Ofte er det mye press på skolen og fra nærmiljøet om å skulle ha de nyeste tingene, og det er ikke alltid like lett å være den personen som ikke har det nyeste. Det viktigste er likevel å tenke; hva trenger du egentlig?

Kjøpepress

Er den nyeste mobilen noe du virkelig har lyst på og trenger? Hvis svaret på det spørsmålet er ja, kan du enten spare penger over lengre tid, eller du kan ønske deg det til bursdag eller jul. Sannsynligheten for at det allerede er nye, spennende ønsker innen den tid er kanskje stor?

Hvis svaret er nei, eller du er usikker, kan du gjerne prøve å tenke litt igjennom hvorfor du allikevel har så lyst på mobilen, jakken eller hva det måtte være. Veldig ofte har det med hvilke forventninger andre har til deg, eller kanskje enda oftere, hvilke forventninger du tror andre har til deg.

Antakelig bryr de gode vennene dine seg lite om hva slags mobil du har eller hva slags jakke du går i. Prøv å snu situasjonen på hodet, og tenk etter om du hadde brydd deg om hva slags telefon vennen din hadde?

Dessuten kan det faktisk gi respekt å tørre å stå opp mot gruppepresset veldig mange føler på, og kanskje vil andre følge i dine fotspor hvis du tør å være ærlig?

 

Tenk langsiktig!

Selv om det ikke alltid er like lett, er det viktig å prøve å tenke langsiktig, og kanskje høre på velmenende råd fra foreldre eller andre voksne.

Ofte dukker utfordringen med pengedisponering opp i forbindelse med konfirmasjon. Mange får en god del penger til konfirmasjonen sin, og da kan det jo selvfølgelig være veldig fristende å kjøpe seg ny pc, mobil eller noe annet man har ønsket seg lenge.

Det kan selvfølgelig være både fint og helt greit, men det er også viktig å tenke litt lenger fremover.

Husk at du om noen år kanskje skal ta lappen, flytte ut og lignende, noe som ofte er veldig dyrt. Kanskje kan konfirmasjonspengene bidra til at du faktisk får tatt lappen når du ønsker det, dratt på språkreise eller flyttet i egen leilighet etter hvert?

Det er mange ting man har lyst på akkurat i øyeblikket, men ofte er det ting man egentlig ikke trenger eller som gir en veldig kortvarig glede.

 

Sett av og spar penger!

Uansett om det er noe du har lyst på eller ikke, er det alltid lurt å spare penger. Det dukker alltid opp uventede avgifter eller ting du må bruke penger på, og da er det veldig greit å vite at du har penger tilgjengelig. Spar gjerne en fast sum hver måned!

Dette gjelder spesielt hvis du har en jobb, får stipend eller får penger for å jobbe hjemme. Hvis du ikke har en konto ennå, kan det være lurt å snakke med foreldrene dine om å skaffe deg en. Enten det er du eller foreldrene dine som disponerer den, vil du ha god oversikt over pengene og hva du har spart, og du får også renter på pengene du har i banken.

Mange synes også det er greit å begynne tidlig å spare penger til du skal flytte ut. Da oppretter de en egen konto som heter BSU: Boligsparing for ungdom. Disse pengene blir begrenset til kun bruk på bolig eller ting som har med det å gjøre, og de gir deg også trekk på skatten! Les mer om BSU på Skatteetaten sine sider.

 

Lær å prioritere

Noen ganger er det mange ting man har lyst på, men pengene strekker bare ikke til. Da blir man pent nødt til å prioritere. Sett opp en liste over alle tingene du har lyst på, så nummererer du dem etter hvor mye du vil ha dem og hvor mye du trenger dem akkurat nå.

Av og til er det mange ting som også kan vente noen måneder. På den måten oppdager du også for deg selv hva det er du har mest lyst på, og du lærer deg å kunne prioritere og disponere pengene dine. Husk at det ikke er galt å spørre foreldrene dine hva de synes er lurt å gjøre. De er her nettopp for å hjelpe deg med slike ting!