Hopp til hovedinnholdet

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)
SPARETIPS: For å spare penger må du være ærlig med deg selv. Trenger du virkelig det du er i ferd med å kjøpe? Eller kan du vente til det er på salg?

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Offentlig og kvalitetssikret
Mynter (colourbox.com)
SPARETIPS: For å spare penger må du være ærlig med deg selv. Trenger du virkelig det du er i ferd med å kjøpe? Eller kan du vente til det er på salg?

Vi ungdommer i dag er eksperter på det å bruke opp pengene våre. Vi sløser i hytt og pine, og har vi lyst på noe skaffer vi oss det som regel. Vi bruker pengene våre på mat, klær, drikke til helgene, taxi, mobilregninger, ferier, bensinpenger til moped bare for å nevne noe.

Vi vil gjerne ha det nyeste, og det gjør ingenting å være den første som har det i gjengen. Har vi penger, kan vi med glede bruke de opp. Her er noen gyldne spørsmål man burde stille seg selv før man kjøper noe, eller når man er på vei til å gå i samme felle som man har gjort tidligere:

  1. Vær ærlig med deg selv. Trenger man virkelig det man er i ferd med å kjøpe? Og i så fall kan du ikke vente til det er på salg?

  2. Ikke sløs bort "småpenger". Ta alle myntene dine og spar på dem! Legg de i en sparebøsse. Det går mye fortere enn man tror, og småpenger blir mye penger tilslutt! Ei krone her, og ei krone der blir faktisk en del tilsutt!
  3. Klær. Man trenger ikke alltid en ny topp eller et nytt par sko når man skal på fest. Lån av venninnen din, eller bruk noe du har fra før. Det er faktisk som regel kun deg selv som legger merke til om du har på deg noe nytt eller gammelt.
  4. Hjemmekos er faktisk veldig hyggelig. Man trenger ikke alltid hamstre pils til helgen, eller dra ut å spise på restaurant. Det å leie seg en film med godteri er minst like sosialt, og er ikke noe mindre hyggelig – og ikke minst er det mye billigere!
  5. Bensin koster! Bensinpenger er noe ungdommer bruker mye av pengene sine på. Må du virkelig ta mopeden/bilen din overalt? Er ikke kollektiv transport like greit?
  6. Mobilregninger. Ungdom i dag bruker mye penger på mobilen vår. Enten det er spill eller et tonn med SMS. Noen kan ringe i timevis, og får sjokk når regninger kommer. Hva har skjedd med å ringe på døren på den gammeldagse måten å spørre om man skal finne på noe? Det er mye hyggeligere, og man trenger ikke bruke penger på å snakke over mobilen.
  7. Splitting av regning. Hvis man er et par venner ute på restaurant, og det ikke er noen "invitasjon", burde man bli enige om å splitte regningen, eller betale for det du har kjøpt – så man ikke blir sittende med hele regningen.
  8. Smør matpakke. Det går mye mer penger i mat i friminuttet enn man tror. Ta deg heller tid til å stå opp de 10 minuttene før, og lag deg en matpakke. Det er ikke mye som skal til for å lage en hyggelig og velsmakende matpakke.

Sparing i bank

Sparegris, ung.no Sparegris

Sparegris

Hvis man vil spare ved å sette inn penger i banken, finnes det mange ulike spareordninger man kan sette pengene i. Få hjelp til å finne den som passer deg. Mange kommer til å takke seg selv når de blir eldre hvis de gjøre det nå. Tenk hvor deilig det er å ha litt ekstra lommepenger når man er student, og prøver å skrape sammen penger til middag.

Spareavtale

En spareavtale er en avtale du gjør med deg selv. Oppretter du en spareavtale i nettbanken, overføres et beløp til en egen sparekonto en fast dag i måneden uten at du trenger å gjøre det selv.

Dette er noen tips som kan hjelpe deg på veien for å spare pengene dine riktig. Tenker man praktisk og økonomisk kommer det til å komme situasjoner hvor man blir kjempeglad for at man har spart pengene man vanligvis brukte på tull.

Håper dette hjelper litt på vei for å få en bedre økonomi. lykke til!

Skrevet av:
Julie, ungdomsjournalist ung.no
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
mafia gang shit
0
03.11.2017 12:19:53
norge er 10. plass på fattiglista!!
Supermann
1
22.01.2017 23:50:42
Jeg jobber en del så etter at regninger og nødvendige transaksjoner er gjennomført legger jeg alltid av en sum til sparing på en egen konto jeg har kalt 'sparekonto - ikke rør'. Ikke rør gjør susen for meg! Får vondt om jeg bruker av den. Lønna mi varierer fra måned til måned, men jeg prøver å alltid sette av 1000kr til sparing. Tips: Sett alltid av et fast beløp som man setter over på en separat konto. Man ser ikke utviklingen på samme måte som om man har pengene kontant, men det er utrolig godt å sjekke sparekontoen etter et år og se hva som har kommet inn! :)
Supermann
0
22.01.2017 23:50:42
Jeg jobber en del så etter at regninger og nødvendige transaksjoner er gjennomført legger jeg alltid av en sum til sparing på en egen konto jeg har kalt 'sparekonto - ikke rør'. Ikke rør gjør susen for meg! Får vondt om jeg bruker av den. Lønna mi varierer fra måned til måned, men jeg prøver å alltid sette av 1000kr til sparing. Tips: Sett alltid av et fast beløp som man setter over på en separat konto. Man ser ikke utviklingen på samme måte som om man har pengene kontant, men det er utrolig godt å sjekke sparekontoen etter et år og se hva som har kommet inn! :)
jente
0
21.05.2014 20:57:32
Bruker alle pengene mine på klær, sminke, sko osv.. Det er når jeg har komt hjem fra shopping jeg merker at jeg har brukt opp alle pengene mine :/ skulle ønske jeg ble flinkere til å spare. Tenker også på hvordan det kommer til å bli når jeg er eldre..
Kulast
0
19.06.2017 13:23:22
berre skaffe seg en rik mann det ;)
Rebekka
1
02.04.2013 15:43:02
Et godt tips til ei enkel og billig sparebøsse, fra ei som egentlig er dårlig til å spare. bare ta et syltetøyglass ens. (et glass med metall lokk) skjer hull i metall lokket så du kan putte penger på. så tar du lim på gjengene til glasset og skrur lokket hardt til. og så skriv en lapp med det du vill spare til og teip det fast til glasset. Og VIPS. der har du ei sikker sparebøsse som du må knuse for å få ut pengene. (jeg har klart å spare 2000kr til nytt snowboard på den måten)
...
1
29.01.2013 15:14:43
SPAR PÅ KRONER! Jeg gadd ikke spae på kronene jeg fikk igjen etter jeg hadde kjørt med bussen, men jeg ga det en dag en sjangse. Nå har eg 100kr i mynter :p
en fyr
0
03.01.2011 14:45:33
jeg skulle heller trengt råd om å bruke penger. jeg sparer 98% AV ALLE PENGER JEG får, når jeg køper noe så før jeg vont i magen. og søvnløse netter. (red: Du kan skrive inn til www.ung.no/oss og få svar)
semk
0
28.10.2010 12:13:09
Jeg sparer 75% prosent av det jeg får av penger. Jeg bruker ikke pengene med en gang. Jeg bruker det når jeg selv føler at jeg trenger en ting. tips fra meg. Spar. Og bruk når du føler for det. ;)
LAZARE
0
20.10.2010 00:39:01
HEI:) At jeg gledde meg for at jeg fikk rett på alle spørsmål fra ungweb.no..
kira
0
22.04.2010 15:23:00
ganske gode tips! ska huska på da :) ! (: (: (: smart asså :) :) :) ! hehe !
sørlending
1
05.09.2009 14:14:00
hos meg koster det rundt 400 for et månedskort for buss, så det hadde vært letttere for meg og ta bil til jobb, hvilket er en halvtime hver vei, dessuten er busstilbudet såpass dårlig at jeg må gå hjemmefra 1,5 time før jobb og kommer ikke hjem før to timer etter jeg er ferdig på jobb
Nora
1
30.08.2009 01:00:00
Braaa:) Men ja, jeg har et tips; Kjøp deg en litt dyr, fiin sparegris eller noe du ikke kan få pengene ut av, uten å knuse tingen. Da vil du ikke knuse den fordi den kanskje var dyr&fin! Og da klarer du å spare:D Kanskje det funker?
moi
2
20.08.2009 15:27:00
Jeg pleier å legge ALLE mynt jeg kommer over, i en sparegris uten nøkkelhull. Jeg vet at jeg må knuse grisen for å få dem ut, og plutselig har jeg spart sammen en hel del. I det øyeblikket man slipper myntene nedi, angrer man, men så er man glad fordi man sparte.
Ane
2
19.08.2009 22:35:00
jeg pleier å kjøpe ting på salg, eller ønske meg ting, skrive de opp og spørre mamma pent om jeg kan få de av henne på salg eller noe. Jeg har også måndeskort, og dette lønner seg virkelig dersom det blir hyppige turer med buss, tog, trikk osv. Jeg putter faktisk alle myntene, og noen ganger lapper, i en sparebøsse. Sparer til jeg skal til tyskland med klassen. Det er jo ikke så veldig vanskelig å spare dersom man virkelig vil :)
fornøyd!
0
19.08.2009 15:03:00
Jeg har ungdomskort der jeg kjøper et nytt oblat hver måned for 400 kr. da kan jeg reise med hurtigbåt, buss og ferge i hele nordland gratis anytime! jeg har til og med klart å overtale skolen til å betale den summen pga av at jeg pendlet med buss, ferge og hurtigbåt. der har man en fin måte å spare penger på!:D
J16
0
19.08.2009 14:55:18
Det er ikke dyrt med kollektivtrafikk faktisk. koster rundt 250 kr (hvis du er mellom 15-21 år) for et månedskort da du kan ta så mye buss og tog du vil, MYE billigere en hva bensinprisen ville ha lugget på :)
Jente15
0
15.07.2009 07:47:00
jeg sparer til Atv eller Veteran ( Volvo)
Slappfesk
0
14.07.2009 13:15:00
Nå koster jo kollektivtransport ganske mye også da, så moped eller buss er egentlig hipp som happ..
Lanosåpe
2
14.07.2009 03:28:28
To tommeltotter opp fra meg. Jeg har en tendens til å sløse og jeg og tvillingbroren min har tenkt å flytte når vi skal på videregående og deretter skal jeg dra til utlandet. Da trenger jeg å ha en rimelig god økonomi. Super artikkel med gode tips som er enke og handy!
Øystein Lunde
3
13.07.2009 15:06:00
Kjempe bra skrevet, en tommeltott opp! :-)

Spørsmål og svar

Jeg lurte på hva formue betyr?
Hei Formue er verdi av dine netto eiendeler minus gjeld 31.12 det året ligningen gjelder for. Grunnen til at mange står med null i formue på skatt...
Kalkulator/budsjett som viser inntekter og utgifter?
Hei   Til å lage et budsjett for å skape en bedre personlig økonomi er SIFO's standardbudsjett et godt hjelpemiddel. Her får du en oversikt ove...
Tips til hvordan jeg kan spare penger
Hei Så flott at du er bevisst at forbruket er for stort, det er den beste veien til å gjøre endringer slik at du kan klare å begrense forbruket o...
Bruker alt for mye penger
Hei, og takk for spørsmålet ditt!  Vi kjenner dessverre ikke til hvor det kan finnes ledige jobber, men her er noen tips. Når man er mellom 13 o...
Hvordan få tilgang til pengene på sparekonto?
Hei Den dagen du fyller 18 er du myndig og kan disponere egne penger. Dersom du har nettbank kan du overføre penger fra sparekontoen din til bruksko...
Veksle Euro til NOK
Hei For å sjekke verdien av en valuta (Slik som her, Euro), kan du søke opp valutakalkulator på google eller andre søkermotorer. Etter dagens ver...
Hvordan tjene og spare penger?
Hei og takk for spørsmål!    Det beste tipset for å spare penger, er å lære seg å lage budsjett slik at man får bedre oversikt over hva man...
Hvorfor bruker ungdommer veldig mye penger på tingene de vil ha
Hei Du stiller et viktig og godt spørsmål!Det er mange ungdom og voksne i Norge i dag som bruke altfor mye penger. Det er dessverre veldig mange so...
SKATT - usikker på hvor mye jeg kommer til å tjene
Hei Om du er usikker på om du kommer tilå tjene mer enn 39.959,- , som fribeløpsgrensen er nå (jan 2012), anbefaler jeg deg å skaffe deg skattek...
Jeg og venninnen min har veldig lyst til å ra på språkreise
Hei, og takk for spørsmålet! Det aller beste for å tjene penger er å finne en deltidsjobb som man kan ha i ferier, helger eller noen ettermiddage...
Jeg bruker alle pengene jeg har på konto, klarer ikke å spare eller vente
Hei   Vi blir utsatt for mange fristelser og det er lett å kjøpe ting man egentlig ikke trenger. Mange sliter med å styre økonomien sin. Det er...
Hvor mye penger er det vanlig for en 15 år gammel jente å få fra foreldre i måneden
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Vi vet dessverre ikke noe om hva som er vanlig å få i lommepenger av foreldre, og dette avhenger jo også av fo...
Klarer ikke slutte å kjøpe klær, ser på klær hele tiden. Har 15000 i gjeld
Hei   Du skriver at du ikke klarer å stoppe med shoppingen selv om du sliter med å ha 15000 i gjeld og ønsker at det skal ta slutt.   Du sk...
Går på videregående, men jobber og vil spare til videre utdanning.
Hei   Så flott at du synes du kan spare. Å ha spart opp litt penger vil gi deg større handlingsrom og flere muligheter. Om du ikke har spart nok...
Tips til hvordan å tjene penger?
Hei Det første du burde begynne med, er å spare pengene dine, noe du allerede er i gang med. Lag deg et budsjett for hver måned. På budsjettet sk...
Jente på 19år har lyst til og flytte hjemmefra . Tips om hvordan spare penger?
Hei Det er nok mange som føler som deg at de ønsker å bo for seg selv eller sammen med venner når man nærmer seg 20. Utfordringen for de fleste ...
Hvor gammel må man være for å ha bankkort
Hei   De fleste bankene tilbyr bankkort for ungdom mellom 13 og 18 år. Men bankene har forskjellige regler knyttet til bruk og hva det koster å b...
Foreldrene mine har dårlig råd og de låner penger av meg
Hei Takk for at du skriver til oss!  Jeg skjønner at du er lei av at familien din har dårlig råd. Og jeg forstår godt at du opplever det som ir...
Hvor mye er det normalt og bruke på shopping for en 14åring?
Hei Du spør hvor mye det er normalt at en 14-åring bruker på shopping. Det vil variere veldig mye. Statens institutt for forbruksforskning har lag...
Jeg ønsker meg merkeklær 
Hei Så fint du skriver til oss når ting er vrient. Jeg skjønner at det er lett å ønske seg klær fordi andre har det og man vil være en del av ...
Se alle