Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Hvordan skal vi verne om verdiene våre?

Norsk flagg (www.colourbox.com)
Ung.nos ungdomsjournalist, Julie, har skrevet en tekst om å ta vare på verdiene våre.

Vår ungdomsjournalist, Julie, har skrevet en tekst om verdier og demokrati.

Norsk flagg (www.colourbox.com)
Ung.nos ungdomsjournalist, Julie, har skrevet en tekst om å ta vare på verdiene våre.

Demokratiet, ytringsfriheten og likestillingen er viktige og sentrale verdier i det norske samfunnet. Verdier jeg tror de fleste av oss er stolt av. Verdier vi både ønsker og burde ønske å verne om. I en tid preget av kulturelt og religiøst mangfold kan det for mange være vanskelig å forstå hvordan vi skal klare å bevare disse verdiene.

 

 

Verden er så liten

Verden i dag har aldri noen gang vært mindre, i den forstand at vi til enhver tid har ekstremt stor tilgang til informasjon om hva som skjer på andre siden av verden. Vi hører om krig og terror. Vi hører om disse tingene knyttet til visse land og religioner.

 

Redde for noe ukjent?

Kanskje blir vi redde. Redde for at de som kriger og utfører terror i andre land også skal komme hit. Kanskje blir vi mer skeptiske, til disse religionene eller nasjonalitetene. Og kanskje tenker vi at mennesker som deler kultur også deler verdenssyn og ideologi. Det kan føles behagelig å «putte folk i bås», og tegne seg ett enkelt verdensbilde av at det er «oss» mot «dem». Jeg tror mange fordommer oppstår på den måten i samfunnet i dag. For eksempel fordommer om at mennesker fra andre land truer verdiene vi har her i Norge. Demokratiet vårt. Ytringsfriheten, likestillingen og likeverdet. Det er disse verdiene vi frykter for. Verdier de fleste av oss er stolte av og vil være enig om at er noe av det flotteste og viktigste vi har. Vi ønsker alle å leve i et land hvor det er disse verdiene som står sentralt, fordi det gir oss muligheter. Fordi disse verdiene ikke gjør forskjell på oss.

 

Ønsker å beskytte verdiene

Det er ikke så rart at man ønsker å beskytte disse verdiene, problemet oppstår når vi begynner å utpeke syndebukker. Problemet oppstår når vi isteden for å dyrke verdiene selv bli mer opptatt av å beskylde andre for å true de.

Etter terroraksjonen på Utøya i 2011 snakket vi, hele det norske folk, mye om demokratiet i det norske samfunnet. Vi snakket om likeverd. Og gang på gang sang vi de første linjene fra diktet Nordahl Grieg skrev for over 80 år siden, til Ungdommen.

 

«Kringsatt av fiender, gå inn i din tid.

Under en blodig storm vi deg til strid.

Kanskje du spør i angst udekket åpen

hva skal jeg kjempe med, hva er mitt våpen.

Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd

troen på livet vårt, menneskets verd.

For all vår fremtids skyld søk det og dyrk det.

Dø om du må, men øk det og styrk det.»

 

Om og om igjen sang vi at sverdet vårt i denne «krigen» skulle være troen på livet og menneskeverdet. Vi sang at vi skulle dyrke og dø for disse verdiene. Etter en stor krise, slik 22. juli var for hele den norske befolkningen, klarte vi faktisk å samle befolkningen rundt disse verdiene. Det vakreste og viktigste vi har. Vi klarte å legge vekk hatet. Vi klarte å skille en enkelthandling fra religion, kultur og etnisitet. Vi var ikke redde for hverandre eller sinte på hverandre, vi var bare enige om at vi ikke ønsker et samfunn hvor vi tar livet av hverandre fordi vi er uenige. Jeg mener at vi må gjøre akkurat det samme i dag.

 

 

Kjernen av våre verdier

Om det er verdiene vi ønsker å beholde så kan vi ikke avvise, anklage eller angripe hverandre fordi vi er forskjellige. Vi må møte, snakke og -til og med- diskutere med hverandre. Vi må våge å lære hverandre å kjenne. Vi må lære av hverandre. Nettopp fordi det å ta hverandre i mot og respektere hverandre, uansett livssyn, kultur og etnisitet, er kjernen av de Norske verdiene.

 

Demokratiet eksisterer ikke uten ytringsfriheten

Likeverdet forsvinner dersom vi avviser hverandre basert på fordommer. Det viktigste vi kan gjøre for å bevare de norske verdiene er derfor å praktisere de. Vi må snakke, diskutere, og kanskje til og med krangle med hverandre. Fordi det er kun gjennom å praktisere våre egne verdier, som vi alle ønsker å verne om, at vi styrker de. Ved å dyrke disse verdiene, så sprer de seg. Vi må gå frem som eksempler å vise hverandre at kjernen i de norske verdiene fremdeles består. Og at de består fordi vi klarer å leve side om side, til tross for at vi er forskjellig. Vi må dyrke demokratiet og ytringsfriheten ved å vise hverandre at dette er et land hvor alle kan si sin mening, praktisere sin religion, elske hvem de vil og fremdeles bli møtt med respekt.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Svigerinnen min påstår at hun har dårlig råd
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du ikke bare syns det er lett med din brors kjæreste, slik hun oppfører seg. Jeg lurer på - h...