Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Menneskebiblioteket

Menneskebiblioteket

Menneskebiblioteket formidler virkelige historier om mennesker som blir utsatt for fordommer, noe som ofte får negative konsekvenser i deres hverdag.

Offentlig og kvalitetssikret
Menneskebiblioteket

Kan man oppdra barn når man er blind? Kan en HIV- positiv jobbe i en barnehage? Hvordan er det å komme til Norge som flyktning? Og blir man deprimert av å sitte i en rullestol? - Noen ganger tror vi kanskje at vi har svaret på slike spørsmål, uten helt å vite hvor vi har svarene fra. Mennesker som tilhører ulike grupper i samfunnet kan oppleve at andre har gjort seg opp tanker og meninger om dem, uten å ha snakket med dem det gjelder.

 

Dette er Menneskebiblioteket

I Menneskebiblioteket får du mulighet til å spørre mennesker fra ulike sosiale grupper om alt du lurer på. Her kan du låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket. I "boksamlingen" finner du levende mennesker som mange ofte har fordommer mot. Dette er en møteplass for deg som vil lære mer om mennesker du sjelden har kontakt med – men som vi ofte har meninger om.

 

Hvorfor menneskebiblioteket?

For majoriteten av befolkningen er det lett å tenke at alle har frihet til å leve med sin seksuelle orientering, sin religion eller sin hudfarge, men en stor andel mennesker opplever fremdeles å bli forskjellsbehandlet og utestengt fra det store fellesskapet. Gjennom dialog og samtale i Menneskebiblioteket vil Norsk Folkehjelp utfordre fordommer og samtidig gi "leseren" en sjanse til å lære noe nytt.

Du kan også låne "bøker" på det digitale menneskebiblioteket.

Eksempler på bøker

 • Døv
 • Somalier
 • Spiseforstyrrelser
 • HIV-positiv
 • Asylsøker
 • Homofil
 • Blind
 • Jøde
 • Rullestolbruker
 • Muslim
 • Transkjønnet

   

  Kilde: Norsk Folkehjelp

 • Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  Ops!
  0
  03.06.2015 11:55:41
  Mangler den viktigste bok på liste; "Typisk nordmann fra østlandet."
  emilie
  2
  17.01.2010 18:59:00
  jeg hater når folk blir holdt utenfor eller diskriminert, bare fordi dem ikke oppfyller alle "kravene" som samfunnet har laget... bedre å bli kjent med personen enn å bli kjent med utseendet hans.
  T
  1
  06.10.2009 18:59:00
  Jeg synes det er jævlig å se på verden. Folk burde åpne øyene.
  anonym
  1
  18.03.2009 18:06:00
  Til FRP: Dere tenker kanskje at en bibliotekar har verden enkleste jobb, og at vi kan godt kjøpe disse bøkene istedetfor! Hva hadde verden vært uten biblioteker? Tenk deg følgende: 1.Du er fattig og har ikke råd til å kjøpe en eneste bok. Hva skal du gjøre da? 2. Du er doktorgradsstudent, mastergradsstudent og skal ha tak i bøker som ikke finnes i bokhandel, men som er antikvariske. Eller legger frem din oppgaveproblemstilling for bokhandleren og han sier: Du må nesten si tittelen på boka, så skal jeg finne den! I biblioteker har vi utdannelse i KOG, som kan sørge for at vi kan finne hvilken som helst bok en bruker ønsker: takket være emneordssøkning og klassifikasjonskoder, som gjør at hvis en bruker spør etter "en bok om UFO - men jeg husker ikke tittelen", da er det takket være emneordssøkning i bibliotekkatalogen som kan hjelpe oss til å si: Skal det være vinklet inn mot parapsykologi eller konspirasjonsteorier, som vi videre søker på. I en bokhandel ville de ha sagt:"Si tittelen da!" Skal vi kutte ned på biblioteker slik at i den byen som mister sitt bibliotek, er det ungdommer som ikke har noe å lese på-hverken til skolebruk eller sin dannelse? Skal FrP få makten slik at dette skjer? Da flytter jeg til Danmark istedet!
  LilleMy
  1
  13.02.2009 10:18:23
  Skolen vår har hatt menneskebibliotek, og jeg anbefaler alle å være med på det! Kjempebra opplevelse!

  Spørsmål og svar

  Hvordan kan jeg jobbe i FN eller UNICEF?
  Hei Takk for spørsmålet ditt! Dette høres spennende ut. Du høres både motivert og klar ut. Og det dette er viktige organisasjoner, hvor det tren...