand for å ta lærlingtida der, noe som gjør at jeg får bortebo pga avstanden. Men er det noen mulighet for at jeg får grunnstipend også? Blir samboer når jeg flytter om det har noe så si. (red: Sjekk med lånekassen (www.lanekassen.no))
AeroX
1
18.10.2006 18:37:00
Hei! Jeg går på grunnkurs helse å sosial i nærmiljøet, og til neste år har jeg lyst til å flytte til stavanger for å oppleve nye ting og gå på skole. Jeg har hatt lyst til dette i mange år.. Men forledrene mine lar meg ikke, er det en god måte jeg kan gå fram for å få foreldrene mine til å støtte meg i saken? Jeg har tenkt til å flytte med kjæresten min og noen venner :) Jeg føler ikke at det har noe med vennene mine å gjøre at jeg ikke får lov. Jeg har det veldig vanskelig hjemme.. Jeg gråter veldig mye pga jeg føler ikke at jeg blir behandlet riktig. Gråter jeg (som jeg gjør altfor ofte..) Så blir jeg kalt barnslig. Når jeg er med venner føler jeg med på topp å har det helt fantastisk. Men jeg har ikke lyst til å kontakte barnevern pga jeg har ikke lyst til å såre foreldrene mine. Gråtingen foregår nesten hverdag, lurer på om noe er galt med meg? Føler ikke at jeg gråter for store ting, men de små tingene sårer meg. Men som sakt jeg er klar til å flytte, å har sett fram til det siden jeg var 12 år. Håper dere har noen løsninger for meg, hadde vært fint. Hilsen Malene (Dere er flinke som hjelper barn & unge i nød, tusen takk.)
Tromsøjenta 16
0
13.10.2006 21:34:00
æ har bynnt å planlegge kordan æ ska flytte...lager lister over ting æ må tenke på når æ flytte å sånn, har jobb så æ lægge av penger hver månede + at æ har masse penger i banken fra før...æ e helt besatt av tanken på å flytte så fort som muli! helst til utlandet (prater flere språk, så d burde gå greit)æ takler ikkje mora mi stort længer å faren min ser æ bare rundt en gang i året uansett...kan man bo aleina når man e 16?? æ lure vældi!!
kris
0
12.10.2006 21:26:00
enig med camilla, når en bor hjemme kan det hørres idyllisk ut å flytte ut for seg selv. Komme vekk fra foreldremas, styre livet og gjøre ting selv. Men det er like mye positivt som negativt med å flytte for seg selv, en må være skikkelig forberedt til en slik overgang! vent til du vet, (ikke bare føler) at du er helt klar
camilla 19 år
0
06.10.2006 22:58:00
Syns det er alt for mange unge som vil flytte hjemme fra så altfor tidlig.. Flytta selv hjemmefra da jeg var 18 og enda syns jeg det er altfor tidlig, har angra mange gang.. Foresten, takk for ei kjempe flott side!
cathrine
2
04.10.2006 18:37:00
hallo. jeg er 17 år nå, og har veldi lyst til å flytte hjemme fra. jeg holder snart ikke ut her hjemme lenger. foreldrene mine drikker, spess mamma. jeg, søstra mi og broren min bestemte oss for å få barnevernet til å snake med dem, og nå er alt bare værre!mamma er sinna på oss, spess på min bror, og kjefter på meg hele tida. det er nesten alltid meg det går utover. hvis jeg snakker med barnevernet, kan jeg søke bortebo stipend og flytte da? jeg er jo tross alt 17 år nå... (Red: du kan snakke med barnevernet, og spørre om muligheten til å få hybel eller lignende i nærheten av der du bor. Men vi kan desverre ikke garantere at du får full støtte til det. Forklar igjen for foreldrene dine at dette er tungt for deg, og at det føles uutholdelig for deg å bo hjemme npr situasjonen er som den er. Du får borteboerstipend via lånekassen om du bor mer enn 4 mil unna foreldrene. Lykke til!)
servitør
0
21.09.2006 12:57:00
hei. jeg har nettopp begynnt som lærlig og skal flytte med en annen lærling. jeg jobber som servitør og site servering er 00.30. da jeg også må være igen etter dette. jeg rekker ikke noen form for transport hjem. kan jeg få bortebostipend og hvor mye? når må jeg søke?
Ida
2
16.09.2006 17:13:00
Boliger burde vært billigere! Dette er jo bare en veldig veldig mild form for menneskehandel! Skamm dere, myndigheter!
Meg..
0
09.09.2006 19:04:00
hei!! Jeg har skikkelig flytte neste skole semester.. Jeg er 16 år, og går på studiespesialisering på allmene fag. Når flytter så flytter jeg ca 60 mil vekk fra foreldra mine, for å bo sammen med kjæresten min i hybel. Hvor mye er det mulig at jeg kan få i bostipend eller noe sånt da?? Må vite om det lønner seg at jeg flytter, og at jeg ikke kommer til å ligge alt for mye i underskudd!!!
Carolyn
0
09.09.2006 11:24:00
Hei jeg er en jente på 16. Blir 17 i februar. Jeg lurte på om det er mulig og flytte hjemmefra?? hvordan gjør jeg det?? Flytte grunnen er at foreldrene mine er skillt og de flytter på meg hver måned, jeg har ingen fast hjem og det orker jeg ikke!!! Hva skal gjøre med saken?? har prøvd og snakke til dem men de dritter i hvordan jeg føler, så jeg er klar til å flytte hjemmefra. Jeg har jobb og får stipend. Åssen kan jeg søke på bolig eller åssen kan jeg flytte?? hele prosessen liksom. En ting til...de kommer ikke til å gi meg lov til å flytte, de elsker å ha kontroll over alt jeg gjør. Når jeg f.eks får lønn på 4 500 + 3000 stipend....så tar de alt og gir meg bare 1000. Og de penga har jeg slitt får. Jeg må av de 1000 betale får billett og sånt og:S ÅSSEN KAN JEG KOMME UT AV DETTE HELVETE SÅ FORT SOM MULIG?? (red: du får svar på mail)
svenn
1
29.08.2006 00:59:00
hey jeg vil flytte for meg selv pga krangler og faenskap i familien... krangler med alle og sånn. er adoptert og er 16, kan jeg da flytte for meg selv? (red: du får svar på e-post) og hvem kan man søke om støtte til alt jeg trenger?
Ane
0
18.08.2006 20:21:00
Hei.. jeg er en jente på 14 (snart 15) & jeg lurer på om man kan få jobb når man er så "ung" ??? Det hadde vært fint om jeg kunne få svar snart. Kooz
pelle
1
07.06.2006 12:41:00
får man mobilen för 200 kr och man ska inte betala något i månaden?
Mila
2
24.05.2006 18:08:00
Jeg bare lurer på hvor gammel man må være for å flytte hjemmefra?vet at man er myndig når man er 18,men må man være 18 for å flytte?jeg orker seriøst ikke foreldrene mine lenger!klarer de ikke!
mormones
0
22.05.2006 05:43:00
Jeg er faktisk fjorten år. og pågrunn av min psykiske tilstand. kan det hende at jeg får bo faktisk alene. for jeg kan ikke ha fosterhjem eller bo på instutisjon. jeg syns reglene og sånt passer veldig bra. men for å bo alene trenger man også samtykke fra foreldre det syns jeg blir litt feil, hvis barnevern er innblandet i det. burde ikke ungdommen få si noe selv? jeg fyller 15 veldig snart så som sagt da har jeg litt mer rett. håper på svar
P
0
02.05.2006 01:05:00
Til dere som er lærlinger, JA dere har krav på penger fra lånekassen! Jeg selv går i lære 8 timer med bilkjøring fra der jeg er registrert i folkeregisteret, og bor i leilighet med 2 andre 3minutter fra lærestedet mitt, uten at jeg er registrert i folkeregisteret på denne leiligheten, og jeg mottar litt over 3000kr i stipend hver måned av lånekassen. Det er helt klart at det er nødvendig med dette stipendet, så ikke nøl med å søk til lånekassen, dette har dere krav på. Synes forresten det er veldig dårlig informasjon fra for eksempel lærebedrifter eller samlinger for lærlinger med informasjon om dette, det er vanskelig å finne ut av alt selv, spesielt når en aldri har vært borte i lignende før.
trond
2
29.04.2006 01:01:00
Hei, jeg er 16 år å skal begynne på vdg nå snart.. Jeg vil veldig gjerne flytte på hybel. jeg bor med mor og far i Bergen, å skolen er ikke mer enn ca 30 min vekke.. Men likevell vil jeg flytte. Jeg har jobb å tjener "godt" der, godt nok i en 16 årings øyne hvertfall.. Jeg bare lurer på om det er noen råd å få? Håper på svar..
Mira
0
24.04.2006 22:52:00
Jeg er ei 17 år gammel jente som flytter til høsten. Jeg flytter langt unna foreldrene mine og vennenne mine for det er ingen annen måte jeg kan få nok stipend til å gjennomføre dette. Jeg synes stipend ordningen er bra sånn som den er nå. hvis du virkelig vil, så har du muligheter til å flytte hjemmefra. Det er jo best at så mange som mulig blir hjemme så lenge de kan slik at staten skal slippe å betale for disse også. Vil du virkelig flytte klarer du det med denne stipendordningen vi har i Norge. Til du som søker på skole i samme fylke: Det er ikke noe problem. det er først når du søker deg ut av yrke du havner nederst på lista.
jente 14
0
19.04.2006 16:56:00
hei jg er en jente på 14 år fyller 15 nå snart jg lurer på vis det er alders grense for å bo alene elr sammen med en til som er 16 jg får lov av foreldene mine men må nesten vite vis det er alders grense hilsen meg=)jg vil gjerne ha svar
Stine
0
19.04.2006 16:39:00
Hei. Jeg er 16 år og begynner på vidregående til høsten. Jeg bor nå sammen med min far og ste mor, og med 5 små halvsøsken. Jeg vil veeeeldig gjerne flytte på hybel til høsten pga dette. Men jeg vil fortsatt bo her i Trondhem. Jeg lurer på om det er noen mulighet for meg. Om jeg kan få noe lån til hybel, eller studielån. Må man være 18år for å flytte ut hvis ikke foreldrene tilater det???? Huff... Jeg vil UUUT!:(
Cici
0
19.04.2006 03:37:00
Når man går på videregående får du ikke en dritt hjelp, systemet er sykt! Sosialkontoret gir penger til de som sitter hjemme uten å gjøre noen ting, men å gi penger til de som går på skole, nei, det vil dem ikke. Jeg får stipend, men det rekker ikke til alle utgiftene, de sier at det er foreldrene mine som har ansvaret, selv om jeg er over 18 på grunn av at jeg går på videregående. Og når ikke de har råd til å betale for meg, hvordan skal jeg da klare dette på ærlig og redelig vis?
victoria
0
06.03.2006 21:40:00
jeg skal flytte hjemmefra på spesielt grunnlag, fordi jeg ikke kan bo hjemme lenger. jeg får da 3450 kr i stipend eller noe. jeg har prøvd å finne noen å bo med, men har ikke greid det. husleien min kommer på 3800kr, der som jeg skal bo pga skolen er det ganske dyrt. jeg får også barnetrygd av mine foreldre som er på ca 1000kr siden dette i praksis er mine penger. men likevel er ikke dette nok til mat og alt sammen. kan jeg ikke få fullt stipend med grunnstipend, læremiddelstipend og bostipend siden jeg ikke får noe mer støtte av mine foreldre? de tjener rett over grensen, men kommer ikke til å gi meg noe penger selvom. det er i tillegg veldig vanskelig å få seg jobb, og det blir vanskelig å skulle jobbe masse for å tjene nok til å leve og i tillegg skulle gjøre det bra på skolen. hva kan jeg gjøre?? og hvordan kan de kalle dette verdens beste land å bo i når det er så utrolig vanskelig for dem som trenger det å få penger til det essensielle???!!! kunne noen som har peiling på dette området svare meg? :(
roger
0
20.02.2006 11:49:00
veldig bra side
arne roger
0
20.02.2006 11:49:00
helt enig. veldig bra side!!
arne
0
20.02.2006 11:47:00
veldig bra side
Lene
1
17.02.2006 23:59:00
Hei:) Jeg lurer påen ting,hvis jeg flytter sammen med kjæresten min,har vi da begge rett på borteboende stipend? Da med selvfølge at vi bor langt nok fra skolen.
stine
0
11.02.2006 18:05:00
hei! dersom du ske bo 10-12 mil unna foreldrene dine har du krav på stipendet.. i en av kravene står det: du kan få stipend DERSOM du bor 3-4 mil unna foreldrene dine. klemmer

Spørsmål og svar

Hva er depositum?
Hei!Jeg ser at du har valgt "Bolig" som emne, så da regner jeg med at det er depositum i forbindelse med leie av leilighet det er snakk om. Her kan d...
Flytter hjemmefra, kan jeg få dekket ting jeg trenger til ny leilighet?
Hei, og takk for ditt spørsmål! Først og fremst, for en spennende tid du har foran deg! Det er noe helt spesielt ved det å skulle flytte hjemmefr...
Kan jeg få støtte fra NAV, når jeg flytter hjemmefra?
Hei, og takk for ditt spørsmål.   Så bra at du føler du kan kontakte oss her, i den vanskelige situasjonen du er i. Vi skal prøve å svare ...
Kalkulator/budsjett som viser inntekter og utgifter?
Hei   Til å lage et budsjett for å skape en bedre personlig økonomi er SIFO's standardbudsjett et godt hjelpemiddel. Her får du en oversikt ove...
Hva er et bofellesskap?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Det er ikke rart du lurer, for disse begrepene brukes litt om hverandre. Mange som snakker om bofellesskap mener ege...
Jeg er 17 år og ønsker å flytte ut. Kan NAV hjelpe?
Hei og takk for at du skriver til oss. Ut i fra det du skriver så høres det ut som du har det litt vanskelig hjemme. Det er viktig at du fortsetter...
Jente på 16 år som vil flytte hjemmefra. Kan jeg det? Stipend? Hvordan?
Hei! 1. Dersom du og foreldrene dine er enige i at du kan flytte hjemmefra for å gå på skole eller lignende, er det ingen lov som sier at du ikk...
Jeg vil flytte hjemmefra, men har ikke råd. Hav kan jeg gjøre?
Hei, takk for ditt spørsmål! Så synd at du ikke har det noe bra hjemme. La oss starte med det. Er det noe du kunne ha gjort for at det skal bli be...
Kan jeg få AAP fra NAV når jeg går på videregående skole?
Hei og takk for at du skriver til oss Så lenge en går i videregående opplæring er det Lånekassen som en kan søke penger fra, både stipend og l...
Hvordan kan det være mulig for meg å flytte ut uten penger? 
Hei, Takk for spørsmål!Det høres ut som om du har flyttet mye frem og tilbake, og jeg skjønner godt at du har lyst til å høre til et sted nå. ...
Jeg er 18 år, trives ikke hjemme. Vil flyttte, men får ikke øk. hjelp.
Hei   Du skriver at du ønsker å flytte, og at du ikke trives hjemme. Du skriver også at du er 18 år, men sier ingenting om du går på skole. ...
Hva bør jeg betale hjemme? Tjener 12000.
Hei   Jeg tenker det er fint at du stiller spørsmålet. For jeg vil tro at både du og dine foreldre synes det føles riktig at man deler litt på...
Kan NAV dekke leilighet for meg?
Hei, og takk for ditt spørsmål! Du skriver at du har fått avslag på kommunal bolig to ganger. Vi kan ikke si her på ung.no om NAV kan betale e...
Kan NAV eller barnevernet gi støtte til bolig?
Hei, og takk for spørsmål!   Så lenge man er under 18 år er det foreldrene dine som har plikt til å forsørge deg, og dette innebærer også b...
Kastet ut hjemmefra. 18 år. Har ikke penger. Skolen vanskelig pga må jobbe.
Hei, og takk for spørsmål!   Det høres ikke ut som du har det så lett om dagen, og det er helt naturlig at situasjonen din går ut over skole...
Er en gutt på 17år. jeg blir 18 om 4mnd, da har jeg bestemt meg å kjøpe hus med broren min,
Hei! Dette var ikke lite... Hus og bil og jobb allerede som 18-åring er mye. Dersom dere skal få lån, må dere ha fast inntekt. Ta kontakt m...
Homofil gutt som har lyst til å flytte til Oslo, hvordan kan han gå frem?
Hei gutt 19 år Oslo er en fin by! Du er ikke alene om å ha lyst til å flytte nærmere et sted hvor det finnes flere som kjenner på de samme tinge...
Jeg har fått avslag på økonomisk støtte fra NAV.
Hei! Vi er usikre på om du nå har begynt på skole igjen eller ikke. Som student, så må du klare deg på det du får fra Lånekassen og jobbe d...
Flytt på hybel. Ekstra støtte dersom man har skilte foreldre?
Hei På hjemmesiden til Lånekassen står det at "Ved delt bosted (delt omsorg) skal halvparten av den samlede inntekten og formuen til begge foreldr...
Skaffe hybel. Jobb for 16-åring. Rett på støtte hjemmefra?
Hei, og takkf or spørsmål!   Så bra at du planlegger allerde nå, fo det er mye som må ordnes hvis du skal flytte hjemmefra.   Du bør førs...
Se alle