Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Slik unngår du å bli lurt på nettet

Jente lurt på nettet (colourbox.com)
NETTSVINDEL: For å unngå nettsvindel, unngå ukjente firmaer, vær forsiktig med forhåndsbetaling og få oversikt over alle betingelser.

Her får du de beste rådene for å unngå å bli lurt på nettet.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente lurt på nettet (colourbox.com)
NETTSVINDEL: For å unngå nettsvindel, unngå ukjente firmaer, vær forsiktig med forhåndsbetaling og få oversikt over alle betingelser.

Hvis du ikke er 100 prosent trygg på hvem du handler med, bør du aldri forhåndsbetale varer på nettet.

De vanligste nettsvindlene:

1. Varen du betalte for på nettet dukker aldri opp

Forhåndsbetaler du varen du kjøper over internett, risikerer du at varen aldri dukker opp og at pengene dine er tapt. Ikke betal på forhånd, og sjekk nettbutikken grundig før du bestiller, oppfordrer Forbrukertilsynet.

Selv om en nettbutikk virker seriøst og ordentlig, er det risikabelt å forhåndsbetale. Husk at det er utrolig enkelt å lage en nettside som ser proff ut.

Å betale direkte til selgers konto er det mest risikable du kan gjøre. Da har du ingen sikkerhet dersom firmaet for eksempel går konkurs i mellomtiden. Det tryggeste er derfor å betale med kredittkort. Forbrukertilsynet anbefaler også å gjøre en grundig sjekk av nettbutikken før bestilling. Sjekk andres erfaringer med nettbutikken før du bestiller varer over nettet. Da finner du ofte fort ut om butikken er seriøs og til å stole på.

 

Sjekk ut nettsiden

En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, og er derfor raus med kontaktinformasjonen sin. Så når du skal vurdere en nettbutikk, kan du begynne med å se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer. Bruk søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk på firmanavnet pluss slikt som fraud, complaint, review og lignende. Befinner nettbutikken seg i USA, kan du sjekke den på Better Business Bureau.

Les mer om hvordan du kan sjekke ut nettsiden på forbrukerradet.no

 

2. Lotterigevinster og "pengebrev"

Svindelen: Plutselig dukker det opp en e-post i innboksen din som forteller deg at du har vært så heldig å vinne en milliongevinst i et utenlandsk lotteri - et lotteri du aldri har hørt om eller deltatt i. Dette er selvfølgelig bare bløff! I virkeligheten er det et forsøk fra sleipe svindlere på å lure fra deg personopplysninger, kontonummer eller få deg til å betale inn gebyrer for å få den angivelige gevinsten.

I samme kategori som disse lotterisvindlene er e-poster med tilbud om å hjelpe en ukjent person (ofte fra et afrikansk land) med å flytte store pengesummer med din hjelp, for eksempel ved bruk av din bankkonto. Se opp for språk- og skrivefeil da disse e-postene ofte er oversatt automatisk til norsk.

Ikke bli lurt! Svar aldri på henvendelser der det påstås at du har vunnet noe i lotterier du aldri har kjøpt lodd i. Det samme gjelder dersom du får tilbud fra ukjente om å delta i opplegg hvor du skal bli rikelig belønnet "bare" for å være behjelpelig med å gi fra deg bankkontonummeret ditt eller lignende.

Fraudwatch International finner du en oversikt over kjente lotterisvindler, men vær oppmerksom på at disse svindlerne stadig dukker opp under nye navn.

3. Kredittkortsvindel og "phishing"

Svindelen: Noen nettsteder, spesielt steder som inneholder pornografi, lokker med tilgang til "gratis" innhold så lenge du oppgir kredittkortnummeret ditt slik at de kan sjekke at du er over 18 år. Forbrukere som har oppgitt kortnummeret sitt i slike tilfeller har opplevd at det blir trukket beløp fra kontoen som de ikke har godkjent.

En annen fare for at svindlere trekker penger fra bankkontoen din er gjennom såkalt "phishing". Dette går ut på at svindlere sender deg en e-post som ser ut som den kommer fra banken din eller et annet nettsted hvor du har registrert betalingsinformasjon. I e-posten skriver de at de har hatt dataproblemer eller lignende, og ber deg om å gi dem informasjon om kontonummer, kredittkortnummer også videre på nytt. Bankene vet at de ikke kan bruke e-post til å innhente slike opplysninger, og ring gjerne banken din dersom du er i tvil.

Ikke bli lurt! Oppgi aldri kredittkort- eller bankkontonummer kun på bakgrunn av at noen sender deg e-post og ber om det. Sjekk alltid opp saken med banken eller det firmaet som angivelig er avsender av henvendelsen før du gjør noe mer. Forøvrig bør du kun gi fra deg kredittkortnummeret ditt til firmaer som virker seriøse og som du stoler på. Følg nøye med på kontoutskriftene dine, og oppdager du at det er trukket beløp fra kontoen din som du ikke har godkjent, bør du snarest ta kontakt med banken.

4. "Gratulerer! Du har vunnet en sydentur!"

Svindelen: Du får beskjed om at du har vunnet en reise, for eksempel til Florida. I realiteten viser det seg imidlertid at du slett ikke har vunnet noe, men at du tvert i mot må betale for en pakkereise som ofte viser seg å være av langt dårligere kvalitet enn du har blitt forespeilet. Ofte blir det også lagt på flere og flere uforklarlige gebyrer som selger krever at du skal betale før du kan få reise. Noen krever også at du må delta på timeshare-demonstrasjoner (andel i feriehus).

Ikke bli lurt! Ikke tro på at noen plutselig vil være så snille å gi deg en drømmetur. De ønsker å selge noe! Skulle du likevel være interessert, bør du skaffe deg mer informasjon om selskapet.

5. Slankeprodukter og andre vidundermidler

Svindelen: På Internett florerer det med steder hvor du kan kjøpe produkter som påstås å ha de mest fantastiske virkninger. På nettet kan du loves slankekurer som lover urealistiske mål, eller andre midler som hevder å kunne kurere det meste av sykdommer. Felles for de fleste av disse produktene er at de som selger dem får problemer med å kunne dokumentere at de faktisk har den virkningen som påstås. Preparatene du kjøper kan dessuten være direkte helsefarlige.

Ikke bli lurt! Vær skeptisk til alle påstander om at produkter har slankende effekt eller kan kurere sykdomsplager. Jo mer fantastiske virkningene påstås å være, jo større grunn er det til å vise skepsis. Forskjellige slankekurer kan du undersøke om Mattilsynet eller Forbrukertilsynet har vurdert. Vurdering av legemidler er det Legemiddelverket som står for. Ellers kan et søk på Google være verdt et forsøk for å skaffe mer informasjon om produktet. Kanskje finner du brukeranmeldelser med mer realistiske beskrivelser av produktets effekt.

Strek

Generelle råd

Ikke tro på det som er for godt til å være sant

Vær svært skeptisk til alle påstander om flotte gevinster eller mulighet til å kunne tjene store penger i en fei. Før du eventuelt forplikter deg til noe bør du vurdere nøye om opplegget virker seriøst.

Unngå ukjente firmaer

Enkelte svindlere oppgir firmanavn som ikke eksisterer og opererer kun med e-postadresser eller skjemaer man må fylle ut på nettet for å komme i kontakt med dem. Vær mistenksom overfor et hvert firma som ikke klart og tydelig opplyser om navn, adresse og telefonnummer. Er det et norsk firma, kan du sjekke om opplysningene stemmer med Brønnøysundregistrene. Du kan også kontakte Forbrukerrådet eller Forbrukertilsynet for å spørre om firmaet er kjent. Ved å bruke søkemotorer som f.eks. Google , er det også mulig å finne nyttig informasjon.

Spør venner og kjente om deres erfaringer

Ikke noe er bedre enn å spørre venner og bekjente om deres erfaringer med netthandel. Skal du f.eks. kjøpe sko på nettet, kan du spørre venner om de har handlet dette på nett og om de har en side de kan anbefale.

Vær forsiktig med forskuddsbetaling

Mange nettbutikker krever at du skal betale på forskudd før du har mottatt varen eller tjenesten. I slike tilfeller bør du tenke nøye gjennom om du stoler på nettbutikken i såpass stor grad at du mener det er ok å forhåndsbetale.

Bruk kredittkort!

For ikke å bli lurt må du aldri betale på forhånd. Om du gjør det, bruk kredittkort eller et kjent betalingssystem som Paypal eller PayEx. Husk at det er 18 års aldergrense for gjeld og lån.

Få oversikt over alle betingelser

Når man handler på nettet er det ofte en rekke betingelser og vilkår som butikken har satt opp i tekst. Denne teksten er kanskje ikke fristende å lese umiddelbart, men ta deg likevel bryet med å kikke på teksten for å få en oversikt over hvilke betingelser som gjelder. For eksempel er det kjekt å vite hva butikken har tenkt å gjøre med personopplysningene du gir dem. Dessuten kan det hende du finner informasjon i avtalevilkårene som medfører at en avtale som i utgangspunktet så veldig god ut, plutselig ikke blir så forlokkende.

 

Kilde: ForbrukertilsynetVar dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
damn boy
0
14.03.2017 12:46:16
legende quizzzzzz...det er bra at folk finner ut om sånne ting som dette!!!!!!!!!
=StrmBids= I AM CRINGE
1
14.03.2017 12:45:21
jeg fikk 10 av 10 på første forsøk fordi jeg er mye på nettet og da må man kune alle reglene (*_*)
Anonym
2
14.10.2016 02:48:26
JEG ER REDD! Klokken er 3 og jeg skal opp sånn kjempetidlig sånn klokka 9 .Hjelp meg (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
MEG
2
28.10.2015 14:17:10
Jeg er 12 år, og legger meg mellom 20.00 og 20.30:)
Svar til julie fra julie
1
24.04.2015 22:09:17
Jeg tror det er fordi at hvis du legger ut kortnummer kan andre mennesker kjøpe ting med kortet ditt
Meg
2
19.04.2015 20:32:21
Jeg lurte på om når 11-12 åringer burde legge seg❓
Nynorsk.no
1
27.08.2015 11:37:35
Eg legg meg no sånn 2 på natta eg
13 åring
3
10.06.2015 21:12:00
Jeg er tretten og jeg legger meg 21.30/22.00, elleve- tolv åringer burde kanskje legge seg halv ti eller ni (:
Jinx Moon
1
30.08.2015 16:07:08
You have understand it :3 I'm proud of you :D
Generic Grammar Nazi #356
1
04.03.2016 13:23:54
Understood*
Anna emilia
5
08.03.2014 23:00:33
Ja, det er veldig viktig å være forsiktig på nettet! ;)
Julie
5
08.11.2010 20:08:19
Hvorfor skal man ikke legge ut kontonummer på nett? Jeg vet det er en regel, men vet ikke hvorfor det er det. (red: Du kan legge inn spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Ida
1
24.10.2010 14:12:49
syns nå dette var å lage et problem av ting som ikke er noe problem, jeg da.

Spørsmål og svar

Ble voldtatt på et spill, kan jeg anmelde det? 
Hei Umulig å si uten mer informasjon. Mye forskjellig kan gå innunder begrepet voldtekt, og det kommer an på selve spillet også. Jeg anbefaler at...
En gutt spør om nakenbilder og å få treffe meg
Hei Så bra at du skrive til ung.no om det du har opplevd og tenker på. De guttene spør deg om det de vil. Du må tenke gjennom hva du vil og hva so...
Er det lov å importere e-juice uten nikotin til Norge? 
Hei   E-juice uten nikotin er ikke ulovlig å innføre, men alle e-sigaretter og væske til e sigaretter (både med og uten nikotin) omfattes av to...
Har dere fem bra eksempler på hvorfor man må være forsiktig på nett
Hei Ung.no har mange fine artikler om nettvett og pÅ slettmeg.nor finner du mange sletteguider og artikler om Å fjerne gamle spor fra Internett. ...
En venn av meg drev å tullet på pc'en min, han skreiv inn ett helt tilfeldig nummer på sånn reklame greier på nettet
Hei Jeg vet ikke hva du mener med å legge inn et nummer på en reklame.  Har du bestilt noe? Har du gitt kontaktinformasjonen til noen andre som vi...
Hva gjør jeg med krav om betaling som jeg angrer at jeg bestilte?
Hei Du bør så fort som mulig gi beskjed om at du angrer på kjøpet og at du ønsker å trekke deg. Skriv at du er under 18 år. Hvis det ikke er...
Dersom jeg skal handle på nett, men ikke har nettbank, og får ikke betalt på nettet. Kan jeg betale fakturaen i banken eller på posten?
HeiDu kan betale fakturaen i banken eller på posten, men du må slik betale et gebyr for dette. Det er billigere å betale via den banken du har kont...
Hei! Hvilken lov gjelder når man handler over nettet?
Hei, Når du handler over nettet i en norsk nettbutikk er det forbrukerkjøpsloven og angrerettsloven som gjelder, se linker. http://www.lovdat...
Hvordan får jeg tilbake penger jeg har lånt ut.
Hei Det er flott at du vil hjelpe med å låne penger til venner som trenger det, men noen ganger kan du oppleve at du ikke får pengene tilbake. Det...
Hva gjør jeg når jeg ikke mottar et spill jeg har kjøpt? 
Hei Det var leit å høre at kjøpet ikke gikk som det skulle. Når du har gjort en avtale om kjøpt av spill av en annen om betalt for dette, skal d...
Om jeg kjøper musikk fra cdon.com, hvordan betaler jeg da?
Hei De fleste nettbutikker krever kreditt/visakort for betaling. Men i flere seriøse nettbutikker kan du be om betaling i postoppkrav (du betaler n...
Jeg har lyst til å reise for å møte en jeg har truffet på nett. Hva skal jeg gjøre?
Hei, og takk for spørsmålet ditt Det er kjempe fint når man treffer noen man liker - om det er på nett eller i det virkelig liv spiller ingen rol...
Er det lovlig å bruke noen andre sitt kort i butikk og på nett så lenge man har skriftlig godkjennelse?
Hei Jeg kan ikke se at det du beskriver ikke skulle være lovlig, så lenge du har fått vedkommendes skriftlige tillatelse til å bruke kortet hans....
Jente på 12 år som sparer til en mobil, koster 2500,- og jeg har bare ca 300 kroner.
Hei   Jeg forstår det slik at du ønsker deg denne mobilen veldig, og at du nå vil spare for å få kjøpt deg den. Har du mobil fra før? I så ...
Får meldinger på som jeg har fått høre er virus,hvordan bli kvitt disse?
Hei,  Dersom det er snakk om SMS-meldinger:Om de er sendt fra et nummer kan du blokkere avsenderen. Om ikke, er det ikke sikkert noe kan gjøres. Ko...
Fikk en merkelig mail, er det spam? 
Hei Sannsynligvis, dersom du ikke kan huske å ha opprettet noen konto på siden det er snakk om. Men det er vanskelig å vurdere helt sikkert uten ...
Finnes det en aldersgrense for hvor gammel man må være for å gi penger til Afrika?
Hei Jeg er litt usikker på hva du mener med å gi penger til Afrika?Det er mange som mottar tiggerbrev i post og på mail, disse skal du alltid slet...
Bankkort for å handle på nettet
Hei De fleste bankene tilbyr bankkort for ungdom mellom 13 og 18 år. Men bankene har forskjellige regler knyttet til bruk og hva det koster å bruke...
Kan jeg spille inn lyd til Sims Amino uten at foreldrene mine vet om d
Hei. og takk for spørsmålet ditt Jeg tenker at det beste er hvis du forteller foreldrene dine om dette. Det er de som har ansvaret for deg fram til...
Se alle