Føler du at du sliter med å få større muskler? Eller føler du at du har lite energi når du spiller, er på trening eller på skolen? Da er du ikke alene. Dette er et problem for så mange, at det finnes haugevis med prestasjonsfremmende produkter som lover at de skal kunne hjelpe deg med å bli den beste versjonen av deg selv. Men hvordan kan disse midlene egentlig love dette?

Produkter som lover mer energi

Mange av dere har sikkert hørt om pulver eller drikke man kan innta før trening som skal gi mer energi. Disse produktene inneholder som regel koffein (som også finnes i kaffe), eller andre stimulerende midler. Disse midlene blokkerer trøtthetsreseptorene i hjernen, eller øker produksjonen av adrenalin. Begge disse effektene gir en følelse av å være mer våken, og derfor er det ikke rart at noen anbefaler de videre - det funker jo faktisk! Men veldig raskt vil hjernen bli mer tolerant til slike midler, og ikke la seg lure. Midlene som ga deg mye energi før, vil ikke lenger funke i samme dose. Du kan til og med ha vanskeligheter med å føle deg energisk helt av deg selv, og tilbringe mesteparten av dagen liggende med hodet på pulten.

Slanke- og muskelmidler

Slankemidler og muskeloppbyggendemidler kan også påvirke kroppen på en negativ måte. Det er vanskelig ta tabletter (som f.eks. steroider eller SARM) for å bygge muskler uten at det påvirker hjertet, som også er en muskel. Eller å ta et middel som øker fettforbrenningen, da disse blant annet kan øke kroppstemperaturen eller forstyrre hjerterytmen så mye at det kan være skadelig, i verste fall dødelig. Mange vet ikke hvor helseskadelig slike midler egentlig kan være, fordi det ofte markedsføres som trygt og effektivt.

Sunne løsninger finnes ikke i pulver- eller pilleform

Det er ganske mange som sliter med læring, tap av muskelmasse på grunn av sykdom og problemer med fedme og overvekt. Det er en grunn til at disse personene ikke allerede har medisiner som kan hjelpe de med sine problemer. Sunne og gode løsninger finnes ikke i pulver eller pilleform. Midler som får deg til å føle deg mer energisk, muskuløs eller glad endrer på kroppens naturlige måte å være på. Da bør man også tenker hva slags kropp og hode man sitter igjen med etter disse midlene har hatt sin effekt.

Er det trygt?

Det kan være vanskelig å vite om et produkt er trygt, om det er lovlig og hva det inneholder, når man samtidig er desperat etter å bli tynnere, sterkere og smartere. Derfor er Dopingkontakten tilgjengelig som en anonym samtaletjeneste om disse produktene du kommer over, og utfordringene du har med din prestasjon.