Tommelfingerregel: Hvis du ikke er 100 prosent trygg på hvem du handler med, bør du aldri forhåndsbetale varer på nettet. Vi har smalet de vanligste typer av nettsvindel under.

Varen du betalte for dukker aldri opp

Forhåndsbetaler du varen du kjøper på nett, risikerer du at varen aldri dukker opp og at pengene dine er tapt. Ikke betal på forhånd, og sjekk nettbutikken grundig før du bestiller, oppfordrer Forbrukertilsynet.

Selv om en nettbutikk virker seriøs og ordentlig, er det risikabelt å forhåndsbetale. Husk at det er utrolig enkelt å lage en nettside som ser proff ut.

Å betale direkte til selgers konto er det mest risikable du kan gjøre. Da har du ingen sikkerhet dersom firmaet for eksempel går konkurs i mellomtiden. Det tryggeste er derfor å betale med kredittkort. Forbrukertilsynet anbefaler også å gjøre en grundig sjekk av nettbutikken før bestilling. Sjekk andres erfaringer med nettbutikken før du bestiller varer over nettet.

Hos en en seriøs nettbutikk skal det være lett å finne kontaktinformasjonen. Skal du vurdere en nettbutikk, kan du begynne med å se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer. Bruk søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk på firmanavnet pluss slikt som "fraud", "complaint", "review" og lignende.

Les mer om hvordan du kan sjekke ut nettsiden på forbrukerradet.no

 

Lotterigevinster og pengebrev

Svindelen: Plutselig dukker det opp en e-post i innboksen din som forteller deg at du har vært så heldig å vinne en milliongevinst i et utenlandsk lotteri - et lotteri du aldri har hørt om eller deltatt i. Dette er selvfølgelig bare bløff! I virkeligheten er det et forsøk fra sleipe svindlere på å lure fra deg personopplysninger, kontonummer eller få deg til å betale inn gebyrer for å få den angivelige gevinsten.

I samme kategori som disse lotterisvindlene er e-poster med tilbud om å hjelpe en ukjent person (ofte fra et afrikansk land) med å flytte store pengesummer med din hjelp, for eksempel ved bruk av din bankkonto. Se opp for språk- og skrivefeil da disse e-postene ofte er oversatt automatisk til norsk.

Ikke bli lurt! Svar aldri på henvendelser der det påstås at du har vunnet noe i lotterier du aldri har kjøpt lodd i. Det samme gjelder dersom du får tilbud fra ukjente om å delta i opplegg hvor du skal bli rikelig belønnet "bare" for å være behjelpelig med å gi fra deg bankkontonummeret ditt eller lignende.

Fraudwatch International finner du en oppdatert oversikt over kjente lotterisvindler.

 

Kredittkortsvindel og "phishing"

Svindelen: Noen nettsteder, spesielt steder som inneholder pornografi, lokker med tilgang til "gratis" innhold så lenge du oppgir kredittkortnummeret ditt slik at de kan sjekke at du er over 18 år. Forbrukere som har oppgitt kortnummeret sitt i slike tilfeller har opplevd at det blir trukket beløp fra kontoen som de ikke har godkjent.

En annen fare for at svindlere trekker penger fra bankkontoen din er gjennom såkalt "phishing". Dette går ut på at svindlere sender deg en e-post som ser ut som den kommer fra banken din eller et annet nettsted hvor du har registrert betalingsinformasjon. I e-posten skriver de at de har hatt dataproblemer eller lignende, og ber deg om å gi dem informasjon om kontonummer, kredittkortnummer også videre på nytt. Bankene vet at de ikke kan bruke e-post til å innhente slike opplysninger, og ring gjerne banken din dersom du er i tvil.

Ikke bli lurt! Oppgi aldri kredittkort- eller bankkontonummer kun på bakgrunn av at noen sender deg e-post og ber om det. Sjekk alltid opp saken med banken eller det firmaet som angivelig er avsender av henvendelsen før du gjør noe mer. Forøvrig bør du kun gi fra deg kredittkortnummeret ditt til firmaer som virker seriøse og som du stoler på. Følg nøye med på kontoutskriftene dine, og oppdager du at det er trukket beløp fra kontoen din som du ikke har godkjent, bør du snarest ta kontakt med banken.

 

FAKTA

Ingen ønsker å bli lurt for penger på nettet

Du kan unngå det ved å følge ekstra nøye med når du handler på nettet.

 

Slankeprodukter og andre vidundermidler

Svindelen: På Internett florerer det med steder hvor du kan kjøpe produkter som påstås å ha de mest fantastiske virkninger. På nettet kan du loves slankekurer som lover urealistiske mål, eller andre midler som hevder å kunne kurere det meste av sykdommer. Felles for de fleste av disse produktene er at de som selger dem får problemer med å kunne dokumentere at de faktisk har den virkningen som påstås. Preparatene du kjøper kan dessuten være direkte helsefarlige.

Ikke bli lurt! Vær skeptisk til alle påstander om at produkter har slankende effekt eller kan kurere sykdomsplager. Jo mer fantastiske virkningene påstås å være, jo større grunn er det til å vise skepsis. Forskjellige slankekurer kan du undersøke om Mattilsynet eller Forbrukertilsynet har vurdert. Vurdering av legemidler er det Legemiddelverket som står for. Ellers kan et søk på Google være verdt et forsøk for å skaffe mer informasjon om produktet. Kanskje finner du brukeranmeldelser med mer realistiske beskrivelser av produktets effekt.

 

Jente betaler på nett med kredittkort (colourbox.com)

 

Generelle råd

Ikke tro på det som er for godt til å være sant

Vær svært skeptisk til alle påstander om flotte gevinster eller mulighet til å kunne tjene store penger i en fei. Før du eventuelt forplikter deg til noe bør du vurdere nøye om opplegget virker seriøst.

Unngå ukjente firmaer

Enkelte svindlere oppgir firmanavn som ikke eksisterer og opererer kun med e-postadresser eller skjemaer man må fylle ut på nettet for å komme i kontakt med dem. Vær mistenksom overfor et hvert firma som ikke klart og tydelig opplyser om navn, adresse og telefonnummer. Er det et norsk firma, kan du sjekke om opplysningene stemmer med Brønnøysundregistrene. Du kan også kontakte Forbrukerrådet eller Forbrukertilsynet for å spørre om firmaet er kjent. Ved å bruke søkemotorer som f.eks. Google , er det også mulig å finne nyttig informasjon.

Spør venner og kjente om deres erfaringer

Ikke noe er bedre enn å spørre venner og bekjente om deres erfaringer med netthandel. Skal du f.eks. kjøpe sko på nettet, kan du spørre venner om de har handlet dette på nett og om de har en side de kan anbefale.

Vær forsiktig med forskuddsbetaling

Mange nettbutikker krever at du skal betale på forskudd før du har mottatt varen eller tjenesten. I slike tilfeller bør du tenke nøye gjennom om du stoler på nettbutikken i såpass stor grad at du mener det er ok å forhåndsbetale.

Bruk kredittkort!

For ikke å bli lurt må du aldri betale på forhånd. Om du gjør det, bruk kredittkort eller et kjent betalingssystem som Paypal eller PayEx. Husk at det er 18 års aldergrense for gjeld og lån.

Få oversikt over alle betingelser

Når man handler på nettet er det ofte en rekke betingelser og vilkår som butikken har satt opp i tekst. Denne teksten er kanskje ikke fristende å lese umiddelbart, men ta deg likevel bryet med å kikke på teksten for å få en oversikt over hvilke betingelser som gjelder. For eksempel er det kjekt å vite hva butikken har tenkt å gjøre med personopplysningene du gir dem. Dessuten kan det hende du finner informasjon i avtalevilkårene som medfører at en avtale som i utgangspunktet så veldig god ut, plutselig ikke blir så forlokkende.