Utgangspunktet for drømmen om en stor og muskuløs kropp, er ønsket om å bli kroppslig attraktiv og å føle seg flott og sterk. Flere timer daglig trener kroppsbyggerne med fokus på å endre det de er misfornøyde med og forsøke å få "drømmekroppen". Det kan friste noen å prøve å få resultater raskt ved å ta midler som gjør at musklene vokser raskere. Det kan bli en besettelse å jobbe for en stor og muskuløs kropp og da kan alt annet komme i skyggen.

Dopet seg

- Been there, done that, sier "Michael" (24) om kroppsbesettelsen. Han har satt sin siste dopingsprøyte og vet hva overdreven fokusering på kropp kan føre til.

- Sprøytespissen var fem centimeter lang og skulle settes langt inn i rumpemuskelen. Det gjorde jævlig vondt. Jeg er øm enda, men trosset smertene fordi jeg vil se bra ut til ferien og sommeren.

"Michael" har pumpet muskler lenge, men var likevel ikke fornøyd med resultatet. Før han skulle reise til Thailand på ferie, valgte han å "jukse litt" for å kunne gå i bar overkropp uten å føle seg liten og sped.

- Man blir helt "koko" når man trener så mye. All tid går med til trening, mat og kosttilskudd. Jeg bygde musklene mine så store at de til slutt ikke kunne bli større. Til tross for min relativt muskuløse kropp var jeg ikke tilfreds.

 

 

Medaljens bakside

"Michael" valgte derfor å bruke et dop som kunne gjøre han enda litt større. Han presset grensen enda litt lengre, og brukte steroider i åtte uker. Fettprosenten gikk dramatisk ned og både han og treningskameratene ble overrasket over hvor stor effekt steroidene ga. Medaljens bakside viste seg imidlertid ganske raskt.

- Jeg fikk store humørsvingninger og følte at jeg skulle vippe over hele tiden, enten jeg var kjempeblid eller i dritthumør. Mange blir veldig aggressive når de tar steroider.

Aldri mer steroider

"Michael" sier at han aldri mer vil bruke steroider, til tross for at han var veldig fornøyd med resultatet.

- Jeg vil aldri gjøre det igjen. Det er rett og slett ikke verdt alt slitet og ikke minst smertene.

 

Våren er høysesong

Våren er høysesong for salg av anabole steroider. Sommer, sol og strand driver kroppsbyggerne til stadig større muskler. Mange føler at de ikke klarer å få ønsket size raskt nok og tyr til ulovlige preparater.

Forandret kroppsbilde

Man kan få et forandret kroppsbilde og en overopptatthet av feil og mangler ved eget utseende. Evnen til å se seg selv på en objektiv måte blir dårligere. Selv om andre ser at man har store muskler, ser man ikke det selv og jobber for at musklene skal bli enda større. Megareksi er et begrep som noen ganger brukes om dette. Det kan ligne på det som skjer ved anorexi når man ikke selv ser at man er veldig tynn. Psykiske plager som angst og depresjon kan følge i kjølvannet.

Reklamens påvirkning

- Reklame og media må ta sin del av skylden for at kroppspresset har blitt så stort. Både jenter og gutter merker det på kroppen. Mens jenter blir fortalt at de skal være sylslanke skal gutter være store og sterke, bemerker "Michael".

 

 

Mister innsikten

Gutter med megareksi har normalt ikke innsikt i egen tilstand, og hvis de søker lege, er det på grunn av bivirkninger eller for å få korrigert utseendet sitt. I USA er det ikke uvanlig å få lagt inn silikon for å få bredere skuldre. Et økende antall kommer også for å fjerne bryster pga. misbruk av doping.

Anabole steroider (mannlige kjønnshormoner)

Anabole steroider har vært mest brukt hittil. Det er også kommet frem at mange også bruker veksthormoner beregnet for dyr – og kreftmedisiner. Veksthormoner brukes som sprøyter. Bivirkningene er mange, i verste fall kan veksthormoner føre til hjertesvikt. Kreftmedisinene er antiøstrogener som brukes mot brystkreft. De anvendes for å motvirke følgen av veksthormoner som inneholder østrogen og som får brystene til å begynne å vokse.

Det finnes et betydelig svartebørsmarked for salg av steroider i Norge. De omsettes hovedsakelig illegalt i treningsstudioene og er veldig dyre. Noen av produktene kan inneholde farlige stoffer, til og med hepatittvirus (gir leverbetennelse). Å få garanti for at stoffene er bra, koster ekstra, og garantert er man jo aldri.

 

Kropp som "Rambo"

- Hvem har i følge deg idealkroppen, "Michael"?

- Sylvester Stallone da han var på sitt beste, men da var han også dopa. Alle skuespillere som blir store raskt, tar steroider. Schwarzenegger har fått store problemer med kroppen sin fordi han har puttet i seg så mye dritt. Det er viktig at folk får informasjon om hvor farlig doping er. Det er altfor mange som gjør alt bare for utseendets skyld!

Det er først i de senere årene at man har begynt å prate om gutters kropps- og spiseforstyrrelser, og mørketallene er store. I løpet av de siste 20 årene har anabole steroider blitt et av de mest populære dopingsmidlene. I USA ser man at unger som ennå ikke er ferdige med kvisestadiet, forgifter kroppene sine med steroider – med det formål å oppnå et Rambo-lignende utseende.

Les mer om doping på www.ung.no/doping.