Kan inneholde gift

Som med andre ulovlige legemidler er det stort sett smuglere og svartebørshaier som står for innførselen av de fleste dopingmidlene til Norge, men narkotikahandlere kan også være involvert. Dette fører med seg et ekstra fareelement, fordi dopingmidlene - som kan være livsfarlige i seg selv - i tillegg kan være blandet ut med andre giftige stoffer.

Staten tar problemet seriøst, og straffen for innførsel eller salg av dopingmidler har blitt mye strengere de siste årene.

Langvarige virkninger

Bivirkningene av doping avhenger av hva slags dopingmidler det er snakk om, og hvor mye man bruker. Noen stoffer, som visse narkotiske stoffer, lokalbedøvelse, kortisonpreparater eller betablokkere, har en kortvarig effekt under en konkurranse. Som oftest kommer bivirkningene fra disse raskt og kan i verste fall føre til uopprettelig skade på indre organer - også etter bare en gangs bruk.

Doping som blir brukt over lengre tid, som anabole steorider, kommer bivirkningene saktere, men samtidig kraftigere. Felles for alle kjente dopingmidler er at de har farlige bivirkninger, og kan gjør skade som man aldri kan rette opp i eller i verste fall ta livet av deg.

Dødelige skader

Flere av dopingmidlene fører til:

  • Åreforkalkning og økt fare for hjerteinfarkt.

  • Økt fare for kreft.

  • Skader på nyrer og lever eller andre livsfarlige skader på indre organer.

Disse skadene blir ofte ikke oppdaget før flere år etter at man begynte med, eller til og med sluttet med, doping. I tillegg er en rekke av dopingmidlene laget for å endre kroppens produksjon av hormoner, dette kan fort ødelegge balansen i kroppen og føre til sterilitet, eller endringer i kroppen som gjør brukeren kjønnsløs. Ungdom som bruker visse dopingmidler har en ekstra risiko i at de kan få redusert vekst, eller slutte helt å vokse.

Adferdforstyrrelser

Et annet utbredt problem ved bruk av doping over kort eller lang tid, er forstyrrelser i atferd og psyke.

  • Rastløshet

  • Irritabilitet og aggresjon.

  • Konsentrasjonsvansker og søvnproblemer.

Noen av stoffene kan endre brukerenens personlighet og gjøre vedkommende sløv og omtåket eller aggressiv og voldelig. I visse tilfeller utvikler brukeren sinnsykelig adferd, som for eksempel forfølgelsesvanvidd (paranoid). Mange får alvorlige psykiske vansker som angst, depresjon og selvmordstanker.

Utbredt problem

Doping begynte for alvor innenfor idretten, der unge og utålmodige utøvere brukte stoffene for å nå toppen raskt. Skadene doping forårsaker er nå kjente, og doping blir sett på som uetisk og er strengt forbudt. Kontrollene er strenge, men en del utøvere og trenere fortsetter å ta sjansen. Problemet i dag er også blitt omfattende på treningsstudioer, der hundrevis av unge menn og kvinner doper seg for å få en muskuløs kropp raskt. Trening som skal være sunt og gi en god livsstil, blir til noe som kan ødelegge helsen til dem som bruker dopingmidler for resten av livet.

Stiftelsen Antidoping Norge har laget en dopingliste som er basert på klasser av forbudte stoffer og metoder.