Hopp til hovedinnholdet

Når kan du flytte hjemmefra?

Flytte?
FLYTTE HJEMMEFRA: Du kan ikke flytte hjemmefra før du er 18 år uten dine foreldres tillatelse. Er foreldrene dine enige i avgjørelsen om å flytte ut kan du gjøre dette så lenge foreldrene dine hjelper deg med penger.

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Flytte?
FLYTTE HJEMMEFRA: Du kan ikke flytte hjemmefra før du er 18 år uten dine foreldres tillatelse. Er foreldrene dine enige i avgjørelsen om å flytte ut kan du gjøre dette så lenge foreldrene dine hjelper deg med penger.

I denne artikkelen har vi samlet opp noen ting det kan være smart å tenke over når du vurderer å flytte for deg selv.

Barneloven

Barneloven sier at foreldre skal gi barn større selvbestemmelsesrett i takt med dets alder. Foreldrene skal legge stor vekt på barnets mening jo eldre man blir. Dette kan du lese mer om i artikkelen om barneloven.

Foreldreansvar

Likevel har foreldre et foreldreansvar og et forsørgeransvar for barn og ungdom frem til de fyller 18 år, hvilket betyr at det er de som til syvende og sist har det siste ordet hvis dere er uenige om du kan flytte hjemmefra eller ikke.

Foreldre med forsørgeransvar

Hvis foreldrene dine er enig i at du kan flytte hjemmefra, så vil de ikke av den grunn miste forsørgeransvaret de har frem til du er 18 år. Man kan aldri miste et slikt forsørgeransvar, og foreldre må derfor hjelpe deg med penger til nødvendige ting slik som de ville gjort hvis du bodde hjemme.

Leiekontrakt

Det er viktig å tenke på at de under 18 år ikke på egenhånd har anledning til å inngå leiekontrakt av bolig. Dessuten koster det mye penger å bo alene. Husk at det må betales regninger for blant annet hybel, strøm, mobil, mat og klær.

Du kan lese mer om hva det faktisk koster å bo her.

Bostipend

Du kan få bostipend fra Lånekassen hvis du går på videregående skole. Forutsetningen er at du ikke bor sammen med foreldrene dine, og du må i tillegg oppfylle et av følgende krav:

  • Skolen ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet
  • Reisetiden mellom hjem og skole er tre timer eller mer tur-retur
  • Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme

Spesielle forhold må kunne dokumenteres av PP-tjenesten, psykolog, familiekontor, sosialkontor eller liknende.

Sjekk om du kan få stipend (og hvor mye) hos Lånekassen. De har også en egen støttekalkulator der du kan finne ut hva du kan få i støtte.

Snakk om hvorfor du vil flytte

Hvis du og foreldrene dine ikke klager å bli enige om hva som er det beste for deg, kan det være lurt å snakke med foreldre om grunnen til at det ikke er så bra for deg at du bor hjemme. Kanskje dere sammen kan finne løsninger som gjør at du lettere kan leve i 'familiesituasjonen'? Husk å legge fram saken din på en rolig og gjennomtenkt måte, da er det lettere å bli hørt. Skriv gjerne ned noen notater så du husker hva du vil si.

Les også: Hvordan snakke med vanskelige foreldre?

Søk hjelp sammen

Dersom du og foreldrene dine ikke får det til, kan du be om en time hos et familievernkontor (du finner oversikt på Bufdir.no) eller at du snakker med utekontakten der du bor, og ber dem om å megle mellom deg og foreldrene. Familievernkontorene har veldig god erfaring i dette.

Kontakt barnevernet

Dersom ingenting hjelper, eller om problemene er så store at det ikke er noen god løsning at du bor hjemme, kan du ta kontakt med barnevernet der du bor. Deres jobb er å hjelpe til slik at du får den omsorg og hjelp du trenger.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
05.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Bare meg
0
24.07.2018 23:29:15
Denne artikkelen var ikke spesielt nyttig for meg! Jeg vil vite om det er noen grense for hvor ung du kan være hvis foreldrene dine lar deg flytte. Det må jo være en viss alder som er for ung. Skal liksom 4 åringer flytte hjemmefra hvis foreldrene er enig...
jente 15
0
22.07.2018 14:29:35
flytter ut neste år
Jente 13 blir 14
0
11.07.2018 22:37:13
11.07.2018 22:31:29 Vi bor i Norge og i Norge fokuseres det mye på hvordan barn skal ha det hjemme osv, men hvis du har 6 småsøsken og foreldre som ikke forstår noe så er det ikke akkurat så veldig gøy å bo hjemme. Jeg syns at her i Norge skulle vi kunne flytte ut når vi ville etter man har fylt 10 år eller at bare en foreldrene måtte ha samtykke. Hva om foreldrene eller en av foreldrene mine ikke vill at jeg skal, hva gjør man Da? Og det samme er med bankkort... jeg får ikke bankkort fordi pappa er en total idiot og i Norge må man enten ha begge foreldrene med når du skal få bankkort eller ha med godkjenning... PS: jeg er den eneste i hele klassen og kanskje på trinnet mitt som ikke har bankkort! NÅ ER DET NOKK!!! Var litt mye autokorrektur feil i den forrige meldingen så dette er det jeg mente å skrive
Jente 13 blir 14
0
11.07.2018 22:31:29
Vi bor i Norge og i Norge fokuseres det mye på hvordan barn skal ha det hjemme osv, men hvis du går 6 småsøsken og foreldre som ikke forstår noe så er det ikke akkurat så veldig gøy å bo hjemme. Jeg syns at her i Norge skulle vi kunne flytte ut når vi ville etter man har fylt 10 år eller at begge foreldrene måtte ha samtykke. Hva om foreldrene eller en av foreldrene mine ikke vill at jeg skal, hva gjør man Da? Og det samme er med bankkort... jeg får ikke bankkort fordi pappa er en total idiot og i Norge må man enten ha begge foreldrene med når du skal få bankkort eller ha med godkjenning... PS: jeg er den eneste i hele klassen og kanskje på trinnet mitt som ikke har bankkort! NÅ ER DET NOKK!!!
IDK
0
13.06.2018 13:46:17
Lurer på om jeg skal flytte hjemmefra for å ta bachelor i Japan rett etter VGS.... Er det så lurt? Har venner i byen jeg flytter til som er eldre og kjenner området. De har hjulpet meg med å finne passende Universitet. Er jeg for ung å flytte så langt hjemmefra når jeg bare er 18- nesten 19 år gammel? (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet, men send inn spørsmål på ung.no/oss så skal du få svar)
namsos komune
1
24.05.2018 09:48:07
hvorfor er det ikke lavere aldersgrense? som 16 år? det er jo over halvparten som gjør det da fra før av
Leiavsystemet
0
28.06.2017 22:15:49
Forstår ikke hvorfor det er så vanskelig å få hjelp her i Norge. Familien min har ikke en bra økonomi men klarer det likevel siden at vi kjøper ikke mye dritt. Har søkte for stipend men fikk ikke på grunn av de sier vi har nok penger, mamaen jobber bare på lørdag og søndag og papa er en pensionist. Jeg har tenkte meg å flytte hjemmefra og bo alene nær skolen men kan ikke siden at det finnes ikke noe hjelp eller støtte fra staten. Det er bare skuffende at jeg som jobber hardt på skolen får ikke og staten gjør det vanskelig for meg og familien min, får ikke hjelp og vi må gjøre alt selv. Mens de innvandrerne de får alle de trenger (Familien kom til Norge 2 år siden men har norsk pass pga papaen er norsk) Jeg var på en klasse sammen med elever som var flyktninger eller innvandrer hvor vi lærte norsk og de fikk alle de trengte og penger fra Lånekassen, og med pengene de kjøpte de nye modeller av I-phone (Og de nesten kom ikke til Klassen) Urettferdig
HJELP!!!!
0
26.08.2016 11:12:19
hei, jeg er 14 år og har nylig flyttet fra enn liten sted i Hedmark til Oslo. jeg ville ikke flytte fra Hedmark men ble tvunget. i Oslo måte jeg begynne på en ny skole der jeg var ikke kjente med noen og det var slit somt. noen i den gamle skolen spurte meg om å bo hos han, jeg spurte foreldrene mine om å få lov til å bo hos dem, de sa NEi. Hva tenker dere om dette skulle jeg ha fått lov? eller kan noen gi meg råd hva jeg kan gjøre?
YOLO
2
20.12.2016 22:41:40
Du bestemmer selv etter at du har fylt 18. Har du ikke det er det fortsatt ditt liv, ikke foreldrene dine sitt.
anonym
0
26.08.2016 13:15:13
helt enig med deg
Hjelp
0
26.08.2016 13:16:48
kan du gi meg et råd
anonym
0
26.08.2016 13:19:01
hvis du har lyst å flytte til han så tenker je du burde. 110% enig med deg fordi du ikke vil forlate vennene dine
FML
2
15.08.2016 18:36:57
Jeg er en 15 år gammel jente, som rett og slett let av livet. lei av å bo hjemme. Om jeg snakker med min far og spør om jeg kan flytte ut i felleslelighet og han sier det er greit. Må jeg også ha samtykke fra min mor da, eller er det greit med bare min far? Foreldrene mine for ikke sammen, jeg bor med min mor nå
dette vet jeg
1
12.07.2016 21:53:42
men hva faen skjer vis pappa er som å snakke til en stein å han helst ikkje vill vite noen av problemene jeg har i livet å han blir sur vis jeg snakker med han fordi han er sliten etter hjobb, jeg må stort sett gjør alt her i huset alikavell så, pappa er ikke et alternativ å prøve å snakke med en gang, ikke en gang prøv å si at e skal snakke med han fordi vær gang e åpner kjeften så er d som han ikke kunne brydd seg mindre eller så må jeg slutte å mase. mamma derimot er for at jeg flytter hjemme fra fordi jeg burde bli mer selvstendig, men hun har jo nesten ikke penger så i denne situasjonen føler jeg at jeg er LOST. d er ingenting her i livet for meg som er vanskligere en å snakke med pappa, d er såpass at jeg må planlegge å passe på hva jeg sier for at han ikke skal bli sur. her er huset også så stort at d er vanskelig for meg å holde stell på skaer å ting når d er så stort, pappa løfter ikke en finger å klager på ALT jeg gjør han gidder ikke en gang å vurdere d jeg sier for han er jeg bare en slave, hvis han hadde funnet ut at jeg hadde skrevet dette hadde jeg rømt hjemmefra, om jeg hadde komt i kontakt med barneværne for noe som han gjør galt så MÅ INGEN FORLATE MEG ALENE MED HAN TA MEG MED. vær så snill jeg trenger et svar
J21
1
02.05.2016 10:52:15
Skulle ønske jeg kunne bodd hjemme noen år til. Alt koster så sykt mye.. Husleie, bilforsikring, egen forsikring, mat, klær, strøm, abonnement på diverse (les: mobil, netflix o.l). Dessuten skal man spare penger til å kunne ta opp lån til å kjøpe hus eller leilighet som da tar flere år å spare opp om man flytter ut hjemmefra. Det får heller ikke å leve på bare stipend om man flytter ut så man må ut i jobblivet med en gang. Anbefaler alle som har et godt forhold til foreldrene sine å bli hjemmeboende til du må flytte pga lang vei til skolen du skal studere videre (høyskolen/ evt vgs).
kaneltoll
2
13.04.2016 20:49:39
flytter hjemmifra den dagen jeg blir nitten og starter da et helt nytt liv for meg sjøl. De føles som jeg lever livet etter hvordan mine foreldre vil at jeg skal gjøre, likesom de vil leve gjennom meg siden de sjøl ikke har fåt levet livet. jeg er bare meg og jeg blir ikke meg om jeg forblir. sorry mamma og pappa.
H
0
31.03.2016 21:31:12
Har skikkelig lyst til å flytte hjemme fra. Har det overhodet ikke greit. Dessverre er jeg 13 år så det e helt umulig. Men med en gang jeg fyller 18...
Tom
0
06.01.2016 15:37:31
Når jeg har penger
har så lyst å flytte..
4
27.05.2015 20:10:02
største ønske: flytte hjemmefra NÅ! er forressten 13
13
0
27.09.2015 21:48:02
Det ser ut som du har det som meg ikke så bra.
Smartone
5
03.04.2015 07:24:20
Jeg skal flytte når jeg blir 18 år gammel. Foreldrene mine behandler meg dårlig. Omsorgsvikt.
Alex
6
14.03.2015 00:29:23
Har ikke bodd hjemme sia slutten av ungdomsskolen for snart 2 år siden. Hele familien er enig om at det var den beste løsningen
Ems
0
07.06.2017 23:56:38
Men hvor flyttet du hen? Har veldig lyst til å flytte hjemme fra, mest til bestemor men foreldrene mine sier der ikke skjer, føler egentlig ikke jeg har noe valg snart enn å bare kontakte ho og se hva som skjer ...... andre planen er å få en jobb å flytte inn sammen med en Venninde av meg som blir 18 snart....
hoplesscase
0
02.03.2016 18:16:30
hvordan klarte du å flytte?
seb
6
23.10.2014 17:23:41
At jeg er dritt lei av det stygge trynet til mora min, er det en god nok grunn?
mor di
2
02.11.2014 12:42:26
kom hit med en gang!
Smartone
3
03.04.2015 07:23:13
Okeeey..... Som om noen tror at du er mora hans.
Love
1
24.02.2014 19:01:28
Love
Love
1
24.02.2014 19:01:27
Love
INTERNATSKOLE :-D
3
01.01.2013 19:43:48
INTERNATSKOLE, folkens! Utrolig bra tilbud! Flytt hjemmefra etter ungdomsskolen, bo vegg i vegg med venner- og lær om gode verdier! NLMVGS.NO! :-)
Ess
6
21.10.2012 00:26:49
Jeg er 15 nå og ønsker å flytte hjemme fra neste år for å gå på skole. Jeg har mulighet til å pendle til ønsket skole i Telemark, hvor jeg bor, men hvis jeg ønsker å gå i Østfold f.eks. har jeg lov til å flytte dit da? eller er det noe lov som sier att du må gå på nærmeste ønskede skole? (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
ali
1
13.10.2012 13:41:40
nei du kan ikke flytte
Ragnhild
4
12.07.2012 00:43:46
Jeg er ei jente på 17, som har lyst å flytte hjemme fra fordi jeg ikke kommer over ends med stefaren min. jeg har ikke ett eget rom hjemme, og det rommet jeg har er ei kjellerstue som er fylt med ting og gjendstander som stefaren min eier. jeg får ikke lov til å flytte eller ta ut noen ting. jeg føler at jeg ikke har noe privat liv, så d føles bedre ut å flytte hjemme fra, men jeg får ikke samtykke fra moren min. men det får jeg fra faren min. han har foreldre rett over meg sammen med mor. har jeg lov til å flytte hjemme fra da?
jj
0
24.11.2014 00:42:38
Du kan flytte ut når du har fylt 18 eller kan du flytte før 18 bare hvis du får lov av foreldrene
Anonym
4
29.03.2011 16:46:22
Er det noe spesielt man må gjøre, noen man må kontakte, noe papirer man må skrive under hvis man skal flytte hjemme fra når man er under 18 og får lov hos foreldrene? Eller er det bare flyttemelding som må ordnes? (Red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
japan
3
10.07.2010 22:32:00
jeg bor sånn to timer fra skolen jeg skal gå til høsten. Jeg er 17 men blir 18 snart. Går det ann for meg å flytte/ bo på hybel? hvis det går ann, hvor finner jeg et sted? (Red. Du kan stile spørsmål på ung.no/oss.
gutt 17år
2
17.06.2010 10:02:35
kan man flytte på elevheimen selvom at man bor i samme kommunen som man går på skolen vil komme mæ ut fra foreldrene mine jeg blir 18 i år uannsett (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
kraaka
7
04.05.2010 22:50:00
til muhammed. i Norge står det faktisk i lovverket vårt at man har trosfrihet, noe som vil si at man kan tro på det man vi eller eventuelt å ikke tro på noe som helst. Ut ifra dette, vil jeg tro at foreldrene dine ikke kan tvinge deg til å be. I tillegg til dette, er det også forbudt å slå barn.
kk
3
16.05.2009 18:05:31
til muahhamed: hva har det med saken å gjøre?
Muhammed
2
14.03.2008 23:16:22
hei. hver dag blir jg tvunge til å lese koranen og vis ikke blir jeg slott i ansikte. er det lov å tvinge meg til å lese koranen i stede for lekse?
Abdo
0
06.08.2016 14:09:10
Ja do må få bank din domme, do lese koran nå!
NEI!!!
0
27.09.2015 21:53:04
NEI NEI NEI NEI NEI NEI NEI NEI. N.E.I! !!!!!!!!!!!!!!!
piiimp
9
29.02.2008 23:05:29
kan man flytte hjemmenifra når man er 16? fordi man har lyst ??
Kattamjaumaju
1
04.10.2007 23:26:00
Så jeg har lov til å flytte hvis jeg kommer til en enighet med foreldrene mine?
Katta;*
2
04.10.2007 23:24:44
Blir 17 i desember,og kjæresten min og jeg vil flytte sammen. har vært sammen i 3år nå
Hmm
2
27.09.2007 16:07:56
Her vi bor e da vanlig å fløtt når du e 15-16, altså da året du bi 16. Grunnen t da e førr på øya e da ikke nåkka vidregående eller nåkka sånn, dvs. at hves vi ska hjem må vi reis oppi 7 tima mæ en ganske så rullanes båt. Men når e bi så gammel må e jo betal alt shøll bortsett fra husleia, mat, klær og alt!
Dieter Stroh
3
22.05.2007 10:21:02
Jeg mener at man skal kunne flytte hjemme fra når det passer en selv. Det er jo opp til deg hvordan livet ditt skal blie, ikke foreldrene dine.
110%
0
27.09.2015 21:55:57
Eg e 110% enig med deg dieter stroh.
jente16
2
04.04.2007 21:01:36
tror ikke sosialen betaler hele strømregningen og husleie, men kan nok få litt støtte der... får jo bortebuerstipend om du går på skule, men da må skulen være 40 km vekke fra hjemmet eller reisetid vær mer enn 3 timer eller noe sånn.. bur selv på hybel, og tro meg, det er ikke noe fint å bo på hybel! har også masse venner i hybler så vet hvordan en "vanlig" hybel ser ut.. og det er noe dritt! hybellivet sucks, må ikke tro det er noe fint ass:p
dr.dre
1
02.03.2007 23:13:13
hey...jeg har mange søsken og hjemme hos meg føler jeg at jeg ikke for noe privat liv i det hele tatt. jeg har tenk på å flytte for meg selv veldig mye i det siste, men er ikke sikker på om jeg greier meg økonomisk sett, men jeg har hørt at sosialen hjelper deg med på betale husregning og strømmregning og masse mer, men er det sant eller bare tull?. jeg har jo hørt at det veldig fint å bo i hybel og det skal vist ikke være så vansklig å få det heller. du må vel bare ha en fast inntekt må du ikke? jeg har ikke diskutert dette med mine foreldre ennå, for jeg vil gjerne finne ut om ting og ordne jobb først. så jeg lurte også på om dere kunne gi meg noen tips om hvordan jeg finner meg en bra jobb med bra lønn, som også passer med skole tider. ps. jeg er en gutt på 17 år
mej (;
1
27.02.2007 20:03:00
det er dyrt og ikke så lett som det ser ut til å flytte for seg selv. tenk da, alle de tingene foreldrene gjorde for deg før, må du ta tak i selv. jeg mener at mange brunkrem-bærter ikke er klar over dette før de griner til foreldrene om å flytte hjemmefra. de har nemlig aldri gjort noe selv i hele sitt liv. XD XD XD XD
Jente 17
5
27.02.2007 17:48:28
jeg er ei jente på 17år som har bodd hjemme hos pappa 2år nå til sommeren! Flyttet fra mamma pga mye krangling! hun drakk en del også, og jeg var mye hjemme alene. Jeg har også en kjæreste på 21år som jeg har vært sammen med i 2 år! Problemet mitt er at jeg klarer ikke bo hjemme lengere, eneste pappa bryr seg om er han selv og dama. Spionerer på meg når jeg ikke er hjemme osv. jeg fyller 18år om 2 måndter å syns dette er drøyt. Jeg har fått psykiske problemer av dette, hver gang jeg krangler med han ringer jeg til mamma, hun klarer å backe meg opp igjen, men det fins grenser på hvor lenge jeg klarer å ha det sånn.. Jeg er hjemme kanskje bare 1-2 timer daglig, da jeg sover hos kjæresten min hver dag. men bare di få timene jeg er hjemme blir det bråk. Jeg vil flytte ut, jeg vil ha et hjem hvor jeg føler meg hjemme, og ikke krangle hver dag. Jeg går på skole, ferdig der til sommeren, så begynner jeg som lærling til høsten (frisør) Er det no mulighet for meg å kunne få bostøtte eller sosial hjelp til jeg begynner i læra? Da kan jeg faktisk klare meg selv, har sjekket lønnen osv. pluss min intekten til kjæresten min. Men jeg trenger litt start-hjelp til jeg kan betale for meg selv. Fins det håp for meg? Orker ikke bo hjemme lengere :(
joddlekua:) 14
5
26.02.2007 18:03:26
Jaassåmen..d hadd ikke gjort mæ nå å flytta på hybel no, vess nånn hadd betalt..;)

Spørsmål og svar

Hvor gammel må jeg være for å bestemme hvor jeg vil bo?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no Barneloven  slår fast at barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, skal gis mulighet til ...
Kan jeg gå VGS i et annet fylke?
Hei, og takk for ditt spørsmål! Så bra du har tenkt på hva slags videregående skole du ønsker å gå! Finnes ikke utdanningsprogrammet i Akershu...
Kan jeg søke VGS i et annet fylke?
Hei Din rett til videregående opplæring er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Det har kommet en regelendring som sier...
Jeg er 17 år og ønsker å flytte ut. Kan NAV hjelpe?
Hei og takk for at du skriver til oss. Ut i fra det du skriver så høres det ut som du har det litt vanskelig hjemme. Det er viktig at du fortsetter...
Er det lov å bo alene når man har fylt 16 år?
Hei Etter barnelovens regler er man "barn" frem til man fyller 18 år. Videre er det slik at dine foreldre etter barneloven § 30 har rett og plikt t...
Jeg er 18 år, trives ikke hjemme. Vil flyttte, men får ikke øk. hjelp.
Hei   Du skriver at du ønsker å flytte, og at du ikke trives hjemme. Du skriver også at du er 18 år, men sier ingenting om du går på skole. ...
Jeg har det ikke bra. Jeg vil flytte ut og jobbe. Når jeg kan jeg det?
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i  Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har hatt det vondt i mange man...
Mamma sier jeg får flytte hjemmefra om jeg oppfører meg pent når jeg er 16 år
Hei Jeg vet ikke hvorfor det er så viktig for deg å flytte hjemmefra så fort du er 16 år?Skal du flytte hjemmefra, er det vel fordi du er voksen ...
Hva må jeg betale når jeg flytter? Trenger tips og råd
Hei VI har faktisk laget en egen artikkel som sier noe om hva det koster å bo. I denne artikkelen forklarer vi utgifter til leie, strøm, personlig ...
Jeg har det vanskelig hjemme og ønsker å flytte.
Hei. Det er trist å høre at du har det vondt. Det å skulle flytte hjemmefra innebærer et stort ansvar. Blant annet det økonomiske ansvaret du f...
Har planer om å flytte ut pga hjemmesituasjon,men hva med det økonomiske?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at det er konflikter hjemme hos deg og verbal vold. Jeg forstår godt at du ønsker å fl...
Jeg klarer ikke bo hjemme hos mamma i 5 år til! Kan jeg flytte ut selv om jeg er under 18?
Hei Tusen takk for at du skriver til oss! Du skriver at moren din ikke lar deg flytte ut og at du ikke klarer å bo sammen med henne i 5 år til. Du ...
Jeg vil ikke bo hjemme , jeg vil flytte vekk.
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til oss, og beklager at det har tatt litt tid før du får svar!Så fint at du tar kontakt med oss når ting...
Lyst til å flytte hjemmefra!
Hei! Takk for at du tar kontakt!    Det høres vanskelig ut når det blir så krangling hos mammaen din-  når du i tillegg har erfaring med vol...
Når er det vanligst å flytte sammen med kjæresten sin?
Hei Jente 17 år. Takk for din henvendelse til Ung.no.Du forteller at kjæresten din stadig snakker om at han vil bli samboer med deg. For din del er...
Kan jeg gå vgs i et annet fylke?
Hei Din rett til videregående utdanning er knyttet til det fylket hvor du har folkeregistrert adresse. Hvis du flytter til et annet fylke sammen med...
Vil så gjerne flytte ut, men jeg vet ikke hva jeg kan gjøre.
Hei Det du beskriver er ikke greit. Du kan bestemme over deg selv når du er 18 år og bor i Norge. Men når du bor hjemme må du forholde deg til de...
Vil gå på skole i et annet fylke.
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Bostipendet er på kroner 4 359,- per måned, men du får en større andel i begynnelsen av semesteret, mens rest...
Kan man "melde seg ut" av familien sin?
Hei Takk for at du skriver til oss! Når du forteller at du ønsker å melde deg ut av familien får jeg tanker om at du ikke har det særlig bra hj...
Vil flytte ut når jeg blir 18.
Hei Grunnstipendet blir behovsprøvd opp mot foreldrenes inntekt, og erberegnet på de som har foreldre med lav inntekt. Grunnstipendet blir beregnet...
Se alle