Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)
Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)

A-Å

Menneskebiblioteket

Menneskebiblioteket

Menneskebiblioteket formidler virkelige historier om mennesker som blir utsatt for fordommer, noe som ofte får negative konsekvenser i deres hverdag.

Offentlig og kvalitetssikret

Kan man oppdra barn når man er blind? Kan en HIV- positiv jobbe i en barnehage? Hvordan er det å komme til Norge som flyktning? Og blir man deprimert av å sitte i en rullestol? - Noen ganger tror vi kanskje at vi har svaret på slike spørsmål, uten helt å vite hvor vi har svarene fra. Mennesker som tilhører ulike grupper i samfunnet kan oppleve at andre har gjort seg opp tanker og meninger om dem, uten å ha snakket med dem det gjelder.

 

Dette er Menneskebiblioteket

I Menneskebiblioteket får du mulighet til å spørre mennesker fra ulike sosiale grupper om alt du lurer på. Her kan du låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket. I "boksamlingen" finner du levende mennesker som mange ofte har fordommer mot. Dette er en møteplass for deg som vil lære mer om mennesker du sjelden har kontakt med – men som vi ofte har meninger om.

 

Hvorfor menneskebiblioteket?

For majoriteten av befolkningen er det lett å tenke at alle har frihet til å leve med sin seksuelle orientering, sin religion eller sin hudfarge, men en stor andel mennesker opplever fremdeles å bli forskjellsbehandlet og utestengt fra det store fellesskapet. Gjennom dialog og samtale i Menneskebiblioteket vil Norsk Folkehjelp utfordre fordommer og samtidig gi "leseren" en sjanse til å lære noe nytt.

Du kan også låne "bøker" på det digitale menneskebiblioteket.

Eksempler på bøker

 • Døv
 • Somalier
 • Spiseforstyrrelser
 • HIV-positiv
 • Asylsøker
 • Homofil
 • Blind
 • Jøde
 • Rullestolbruker
 • Muslim
 • Transkjønnet

   

  Kilde: Norsk Folkehjelp

 • Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  Ops!
  0
  03.06.2015 11:55:41
  Mangler den viktigste bok på liste; "Typisk nordmann fra østlandet."
  emilie
  2
  17.01.2010 18:59:00
  jeg hater når folk blir holdt utenfor eller diskriminert, bare fordi dem ikke oppfyller alle "kravene" som samfunnet har laget... bedre å bli kjent med personen enn å bli kjent med utseendet hans.
  T
  1
  06.10.2009 18:59:00
  Jeg synes det er jævlig å se på verden. Folk burde åpne øyene.
  anonym
  1
  18.03.2009 18:06:00
  Til FRP: Dere tenker kanskje at en bibliotekar har verden enkleste jobb, og at vi kan godt kjøpe disse bøkene istedetfor! Hva hadde verden vært uten biblioteker? Tenk deg følgende: 1.Du er fattig og har ikke råd til å kjøpe en eneste bok. Hva skal du gjøre da? 2. Du er doktorgradsstudent, mastergradsstudent og skal ha tak i bøker som ikke finnes i bokhandel, men som er antikvariske. Eller legger frem din oppgaveproblemstilling for bokhandleren og han sier: Du må nesten si tittelen på boka, så skal jeg finne den! I biblioteker har vi utdannelse i KOG, som kan sørge for at vi kan finne hvilken som helst bok en bruker ønsker: takket være emneordssøkning og klassifikasjonskoder, som gjør at hvis en bruker spør etter "en bok om UFO - men jeg husker ikke tittelen", da er det takket være emneordssøkning i bibliotekkatalogen som kan hjelpe oss til å si: Skal det være vinklet inn mot parapsykologi eller konspirasjonsteorier, som vi videre søker på. I en bokhandel ville de ha sagt:"Si tittelen da!" Skal vi kutte ned på biblioteker slik at i den byen som mister sitt bibliotek, er det ungdommer som ikke har noe å lese på-hverken til skolebruk eller sin dannelse? Skal FrP få makten slik at dette skjer? Da flytter jeg til Danmark istedet!
  LilleMy
  1
  13.02.2009 10:18:23
  Skolen vår har hatt menneskebibliotek, og jeg anbefaler alle å være med på det! Kjempebra opplevelse!